Ako prestať dojčiť dvojročné dieťa?
Syn bude mat na vianoce 2 roky a dojcim ho na poziadanie niekedy mi nechce ani poriadne jest len mliecko mliecko , zacal sa na mne doslova valat ze sa len tak ukludnuje ... no cisty zavislak bojim sa ze bude vela placu a tazko to bude znasat.
Ja som na to isla tak, ze uz nebolo na poziadanie, ale iba pred spanim. A potom som zrusila aj to, lebo mliecko "nie je". Takze na druhe narodeniny bola odstavena. Bez velkych narekov, dokopy cca ak plakala 30 sekund, ale sme si vysvetlili a pomojkali. Hlavne je, ze tito zavislaci potrebuju fyzicky kontakt koza na kozu, ale to sa da aj bez dojcenia. Takze sa mazlime a mojkame na mojom nahom bruchu namiesto zvycajneho dojcenia pred spankom. Tolko moja skusenost, postupovala som rovnako pri obidvoch.
U nás dohováranie ani postupné odstavovanie nepomáhalo, malý bol chvíľami až agresívny a keďže som už bola tehotná (2 týždne pred jeho 2. narodeninami som končila 1. trimester) a mala som neuveriteľné citlivé - boľavé bradavky, tak som si ich natrela bepanthenom, zalepila rýchloobväzom a povedala som, že sú bibi. Vôbec som neklamala, ale tá náplasť pre neho bola fyzická bariéra a zrejme to pomohlo, lebo dovtedy bibi bolo, ale nevedel odolať, alebo to bolo pre neho asi málo jasné. Mne tú náplasť poradila kamarátka a klaplo. Prereval jednu noc, boli sme hore do 3:00, napokon pomohlo to, že sme (po polročnej pauze) vytiahli fľašu a dostal do nej už obyčajné, kravské mlieko. Bol so mnou, cuckal si a bol spokojný. Po cca 3 mesiacoch sme kúpili pohárik s "násoskou", aby nemal cumeľ a teraz, po 4 mesiacoch od odstavenia už pije mlieko len zriedkavo. Ale keď zbadá fľašu, dal by si 🙂. A zaspáva s rukou na prsníku. Rodím v januári, tak som zvedavá, ako sa o ten prsník bude deliť 🙂
Ach mamičky, ako pekne sa to číta, no je to oveľa náročnejšie....
Práve "na mne" zaspáva môj 2,5 ročný závislák :D
Už niekoľko krát som s tým chcela seknúť, ale akosi sa nedá. Vyjednáva so mnou, prosí ma, že ASPOŇ OVOŇAŤ - povie. ( rozpráva ako profesor).
... A ja nemám to srdce... Keď vonia, tak aj chňapne :D
Ale spolieham sa na to, že snáď na Vianoce sa to podarí. Pripravujem ho na to, že Ježiško prinesie darčeky, a zoberie mliečko. Tak uvidíme...

Postupne. Odstavovala som 22-mesacneho zavislaka prem moje zdravotne problemy. Trvalo to asi 2,5m. Najprv som postupne stopla denne. Potom som stopla vecerne. Najhorsie to bolo s rannym dojcenim. Nemohla som k nemu vstavat este dalsie 2m. Vstaval manzel, vtedy vobec neplakal ale akonahle som sla ja tak bol plac. Nemam pocit ze by mal nejaku traumu. Teraz ma skoro 3 a doteraz spomina ako pil mlieko z prs a ze uz nie je lebo ho vsetko vypil. Zaroven zacal lepsie jest cez den.drzim palce