Separačná úzkosť alebo iný dôvod na plač?
Ahojte
Idem si k vám pre radu. Môj syn chodil od 3r. do jaslí a po pol roku šiel do škôlky. Adaptoval sa super, vždy sa tam tešil. Teraz je predškolák a problém začal byť tak mesiac aj niečo dozadu. Ráno šiel s plačom, postupne sa to ale stupňuje a dnes ho z muža učiteľka nešla strhnúť.. nerozumiem jeho správaniu, skúšali sme sa ho v kľude doma námatkovo vypytovať čo sa tam niečo zlé nestalo, aj vysvetľovať, že tam jednoducho musí chodiť aj sľubovať kadečo.. a nič.. jediné čo mi napadá negatívne - v októbri mali plavecký výcvik, on sa ale na plavárni chudák zľakol obrovského bazéna a celú lekciu preplakal trénerke na ruke a ešte ho vraj potom učiteľka zhúkala keď s ním šla na wc. Ďalšie dni tam už nešiel, nechali sme ho radšej chodiť do škôlky aby nemal traumu.. doma sa nám situácia nezmenila tak neviem z čoho to môže mať. Inak je to veselé dieťa.
Vedeli by ste mi prosím poradiť ako naňho prípadne dať mi nejaký iný pohľad na vec čo by som ešte mohla skúsiť aby sa to zlepšilo ?
Ďakujem 🙏
@anonym_autor a začo ho konkrétne pani učitelka zhúkala? A ako ho zhúkala? Asi ako matka, keby som na to prišla, zhúkam ja ju.. je normálne, že dieťa sa bojí bazénu vellej vody ...
@anonym_fc72c2 že plakal a nespolupracoval, že je ako malý.. nezvládla situáciu, verím, že to mala náročné dávať pozor aj na iné deti a môj syn sedel trénerke na ruke a ručal jej do ucha.. mohla ho posadiť lavičku zakrutiť do uteráka a tam by sedel, možno myslela čakala, že zistí, že voda je fajn alebo miesto fotenia detí mi mohla zavolať, vie že som doma s mladšou prišla by som do pár minút.. inak ale mali s učiteľkou super vzťah, mal ju rád, bol s ňou 3r.. tak reku ušli jej nervy stane sa tak sme sa vykašľali nato a už na plavecký nešiel, v pohode chodil do školy.. ešte ma v noci napadlo, či v nej tým nestratil dôveru lebo toto bolo prvýkrát čo naňho kričala...
Keď začínal takto ráno plakávať tak druhá učiteľka ho nechávala ukľudniť sa v spálni a tiež bola nejaká situácia, že ešte nebol kľudný a ona už potrebovala aby spolupracoval a on jej povedal, že sa ešte neukludnil a ona že ho z výšky pustila a postavil sa.. viem aký je citlivý, v žiadnom prípade sa mu nechcem doprosovať ani mať príliš taký prístup, že nemusí nič. Nikdy som takýto prístup nemala, doma nemá žiadne problémy. Práve naopak, chcela by som aby sa trošku vzchopil, veď už mal 6r. Ale verím aj ty učiteľke že má to s ním teraz ťažsie a nedá sa len okolo neho..
Ešte som sa ho teraz ráno pýtala na dôvody a spomínal spolužiaka, že mu robí zle. Ale neviem či tomu veriť. Na začiatku školy nám to tiež hovoril, že mu ten chlapček robí zle a keď ho s mužom ráno stretli tak chalani najväčší kamoši. A druhý otecko hovoril že aj jeho syn sa sťažoval na môjho syna tak potom sme tomu už neverili, že si robia zle a keď sú spolu tak sa tešia
@anonym_autor a začo ho konkrétne pani učitelka zhúkala? A ako ho zhúkala? Asi ako matka, keby som na to prišla, zhúkam ja ju.. je normálne, že dieťa sa bojí bazénu vellej vody ...
@anonym_fc72c2 plavecký mali ale v októbri a on začal plakávať dáko mesiac dozadu tak sme tomu ani neprispisovali, neviem či to môže mať súvis 🤷 aj rozmýšľam či sa nám doma niečo nezmenilo ale nič, doma funguje v pohode nemáva stavy plaču normalne funguje a sem tam sa mu niečo nechce ako každému dieťaťu.. aj včera sa ma už pýtala učiteľka čo sa to s ním deje no ale neviem. Ja som myslela, že či nie separačná, že cíti, že ide do školy 🤷
Buď mi ale syn hovorí priamo pri tých situáciách ako po plavárni čo sa tam dialo ale teraz keď sa opýtam tak je väčšinou ticho a ja sa ho vypytujem, ja mu dávam otázky a potom niečo povie. Sám od seba nepovie nič. Inak keď vyjde zo škôlky tak bežne rozpráva že ten a ten vyrušoval atď.. lebo toto z neho neviem dostať prečo sa tam boli ísť..
Doma už ráno fnuká, po ceste do škôlky je ticho ale ide a pred školkou to začne a v šatni už len plač a zle je. Po pol hodine ako odídeme sa vraj ale ukľudní a funguje v pohode.. chodím poňho o 14:45 čo je najskorší čas nech sa naolovrantuje
@anonym_fc72c2 ešte sme včera podvečer boli na krúžku, to už ale chodí s týmto plačom, týždeň sa teší že tam pôjde, vie čo tam bude robiť a aj tak sa tesne pred tým zľakne a plač.. trénerka k nemu ale pristupuje jednotlivo, prispôsobila kvôli nemu tréning úplne v pohode, je tam rodinná atmosféra.. povedala mi, že keď si k nemu klukla keď plakal a dačo mu rozprávala a ako som odišla hneď ako som mu zmizla z očí prestal plakať a že je strašne šikovný, že inak s ním nie je žiadny problém, že vie aj veci ktoré iné deti vedia až časom ako k nim chodia. A keď vyjde syn von tak sa teší ako bolo čo robili a že aj nabudúce príde. A ďalší krát zas pred budovou plač
Tak aj deti možno skúšajú hranice .. aj moja dcera ma sem tam obdobie, keď nechce isť do skolky a plače a zas ani odtial nechce
Tak aj deti možno skúšajú hranice .. aj moja dcera ma sem tam obdobie, keď nechce isť do skolky a plače a zas ani odtial nechce
@anonym_fc72c2 Áno to beriem ale že by ich skúšal až v 6r ? Doteraz šiel úplne v pohode. On aj vie, že tam musí ísť ale jednoducho nechce. Ako keby sa bál po tých skúsenostiach alebo čo, možno už neverí učiteľkám keď ísť nechce ani na tréning. Pritom sa tam celý týždeň teší, vie čo tam budú robiť ale ako tam prídeme pred dverami sa zasekne.. trénerka je inak zlatá žena, majú tam rodinnú atmosféru, pristupuje k nemu jednotlivo, citlivo, tréner všetko obráti na žart, že sa aj syn zasmeje.. Aj sa čudujem, že mi ho neotočila medzi dverami, že ho nevezme na tréning keď robí takéto cirkusy ale aj mne povedala, že nebojte sa to bude dobré a už si k nemu čupne a pekne ide na neho