icon

Dojčiť, či nedojčiť už odstavené dieťa po narodení súrodenca?

feb13
16. jún 2012

Ahojte mamičky, chcem sa spýtať na vaše názory a hlavne skúsenosti. Mám 18 mesačné dieťa, ktoré som dojčila 9 mesiacov a odstavila som ho zo dňa na deň, v istom z mysle násilne, zo zdravotných dôvodov. Priznám sa, že tých 9 mesiacov som sa trápila, on sa ku mne nešetrne správal počas dojčenia, bolelo ma to, aj psychicky som to znášala zle. No to že som ho musela predčasne odstaviť som nesmierne ľutovala. On javil vžy veľký záujem o moje prsia, no prisať na nikdy viac neskúšal. Teraz máme doma novorodenca a staršiemu synovi odstriekavam mlieko, čo mu veľmi chutí. Posledné dni nás však dosť vyrušuje počas dojčenia, čo mi veľmi vadí. Niekedy dokonca odsunie malému hlavičku od prsníka a strčí svoje ústa k bradavke ako keby sa chcel prisať. Neviem čo mám robiť. Ja by som mu možno aj dovolila, ale bojím sa, či sa toho nebude dožadovať ešte viacej, či mi nebude chcieť visieť na prsníku stále. Ja by som ho bola ochotná dojčiť tak raz, možno dvakrát denne, keď malý spí ale neviem či je už natoľko rozumný, aby sa s ním dalo dohodnúť. Myslíte si, že keď mu dám, tak sa ukľudní a nebude nás vyrušovať keď sa malý dojčí? Alebo to bude mať práve opačný efekt? Ani neviem či je ešte schopný sa prisať po takej dobe, bojím sa aby ma nepohryzol. Neviem či to mám brať ako druhú šancu na to, aby sme si dojčenie spolu užili, nakoľko prvýkrát to pre mňa moc príjemné nebolo... alebo už keď som ho odstavila tak to už radšej ďalej neriešiť.

ivetka2007
16. jún 2012

@feb13
ahoj... pri vsetkej ucte si myslim, ze tvoje 18-mesacne dieta urcite rozumne nebude v takom zmysle ako ocakavas....je to este miminko a chybas mu... ak mu das raz ci dva razy len ho zbytocne popleties... ja vudim dve varianty: bud ho zacnes znova dojcit a budes dojcit aj mensieho alebo jednoducho mu budes davat mliecko len odstriekane ako to robis teraz... mozno by ste si vynahradili strateny cas a nieco by sa zmenilo vo vasom vztahu ale tych 9 mesiacov sa uz spat nevrati... urcite sat neprestal vediet, to sa zabudnut neda a hryzt by ta uz v tomto veku nemal... ja som svojho synceka kojila 26 mesiacov a bolo to tazke mu vysvetlit, ze je koniec,nevedel, ci nechcel to chapat a hrozne ho to trapilo a mna tiez, ale uz som nevladala, bola som len zivy dudel... v kazdom pripade drzim palce 🙂

lo75
16. jún 2012

Ahoj ja som malého odstavila v 2,5 roku keď som bola asi v štvrtom mesiaci lebo som mala také citlivé bradavky, ze uz to bolo nepríjemné. Našťastie sme to zvládli celkom v pohode. Povedala som mu, že už nie je mliečko a že keď sa bábätko narodí tak keď bude chcieť môže si dať. Dievčatko sa narodí v auguste. Ako som ho odstavila robí to, že niekoľko krát do dňa mi povie, že si chce dať... najprv som sa bránila, ale keď už bol nervný tak som teda prsník vytiahla a vyzerá to nasledovne: náznakom len urobí mnam mnam vyberie si druhý to isté a za 30 sekúnd je pokoj. Pritúlim ho zasmejeme sa a je klud. No a rozoberala som to s psychologičkou Jiřinkou Prekopovou, napísala veľa kníh práve o deťoch prvá, ktorú som od nej čítala sa volala Malý tyran a práve ona mi povedala, že keď sa staršie dieťa bude dojčenia dožadovať, že proste mu treba dať... myslím si, že aj tak v skutočnosti nebude chcieť, ale ide tu o to zabrániť, aby tá ich žiarlivosť prepukla do takej agresie, že potom bábätko ani nenadojčíš. Poznám babu čo musela novorodenca odstaviť a krmiť z fľaše lebo starší bol taký agresívny. A ďalšia vec je ten rozkol v tebe: strach, že bude na Tebe visieť asi keď to nevyskúšaš nebudeš vedieť. Dokonca mi Jiřinka prizvukovala, že staršíeho treba pustiť prvého a to ma fakt prekvapilo. Lebo čím viac bude mať pocit, že to nemôže tým sa bude viac dožadovať. Ide aj o to či si nervóznejšia na staršieho lebo on to vycíti a potom je vlastne o to nešťastnejší. A možno vyskúšaj tandemové dojčenie. Jeden na jednom a druhé na druhom prsníku. Dôležité je však, aby tvoje rozhodnutie bolo pevné ako koľvek sa rozhodneš. Píše sa práve o tom v Malom tyranovi a mám to odskúšané aj na sebe, že keď som bola v niektorých veciach nerozhodná tak ani dieťa vlastne nevedelo čo má robiť... Proste som sa naučila len dve cesty pri mojom synovi bud áno alebo nie a nie raz áno a raz možno a tak. Držím Ti palce a daj vedieť ako si to vyriešila mne sa to možno potom v tom auguste bude tiež hodiť...prajem veľa trpezlivosti a lásky

masinka
16. jún 2012

@feb13
ja som Nelku dojcila 23 mesiacov - odstavila som ju 2 mesiace pred porodom Dianky - normalne som jej vysvetlila, ze si prska musia trochu oddychnut (mala som v tehotenstve dost citlive bradavky a Nelka mala uz vsetky zuby), aby z nich mohlo potom babo papat...a ona to uplne bez problemov akceptovala 🙂
Ked sa Dianka narodila, tak Nelka obcas prisla, ze ci moze ochutnat... podobne ako pise @lo75, raz alebo dvakrat potiahla a bolo... zase si dva tyzdne ani nespomenula... teraz ked mame Julku, tak obidve starsie chceli ochutnat - tak som im trochu odstriekala a boli spokojne 🙂 ono ako sa hovori - zakazane ovcie najviac chuti, takze na tvojom mieste by som starsiemu kludne dala, aj ked nakoniec mozno skoncis pri tandemovom dojceni. aj ked asi by som sa starsiemu pokusila vysvetlit, ze babo to ma ako jedinu papinku a on je uz velky a papa aj ine dobrotky, tak babo pije prve...

stvura
Odpoveď bola odstránená
feb13
autor
17. jún 2012

@ivetka2007 @lo75 @masinka @stvura Baby dakujem vam za prispevky.
Ano presne o to mi ide, ze si uvedomujem ze ked raz do toho pojdem uz v tom pokracovat musim. Neda sa to "vyskusat a potom uvidime" a prave toho sa bojim ze co ak mi to predsa nakoniec nebude vyhovovat ale uz mu to zakazat nemozem, to sa budem zase trapit a to nechcem. Bojim sa ze potom mi bude chciet visiet na prsniku stale a teda zivy dudel by som nechcela byt ani za svet. Tiez sa bojim toho odstavenia, prvykrat to bolo dost bolestive a keby sme tym mali prejst znovu asi by to bolestive bolo tiez. Ale to su tie veci ktore sa asi nedaju vopred odhadnut ako to bude.
No na tu moznost som nemyslela ze mozno si ani necucne, len sa bude "hrat na dojcenie". Zaujimave. Zatial som mu nezakazala nic, co sa tyka prsnikov, okrem toho ze pocas tehotenstva ked mi natahoval bradavku tak to bolelo dost tak to som mu nedovolila. Ked mi maleho odsunul aby mi mohol olizat bradavku som sa ho pytala ci chce aj on a povedala som len tolko ze sa o tom neskor porozpravame. Nechcela som mu povedat ani ano ani nie kym nie som uplne rozhodnuta. Ale napriklad dnes to vobec nerobil. Tak mozno ze sa uspokoji len s tymto. Uvidim.
Ja ich naraz dojcit nechcem, jednak maleho musim niekedy aj castejsie davat odgrgnut, alebo ked sa mliecko silno pusti mu to zabieha a jeduje sa, proste by mi to nevyhovovalo keby som mala este dalsie dieta na druhom prsniku. Aj sa chcem naplno venovat tomu ktoreho prave dojcim a naraz by to neslo.
Ja neviem ci sa starsi ziarli alebo nie. Maleho neustale bozkava, hladka ho atd. Ale niekedy ho napr. aj stiskne tak silnejsie ze neustale musime davat pozor aby mu neublizil a neviem ci to robi naschval alebo len nevie este odhadnut aku ma silu. No a pri tom dojceni vyrusuje niekedy az moc a to je mozno zo ziarlivosti neviem, a ani neviem ako to riesit.
No a moj maly tiez nema este rezim, ked nespi - co niekedy napr. aj dnes cely den... - tak je na prsniku stale aj kazdych 20 minut, starsi v tomto veku bol taky tiez a ani neskor sme to nikdy nemali ze 3 hodiny, je to mimoriadne narocne a neviem ci by som zvladala popritom dojcit este dalsie dieta. Ako som pisala vyssie, pre mna by bolo prijatelne maximalne 1-2x denne ale ci sa on s tym uspokoji neviem.
Po tomto vsetkom ako som toto zhrnula, skor sa priklanam k tomu ze ho dojcit nebudem. Aspon zatial urcite nie kym nie som si 100 percentne ista ze to chcem. Ale ked bude chciet zase olizat tak mu to necham a dalej uvidime ako sa to bude vyvijat, mozno to len parkrat urobi a ho to prejde.
@stvura Tak to nemate jednoduche, u nas az takato ziarlivost nie je takze tiez neviem co s tym. 😒 Dakujem ti ze si sa podelila o svoje skusenosti a drzim palce.

strapco13
18. jún 2012

@feb13 mne sa maly odstavil v tehu..nechcel tehu mliecko, ale zaujem o prsia nestratil..mesiac po porode sa prisal spat aj som chcela a som velmi rada..mal vtedy 21 mesiacov ked sa prisal znova...ulahcuje mi to situaciu, nevyrusuje nas pri dojceni..a mam aspon chvilu klud :D
cize som bola v podobnej situacii ako ty..len trosku vacsi vekovy rozdiel..20 mesiacov mam medzi drobcami
dojcim oboch na poziadanie...mozem povedat ze starsi je trosku vacsi zavislak..ale uz sa s nim da dohodnut, ze pocka kym sestricka vstane
deti su rozumne, mozno viac ako si my o nich myslime...to ze nam neodpovedaju celou vetou, neznamena ze nepochopili
ja si myslim, ze mas este velmi male obe deti, a obe maju pravo byt dojcene, kolko potrebuju
nam spolocne dojcenie pomohlo..prijal sestricku, lubi ju
ale neviem si predstavit zit bez nosica alebo satky, je to jednoduchsie zladit si rezim
da sa dojcit aj 1-2x za den...dieta pochopi, nebude zmetene, ale podla mna tak male dieta ma pravo byt dojcene castejsie 😉

feb13
autor
18. jún 2012

@strapco13 Dakujem. Myslim ze pravda je na oboch stranach a ja este stale uvazujem. Moj novorodenec sa dojci prakticky stale, dnes napr. medzi 13h a 21.30h spal asi 3x 20 minut a medzitym bol stale bud na rukach alebo na prsniku, to znamena ze ho dojcim tak 3-4x za hodinu, medzitym striedam prsniky, navyse je pocas dojcenia casto nekludny, potrebuje si odgrgnut, kakat, alebo sa dusi ked mam silnejsi vypudzovaci reflex, proste sa dojcime dost prerusovane a castokrat s placom a pucanim, takto to ide cele dni a kazdy den a prave dnes vecer ma to chytilo ze uz som z toho maximalne vycerpana a nezvladam to. No v takychto chvilach si vobec neviem predstavit aby som dojcila este aj starsieho. 😒 Na druhej strane si stale viac uvedomujem, ze sa predsa ziarli na maleho, aj ked ho zaroven aj miluje, ale moja pozornost mu velmi chyba.

strapco13
25. jún 2012

@feb13 ono samozrejme si najdete system ktory bude jedinecny pre vasu rodinku
ja osobne si neviem bez satky a tandemu predstavit ako by som fungovala..bolo by to narocnejsie podla mna
ako pokracujete?

feb13
autor
27. jún 2012

@strapco13 Zatial sme zostali pri tom olizovani, teda skor pusu mi dava na bradavku a je velmi spokojny. 🙂 Ked chce byt prvy, necham ho, ked to vymysli pocas dojcenia, tak mu vysvetlim ze najprv musi maly skoncit a potom moze aj on. A rano mu teda odsavam do pohara. Ja mu navrhovat nebudem aby sa prisal, uvidime ci ho to napadne, asi mu v tom branit nebudem ale ani podporovat nebudem.
Satka sa mi s prvym velmi neosvedcila, mala som ergonomicky nosic ale ta novorodenecka vlozka sa mi zda byt troska divna, teda sa mi to nejako nezdalo ked som tam dala maleho ze by mal spravnu polohu tak asi pockam kym dorastie aby uz tu vlozku nepotreboval. Ked mal 4 tyzdne vazil 5 kil a meral 57 cm tak to mozno ani nebude az tak dlho trvat. A je moc teplo, nechce sa mi nosit teraz.

strapco13
30. jún 2012

@feb13 ako pokracujete? 🙂

feb13
autor
1. júl 2012

@strapco13 Stale rovnako. Na sekundu mi prilozi pery k bradavke a je z toho velmi stastny. 🙂 Myslim si ze mzu to staci a nebude sa chciet prisat.

strapco13
2. júl 2012

@feb13 ved uvidis ..hlavne ze je statsny 🙂