icon

Čiastočné dojčenie

sjuzocka
22. júl 2012

Ani neviem, ako mam presne nazvat temu... Ide o to, ze mladsi syn ma 20 mesiacov, doteraz to bol zavislak na prsniku. Obe moje deti su take ze toho vela nezjedia a su fanatici do vsetkeho, co suvisi s mliekom, predovsetkym teda do mlieka :D Doteraz som syna dojcila dost casto. Niektore dni som mala pocit ze ine ani nejedol, sem tam zopar lyziciek, nieco ochutnal, ale vzdy akoby cakal na ten prsnik. Mna to ale uz zacalo unavovat, predovsetkym v noci. Cez den by sa aj dalo ze nedojcit, ale vecer si prsnik ziada ako ritual na zaspatie. A potom v noci asi tri krat sa pride pricucnut. On je rano vysmiaty, ja znicena. Hneva ma aj to, ze je takto odo mna zavisly a tym padom mam menej slobody, uz by som niekedy aj chcela ist len s manzelom bez deti na vikend prec a deticky dat k babke, ale babka si netruf na dieta zavisle na prsniku.
Tento vikend nastala zmena. Nechala som manzela s detmi a sla som na babsku jazdu, ze ho odstavime zo dna na den. Starsieho sme tak odstavili a prebehlo to celkom v pohode. Postupne sa mi odstavovat nedarilo, vzdy v noci dosiel a mliecny bufet.. Bol teraz 2 noci bezo mna a tie noci, ako mi manzel referoval, boli dost zle, cez den bez problemov. Mne sa prsia uz naliali a bolia ma, trosku som si odstriekala, ale stale su na dotyk velmi bolestive.
Neviem, co robit. Totiz, ja by som ho kludne kojila dalej, ale trebars len vecer pri zaspavani. Nie potom v noci. Ze len raz za den. Alebo kedy ja uznam za vhodne :D Jasne, ze je podla mna materske mlieko lepsie nez kravske, tak kvoli tomu by som mu trebars ponukala svoje mlieko namiesto kravskeho. Ale v noci chcem pokoj, aj za cenu, ze by som ho musela odstavit uplne.
Neviem, ci by to nebolo mätuce pre neho. Ze mu vecer dam a v noci ho poslem niekam.. :D Ak by mi mal kazdu noc vyrevovat, lebo vie, ze mlieko mam a vecer som dala a v noci zrazu nechcem, tak radsej mu uz nedam vobec. Takze moja otazka, alebo podnet na diskusiu je, ze ci teraz ked sa vrati manzel s detmi domov, mam sa tvarit, ze mlieko je fuc a uz nepolavit, alebo sa mam pokusit nastolit nejake nove pravidla :-/
Este ma napadlo ze by som si mohla mlieko odsavat a vecer dat vo flaske, ale moc sa mi nechce 😅
A este jedna otazka, nespominam si, ze by ma az takto boleli prsia pri prvom odstaveni, znamena to, ze musim odsat viac mlieka (chcela som co najmenej, nech nie je dopyt..)? Alebo zatat zuby a vydrzat... Snazim sa aby mi prsia nestvrdli, ale bolia... Vdaka za vase skusenosti pripadne rady..

mia551
22. júl 2012

@sjuzocka podla mna si si odpovedala sama: "dojcit ci nedojcit, to je otazka..." podla mna sa bohuzial zrejme neda dojcit iba vtedy, ked by si to Ty chcela (cez den)... takze bud sa rozhodnes pokracovat v dojceni (a to podla toho, ako si syn zaziada) alebo odstavis... ale myslim, ze Ty si sa uz rohodla... 😉

mia551
22. júl 2012

@sjuzocka este k tym naliatym prsnikom pozri napr. aj http://dojcenie.wordpress.com/2010/05/24/predca...

strapco13
22. júl 2012

@sjuzocka moj nazor je, ze mas este velmi male dietako na odstavenie ..ale ak sa rozhodujes bud alebo, je lepsie dojcit aspon troska, dieta v tomto veku uz pochopi pravidla hry, nie na prvykrat ale pochopi
lebo odstavenie moze sposobit aj to, ze sa ti bude budit este castejsie a stratis moznost ako ho v noci uspat
co mam skusenost tak v noci sa dojcia castejsie deti ktore nie su dostatocne dojcene cez den, cize to v noci dohanaju, cize jeden s receptov je castejsie ponukat prsnik cez den
ale ak si stanovis nejake pravidla dojcenia, musis ich dodrziavat aj ty..lebo nie ze raz mu v noci das a druhykrat nie..to by bol zmateny
ale aj tak si myslim, ze este ma dieta pravo byt dojcene kedy chce
ja dojcim obe deti na poziadanie, maly bude mat pomaly 3 roky a mala ma rok

zuzanapistalka
22. júl 2012

@sjuzocka no my sme trochu mladší, ale tiež začínam riešiť takýto problém. zatiaľ som doma, na RD, ale od nasledujúceho mesiaca idem pracovať, na plný úväzok. Prirodzené je, že sa dieťa odstaví samo, ale ako môj mm hovorí, Tebe by sa chcelo odstaviť od niečoho príjemného? 😅 No ale aby som Ti odpovedala na otázku - súhlasím s Miou551 - buď odstavíš úplne, alebo pokračuješ ďalej. Pochybujem, že by Ti malý pristál na Tvoje podmienky 🙂 No a čo sa týka prsníkov - pri dcérke som mala podobný problém, odstavila som ju ja, nie ona sama, takže sa mi prsníky dosť nalievali. Každý večer som si pri sprchovaní trochu odstriekala mlieka, nie veľa, lebo čím viac odstriekaš, tým viac sa dotvorí; prikladala som si kapustové listy (vyťahujú zápal) a užívala som homeopatiká na ukončenie dojčenia. Dva týždne som mala krásne prsia, za ktoré by sa nemusel hanbiť žiaden chirurg 😵 , tretí týždeň to akosi povolilo a zrazu prsia neboli ☹ ale ani bolesť. Ináč myslím si, že je to dosť hra na psychiku, lebo každý večer som mala chuť dať jej cucnúť, len aby tá bolesť ustúpila...Držím palce, nech sa rozhodneš akokoľvek 🙂

strapco13
22. júl 2012

@zuzanapistalka http://dojcenie.wordpress.com/2010/01/13/dojcim...
toto v podstae plati aj pre @sjuzocka
a zuzka ..dieta sa vie naucit na pravidla..je plno mamiciek co dojci len rano a vecer pred spanim 😉

tiffanka
23. júl 2012

@sjuzocka ten zajčiatok mi pripadal,ako keby som ho bola ja písala 😅 . Nočné odúčanie sme začali riešiť, keď mal drobec 16 mesiacov, konkrétne v decembri, medzi sviatkami... Do nového roka sme vstúpili s novým režimom. On bol tiež nočný poriadny závislák...teraz už je le denný 😀 , občas. Ale za normálnych okolností fungujeme na princípe. ráno po prebudení sa a večer pred spaním, sa u nás spojazdňuje mliečny automat. K týmnociam... My sme to riešili tak, že drahý mal akurát tri týždne dovolenky, bol doma, tak sa podujal, že on bude s malým v spálni / malý spáva v postieľke / a ja som sa mala vysťahovať do druhej miestnosti. Kto by protestoval po toľkých prebdených nociach? 😀 Aj keď som počula v noci plač, vedela som, že manžel si poradí...riešil to až príliš pokojne 🙂 . Myslím štvrtá noc už bola v pohode... ale preventívne som zotrvala "vysťahovaná" ešte pár dní, pre istotu 😀 . Teraz nám stačí to raňajšie a večerné kojkanie. Niekedy, keď sa poobede zobudí mrzutí a povie:"Pjosím méčo", tak zase nie som taká striga, že mu ho nedám... ale v noci už ani za svet! 😀 Neviem, či som poradila, ale u nás to bolo takto. 😉 Ja by som to asi rázne nesekla, ale rob ako cítiš. Rozhodni sa správne 🙂 .