icon

Pomáha štát, keď dieťa chodí do súkromnej škôlky?

labkosuch
13. dec 2022

Ahojte, neskoro som sa dozvedela, ze dcera ktora bude mat teraz tri roky uz mohla mat podanu tohtorocnu ziadost o statnu skolku. Prave mi skoncila materska s druhym dietatom a s rodicovskym budu vydavky neutiahnutelne. Mala chodi do skolky 3x do tyzdna a spolu s vozenim (benzin) ma mesacne vyjde cca 500€. Platim aj potraviny, plienky, drogeriu a lieky. Muz plati hypoteku, vsetky vydaje na byvanie, mnohokrat aj potraviny. Mame to ferovo podelene. Bez materskej pojdem hlboko do minusu aj ked nekupujem zbytocnosti. Pomaha nejako stat, alebo maju tie deti ktore uz mohli byt v statnej a z roznych dovodov nedostali miesto nejaku financnu vynimku? Dakujem

Strana
z2
lucka_ke
13. dec 2022

nepomáha

miriam11
Odpoveď bola odstránená
nadazdi
13. dec 2022

Škôlka nie je povinná, štat nema prečo pomáhať.. máš možnosť si to dieťa nechať doma na rodičovskej s druhým dieťaťom a ušetriť.. pôjde tympadom až do predškolskej, ktorá povinná už je..

veronika3110
13. dec 2022

@labkosuch nie.. max sú príspevok na jasle
neviem síce kde bývaš, ale len do veľmi málo škôlok sa dostanú deti, ktoré ešte nemali 3, dokonca ani tie 3 ročné možno nie.. ja pracujem v škôlke so 6000 ob. a 2 ročné deti sa nebrali a to máme kapacitu 300 detí... proste sa nezmestili..
ale ak je kapacita, dcérku môžu prijať kedykoľvek, aj od januára.. ked nájdeš niečo bližšie k vám..

evica17
13. dec 2022

Si doma s mladším, tak si ju nechaj doma pri sebe keď vám to nevychádza. Má.nad tri roky, štát ti už nič neprispeje na ňu, je to tvoja voľba že chodí do súkromnej (alebo teda v niektorých mestách ani nie voľba ale jediná možnosť,keďže štátne sa plnia rýchlo a je málo.miest).

veronika3110
13. dec 2022

pardon..nie je to len na jasle ale aj na súkromnú škôlku... 280€, na štátnu 80€
https://www.pravneprerodica.sk/prispevok-na-suk...

zuzana76
13. dec 2022

@miriam11 ale ona to potrebuje od troch rokov

zuzana76
13. dec 2022

@veronika3110 nie je to len do troch rokov veku dietata?

maciatkolulu
13. dec 2022

@labkosuch ved si ju nechaj doma a máš 500 eur plus. Nerozumiem za 3 dní to je dosť veľký luxus. Dávať ani nie trojročné dieťa do škôlky bolo tvoje rozhodnutie, nie štátu, keď na to máš dávaj a keď nie, tak doma. Prečo by mal stáť sponzorovať dieťa v súkromnej škôlke, ktoré ma matku doma??? Toto snáď nie...

veronika3110
13. dec 2022

@zuzana76 áno je, len autorka píše že dcéra bude mať teraz 3 roky.. tak neviem že čo znamená teraz... možno by to ešte stihla, každopádne škoda že o tom nevedela skôr... a vlastne nie... somarinu hovorím.. :D ten príspevok by mohla poberať len vtedy, keby sa vrátila do zamestnania...takže ani tak ani tak...
proste nedostane nič... taký je záver :D
takže ako vravím vyššie.. jedine si podať žiadosť napr. od januára do štátnej a čakať

zuzana76
13. dec 2022

@veronika3110 ano, mozno dva mesiace jej preplatia, ale co potom? ona hlada nieco dlhodobe asi, nejaky dlhodoby prispevok a taky asi nie je

raffaella
13. dec 2022

Nerozumiem, preco by stat mal pomahat ked manzel chodi do prace a zaraba riadne. Ty poberas RP, to je to financne staranie sa statu, plus mate rodinne pridavky a manzel zrejme si uplatnuje aj danovy bonus.
Stat poskytuje prispevok na starostlivost o dieta do 3 rokov (sukromna MS alebo zariadenie, alebo opatrovatelka) alebo RP do 3 rokov, nie obe davky naraz.
Ja som poberala do 3 rokov prispevok na sukr. MS pre obe moje deti, nakolko tam chodili uz od necelych 2 rokov a ako dovrsili 3 roky sme im zvysne 3 roky platili uz sami z vlastneho rozhodnutia.
Ak nemate 500 mesacne na sukr. MS a je to nad vase moznosti, tak dieta z nej jednoducho odhlaste a nech zostane s tebou doma az do nastupu do statnej MS.

zuzana76
13. dec 2022

@labkosuch pockaj, ty platis tu skolku z toho co dostanes? to nie je ferovo podelene, ak tebe klesnu prijmy, lebo si doma s dietatom, tak musi prebrat vacsiu cast platieb manzel, ale ak vam to nevychadza ako rodine, potom len cakat na statnu skolku a dietatko zatial doma s tebou

veronika3110
13. dec 2022

@zuzana76 no nepreplatia nič, lebo tým, že je doma s druhým dieťaťom, nejde do zamestnania... takže nespĺňa vlastne nárok

simca06022011
13. dec 2022

no ferovo to podelene nemate,a le o tom potom. K otazke: nie okrem prispevku na jasle/opatrovanie do 3r (miesto rodicovkseho je,c ize zaroven prides o rodicak). daj si prihlasku do skolky statnej a zaroven si malu mozes nechat doma a usetris zatial.

gelifil
13. dec 2022

ferovo podelene???to ani nahodou....

zuzana76
13. dec 2022

@veronika3110 ako starajuca sa doma o dieta do 3 rokov, by mohla poberat 41,10 eur

raffaella
13. dec 2022

A to "mame to ferovo podelene" snad nemyslis vazne...

zuzana76
13. dec 2022

@veronika3110 ale tiez len do troch rokov veku starsieho dietata

veronika3110
13. dec 2022

@zuzana76 no ale stratila by rodičovský.. nemôže mať aj to aj to .. :/ nevychádza to nijak

siska53
13. dec 2022

@labkosuch nad 3 roky uz nie.

point88
Autor odpoveď zmazal
orangiiina
13. dec 2022

@labkosuch nerozumiem, prečo si dala 2rocne dieťa do súkromnej škôlky, keď si doma s mladšou? Vedela si, že pravdepodovne budete mat problem s financiami, keď začneš poberať RP a aj napriek tomu platíš 500€ na škôlku pre staršie dieťa, ktoré ešte nemusí do tej škôlky ísť. Nehnevaj sa, ale komu niet rady.

h2o2
13. dec 2022

A prečo ju nenechas doma? Skolka je hlavne pre pracujucich rodičov ako mi bolo pár krat povedané keď vedeli že som na RD. Štát dava prispevok na jasle ale podmienka je že pracuješ.

sense
13. dec 2022

Nie nepomáha. Pokiaľ si doma z dieťaťom druhým tak to prvé nepotrebuje v 3 rokoch nevyhnutné škôlku.
A keďže to mate "férovo po delené" tak to musíte po prestupe z materskej na rodičak férovo prehodnotiť a zvážiť moznosti

petamich
13. dec 2022

ano stat pomaha - rodicovskym prispevkom do dovrsenia 3 rokov dietata, to je prispevok na starostlivost o dieta/deti alebo prispevkom na jasle/skolku, ktory je ale nizsi ako RP a v zasade sa aktualne neoplati, ostatne vydavky uz musia zabezpecit rodicia dietata 🙂

labkosuch
autor
13. dec 2022

@labkosuch Dakujem za vsetky slusne odpovede a ostatne nakladacky sa spamatajte

zuzanaete
13. dec 2022

@zuzana76 Toto je len na par tyzdnov po narodeni surodenca. Toto neriesi skolku.

lienka.7
13. dec 2022

@labkosuch do septembra nech je s tebou doma a od septembra ju daj do štátnej skolky.
A prehodnot si s mm to "ferove" platenie výdavkov.

slavomira236
13. dec 2022

@labkosuch nevidím aby ti tu dal niekto nakladacku

Strana
z2