icon

Waldorfska škola - skúsenosti

julka1921
16. dec 2022
beatrixx1525
16. dec 2022

Ako učiteľka z praxe neodporúčam pre filozofiu tejto školy. Jednotlivé konkrétne školy môžu fungovať aj celkom fajn ale za mňa filozofia úplne mimo. Ak sa s filozofiou rodič stotožňuje tak všetko ok ale pre mňa z pedagogického hľadiska je to vo veľa ohľadoch sekta

namornicka
17. dec 2022

@beatrixx1525 ktore prvky konkretne z tej filozofie ti prekazaju, resp. nestotoznujes sa s nimi?

beatrixx1525
17. dec 2022

@namornicka mne sa veľmi páči práca s prírodnými materiálmi a remeselné vzdelávanie detí, ale napríklad nesúhlasím s tým, aby sa vzdelávanie spájalo s duchovenstvom a ezoterizmom. Na tom je založená filozofia školy a ako som povedala tá - ktorá škola môže tú filozofiu ezoterizmu s deťmi aj preskočiť a tým pádom táto konkrétna inštitúcia môže byť aj ok, ale celkovo ako filozofiu by som toto pre svoje dieťa nechcela a veľmi dobre viem, že rodič nemusí ani len tušiť čo sa deje za zavretými dverami škôlky... Celé to točenie sa v rytmoch, recitovanie veršov, rozprávanie o dušiach je pre mňa sektárska praktika a dáva to dieťaťu do života základ pre fanatické nasledovanie vodcu z pocitu "výnimočnosti". Len tak na okraj, ja síce veriaca nie som ale verím v tok energie v prírode, napriek tomu by som nechcela aby moju "vieru" moje dieťa učil hocikto iný okrem mňa. Aj napriek tomu že s prvkom prírodného sa stotožňujem. Pretože viera je vrcholne osobná a intímna vec. Ak by som si mala vyberať škôlku na základe lásky k prírodnému a k remeslám, osobnej zodpovednosti a voľnosti, išla by som určite do Montessori. Ale nie takej Montessori kde si rodičia akurát tak ťapnú každý mesiac po vrecku a škôlka ani neprešla okolo tejto filozofie. Reálne by som si obišla škôlky v okolí, obzrela priestory, práce detí, prišla sa pozrieť aspoň na pol deň čo sa škôlke robí a čo deti vedia. Lebo Montessori je teraz taký super trendy pojem, veľa rodičov sa nechá zlákať na drevené hračky a tam Montessori bohužiaľ veľakrát začína aj končí. Za mňa toľko.

julka1921
autor
17. dec 2022

@beatrixx1525 Dakujem za vás názor

beatrixx1525
17. dec 2022

@julka1921 za málo, dúfam že pomôže 🙂

luxus10
12. jan 2023

@julka1921 zahodno by bolo zistit, aj ake realne vysledky maju deti v danych alter. skolach, lebo povacsine je to velka slabota, otazka je, ci by si s tym bola spokojna...tam je toto totiz nepodstatne, alebo len malo podstatne....

kast
17. máj 2023

@luxus10 Prosím vás a kde ste prišli na to, že deti z alternatívnych škôl majú slabé výsledky? Začínam sa teraz obzerať po ZŠ, lebo od septembra máme predškoláka. A v BA ma zaujala napr. Narnia alebo Felix a čo viem, tí majú výborné výsledky. Felix dokonca v hodnotení zaujal 3. miesto v rámci SR - výsledky žiakov. Bolo by super, keby sa k téme vyjadril niekto, koho dieťa reálne do Waldorfskej školy chodí.

luxus10
17. máj 2023

@kast ja sem pisem svoju realnu skusenost, a odporucam si to tam, kam chcete dat dieta poriadne zistit...tot vsjo...

namornicka
18. máj 2023

@kast Felix a Narnia si robia vyber svojich ziakov, tam je kvalita dobra. A neda sa zobseobecnovat, asi je najlepsie ked ti tu daju konkretne skusenosti. Poznam aj sikovnych ziakov z alternativnych skol, to je velmi individualne. Nehadzala by som do jedneho vreca. Treba si zistit konktetnu skolu.

tiika
18. máj 2023

@julka1921 a aké výsledky a umiestnenia škôl myslite? Na základe akých kritérií sa stanovuje poradie? Nevolia rodičia alternatívnu školu skôr preto, ze iste hodnoty považujú za dôležitejšie, ze im ide viac o to, aby ich deti boli spokojne, rady sa učili a nie sa porovnávali a orientovali na dosahovanie výsledkov nastavené vacsou castou spoločnosti? Samozrejme, že človek potrebuje získať i ďalšie vzdelanie, uplatniť sa v živote, no zatiaľ čo som sledovala absolventov takýchto škôl, každý si našiel svoju cestu.

nikaaaaa
Autor odpoveď zmazal
ellen2016
17. apr 2024

Waldorfska skola v BA sa v testovani 9iatakov umiestnila vysoko nad priemer aj v sj aj matematike: https://dataportal.nucem.sk/Dataportal-web/web/...

monica21
19. máj 2024

@beatrixx1525 Absolútne súhlasím. Moja dcérka chodila istý čas do Waldorfskej škôlky, ale veľmi mi prišlo divné ako tie malé deti manipulujú v čom majú veriť. Keď ešte ničomu nechápu. Práca s prírodnými materiálmi je super, ale tam to u mňa aj končí. Vyjadrujem nesúhlas s takýmto vzdelávaním malých detičiek čo sa týka duchovna. Pripadalo mi to fanatické a extrémistické štiepiť do malých hláv toľko bludov.

mirkz
11. jan 2026

Ti co im deti chodia na Waldorfsku skolu, viete mi povedať ci bolo náročné dostať sa na tu školu pripadne koľko platíte? Ďakujem 🙂