icon

Ako skončiť s dojčením 6 mesačného dieťatka?

dominika007
1. mar 2012

Dobry den,chcela by som sa spytat,ci mi neviete poradit,ako sa odstavit od kojenia,ked ma dcerka 6 mesiacov ☹ Caka ma operacia kolena a doktor povedal,ze by som mala skoncit s dojcenim,nakolko sa po operacii uzivaju aj nejake lieky a tak ☹ Z vlastneho rozhodnutia by som to nikdy nerobila,ale s ortezou na nohe sa dlhodobo zit neda,ked nemozem ani chodit von a ani nic ☹ Tak ak viete,prosim poradte ako to zvladnut aby to dcerka nejako nepostrehla.Dakujem

karap
1. mar 2012

Mrzi ma,ze musis dcerku odsavit,no ked sa inak neda....Myslim,ze z odstavenim nebudes mat problem.Mala si urcite rychlo zvykne na flasku.Zelam Ti,aby si pre nu rychlo nasla to ,,spravne,, UM.A Ty by si mala zajst k lekarovi,nech Ti predpise lieky na zastavenie laktacie.
Drzim palce,nech operacia kolena dobre dopadna a rychlo sa zotav 🙂

kvetinka211
1. mar 2012

Ahoj @dominika007, to mas tazke .. ale dcerku si uz dojcila 6 mesiacov, to najdolezitejsie v mliecku uz dostala 😉 Ak mas este par tyzdnov cas tak by si mohla prestat postupne - vzdy jej jedno kojenie nahradit mlieckom a vlastne uz aj s prikrmami postupne zacat, pockat tyzden a dalsie kojenie nahradit ... bolo by to pre vas obe setrnnejsie ... ak ale musis skoncit naraz, nechaj si predpisat lieky ako pise @karap. Ja som citala ze da sa aj ked su planovane operacie pokracovat potom v kojeni, ale to by si musela odsavat nejaky cas a potom zasa pokracovat, neviem ci sa na to budes citit kedze aj samotna operacia ti da zabrat. Drzim palce.

nani7278
1. mar 2012

Pri operácii nie je nutné bábo odstaviť. Pri väčšine liekov, hlavne ak sa berú krátkodobo sa pokojne dá dojčiť ďalej. Obráť sa na nejakú laktačnú poradkyňu vo svojom okolí, bude to chcieť ďalej poradiť, čo a ako 😉 Bude dobré malú nadojčiť čo najneskôr pred operáciou- bude sa robiť v celkovej anestéze, alebo v spinálnej? No a po operácii môžeš pokojne dojčiť ďalej tak skoro, ako to bude hlavne vzhľadom na Tvoj zdravotný stav možné. Laktačná poradkyňa Ti bude vedieť konkrétne poradiť aj ohľadom liekov, či sú OK alebo sa dá nájsť aj lepší... Bola by škoda bábo odstaviť 🙂 Mliečka môže- ale aj nemusí- byť dočasne menej, predsa len je to stres, ale keď budeš malú prikladať, tak sa to určite rýchlo upraví. Držím palce 😵

ziarcanka
1. mar 2012

@nani7278 Aj maminky po cisárskom dostávajú lieky od bolesti a dojčia bábätká. Podľa charty práv pacienta máte právo, aby ste boli hospitalizovaní spolu, len by bolo dobré ešte niekoho, kto môže pomáhať. Ideálne by bolo priplatiť si nadštandard. Keby to ináč nešlo, skús aspoň odstriekavať mliečko a kŕmiť malú alternatívne, aby ste potom mohli pokračovať v dojčení. Na fľašu ťa nahovárať nebudem, ale nám sa podarilo vrátiť ku dojčeniu po mesiaci papania z fľaše. Ak sa bude dať, radšej si to daj urobiť v spinálke - používa sa menej anestetík.
Skús sa ešte poradiť s gynekológom alebo pediatrom ohľadom vhodných liekov.
Držím palce, nech všetko dobre dopadne a nech to zvládnete k spokojnosti vás oboch, či už sa odstavíte alebo nie. 🙂

happy8051
1. mar 2012

ak nepojde o dlhodobe uzivanie velmi agresivnych liekov, neodstavovala by som. skus si odsat mlieko dopredu a zamrazit na nejake dva dni. mam za sebou dvakrat kyret pocas dojcenia, brala som po nom atb a dojcila som dalej

nani7278
1. mar 2012

@ziarcanka keď som písala, že treba volať radšej poradkyňu, tak to preto, že majú o konkrétnych liekoch veľmi často lepší prehľad ako bežní lekári- tí väčšinou dojčenie zakážu "pre istotu" a to naozaj netreba. Ale áno, v podstate nie je dôvod čokoľvek prerušovať- priladať sa dá okamžite po operácii, je to menej náročné, ako odsávanie mliečka.

shira_
1. mar 2012

nie je dôvod odstavovať. lekári sa vyjadrujú , akoby materské mlieko bola iba lahko nahraditeľná tekutina s obsahom liekov, ktoré matka užíva. ale nie je to tak, materské mlieko obsahuje okrem stopových množstiev liekov, ktoré matka užíva, veľké množstvo nenahraditeľných látok. ich chýbanie je väčšie zlo ako prítomnosť lieku v materskom mlieku. ak sa ti nepodarí kontaktovať priamo laktačnú poradkyňu, napíš mail na dojcenie@mamila.sk tam dostaneš presné a odborné rady ohladom dojčenia a liekov. sama som dojčila s rukou zlomenou v lakti ( 5 týždňov sadra a malý mal 2 mesiace), náročné ale zvládli sme to 🙂

strapco13
2. mar 2012

@dominika007 kvoli operacii netreba odstavovat /ved cisarsky je rtiez operacia a diojcia po nej/ a napis mi lieky ktore budes brat..su lieky kompaktibilne s dojcenim..len nie vsetci lekari o tom vedia
analgetika napr mozes ibalgin, paralen
atb ak by si potrebovala tiez mozes

dominika007
autor
2. mar 2012

Dakujem Vam velmi pekne za vsetky Vase rady,mamicky,a myslim,ze prehodnotim odstavenie dcerky od dojcenia. 🙂 Ved to je to najlepsie co pre svoje deturence mozme spravit,ked kojime 🙂 Ja to nejako zariadim a urcite to zvladneme,ale rozhodla som sa s kojenim neprestat 😠 Drzte palce a naozaj Vam vsetkym velmi pekne dakujem 🙂