icon

Ako úspešne prestať s dojčením dieťaťa?

8. apr 2026

Ahojte,
Už budem mať 1. Rok a stále dojčím. Je strasne naviazaný na to. Zaspáva pritom. Keď niečo je, ho ukľudni prso. Ale aj keď mu ukážem okno alebo tak. Ale väčšinou to prso. Ako ste to riešili? Ešte mi to akože nerobí problém ale čím skôr si zvykne byt bez toho tým lepšie. Len neviem ako na to. Ešte cez deň ma dva spanky . Niekedy jeden. Rano nechodím s ním von takže zaspáva na prsníku, poobede chodíme von takže vie zaspat aj bez. Na noc výhradne iba prso. Aj sa budí cez noc. Už neviem koľko ani sa budí. Možno 2-3x. Umele mlieko odmieta. Nemá cumel. Fľašku s cumlom odmieta. Čo mam robiť?

autor
8. apr 2026

Bude * 🙉

barborienka2001
8. apr 2026

@anonym_autor fúha tak skús iné mlieko je ich na trhu mnoho, možno mu dajake zachutí a inak to povedz gynekologičke alebo svojej obvodnej doktorke tá ti dá Medokriptine to je na zastavenie laktácie a obviaž si riadne cicky aj na celý deň a mlieko sa ti samo zastaví

anonym_6fa3e2
8. apr 2026

syna som dojčila do 2 rokov , prikrm teda nič moc , zaspával doma na prse , vonku v aute, kočiku a pod
ale upokojovali sme ho bez prsa teda
cumel nemal
ked som ho odstavila dostával kravské

mullerova46
8. apr 2026

@anonym_autor môj syn sa v roku prestal kojiť keď bol chorý a už naspäť nenabehol, začal jesť normálnu stravu a uspavala som ho hladkanim. Dovtedy zaspavaal všetky spánky výlučne pri dojčení. Nejak to bolo vďaka chorobe jednoduché 🤷 ale tým chcem len povedať že mu už netreba umelé mlieko ale stačí pestrá strava

lulu_lucy
8. apr 2026

Hmm,tak mne osobne sa to vôbec nepodarilo a to som skúšala rôzne cumle, fľašky, mlieka a pod. (všetko odmietala). Tiež bola na mňa / dojčenie veľmi naviazaná (podobne ako píšete). Keď mala 2 - 2,5 roka, skúšala som jej už aj vysvetľovať, že moje mliečko už nepotrebuje….V lete sa mi podarilo ju čiastočne odstaviť - čiže cez deň som ju prestala dojčiť, lebo som jej povedala,že je moc teplo a mliečko sa pokazilo. No a definitívne sa odstavila podstate sama,keď mala 3 roky a začala chodiť do škôlky 🤷‍♀️

anonym_18b774
8. apr 2026

Ja som musela odstavit nedavno kvoli silnym liekom, ktore som dostala. Dieta malo vtedy necelych 20 mesiacov a bolo naozaj silne zavisle, kojila som ho niekolkokrat v noci, na kazdy spanok zaspavalo na prsniku a aj cez den len tak hocikedy si prislo pocucat. Bolo mi tazko, ale musela som sa zacat liecit a liecba nebola kompatibilna s dojcenim. Isla som na to tak, ze som si zalepila bradavky s naplastami a povedala mu, ze ma to boli. Na vecerny spanok som si este odlepila a dala mu, ale inak nie. Prva noc bola hrozna, stale plakal a hladal, ale dalsia noc uz bola ok. Trvalo to par dni, ked sa nam podarilo odburat aj to vecerne dojcenie. Prsia som si lepila dokopy asi 3 tyzdne, lebo stale kontroloval, ci su zalepene a ak neboli, tak hned chcel. Ak boli zalepene, tak to bolo ok. Akurat ale prestal mi odvtedy spavat pocas dna. Takze je hore od rana od siestej, do vecera do osmej a je to uz obcas o drzku. A mlieko ziadne umele nechcel, ale asi mesiac po tom, co sme odstavili, sa nakoniec chytil na flasku - tu taku najmensiu, co z nej piju uplne malinke babatka (asi najviac podobna prsniku). Zo ziadnej inej nechcel, len z tejto. UM sme skusali rozne, najviac chuti Kendamil, aj ked teda mam pocit, ze trochu zapeka.

kikusenka1
8. apr 2026

@anonym_autor mam 17 mesacne dieta a tiez dojcene. Takisto ako aj ty. Dudel žiadny, noci si cecka ... ale neriešim to. Ked pride cas prestane. Dcera bola na tom podobne. Dojcena do 2 rokov. Jedného dňa sme šli na dovolenku a tam prestala pit z prsníka. Ked sme prišli po týždni domov, spomenula si na dojcenie tak som jej povedala ze vsetko mliečko uz vypila a bol pokoj.

ivicatolic
8. apr 2026

@anonym_autor čo druhé by dali zato aby mohli kojiť ...👉 čím dlhšie, tým lepšie pre jeho imunitu

svetlonos
8. apr 2026

@anonym_autor
Nedať. Na večeru mu správ nejakú kašu syru a nedaj mlieko. Bude plakať, vymáhať, bude nešťastný. Skús mu spievať namiesto kojenia, drž ho v náručí, skús mu dať fľašu s vodou. Ja som toto mala s druhým synom. Um nechcel vôbec, ani fľašu. Týždeň asi to trvalo a zvykol si. Postupne v noci som mu tu fľašu s čajom dala a za krátky čas si odvykol. Tie predošlé noci boli úžasné. Držím palce.

autor
8. apr 2026
@ivicatolic

@anonym_autor čo druhé by dali zato aby mohli kojiť ...👉 čím dlhšie, tým lepšie pre jeho imunitu

@ivicatolic toto si podľa mňa treba hovoriť, keď je ešte novorodeniatko a vtedy nemá možnosť žena kojiť. Dôležité je to v prvých mesiacoch do 6 mesiacoch. Už bude mať rok už ma pestrú stravu ma iné živiny.

beata_k
8. apr 2026
@anonym_autor

@ivicatolic toto si podľa mňa treba hovoriť, keď je ešte novorodeniatko a vtedy nemá možnosť žena kojiť. Dôležité je to v prvých mesiacoch do 6 mesiacoch. Už bude mať rok už ma pestrú stravu ma iné živiny.

@anonym_autor Dojcenie nie je iba o zivinach. Ma rok. Ma este narok na dojcenie. Je to malicke dieta, ktore potrebuje upokojit dojcenim.

ivicatolic
8. apr 2026
@anonym_autor

@anonym_autor odborníci odporúčajú kojiť tak dlho, ako je to možné.... prepáč, ale mám už čosi za sebou, kojila som 2.5 roka a dieťa nebývalo vôbec choré, a živiny z dnešných chemicky ošetrených potravín sa mi dosť strácajú, ale jesť niečo musíme

autor
8. apr 2026

Veď jasne, je ešte maličký. Len sa boji toho, že dokedy to tamto bude trvať. Kedysi ma to vyčerpávali velmi ale teraz už v pohode. Aj na to bude od cez noc som si zvykla. A jedlo mi začal odmietať posledný mesiac ledva do neho niečo dam. Idú zuby.

bluka2
8. apr 2026

A čo presne ti na tom vadí? Mne to znie ako normálne ročné dieta. Jasne, že chce prsník, tak to príroda zariadila, že ma ten inštinkt sa dožadovať toho, z čoho mu plynie čo najviac výhod. Tie enzýmy a to všetko, čo nie je v jedle, tam stále sú, aj keď jasne, už nie je to to isté čo kolostrum…

autor
8. apr 2026
@bluka2

A čo presne ti na tom vadí? Mne to znie ako normálne ročné dieta. Jasne, že chce prsník, tak to príroda zariadila, že ma ten inštinkt sa dožadovať toho, z čoho mu plynie čo najviac výhod. Tie enzýmy a to všetko, čo nie je v jedle, tam stále sú, aj keď jasne, už nie je to to isté čo kolostrum…

@bluka2 vieš, to je každého vec, kedy chce prestať. Odpovedám normálne. Mne to zatiaľ nevadí. Robí mi problém ale to, že som chcela do roka dojčiť. Už som dosť obmedzená. A neviem ako ho potom od toho odnaučiť. Podľa mňa čím skôr už keď ma ten rok tým lepšie.

bluka2
8. apr 2026

Ak je problem, že ta to unavuje, môžeš sa presvedčiť sa tým, že čím dlhšie, tým nižšie riziko rakoviny prsníka pre teba 😃

bluka2
8. apr 2026
@anonym_autor

@bluka2 vieš, to je každého vec, kedy chce prestať. Odpovedám normálne. Mne to zatiaľ nevadí. Robí mi problém ale to, že som chcela do roka dojčiť. Už som dosť obmedzená. A neviem ako ho potom od toho odnaučiť. Podľa mňa čím skôr už keď ma ten rok tým lepšie.

@anonym_autor ja sa pýtam, aby sa dalo lepšie poradiť, lebo každá máme ine dôvody, keď chceme prestať a potom sú riešenia ine. Či ide o to, vrátiť sa do roboty, únava - psychická, fyzická, dieta hryzie, čo na to hovoria babky, snaha otehotnieť znova, môže to byt fakt rôzne, … jasne, že je to každej ženy vec…

filodendron
Včera o 06:12

Odstaví sa samé, o to sa báť nemusis 🙂 aj keď do škôlky pôjde, úplne bude stačiť, že si dá na večer, keď pôjde spať. Nebude závislák stále. Ja som veľmi ocenila, keď bolo dieťa choré, tak to dojčenie dosť pomáhalo upokojiť dieťa. Aj keď zuby išli. To nočné dojčenie tiež skončí samé, nie hneď, ale príde to a ty sa spokojne vyspíš. Pokiaľ ťa to ale obmedzuje a máš na to nervy, tak len nedať a hrať mŕtveho chrobáka.