icon

Zmena škôlky

humes
2. apr 2014

Ahojte baby, chcem sa s vami podelit alebo resp. vediet vas nazor na moj problem. Maly ma 4 roky. Od 18 mes. navstevoval jasle, potom skolku (v tom istom zariadeni). S tym, ze sme sa prestahovali museli sme zmenit skolku. Dnes bol 2-den v novej skolke a musim povedat, ze jej nemozem "prist na chut". Chcem este podotknut, ze byvame v zahranici, takze mozno sa vam postup skolky, ktory opisem, bude zdat divny. Takze, ak mal ist maly do jasli postup bol nasladovny.
Najprv sme s manzelom isli nakuknut ako tam vyzera, ake su triedy, ucitelky a tak...taky spoznavaci termin. Rozhodli sme sa a dostali sme zmluvu (asi 3 mesiace pred nastupom). Prvy den si nas jedna ucitelka zobrala na "starosti"..mna a syna a pytala sa rozlicne veci, co ma rad, co rad je, s cim sa rad hra a podobne, aky je charakter a pod. Potom si maleho zobrala a ukazala mu triedu hracky a venovala sa mu asi 1 hod. tak sme sli domov. Druhy den som tam bola s nim cca 1 hod. Deti si o 9.00 posadali na koberec a maly taku "detsku konferenciu" asi 15 min. Potom hrali rozlicne hry v kruhu. - to len taky priklad co som zazila - Ked som ho vyzdvihla, tak jedna ucitelka sedala a kreslila alebo hrala sa s detmi, druha tiez nieco robila, proste sa detom vazne venovali. Syn tam bol 2,5 roka a vazne sa vela veci naucil. Pri tejto novej skolke je to uplne ine. Je tam strasne velky hluk, deti vrieskaju, nepocuvaju, biju sa a ucitelky ich doslova nezvladaju. Maju tiez o 9.00 detsku konfereciu, ale deti kricia, tahaju sa a vobec sa jej nevenuju. Ucitelka sa detom vobec nevenuje, lebo len stale tie deti okrikuje a odtahuje od seba. Od 9.15 do 10.15 maju volny program, tzn. ze sa mozu pohybovat volne, ist do druhej triedy a tak. To bolo aj v tej prvej skolke. Vola sa to otvoreny system, ale v tejto sa deti nahanaju po chodbe a vobec alebo malo co sa venuju vazne hraniu. Ucitelky su tak zaneprazdnene pokrikovanim po tych detom, ze nemaju vobec cas sa s nimi nejako zaoberat. Je kopu prikladov, co by som mohla napisat. Ked som to povedala manzelovi, ze mi to nepride ako skolka, ale tie ucitelky len na tie deti dozeraju, aby sa nezabili a nepohlusili, tak povedal, ze prehanam. Nehovoriac o tom, ze ako novacikovi sa mu nevenuje ziadna extra pozornost. Ja som mu bola dnes ukazovat, kde je zachod, kde sa ranajkuje a pod. Co myslite vy, vazne prehanam?? Ake je to pri vasich detoch v skolke??..Bola som s nim teraz 2 dni, 3 hodiny..tak som to videla na vlastne oci.

lll2010
2. apr 2014

Ako to berie tvoj syn?Co hovori on na kolektiv a ucitelky?

humes
autor
2. apr 2014

@lll2010 syn rozprava o novych hrackach, o novej piratskej lodi, poziarnickom aute atd. Do skolky ist chce-zatial. Dnes bol 0,5 h sam, ja som odisla a potom mi povedal, ze bolo dobre, len ho deti zlostili a drgali. Dnes mu aj tie vascie deti skyli topanky, tak som im zvysenym hlasom tiez nieco povedala. Ach..

vevesh
2. apr 2014

@humes budem tipovat....si v nemecku? 🙂 ....a to co opisujes je normalne pre normalnu statnu skolku, kt sa neriadi nejakym extra programom....citala si co, maju napisane ako ciel resp. osnovy na oficialnej stranke?podla toho sa tiez mozes orientovat, aka bude napln vychovavateliek... 😎

humes
autor
2. apr 2014

@vevesh ..🙂...jasne,ze som citala, maju krasne vymakanu inter. stranku, v teorii je vsetko super, len v praxi je to uplne ine...ako som uz pisala, obidve skolky maju sice rozlicnych" träger", ale podobny system, len v tej druhej to nejako zlyhava v praxi. Mas tie deti v skolke?

vevesh
2. apr 2014

@humes ano mam . Ono nezalezi na Träger , ale na filozofii skolky - v de je skolka na postrazenie deti, nie na vychovu respektive na vzdelavanie 😒

humes
autor
2. apr 2014

@vevesh ..samozrejme, ze to zalezi na Träger. Len porovnanie skolky A so skolkou B je brutalny rozdiel - nebo a zem, preto som z toho taka nespokojna, lebo som nieco take v prvej skolke nezazila. Obidve maju podobnu filozofiu. Na prvu skolku nemozem povedat nic zle, a naucil sa tam toho vazne vela..basnicky, pesnicky a pod.

tova
3. apr 2014

@humes v skolke neni nato, aby isiel pisat diplomove prace, niektore deti do skolky ani nechodia. Skolka je na to, aby sa tam citil dobre, nasiel kamaratov, zakladne pravidla by mali byt, idu sa najest, wc, je tam len 2 dni to je malo na to, aby si zistila ako tam skutocne je. U nas v skolke ked pride niekto novy nenechavaju rodicov ani 1 den - 4r. a ucitielka sa novemu urcite nebude venovat cely cas a ostatne deti co? ked ucitielka vidi ze syn je ok,zapaja sa do hier neni samotar tak sa mu nemusi venovat vylucne. Meje deti raz boli v skolke kde to bolo ako na vojne, ticho ked sa kreslilo, ticho ked sa hrali, vsetko sa museli pytat, sme odtial zdrhrli.

bronia13
3. apr 2014

hm tak moje deti tiez chodia do skolky v zahranici ale toto som fakt nezazila, chodia asi tak 8-9 mesiacov ale toto som nezazila, ako vravis rano okolo 9 rano si sadnu a jedno dieta povie ktory den je v tyzdni,mesiac,potom ktoreho je, potom pocasie....kdo ma v ten den narodky (ak niekdo ma) a take informacie... potom si spievaju pesnicky...(videla som len tolko lebo potom uz idem prec) ucitelky sa im fakt venuju su 2 ucitelky na 22 deti a nikdy tam nie je chaos ci ich hodim o 7 rano ci o 10 do obedu tak isto ked pridem po nich, vsetko zorganizovane,ucitelky im robia program ak idu vonku do zahrady tak sa musia pekne zoradit do radu a pekne ist v rade von.... fakt zorganizovane toto co opisujes hm to by som skor brala ako ked hodim deti do "skolky" ked idem do fitka...tam si robia viac menej co chcu tu hodinku nie su tam nieco sa naucit ale len na postrazenie tak to co opisujes mi pripomina tu skolku vo fitku skor.... ale aj tam som nezazila deti vystrajat, nahanat atd.... divne..ja by som sa skor poobzerala po inej skolke a este ak mu starsie deti robia zle tak to je sikanovanie nie? ucitelky s tym nic nerobia? som zvedava co poriesis.... tak mm sa to zda normalne????

bronia13
3. apr 2014

oh a inac u nas tak isto, ked deti zacali skolku, prisla som tam ukazali mi kde ktory bude, a sla som...mozno keby tam revali ale aj tak nemyslim ze by mi dovolili zostat...nevenovali sa im nic moc extra ako inemu dietatu, zaraz zaradili do kolektviu a hotovo ziande 1:1 neviem aspon tu to nechodi.... ak by bol nejaky problem tak by mi zavolali ale inac som sla domov a prisla po nich az po obede, tak isto tam spavaju, maju lehatka ktore sa porozkladaju, pizama si nenosia len prezuvky tam maj...

humes
autor
3. apr 2014

@bronia13 ...uplne mi hovoris z duse. To co si opisovala som presne zazila v prvej skolke, preto je tato pre mna taky sok. Samozrejme, neocakavam nijaku dipolovku ale, aby sa detom venovali, nielen mojmu ale vsetkym! Vcera tam boli 16 deti a 2 ucitelky, ale ked oni sa zaoberaju nazvem to "problemovymi" detmi, ktore robia vkuse zle...tak na ostatne im cas neostava a vela veci im unikne. Nesom citlivka a ked do mojho syna niekto stuchne, tak nerobim z toho vedu, ved nie je z cukru, ale predsa nejake hranice musia byt. MM som nahnala, aby tam isiel zajtra on na tie 3 hodky a urobil si obraz...pretoze, mne sa to vonkoncom nepaci!!!

humes
autor
3. apr 2014

@tova ..problem je v tom, ze sa viac menej nevenuju ziadnemu dietatu....

pallacinka
3. apr 2014

@vevesh Si mi ukradla tu otazku priamo z jazyka, moja prva reakcia bola to musi byt Nemecko 🙂

@humes Ja momentalne riesim presne to iste, od januara je dcera v skolke, predtym bola v jaslickach. Za tie tri mesiace som nevidela jedinu jednu zmysluplnu vec, co by tam vytvorila, nosi domov len pocmarane doslova zdrapy papiera- a pritom kreslenie jej uz celkom ide. Ked ju vyzdvihujem, castokrat len sedi a pozera doprazdna. Ucitelky su samozrejme vzdy v kute a deti sa hraju same. U nas este ako bonus chodia malicko von, na prechadzky absolutne (vraj malo personalu) a na dvor tiez nie kazdy den. Ked uz tam su, ucitelka si zasa robi svoje veci alebo sa rozprava so susedom a deti sa hraju za jej chrbtom. Po vikende som si povedala, ze to zacnem riesit, boli sme totiz s inymi rodicmi a ti maju rovnaky nazor- doteraz som si myslela, ze to vadi len nam. Tak som sa vcera spytala riaditelky, co cez den deti robili a ten sokovany vyraz si mala vidiet- akoze co, vsak sa predsa hrali. O nejakom tyzdennom plane alebo tematickych dnoch, ake su na Slovensku uplnou samozrejmostou, mozeme len snivat. Dnes si dohodnem stretnutie s jej ucitelkou, potom zasa riaditelkou. Problem u nas je ten, ze nemame prilis na vyber, potrebujeme celodenne miesto a ak naozaj ide o Nemecko tak vies, ze takych je velmi malo.

humes
autor
3. apr 2014

@pallacinka ..ano jedna sa o DE, sice neviem, kde sa nachadzas, ale mala som celodenne miesto a aj teraz v tej druhej skolke mam. Praveze ja o nasej prvej skolke nemozem nic zle povedat. Mali 1 den Turntag, 1 den Waldtag, kreslili, mali Werkstatt, Knihovnu..kde som to na vlastne oci videla. Napr. sa nam chlapciatko nechcel nejako "rozrozpravat", tak si s nim ucitel sadol a hrali puzzle a rozpraval sa s nim..atd. no vazne ukazkovo. Bohuzial 60 km jazdit do skolky je jednak casovo aj financne narocne. Kvoli tomu je tato druha pre mna sok...lebo je to opak toho, co som zazila...nemala som potuchy, ze aj nieco "take" existuje. Rozmyslam, ci ist za riaditelkou a chodit rec, hoci si myslim, ze to nic nevyriesi. Vyhodou je, ze som este nepodpisala zmluvu, pretoze mi ju neposlala a dostala som ju az vcera. Preto silne uvazujem, ci to neskoncit hned na zaciatku a hladat novu, ktora by bola pravdepodobne az po prazdninach.

humes
autor
3. apr 2014

@pallacinka ..a co ti hovori mala na skolku? chce tam ist?

pallacinka
3. apr 2014

@humes My byvame v BW, aspon v nasom meste funguje polovica skolok do 14:00 a v druhej polovici (co su spolu 3 skolky) je celodennych miest 10%. Aspon co sme videli u nas vsetky skolky funguju podobne, ale viem, ze existuju vynimky, ako bola aj ta vasa. V nasom meste vsak ziadna taka nie je a vozit ju do ineho mesta by bolo dost komplikovane. Ja si tiez myslim, ze stazovanim sa nic nedosiahneme, to by sa musela zmenit cela filozofia a koncept skolky. Ak mas moznost skusit inu skolku a mozes byt zatial s malym doma, tak by som to urcite tak aj riesila, ja si zial nemozem dovolit vypadnut z prace ani na den. Mala si uz prave celkom aj zvykla, nasla si tam kamaratov. Nechodi tam ale s velkym nadsenim a s muzom mame pocit, ze je uz vecer akoby unudena a potom aj unavena a zla z toho, ze tam cely den nic poriadne nerobila.

humes
autor
3. apr 2014

@pallacinka ..viem presne o com hovoris. Akurat sme sa vratili, a prve co mi povedal je, mama tu je to take nudne... ☹ ...ach jaj no uvidim, co mi na to poviem mm, ten tam totiz zajtra ide s nim. My sme v SL.

vevesh
3. apr 2014

@humes nie, nezalezi na träger..
opisem ti ako je to u nas...mam v okoli 100m 4 skolky, träger je mesto resp. stat, vsetky maju ukotvene v stanovach montesori pristup, internetove stranky vymakane tak, ze musis citat medzi riadkami comu dava jednotliva skolka prednost
skolka c.1 - montesori pristup ponali tak, ze dieta si samo ma vybrat, co chce robit (samozrejme hrat sa), takze maju viac menej iba ulohu "dohliadat" na deti
skolka c.2 - stredisko zaujomov je naucit priblizit nemecku kuluturu a naucit jazyk pristahovalcov (zlozenie deti 90% auslander, 10% domaci- cize dieta sa skor nauci po cinsky, africky ako po nemecky 😒 ) a mali tam take lahodky ako naucit deti stolovat (jest priboroma za stolom!!!!), naucit zakladne zlozky spravania (=naucit deti posluchat) a pod...samozrjeme vsetko cez monetsori pristup - takze to vyzeralo cca. ako si ty popisala...
skolka c.3 - nemecko-francuzska bilingvalna skolka - takisto cez montesori pristup, cielom bolo po 3r. dochadzke plynule ovladanie Fj
skolka c.4 - multi-kulti skolka s kombinaciou roznych pristupov ako montesorri, waldorf atd. + wurzburgersprachprogramm pre vsetky deti na zvladanie nem. jazyka v 1.triede na ZS

a teraz otazka je, ci si mas z coho vyberat...my sme mali stastie a zobrali nam malu tam, kde som chcela. ale nasi znami toto stastie nemali, a tak skoncili so skolkou, kde deti iba "postrazia" s montesori pristupom 😎