icon

Ako vyriešiť začarovaný kruh: dojčenie-vrackanie-čkanie a znova u 6-dňového bábätka?

mikulka25
24. máj 2019

Idem si pre radu. Som 6ty den po porode. Babatku sa prvy den nepodarilo prisat.druhy a treti sa to pomaly rozbehlo.na 4ty nabehlo mliecko.ktoreho mam pozehnane.prsniky tvrde ako skala.ked dojcim zdruheho prsnika mi tecie mliecko potokom.pod teplou vodou si prsniky masirujem a mliecko vytlacam.Avsak neviem kolko a tiez som si nacitala ze ideal je masaz a vytlacenie pre zmaknutie prs pred dojcenim. Avsak netusim kedy bude najblizsie kojenie ,ci pospi 2 hod.alebo aj 4 a viac. No to co ma trapi je,ze moje male zacalo po kojeni vrackat.kojim po leziacky-nastrih..dnes som ju od rana kojila len 3 krat.ma dlhe spanky.mam hned po vyvrackani zacat s opatovnim dojcenim.odgrgavanie pomaha?dietatko sa dojci do spanku.nerada ju dviham ked je spokojna..obavam sa toho vrackania.mam pocit ako keby to bolo vsetko co vypije.kaka prazenicu a piska tiez.ma cca 7 prebaleni za den.prosim dajte radu na zacarrovany kruh ze nadojcim vygrcka sa a dojcit zase? Mam ju budit po 3 hodinach?dakujemco s tvrdymi prsnikmi.kupit odsavacku?nebude sa tvorit mlieka este viac?

julianadrx
24. máj 2019

Ahoj, v prvom rade gratulujem k bábatku aj k tomu, že môžeš kojiť a že kojíš. Dcérku som kojila vyše 2 rokov bez problému, chlapček má už rok a 2 mes., zo začiatku tiež grckával, musela som dbať na odgrgávanie, aj keď sa ti zdá kľudné prehoď si ho cez plece a trošku masíruj chrbátik kým si neodgrgne i keď máličko. A dojči vždy keď si vypýta, tvorba mliečka sa ustáli len na jeho potreby. prvý mesiac som pod tričkom nosila plienku tak mi stále valilo mliečko. Pokiaľ priberá grckanie nevadí, malý mal obdobie kedy mi gejzírom vygrcol mlieko poza chrbát a lekár vravel, že to mám sledovať ale do 9 mesiaca to nikto nerieši pokiaľ nemá úbytky na váha. Držím palčeky, užívaj si každú chvílku, veľmi rýchlo ten čas letíííí

lacibo
24. máj 2019

@mikulka25 to je super, že kojíš, podľa mňa si vedieš výborne, grckanie je normálne, veľa a rýchlo si vypije, tak prebytok vygrcká, u tak malého bábätka to nie je nič zvláštne..normálne koj ďalej a postupne si vytvoríte svoj režim, ustáli sa to presne na potreby malého..za mňa..choď na to iba PRIRODZENE..odkojila som 3 deti a odsávačku som v živote nepoužila ,na kojenie nebudila a všetky mali ideálnu váhu a boli zdravé..hlavne buď v kľude, papkaj, veľa pi, oddychuj, keď sa dá a všetko bude ok. a hlavne nedávaj fľašu! aj keď ti to niekto poradí..to by sa ti všetko skomplikovalo..my sme nemali ani cumeľ..ani čajíky..pol roka iba materské mlieko..potom začali papať a papali všetko s chuťou..prajem veľa radosti z bábätka🙂

lacibo
24. máj 2019

@lacibo ešte doplním keď ti zaspí po kojení, to je úplne ideálne, znamená to, že je krásne sýte, vtedy nemusíš dávať odgrgávať..aj dlhé spánky, to je úplne super..ideálne..nič nerieš..🙂

ritamis
24. máj 2019

@lacibo nemyslím si, že sa dá jednoznačne povedať: "keď ti zaspí po kojení, to je úplne ideálne - znamená to sýtosť" = v mojom prípade to neplatilo ani náhodou, čo mi potvrdila aj pediatrička, aj laktačná. Dieťa nevládalo sať, bolo unavené.

kovacikovajana
24. máj 2019

@ritamis to ma mrzí 😪, ale u tejto maminky to zrejme tak nebude, pretože, keď bábätko grcaká, to znamená, že ma v brušku mliečko = teda saje.
@mikulka25 máš veľa mliečka, takže sa aj veľa napapka a to co je v brušku navyše musí ísť preč 😉, takže s grckanim sa netráp to sa postupne ustáli. Podľa tvojho opisu bábätko grcaká a kaká(stolica ôk), ti znamená, že aj papá a ako píšeš aj pekne spinká, teda je spokojné. Myslím, že vám to ide super, si skvela maminka, len tak ďalej.

aichalusy
24. máj 2019

Urcite by som skusila zavolat domov aj laktacnu a skus zavolat a poradit sa s pediatrickou. Moze ist aj o reflux, moj maly moje mliecko komplet vygrckal, rychlo som to vzdala a teraz mi je to luto. Ako spominaju vyssie urcite nedavaj flasu kym to nebude posledna moznost. Nam bol reflux zisteny az okolo 3 mesiaca ale od zaciatku maly grckal. 2 polievkove lyzice mi vravela nasa pediatricka ze su ok. Skus postielku vyvysit 30-40 stupnovy uhol na zaciatok, zavolaj laktacnu ci pre drobca by nebola nejaka vhodnejsia poloha pre to grckanie a ak sa to nezmeni volaj pediatricke aby vas prevazila a ked tak poslala na gastro ak treba. Drzim palceky 😊

lacibo
24. máj 2019

@ritamis to ma mrzí..samozrejme že všetky prípady sa nedajú zovšeobecniť..

bagre
25. máj 2019

ahoj, no môže byť že je to ok, a vygrcne si len prebytok, a môže byť že má reflux a vygrcne takmer všetko... mne dokonca aj dr. tvrdila že je to ok, hoci dieťa nevidela, a ok to nebolo - mala reflux.. lenže ja som mala menej mlieka, a dieťa straaašne spavé, takže sme museli ísť na UM lebo už chudla... mimochodom všetky moje deti mali reflux...
takže sleduj ako papá, či si ozaj vytiahne /pozri videá/a dosť dlho /čiže párkrát potiahnuť nestačí/ , a to grckanie - malinké množstvo ozaj nevadí, ale ak sa ti zdá že je to veľa /napr. za polievkovú lyžicu viackrát po sebe/ tak radšej konzultuj s lekárom. aj na dieťatku budeš vidieť či je ozaj spokojné a napapané, alebo len spavé...
ani reflux ako taký nemusí byť problém, ak máš veľa /dosť 🙂 /mlieka a drobec si vie vytiahnuť. známa takto odkojila dieťa napriek refluxu.
nám na čkanie zaberalo zabaliť do perinky a pritúliť, a na to grckanie môžeš skúsiť dať dieťatko trošku do zdvihnutej polohy, uvidíš či pomôže.
skús najprv posledovať tieto veci, ja by som zatiaľ nebudila dieťatko ak zaspí, lebo môže byť potom nervné že nemôže spať ak je unavené a nenajete sa tak či tak...
ani 3 hodiny nie sú nutnosť striktne sledovať, len pozor ak by dlho spala stále /nemali ste silnejšiu žltačku?/ pri papaní nech je riadne hore, treba rozbaliť, prebrať, "pocvičiť" nech je čiperné aby vedelo že sa papá, a treba preto niečo urobiť :D
držím palčeky

bagre
25. máj 2019

@mikulka25 a s mliečkom - no na úplne tvrdú bradavku sa bude zle chytať a ak nebude fungovať vzorec ponuka-dopyt tak sa ti mliečko ustáli na tej výške ako vyžaduje bábatko. čo nemusí stačiť ak teda nie je najedené, - zatiaľ ťažko robiť uzávery. odsávačka ti môže pomôcť aby sa ti neurobil zápal ak je mlieka moc veľa /ale to si môžeš aj ručne odstriekať / a potom v prípade že potrebuješ zabezpečiť aby neklesla tvorba mlieka - proste aby si mala dosť pre drobčeka. posleduj ako je to s tým papaním, prípadne sa odvážte každý druhý deň napr.

mikulka25
autor
11. jún 2019

@julianadrx dodatocne sa chcem podakovat za povzbudive slova...

mikulka25
autor
11. jún 2019

@lacibo dakujem za rady...nejako sme z "najhorsieho"vonku resp.ja som si uz zvykla telo si zvyklo...chcem sa este spytat...mala ma uz 3 tyzdne...bolest bruska rozpoznam u babatka ako??? Vcera za 6 hodin nedokazala zaspinkat...musela som ju nosit na rukach.pri prebalovani velmi plakala...behom hodiny sa asi 3 krat troska pokakala...ukludnila sa len na prsniku(uz som podla mna nemala ani mlieko..lebo s kratkymi prestavkami bola aj 2 hodiny na cicke) a potom samozrejme stale nejaka grcka.aj viac aj menej....mna to grckanie inak dost znepokojuje.

ktochytavzite
11. jún 2019

@julianadrx asi ma reflux,to je take bezne,nemusis dat po grcani papat,ved nevygrca liter mlueja ci?grcne malo tak neboj je aj syte a budit nemusis,pokial pribera a je ok.

ktochytavzite
11. jún 2019

@mikulka25 a grcanie je normal nemusis sa toho bat,polial ti negrca prudom,co mala napr kamoska,do roka sa to upravi,pokial sa ta pazerakova prichlopka neuzavrie co ma kazde babo grckat po jedle ti bude,zlepsi sa to ked zavrdies prikrmy.A ano niektore deti nemusia len spat i ked su malinke,moje deti tiez tazko zaspavaju.A to grcanie mozes zlepsit ked budes malu polohovat pod 40c uhlom a po nakojeni nosit zvysle 30’.Inak nic ti nepomoze este dake zahustovadla do mlieka alebo ten gastrotuss ale to by som nedavala

lacibo
12. jún 2019

@mikulka25 to môže mať rôzne príčiny..nezjedla si ty niečo neobvyklé? mohlo ju nafúknuť, alebo mala horšie trávanie..ak plače večer, je to kolika, trvá to tri mesiace plus mínus..plače, najmä večer, nedá sa utíšiť..je to dosť na nervy pre rodičov, ale ono to postupne prejde..treba to len vydržať, pomáha nosenie na rukách, jemná masáž bruška..a s kojením už máte ustálený režim? ..malo by sa ti tvoriť presne toľko mlieka, koľko potrebuje malá,. ak si myslíš, že už tam nič nie je, tak to nie je tak, mlieko sa stále tvorí saním..neobmedzene..dokonca to posledné (zadné) je najvýdatnejšie a zasýti ju..ideálne je kojiť a uspať ju tak ..vtedy je akurát sýta..teraz je to náročné, ale bude to stále lepšie, uvidíš, aj tak si vediete výborne, niektoré maminy to hneď vzdajú pri prvých problémoch..🙂