icon

Ako začať prikrmovať, keď dojčím?

12. nov 2023

Ako začať keď kojim..a kedy..

zorkahorka
12. nov 2023

Pediatricka ti povedala co? Ona ta ma instruovat.
Kojenci zvycajne začínajú po 6.m a mrkvou. Mne ale napriklad dr povedala, ze mozem uz po 4. M - moj syn bol velky. Aj velky jedak a veru chutili mu aj prikrmy

autor
12. nov 2023

@zorkahorka nejako mi nehovorila že skúšať.. ako si začínala?

petamich
12. nov 2023

@zorkahorka my uplne rovnako 🙂 maly extra priberal, tak sme zacali v 4.5 mesiaci, hoc bol plne na MM a zacala som klasika zemiak, mrkva, tekvica, batat, karfiol, brokolica, spenat, cuketa....

autor
12. nov 2023

@petamich pri veľkých deťoch sa ma skôr?

petamich
12. nov 2023

nie je to vseobecne pravidlo, maly sa narodil velky, exremne rychlo priberal, prejavoval zaujem o jedlo, tak nam nasa pediatricka odporucila zacat skor

skus sa na najblizsej poradni spytat tej vasej, kazdopadne ak ti uz kazala chutnat, tak mu daj lyzicku, nic tym nepokazis, hlavne klud, nie je to uplne plazmova fyzika 🙂

sasesoe
12. nov 2023

Ahoj, je to individualne - podla zaujmu dietata o jedlo. Sposobov/navodov ako na to najdes na nete niekolko, ja som isla kombinaciou toho, co mi davalo najviac zmysel a bolo aplikovatelne na nasu situaciu...

https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/dojcenie-a/p...

https://cojediazdravedeti.sk/tag/prve-prikrmy/

https://jidlodotlapky.cz/co-je-blw/

autor
12. nov 2023

@sasesoe ahoj.. davala si v 6 mes..?čím

sasesoe
12. nov 2023

Zavisi od dietata, niektore i 2 tyzdne skor ;) zacinali sme kuskami makkej mrkvy, dala som dietatu velky kusok, aby vedelo drzat v ruke a ja som krmila z misky, kde som mala popucene vidlickou. Nikdy som nemixovala vsetko

autor
12. nov 2023

@sasesoe vôbec si nomixovala?

minesasubu
12. nov 2023

Mne pedi dala toto snad pomoze :
Prvé príkrmy by sa mali podávať v čase plného dojčenia. Stále platí, že dojčiť sa má minimálne 6 mesiacov, ideálne rok.

Cieľom podávania príkrmy v tomto veku nie je dieťa nakŕmiť, ale zvyknúť na chuť inej stravy a zároveň pomaličky vytvárať toleranciu k inej strave.
Zásada je na začiatku dávať príkrm len 1x denne, v malých dávkach, len 1-2 lyžičky, postupne zvyšovať množstvo aj druh .

4,5 – 5. mesiacov - obed (cca od 17- 20. týždňa života)

Zemiak, cukina, mrkva, brokolica
Začíname jednou potravinou, uvariť, nesoliť, rozmixovať, ak je husté, pridať vodu, v ktorej sa zelenina varila. Ďalšia zložka sa pridáva po troch dňoch, ak je v rodine alergia až po 4 dňoch.
Nezačínať mrkvou, je sladšia, dieťa môže odmietať menej sladké jedlo.
Začať napríklad zemiakom alebo cukinou.
Začíname 1-2 lyžičkami, postupne pomaličky zvyšujeme dávku.
Vždy po príkrme (ak zje už aspoň 10 lyžičiek) podať ako prvú čistú vodu, buď Lucku alebo prevarenú vodu. Po pol roku vodu neprevárame.
Plná dávka príkrmu je 200 g. Tú dosiahne dieťa približne okolo 8.-10. mesiaca života. Ak zje menej ako 150g, je potrebné ešte dojčiť, ale až o pol hodiny po príkrme. Do dávky 150 g vždy dokojiť.
Ak zje plnú dávku príkrmu a už nepotrebuje dokojiť, potom dáme do obeda pár kvapiek olivového oleja.

Ak je dieťa zvyknuté na minimálne 4 druhy zeleniny – cca 3 týždne, začíname pridávať mäso- hydina, králik, teľacie. Dobre uvarené, rozmixované. Plná dávka je cca 50 g, začíname čajovou lyžičkou.

Cca po dvoch týždňoch od začatia pridávania mäsa, pridávame žĺtok. Na tvrdo uvarené vajíčko, oddelíme žĺtok, polovicu postrúhame do obednej dávky, stačí len 2x týždenne. Začíname štvrtinkou žĺtka. Ak stoleruje žĺtok, môžeme skúsiť vaječný bielok uvarený, ale len minimálne množstvo, to znamená len 1x1 cm, ak stoleruje, postupne môžeme dávať viac.
Od 17. týždňa do 26. týždňa je potrebné dieťaťu dať aj lepok. Ten je obsiahnutý v pšenici, jačmeni, raži. Prítomnosť lepku v ovse nie je potvrdená
Stačí malé množstvo (jedna čajová lyžička) cestovín do obednej dávky maximálne 2x týždenne.
Ja odporúčam po piatom mesiaci.

5,5 mesiaca – 6,5 mesiacov – ďalší príkrm- desiata
Ovocná dávka:
Začíname jednozložkovým príkrmom, napríklad jablko, ošúpané, uvarené. Po 3 dňoch pridávame napríklad hrušku, potom banán- ten nevaríme. Postupne podľa sezónnej ponuky.
Po týždni dvoch pridáme malé množstvo keksíka- suchý, neplnený, taktiež nie do každej dávky, stačí na začiatok 1-2x týždenne.. Je to taktiež zdroj lepku.
Desiatu tiež zapiť vodou.
Ak nedávame keks, čisté ovocie nie je samostatné jedlo, je potrebné dokojiť. Na plnú dávku desiatej (ovocie + keks asi 150-200g) by sa malo dieťa dostať cca za mesiac od začiatku podávania ovocia.

Ak by odmietalo dieťa obed, je možné, že je priveľmi sýte po desiatej, potom je vhodné buď posunúť obed, alebo dať desiatu bez keksíka. P ovocnej desiatej je možné tiež dať malé množstvo vody (2-3 lyžičky), len na spláchnutie kyselín a cukru z ovocia, hlavne u deti, ktoré majú zúbky.

Kaša- podávame večer, približne 1,5 hodiny pred spaním, tesne pred spaním ešte dokojiť. Kašu začíname podávať vedy, ak sa dieťa začína v noci častejšie budiť ako zvyčajne, čo môže byť známkou, že mu nestačí už len mlieko.

7.mesačnédieťa ma mať:
Raňajky- mlieko (+do ruky kukuričná chrumka)
Desiata ovocie + keksík alebo bez keksíka,
Obed – zelenina, mäso, žĺtok, ryža, cestovina,
Olovrant mlieko/jogurt
Večera- kaša + mlieko.

Plná dávka príkrmu je 200g. Toto množstvo väčšina deti dokáže prijať okolo 9. mesiaca života.

Po 7. mesiaci je stravovanie jednoduchšie, preberieme to v poradni.
Od 9 mes. nie sú obmedzenia okrem soli a kravského mlieka

petamich
12. nov 2023

aj moja pediatricka to ma paradne rozpisane: http://www.dzurillova.sk/poradenstvo.html sekcia zavadzanie prikrmov 🙂 vyber si idealne jeden zdroj a chod podla neho, lebo kazdy vravi inak

autor
12. nov 2023

@petamich petuska ďakujem

zorkahorka
12. nov 2023

@autorka uvarila som mrkvu, zmixovala. Pve dni ledva zjedol lyzicku, potom vuax a viac. Po 3 dnich som skusila zemuak, potom zemiak s mrkvou, potom karfiol a hocico, co som kupila

zorkahorka
12. nov 2023

@petamich mne vravela, ze sa to ujednotilo a od 4.m mozu prikrmy aj kojeni. Ale prepokladam, ze vela urobila aj hmotnost syna. On po narodeni vyzeral ako 1-2 mesacne babo

petamich
12. nov 2023

@zorkahorka poznam 🙂 nas sa narodil a mal 4.5 kg a 54 cm🥴 tak on vlastne hned preskocil novorodenecke vsetko a aj tie 56tky nosil dva tyzdne, do prvej poradne narastol 5 cm - ho nazvala rekordman, ja skor ze zle meranie ale okej 😂 podla mna niekde 4-6 je uplne okej, obzvlast ak nejavi zaujem o jedlo, na co sa trapit skusim neskor ale teda to nas problem nebol

zorkahorka
12. nov 2023

@petamich a teraz je tiez velky? Nas ma vysku na svoj vek ok, len ma taku pevnejsiu postavu - siroke plecia a trup. Bude to chlap ako hora 😀

petamich
12. nov 2023

@zorkahorka nas bude asi vysoky po muzovi, ten je taky skade ruka skade noba 🙂 vahu maly nezmenil uz pomaly rok (dovtedy dost priberal) ale vyzera, ze bude vyssi, tak skor sa tam taha