icon

8 mesačné dieťa sa same odstavuje, ale ja chcem kojiť

nicollca
21. júl 2015

Dobry den. Vedeli by ste mi poradit? Moj 8 mesacny syn bol doteraz kojeny, samozrejme ze uz papa aj zeleninku, kasicku a pod. Je to velky jedak a kedze nikdy nebol extra milovnik mojich prs (bral ich skor ako zdorj potravy a nepotreboval si dudlovat), akonahle sa vie najest z inych veci, prsniky mi odmieta. Vzdy som mu musela nukat, malokedy si vypytal sam. Chcela so vsak kojit aspon rok a teraz neviem ci sa proste prirodzene odstavuje a nemam s tym bojovat a nestrkat mu nasilu alebo sa snazit este nieco zachranovat. Z flase pit ani nevie tak neviem ako ho teraz naucim na UM. Cez den nechce prsnik absolutne a v noci v polospanku tak dvakrat. Dakujem

lauri
21. júl 2015

U mna to bolo podobne.. skus zavolat laktacnu poradkynu, ta ti najlepsie poradi, skor nez bude neskoro ☹
U nas to nedopadlo dobre, maly sa odstavil, mne zmizlo mlieko. Par dni odmietal vsetky ine mlieka, a asi po 5 dnoch nakoniec presiel na UM; naucil sa. Doteraz ma to mrzi, chcela som kojit dlhsie 😅

nicollca
autor
21. júl 2015

@lauri Tak ale to nemozes tak brat, to nebola tvoja chyba. Ja si to tiez nechcem takto pripustat. Ked to nejde tak to nejde. Od narodenia (cisarskym) som bojovala s nejednou krizou a aj laktacne som tu mala. Teraz to vsak nie je o tom, ze nemam mliecko ale ze jednoducho nechce. Mliecka mi sice ubuda, kedze malo papa, ale je a on nechce tak ci tak. A kedy tebe prestal chciet? Tak ako mne?

lauri
21. júl 2015

@nicollca no ja som tu laktacnu nevolala, to beriem ako chybu... Mala som to aspon skusit, mozno by mi nieco poradila ako na taketo strajky 🙂
Ano, bolo to presne ako pises, zrazu ho zaujimala zeleninka, prso bolo nuda a aj to sa furt vrtil alebo uplne odmietal..
On sa narodil koncom novembra a odstavil sa niekedy v juli, tak aj casovo je to podobne. Tiez nepatril k zavislakom, presne ako pises.

Asi tyzden na to znovu prejavil zaujem o prso, ale to uz bolo neskoro..

luba41
21. júl 2015

http://www.mamila.sk/pre-zdravotnikov/materialy...
http://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/odmie...
ešte je cesta späť, ale náročná..záleží len od Teba, či sa Ti ešte chce vrátiť k dojčeniu..
bohužial u vás to pravdepodobne zapríčinilo velké množstvo príkrmov, zníženie počtu dojčení, neponúkanie na požiadanie..tým Ti postupne klesala tvorba MM, a Tvoje dieťa zareagovalo..štrajkom..príkrmy / v tomto veku 2-3/ sú stále len popri dojčení, počet dojčení mal ostať zachovaný..a ak aj skončíš-môžeš si odsávať povedzme 2 denne a podávať pohárikom..flašu dieťa v tomto veku určite nepotrebuje..ak skončíš úplne, žiadne iné mlieko ani UM nepotrebuje..pestrá strava úplne stačí..

jonki
21. júl 2015

@nicollca 8 mesacne dieta sa samo neodstavuje...odstavuje ho zle nastavene dojcenie. Neber to ako kritiku, tak to nie je myslene...je to len fakt, hovorim ti to preto ze som urobila rovnaku chybu pri prvej dcerke...nastastie ma vpravy cas upozornili a zachranili mi dojcenie 🙂 Skus to naopak...ak pises prsnik je pre neho na dudlovanie nezaujimavy....teda ako prisun potravy je zaujimavy...tak mu ho ponukni ked je hladny...teda najprv prsnik a potom jedlo. V 8 mesiacoch to nie je o tom ako vela prikrmu do neho dostanes....ide o to aby sa naucil na roznorodost chuti. Kalorie moze mat este vzdy vo vacsej miere z mlieka. Skus uvidis co sa stane 😉 Hladmenu mliecko a hodku po nakojeni ponukni prikrm...zje kolko zje...a potom mu opat ponukni mliecko.

egiginka
21. júl 2015

@nicollca , asi si zacala velmi.zhurta s prikrmom, tym myslim, ze hned obed, olovranr, vecera, skus urcite laktacnu;), ale skysaj davat menej jedla a viac mlieka, dojcenie v noci: spilicne spanie. V polospanku ponukaj A keby ste strajk neprekonali, inak toto je velmi bezny strajk v tomto obdobi, tak aj rastlinne mlieka ako mandlove, sojove, makove atd, ale pokial bude mat mliecne vyrobky, nepotrebuje mlieko, urcite nos v nosici, satke🙂, pinukaj, strajkprekonate, bude super! Si uzasna mamina, ze chces kojit !!! Tisic like pre teba a drzim palce. ALE ZA LAKTACNU NIC NEDAS, popripade chod na niaku podporku dojcenia, alebo na fb su skupiny vnimaveho a kontaktneho rodicovstva, velmi vela maminiek bude podobne strajky poznat a pomozu ti 🙂

dashenka75
21. júl 2015

U nas to bolo rovnako.. Takmer do pol roka som musela ja ponúkať prsníky a on si pytal málokedy sam.. Zacal papat nove veci a tiez ma odmietal.. Neustúpila som, stale ponúkala.. Zavolala som však laktacnej poradkyni a zistila slabý tok mliečka a tak som ho podporila bylinkami..
Krasne sa mliecko pustalo a on stale viac chcel byt na prsníku .. Kojime sa uz takmer 2 a pol roka 👍 držím palce

nicollca
autor
21. júl 2015

@jonki Praveze ja som mu od zaciatku prikrmovania davala prsnik vzdy pred jedlom, lebo som vedela, ze potom do neho uz nedostanem. Ale on ho nechcel ani ked bol hladny. Dokazal kludne aj 4 hodiny nejest a aj tak prsnik nechcel, i ked som videla ze je hladny. Tazko sa to vysvetluje, niekto si to mozno nevie predstavit. A co sa tyka toho "na poziadanie" - on si nikdy nepytal, vzdy som mu davala ja a on sa prisal i ked uz od zaciatku som musela nukat aj na trikrat kym sa rozhodol ze chce. Vtedy nefungovalo ani"ved ked bude hladny tak si da". Nedal :D

jonki
21. júl 2015

@nicollca oki potom by som sa poradila osobne s laktacnou 😉 no a dojcenie na poziadanie....do roka sa ma dieta ponukat, cize to je v pohode 😉

nicollca
autor
21. júl 2015

@egiginka No ja mam aj satku aj nosic aj vsetky tieto teorie ovladam, ale on sa doslova odtahuje, az place, ked ho prikladam. Mozno som prikrmovala zhurta, ale ked jemu strasne chutilo a ja som sa tesila, ze mu chuti samozrejme...🙂 Ale olovranty a desiate som zaviedla az potom, co som do neho nevedela dostat mliecko, tak ze nech nie je hladny. On aj po 4 hodinach sa tvaril, ze mliecko nechce, tak uz nefungovalo ani "ved sa naje ked bude hladny". Ale dakujem 🙂

nicollca
autor
21. júl 2015

@luba41 U nas prikrmy popri dojceni nefungovali. Akonahle mal prikrm, prsnik uz odmietal. Ked som mu chcela dat mliecko pred prikrmom, tak nechcel, aj ked bol hladny. Ale skusim este zabojovat,,,,uvidime. Budem si ho prikladat v noci castejsie - vtedy to este funguje 🙂

adelusha
21. júl 2015

Ahoj, mojej znamej sa dcéra sama odstavila ked mala 9 mesiacov, tiež absolútne odmietala prsník, z fľaše piť nevedela alebo nechcela, tak ju rovno naučila piť z pohára. Neviem či jej este dávala UM alebo uz kravské, nepamätám si uz, bolo to pred 12 rokmi. Takze aj take veci sa stavaju 🙂

katarinamarkova
21. júl 2015

@nicollca 8 mesacne dieta je dost velke na odstavenie....asi to vie aj ono samo 🙂
( ano, nie som zastancom dojcenia pomaly do skolkarskeho veku, ani nikdy nebudem a nikto ma o vyhodach dojcenia dieťata starsieho ako rok nepresvedci )
nechce flasku? skus rovno poharik

natalym
21. júl 2015

Skrátka ochutnal jedlo a už nechce mlieko. 😀 Možno by si dal rezeň. 😀

luba41
21. júl 2015

@nicollca ja som počas štrajku dojčila dieťa ked bolo v polospánku-ked zaspávalo, v spánku-čo najviac..tak sa mi podarilo zachovať a aj zvýšiť tvorbu mlieka..ponúkala som aj za bdelého stavu, ale nenútila..a po 3 týždnoch sa odrazu dcéra prisala--proste zvýš kontakt s dieťaťom, spolu spite..atd..

zamilion
21. júl 2015

neviem, prečo to berieš ako tragédiu. ved sa prirodzene odstavil.
dojčenie je prirodzené pre potreby dieťaťa a nie pre potreby matky.

martinka13
21. júl 2015

U nás to isté. Malá má 7 mesiacov. Ani vyhladovať nepomohlo. Akurát má dobre pohrýzla. Kojim pred spaním, občas raz v noci a ráno. Už uvažujem nad UM. Som rada ze papá a chuti jej. Nebudem to extra riešiť. Asi vie čo jej telíčko potrebuje 🙂

egiginka
21. júl 2015

@nicollca , super🙂, no ja som striktne proti vyhladovavaniu a urcite to neni cesta, ale co mam kamosky presne s tymto problemom istym, tak pomohlo, ze sa snazili na par dni vylucit, obmadzit v ramci zdraveho rozumu ine a zacali viac ponukat a teda ten kontakt a pomohlo. Tak snad, ale umele ti velmi neodporucam, aj nas pediater je dost proti pri takychto detoch a zial stala sa mi velmi smutna situacia u zastupujucej doktorky, kde si predajkyna nutrilonu, co dosla k lekarke letaciky doniest a lobovat , tak si neuvedomila, ze sme tam / doktorke predstavila sutaz/ cim viac mliek doporuci/ pojde na skvely pobyt..... no , :((((( hanba....
@martinka13 plus odporucam aj rastlinne mlieka na miesto UM, alebo viac mliecnych vyrobkov * pkus laktacnu, je to strajk, nie odstavenie a ako som pisala je to brutal bezne pri rychlejsom zavadzani

kliara
21. júl 2015

@nicollca - tak ho dojči už len v noci dvakrát. To mu stačí.

nicollca
autor
23. júl 2015

@egiginka Este sa spytam (zatial sa nam nedari) - naozaj mu nemusim davat UM? Moja doktorka tvrdi ze by mal vypit aspon pol litra denne. Viem sa niekde nieco take docitat, ze mu stacia mliecne vyrobky?

nicollca
autor
23. júl 2015

@luba41 Este sa spytam aj Teba - naozja nepotrebuje UM ak sa to nepodari udrzat? Ja by som ho na flasu ani ucit nechcela, ale moja doktorka tvrdi, ze aspon pol litra mlieka denne vypit musi. Stacia mliecne vyrobky? Je to niekde aj spisane, ze by som si to mohla precitat takyto nazor? Dakujem 🙂

wewe22
23. júl 2015

@nicollca moje sa odstavili vsetky v tomto veku do jedneho roka sme davali UM a potom cerstve kravske ktore som pasterizovala

ammellia
23. júl 2015

@nicollca na mamile o tom pisu, netreba. Vsak sa spytaj, co take exkluzivne obsahuje um, co nedostane z pestrej stravy.

egiginka
23. júl 2015

@nicollca , aj na mamile, dalej aj moj pediater je proti.... vies, pediatri odporucaju umele, lebo maju z toho prachy..... ono uz ked, tak aj prevarene kravske..., skus sa dat na fb do skupiny kontaktneho rodicovstva, tam aj casto niaky doktor sa vyjadri🙂, urcite aj niake konkretne linky poslu... ked das do googlu, tak tiez najdes par..... nasa predosla pediatricka, m odporu ala po 4m, dat umele a pomali odstavit, ze dojcenie je nechutne... takze asi tak...