icon

Kedy a ako odnaúčať od nočného kojenia?

swojska
18. júl 2013

moj maly ma 6m,myslim ze pomalicky by sa mohol aj odnaucat, ake mate skusenosti.

vdaka za rady

Strana
z2
danuella
18. júl 2013

no ja som kojila v noci az do 2,5 roka a teraz ma mladsi tiez 6m a v noci si pyta aj 3x, ja som s tym zmierena radsej mu dam- nech je kludny a uisti sa ze som pri nom, kojene deti su take potrebuju citit ze si tam a podla mna je 6m prilis skoro. zalezi to vsak od konkr. dietata, moji su taky ceckovi maniaci ale poznam aj kojene deti co prespia skoro celu noc. ako ti papa prikrmy?

dejka77
18. júl 2013

Ja to teraz skusam tiez. Svagrina mi poradila, ze mam len zobrat na ruky ked sa zobudi v noci. Minulu noc som to skusala, ale na druhe kolo som bola uz unavena tak som ho nakojila. V kazdom pripade chcem ho odnaucit cim skor, chcem sa uz konecne aj ja normalne vyspat.

bosoriak
18. júl 2013

@swojska 6 mesiacov je podla mna velmi skoro. Ja nie som ziadna kojaca fanaticka, ale oducat polrocne dieta od nocneho kojenia mi pride trochu extrem. Budi sa, tak to asi potrebuje. Najskor tak od 9 mesiacov by som skusila. Ved sa nezen, este sa tolkokrat nevyspis, nielen kvoli kojeniu. 🙂

aadulik2110
18. júl 2013

@swojska ahoj, môj malý po 3 mesiaci si pýtal veľmi často - kojila som aj 10-16x za noc, nejaké zobratie na ruky neexistovalo..... bývali sme u svokry + 4 manželovi súrodenci, podaktorý sa vyjadrili, že oni nemienia počúvať ako v noci plače....že sa chcú vyspať do práce, tak ako len mierne zamrnkal, tak som k nemu vstávala až sme si vypestovali doslova zlozvyk, že sa tak často kŕmil a pocuckával.... Keď sme sa konečne presťahovali - malý mal vtedy 6,5 mes a začali sme papať príkrmy, tak ma to nočné kojenie prestávalo baviť..... hlavne časté, tak od 7 mesiaca sme sa učili..... raz som mu dala papať, druhý krát keď sa zobudil som ho nechala vyplakať.... nie je to veľmi štandardné, ale pomohlo - trvalo to asi tak 2 noci a začal sa mi budiť v 2 hodinových intervaloch..... potom po 1-2 týždňoch som opäť jedno kŕmenie vstala a druhé som ho nechala plakať (do 2-3min. sa upokojil a zaspal). takže sme sa zrazu budili po 4 hodinách cca 3-4x za noc, čo bol teda úspech. Potom opäť cca po týždni - 10 dňoch (už si to presne nepamätám) sme sa naučili zobudiť len 2x až sa mi budil len o 5 ráno a aj to som po 1 roku stopla. Takže dá sa povedať, že postupne do konca 8 mesiaca sme sa naučili prespať "skoro" celú noc.

swojska
autor
18. júl 2013

@danuella zatial sme na zeleninke a a uz aj kombinujeme zeleninku, maly nema vobec problem, zatial spapal vsetko.davam mu ale iba na obed.

nie nechcem sa stym ponahlat, iba ma zaujimalo ako to maju ine mamicky.ja som celkovo taky typ ze zaknuci a uz ho beriem ..ale minule sa mi stalo, ze sa mi zapalilo prso,,takze mi zneho neslo nic lebo bolo ucpane..a druhe uz uplne prazdne,takze sa maly v noci nemal zcoho napapkat,takze plakal len aby sa prisal, nebolo to od hladu, naozaj hladny je az o 5 tej rano..niekedy o 11tej vecer, ked ide skor spat...

mam ale pocit ze to jeho caste budenie ma zanasledok to ze v noci zle spi..raz som nebola doma..a nehala som muzovi odsate mlieko..a ked sa prvy krat zobudil, tak 22.30..tak kym mu ho muz zohrial a dosiel k postielke, maly stihol zasa zaspat...minule plakal, tak som mu dala dudlik a hned stichol..
mam pocit ze nikedy ho tym kojenim len zbytocne budim

ejuska79
18. júl 2013

@aadulik2110 tak taketo postupne oducanie som sa rozhodla od dnes realizovat..len mi drzte palce, lebo akonahle mu hned nedam "nene", tak strasne place a tym sa budi aj dcerka, ktora sa ho z polospanku snazi bit (spim s detmi v manzelskej posteli, takze su vedla seba).. ale uz je to neunosne, pyta kazdu chvilu v noci i cez den, len co sa troska buchne uz uteka a pyta.. a ma uz 16 mesiacov, len som to nechcela riesit, lebo dokopy nic nezjedol, ale traz posledne tri dni, celkom pekne papal. tak uz mi od hladu hadam neumrie 😀

katie555
18. júl 2013

@swojska no presne tak ako hovoris ze ked si nebola doma tak sa da oducit..skratka u nas fungovala teoria ze deti citia mlieko ... nastupila som teraz do prace tak som to chcela doriesit predtym ...v 6 tich mesiacoch ked zaplakala tak siel otecko..a ten ju vzdy vedel pomojkat a dat spat do postielky ..keby som ja sla tak stale pyta mliecko..Co by som poradila je dobre neskakat pri kazdom zamrncani 😉

aadulik2110
18. júl 2013

@ejuska79 no môj malý je jedák od začiatku, či som kojila, alebo papal príkrmy.... ja som tak postupne odučila papanie počas dňa.... do jedného roku som kojila už len nadránom a večer. A potom postupne po mesiaci som zrušila večerné kojenie a nahradila ho kašou a po ďalšom mesiaci som ho odučila aj od toho raného a teraz si ani nespomenie.... iba ak sa obliekam a vidí ma nahú, tak začne mľaskať, ale prejde ho to ako sa oblečiem 🙂

melesmeles
18. júl 2013

na odnaucanie je este malinky, urcite to nerob...mne by bolo luto to urobit, moj ma rok a stale sa koji aj v noci 🙂

vonicka
18. júl 2013

6 mesacny je este maly na oducanie. Zacala by som tak po roku. Teraz mu navyse budu rast zuby, takze mlieko v oci pomoze jemu aj tebe. Ja mam overenu jednu vec - nerobit veci nasilu. Ono naozaj nic netrva vecne a uvidis, ze skor ci neskor sa veci vzdy nejako same vyriesia. Ja mam 17m syna a pije mlieko uz iba medzi 4 a 5 rano. Prislo to bez velkej namahy a bez velkeho placu. Ale v posteli spinka so mnou 🙂

galaxy
18. júl 2013

ja mám radu od kamaráty takú,že keď začne bábätko plakať,mrnčať,najprv len pohladkať,držať za ručičku, chvíľu nechať tak, potom pochovať, prebaliť a kojenie až nakoniec-takto postupne predlžovať intervaly.
Ona tak učila malú od 4 mesiaca. ja teda deti ešte nemám,ale ak si myslíš a cítiš to tak,že už je ten pravý čas na to odučiť ho,tak rob podla toho ako to cítiš.

aliza
18. júl 2013

@swojska viem, ze ma tu viacere oznacia za extrem, dokonca mi raz napisali, ze som oberala deti o vyzivu 😕 ....totiz obe deti som odstavila od nocneho krmenia v 3. mesiacoch, postupne, predlzovanim intervalov...bez placu...cim mensie, tym je oducanie jednoduchsie. Dceru som dojcila a syn bol na UM. Vtedy som sa dostala k odbornemu clanku, kde lekari uvadzali, ze organizmus babatka ma v noci oddychovat a nie travit....ak travi, tak je dieta nepokojne a pyta sa zase na prsnik, pritom sa zase napije, to travenie este viac zatazi a tak dokola....a neskor sa z toho stane navyk a uz to vobec nie je o strave, ale o dudlovani. Dcera so mnou spala az do 4 rokov v jednej posteli, cize o moju pritomnost nebola nocnym nedojcenim vobec ukratena .Ak mas pocit, ze maly vie kludne prespat noc bez krmenia, tak chod do toho a urcite teraz, neskor sa ti to uz nepodari. Nie je dokazane, ze dieta musi celu noc tahat z prsnika....jedine negativum je, ze skor odide mliecko, kedze sa v noci nestimuluje jeho tvorba. Ja som cisto dojcila 11 m.

loxa
18. júl 2013

@aliza to mas pravdu ze ta tu budu kritizovat ze oberas dieta o vyzivu..nedat prsnik 3 mesacnemu dietatu je podla mna chore a je mi jedno ze mi teraz kazdy napise ze sa nemam starat...Ano nemala by som sa ..Podla mna aj 6 mesacne dieta oducat je skoro..Nehovorim ze neregulovat ..16 krat za noc je extrem..3x je podla mna normal,,Baby sak su to este babatka..Neplaste..

nativanativa
18. júl 2013

@swojska malý má 9.mesiacov a stále kojím plus prikrmy. V noci je stále často hore,je to síce veľmi únavné ale zvykla som. Si. Neplánujem odstaviť,je to krásne. Pokým sa bude dať tak budem kojit koľko sa bude dať. Malý je na to zvyknutý. Dieťa potrebuje cítiť matku, nebránila by som sa tomu na tvojom mieste. Čítala som že ak je dieťa dozreté tak sa dostaví aj samé

nativanativa
18. júl 2013

Pardon za preklep dostaví---odstaví 😅

dejka77
18. júl 2013

Co sa tyka toho "skoreho" oducania tak teraz citam zaujimavu knihu a tam je to pekne vysvetlene ako to funguje so spankom babatiek. Velka skoda, ze som sa to dozvedela az teraz. Su to fakty, ziadne "teorie".
Spankovy cyklus trva asi 2 hod., ked sa babatko zobudi a place to neznamena, ze treba hned pribehnut a dat mu papat. Treba ho nechat chvilu plakat, samozrejme snazit sa zistit pricinu placu. Ak sa upokoji a zaspi tak je to fajn, ak velmi place a mama posudi, ze je asi hladne tak nakojit. Pravidlo je nebrat ho hned na ruky. Ono sa ma naucit, ze ma spinkat cez noc, nie papat. Ak sa to takto nerobi tak sa vlastne z toho stane zlozvyk a babo sa budi lebo je tak naucene.
To iste je aj u dospelych, aj my sa medzi spankovymi cyklami budime, ale otocime sa na druhy bok a spime dalej.
Aj mne sa to zdalo predtym krute oducat take male babo od kojenia v noci, ale po precitani tejto knihy verim tomu, ze takto je to spravne.
Mimochodom takyto prerusovany spanok nie je vobec dobry pre dieta, moze mu to napr. sposobit poruchy ucenia v buducnosti. Nehovoriac o tom, ze mama sa ma tiez vyspat a nie vstavat x-krat.
Takze ak chces oducat, uz je najvyssi cas.

swojska
autor
19. júl 2013

@dejka77 aka je to kniha?

vroni
19. júl 2013

Mne pripada chore kojit v noci x krat rocne a starsie dieta, to ako nekojene maju chodit v noci vyzierat chladnicku? Moje dieta si nocne intervaly zacalo predlzovat same od seba od cca 5 tyzdnov (najprv na 5 hodin) a v cca styroch mesiacoch spala v kuse od desiatej do siedmej, ale ak by s tym nezacala sama, tak najneskor v tych troch mesiacoch jej zacnem predlzovat intervaly ja (ale zase na kazde mrnknutie a pomrvenie sa som nevyskakovala z postele nikdy) Tvorbu mlieka mi nocne nekojenie niejako neovplyvnilo, zasobovala som aj miestnu nemocnicu, lebo uz som nevedela, kam s nim. Takze podla mna je 6 mesiacov najvyssi cas.

hargasova
19. júl 2013

noooo tak toto je tazky boj, ja som tiez vsetko mozne citala a kazda mamina mi davala ine super rady .. ALE jedine co naozaj zabralo, ked zacala mala spavat sama v detskej a uz nie s nami v spalni .. Do roku som ju intenzivne kojila (plus normalna strava), v noci aj tri krat, casto sa budila aj kazde dve hodiny a ked nedosala didi vrestala ako o zivot .. kojila som rada ale vedeli sme ze mala pojde v maji tohto roku do jasli tak sme od januara pomaly zacali ju odstavovat, prve tri noci strasne plakala, ale vstaval k nej vylucne manzel, nosil ju a tisil, daval jej vodicku (nasa Hana nikdy nemala cumel a nechcela pit ani umele mlieko takze sme to mali o to tahsie), ja som si aj poplakala do vankusa ked som ju pocula, z prs mi tieklo mlieko, musela som odsavat a casto som mala uz uz ruku na klucke do spalne... no ale potom akoby pochopila ze nic nebude tak zrazu zacala spavat, najskor tak do stvrtej rano (potom som ju nakojila) a casom sama si toto kojenei vypustila a zacala spavat celuuuuu noc ! To bol taky zazrak pre mna ! ... spat celu noc ! 😎 Dnes ma 19 mesiacov a asi od 15 mesiacov spinka celu noc pekne. .. Nekojim ju uz vobec ... Ale priznam sa ze vecer ked ju ukladam sa jej vzdy spytam ci si neda didi a ked povie ano, tak jej rada dam ... chyba mi to, je to krasne ! 😀 no a ked povie nie, tak nie ... ale je to super ze uz si to nevynucuje a hana aj mama su spokojne ... 😉 Drzim palce maminy !

alexi333
19. júl 2013

Ja som kojila dcérku aj v noci do cca 13 m. Potom som otehotnela a bolo to pre mňa náročné, tak som ju odučila a hovorila som si prečo som neprestala v noci kojiť už skôr! Oveľa lepšie spávala pekne celú noc, aj ja som sa vyspala aj ona. Keď som ju v noci kojila tak si stále pýtala prsko niekedy to bolo až 7-8 krát tak som bola úplne zničená... teraz keď sa mi narodí synček, tak tiež budem asi rozmýšľať, že okolo 6-8 mesiaca ho v noci prestanem kojiť. Okolo 6-8 mesiaca sa už prikrmuje a detské kašičky sú dosť sýte, tak nebudem mať obavy, že by bol v noci hladný. Pri posteli budem mať vodičku alebo mliečko, ak by bol smädný, ale dcérka mi v noci vôbec nechcela piť. Jednoducho spinkala, alebo si len tak pomrnčala, ja som ju vyhladkala a spinkala ďalej.

aliza
19. júl 2013

@dejka77 presne, nieco podobne som citala pred rokmi, ked sa mi narodila dcerka, bol to odborny clanok... a zdalo sa mi logicke, ze babatko ma v noci spinkat a nie celu noc tahat prsnik alebo mlieko z flase. Kazdy sa ohana tym, ze materske mliecko je lahko a rychlo stravitelne, ze nezatazuje zaludok a pod., ale kazdy zabuda na to, ze ide o malinke babatko a pren je to mlieko rovnakou zatazou, ako pre nas strava. ved takmer kazde babo ma problemy s kolikami, kakanim, refluxom a pod., takze to travenie nie je take bezproblemove, ze ano... Ked si predstavim, ze by som mala za noc vypit liter mlieka, tak mi je az zle...urcite by som bola celu noc hore. Dceru som cez den dojcila na poziadanie, da sa povedat, ze nonstop bola na prsniku a v satke...takze nemyslim, zeby som ju o nieco ukratila tym, ze v noci nejedla. Maly bol na UM a tiez to islo samo, prirodzene, bez placu...proste sa parkrat stalo, ze po zobudeni v noci zaspal bez toho, aby dostal mlieko a tak sa pomalicky tie intervaly predlzili, az mi mlieko v noci zacal sam odmietat.

dejka77
19. júl 2013

@swojska A dost! - Pamela Druckerman Je to o tom ako vychovavaju francuzi.

dejka77
19. júl 2013

@alexi333 Casove obdobie na oducanie je 4-6 mes., potom to uz moze ist tazsie.

ivanka.7
19. júl 2013

@dejka77 Ano, babatko ma taky spankovy cyklus. Lenze kym dospely sa vie otocit na ten druhy bok a zaspat, babatko to nevie. Tomu treba pomoct. A kedze kazde babatko je ine, kazdemu aj nieco ine pomoze. U nas zaberalo len dat prsnik - nepila a nepije vzdy, ale zaspi vzdy spolahlivo. Nepomahalo mojkanie, tulkanie, cumlik (nikdy ho nechcela), flasa (nikdy ju nechcela), spievanie, hladkanie po chrbatiku, prebalenie, nic. Teraz niekedy staci pohladkat, inokedy pritulit, niekedy pomoze, ked si vylozi nohu na perinu... a niekedy stale treba dat prsnik. Takto sa vyspime obe a obe vstavame s dobrou naladou.
Hlavne, ze si kazda mamina vie najst taky system, aby jej to vyhovovalo.

swojska
autor
19. júl 2013

@dejka77 skusim stiahnut..uz som pocula o tom

dejka77
19. júl 2013

@ivanka.7 Viem, ze to nevie. Pisala som, ze sa to ma naucit. Vyssie som tiez pisala, ze je na to stanoveny limit 4-6mes., ale su babatka u ktorych to proste nefunguje a trva to dlhsie kym prespia celu noc. Ale ide o to, neponukat prsnik pri kazdom zamrncani a hned skakat. Ja som tak ku synovi skakala hned pocas noci aj ked pravda je, ze mal reflux a musela som skontrolovat ci je v poriadku. V noci sa mi budi asi 4x, je to rozne. Minulu noc napr. asi 2x zaplakal, uplne kratko a zaspal znovu. Keby som ho hned zobrala a kojila tak by som ho zbytocne vlastne zobudzala.

dejka77
19. júl 2013

@swojska Ja som sa o nej dopocula tu na mk. Je to zaujimava kniha, humorne napisana 🙂 . Su tam sice veci, s ktorymi nesuhlasim, ale ostatne su velmi dobre rady.

ivanka.7
19. júl 2013

@dejka77 Ja som ta pochopila. Len vravim, ze davat ako vseobecnu radu ze v polroku je najvyssi cas oducat dieta od nocneho dojcenia, je trochu kratkozrake. Navyse, ja ked malu v noci dojcim, nikam ju neberiem, takze nema sancu sa zobudit 🙂 v polospanku si cucne a spi dalej. Ale to je uz ako som pisala - o zvykoch kazdej matky.

alexi333
19. júl 2013

@dejka77 to som nevedela, možno to tak skúsim okolo toho piateho mesiaca ho budem odúčať od nočného kojenia. Dík za typ

dejka77
19. júl 2013

@ivanka.7 Ja sa na to pozeram uz inac. Ked naucis dieta spat celu noc cim skor tym lepsie nie len pre teba, ale hlavne prenho. S dcerou som sa takto trapila asi do 14mes., mala separacnu uzkost. Nemienim to prezivat znova pri synovi. Mama ma tiez pravo na kvalitny spanok, budit sa kazdu chvilu viac nez rok nie je normalne. Maleho si davam uz nadranom k sebe lebo sa mi fakt nechce vstavat kazdu chvilu, ale ani to, ze je pri mne mi az tak nepomaha. Sice nemusim vstavat, ale mam obmedzeny priestor na spanok a tak ci tak sa musim "nastelovat" aby si cucol 🙂 .

Strana
z2