icon

Podarí sa mi dať dieťa do škôlky v Žiline?

vea28
1. mar 2019

Ahojte mamičky, blíži sa čas na podanie prihlášok do materských škôl. Ja a asi aj mnohé z vás uvažujete,že sa vrátite do práce, ale čo robiť, keď dieťa bude mať tri roky v priebehu školského roka 2019/2020. Kapacity škôlok sú obmedzené a vo väčšine nepostačujú dopytu. Nechcú prijať mladšie deti, ale my rodičia túto situáciu musíme riešiť s ročným predstihom. Bývam v Žiline, urobila som si prieskum a pýtala som sa, či mi syna vezmú od septembra alebo aspoň od januára, vo väčšine sú odpovede jasné - nie. Čo mi poradíte, ako túto situáciu riešite vy? Zamestnávateľa nezaujíma váš problém a nie sú starí rodičia, čo by pomohli.

Strana
z3
beky1813
1. mar 2019

Daj prihlasku a uvidis. Alebo potom súkromná skolka

vea28
autor
1. mar 2019

Súkromná je veľmi drahá a môj plat nie je dostatočne veľký. Ešte z príspevku od štátu by sa to dalo,ale čo potom, keď dovŕši tri roky? Dám prihlášky a uvidíme. Vraj už teraz sú rodičia schopní si kľaknúť na kolená,aby dieťa vzali do škôlky.

evittam
1. mar 2019

@vea28 Dala so vypoved tak,ze som si zariadila max.podporu a dcerka isla az dalsi skolsky rok. Tiež sme zo ZA.😉
A naozaj je tu problém, skoro bez sance ak nedovŕši dieta do 31.8. 3roky. Malo miest

vea28
autor
1. mar 2019

Ja robím v štátnej službe, kde som už 15 rokov, plat malý, ale pracovný čas je dobrý, robotu mám rada, tak nechcem o ňu prísť.

vea28
autor
1. mar 2019

V Žiline je to kritické, muž chce, aby som ostala do posledného dňa doma pri synovi, ale čo potom? Nemyslím si, že o desať mesiacov bude situácia iná.

evittam
1. mar 2019

@vea28 Tak potom jedine sukromna skolka. Nechceš prist o prácu ale na súkromnú nemáte a nemáš ani inú možnosť. Co cakas za rady? Bud spravis ako pisem alebo súkromná alebo opatrovateľka....Ak na to nemate tak aspon max podpora a hladat inu prácu...

kittykat22
1. mar 2019

@vea28 ja by som ti odporucila dat dieta do sukromnej skolky a podaj prihlasku do statnej a pockaj kym ti ho zoberu. Radsej sa par mesiacov uskromni a nejako to zvladnes, ak nechces prist o pracu. Ved nejde o 10 rokov. Problem ale bude ked bude dieta chore - co bude - a nonstop a ty sa o neho budes musiet starat.

evittam
1. mar 2019

@kittykat22 Ako vies že jej dieta bude nonstop chore?

vea28
autor
1. mar 2019

Riešila som aj možnosť mestských jaslí.

kittykat22
1. mar 2019

@evittam valna vacsina deti su nonstop chore po nastupe do kolektivu - nie pre slabu imunitu dietata ale pretoze tam matky davaju svoje chore deti lebo musia do prace. Bola som na cas v sukromnej skolke, takmer vsetky deti boli casto chore - ako casto - 1x do mesiaca. Ale ked mas pracu, tak to je hrozne vela.

evittam
1. mar 2019

@kittykat22 Btw.v ZA vezmú ako som uz napísala a potom az dalsi skolsky rok. Jedine že sa uvolni pocas roka miesto a tam je dlhyyyyy poradovník.

kittykat22
1. mar 2019

@evittam no ved v septembri - nie? musis skusit viac skolok - mozno profesionalna babicka? pocula si o tom?

evittam
1. mar 2019

@kittykat22 No ale to nemozes vedieť. Obe moje deti žiadne choroby. A ziadna matka co pracuje u nas nedáva choré dieta do skolky. Par soplov nepocitam ako chorobu.

evittam
1. mar 2019

@kittykat22 No len ak do 31.8.nema dieta 3roky tak je bez sance. A ja nemam ten problém. Nepotrebujem profesionalnu babičku ani nic podobné. A ano viem o nich. Skus svoje rady mieriť inym.😉

kittykat22
1. mar 2019

@evittam tak u nas teda matky to beru inak. CHore, kaslave dieta - sup s nim do skolky 🙄

vea28
autor
1. mar 2019

To teda nie, už som rozhodila siete na niekoho ZŤP, čo si chce privyrobiť. Čo je to teda babička profesionál?

kittykat22
1. mar 2019

@evittam teraz pozeram ze niesi zakladatelka 😅

evittam
1. mar 2019

@kittykat22 No ale to je problém školky a rodicov co to trpia....

kittykat22
1. mar 2019

@vea28 ja zijem v BA, a su babicky - same na dochodku a maju vela casu. Tak sa s nou dohodnes, a nechas s nou dieta doma. Ty ides do prace, a babca sa stara. Ako ma maly dochodok, je lacnejsia ako sukromna skolka, je starostliva a mas vystarane. Mozes napr. davat dieta do sukr. skolky na 2x do tyzdna a zvysok babicka. Baby hladaju babicky bud cez inzerat - na ceskom konikovi je na to dokonca skupina.

vea28
autor
1. mar 2019

Imunita a choroby to je bežné v škôlke, my sme si tým už prešli pri dcére, teraz riešime syna a situácia je taká istá ako pred ôsmimi rokmi.

kittykat22
1. mar 2019

@evittam nemas pravdu. Ja som robila v skolke a pokiall dieta donesie papier ze je zdrave, tak cau. Musis ho zobrat. My sme x krat poslali dieta k lekarovi a ten zhodnotil ze mu nic nie je a so zelenymi soplami nam ho vratili spat. A nebolo to len 1x. Je jasne, ze ked si dieta 1x kychne a ma bielu nadchu a smrk sem a smrk tam, tak ho neposleme domov. My sme fakt volali rodicom deti ktore neboli v poriadku - a matka doniesla papier ze dieta je ok, dala ho spat do skolky a uz jej nebolo.

vea28
autor
1. mar 2019

Myslela som málo miesta v škôlkach.

kittykat22
1. mar 2019

@vea28 to mas pravdu. Treba viac skolok. Skus do sept. najst alternativne riesenie - zlep to z chuvou, sukr. skolkou, neviem cim este. Ak ti za to ta praca stoji tak to das. A ked nie, tak budes musiet ostat doma a mozno - by som sa skusila na tvojom mieste dohodnut so zamestnavatelom ci by na teba nepockal kym skolka bude.

evittam
1. mar 2019

@kittykat22 Tak to ďakujem pekne za takych rodičov.....a hlavne lekarov co poslu chore dieta do škôlky.

evittam
1. mar 2019

@vea28 Tak vsetko je len o imunite co sa chorôb tyka.😉

vea28
autor
1. mar 2019

Je neskutočný tlak vyvinutý na rodičov, keď sa ocitnú v takejto patovej situácii. Môj muž si ťažkú hlavu nerobí, veď ja to vyriešim. Myslím,že to polepím ako príde a hádam ten rok zvládneme. Skúsim osloviť aj mamičky na materskej s jedným dieťaťom.

evittam
1. mar 2019

@vea28 Tak by to mal zacat riešiť s tebou.😉

vea28
autor
1. mar 2019

Počítam s tým, že bude chorý a častejšie ako teraz, preto mám ešte starú dovolenku v zálohe.😉

vea28
autor
1. mar 2019

Chcela som vedieť ako ste riešili túto situáciu vy, ďakujem za rady.

hettinka
1. mar 2019

@vea28 do 3 rokov skús riešiť jasle. A na dalsi školský rok škôlku.

Strana
z3