icon

Kedy je bábätko sýte?

vasjar
1. júl 2021

Vie bábätko kedy ma dosť papania (že už je plne)?

ivanizna
1. júl 2021

Keď som zozačiatku ešte len kojila, tak som mala bábätko stále pri sebe a hocikedy mu dala mliečko. Keď už mal dosť, tak buď pri mne spokojne zaspinkal alebo sa jednoducho "odpojil" 😃 Pekne rástol a priberal, takže mi radili takto ďalej aj pokračovať. Väčšinou to bábätka vedia, ale čítala som, že môžu odmietať papkať, aj keď sú veľmi hladné (ak ich niečo trápi, napríklad). Alebo ja som vôbec nedávala dudku, vraj to vie tie najmenšie bábätka aj pomýliť. Malý mal iba niekoľkokrát, síce bol tichší, ale videla som, že čoskoro bol smädný/hladný, a s dudkou si to dieťatko nevie vypýtať, čiže to som hneď zatrhla 😉

00ivi00
1. júl 2021

Kojené dieťa sa materského mlieka nedokáže prejesť. Keď ma dosť odtiahne sa alebo ďalej iba "dudká". Pri deťoch na umelom mlieku by som povedala, že sa ti povracia keď mu dáš príliš 🤷

margaretka_
1. júl 2021

Ano vie. A myslim, ze aj vacsie deti to vedia

babo_n
1. júl 2021

Akurát sa chystám toto opýtať dr zajtra na poradni 🙂 môj maly ma 7 týždňov a 5,8kg pribral už 2,3kg od pôrodu a je kojeny ,nevie sa odtrhnúť a aj sa pogrcka alebo dostane potom stikutku 🙂 vraj ,že keď sa moc napapa …tak môj to asi nevie regulovať 😁

vasjar
autor
1. júl 2021

@babo_n ahoj, daj prosím ta vedieť co ti povie Dr

elizabet173
2. júl 2021

@ivanizna preco by si dietatko s dudkou nevedelo vypytat? Normalne ju vypluje? Ci mas pocit, ze ked ma cumel, ze cely den nebude jest? Normalne sme fungovali aj s cumlom.

beata_k
Odpoveď bola odstránená
alexandra2468
2. júl 2021

@vasjar no moja uz 1.5r to nikdy nevedela a stale nevie. Ale ona je asi bezodná.

00ivi00
2. júl 2021

@beata_k napísala som tak, ako som si prečítala od laktačných poradkýň. Moje dieťa sa nikdy z MM nepozvracialo

beata_k
Odpoveď bola odstránená
00ivi00
2. júl 2021

@beata_k ďakujem, mám špeciálne dieťa

ivanizna
2. júl 2021

@elizabet173 Ja nemám žiadne pocity ohľadom tejto veci, to je fakt. Hoci veľa detí takto normálne funguje, nevravím, že je to niečo abnormálne. Čítala som o tom už dávno. Cumeľ má vplyv na sací reflex a môže narušiť režim dojčenia. Dieťa ti s cumlíkom neumrie, ale menej pýta, je menej dojčené, čiže menej papá. Bez cumlíka máš nad tým väčšiu kontrolu. Bábätko je akoby pomýlené, lebo si cucká, s tým sliny, ale v skutočnosti nepapá, a cumlík môže zamaskovať viac vecí, nielen hlad, nakoľko dieťatko s tebou môže komunikovať iba plačom. Sama som to videla na svojom, že cumľal, bol tíško, ale pritom som ho kojila trochu menej a mal rýchlejšie suchšie v pusinke. Tu je len jeden článok narýchlo pre teba, samozrejme informácií a zdrojov nájdeš viac:
https://ahojmama.pravda.sk/clanky/cumlik-viac-s...

ivanizna
2. júl 2021

@beata_k @00ivi00 Ani moje sa nikdy nepovracialo, keď som kojila, ani raz 😃 a to som ho mala na sebe stále nalepeného. Zato sestra bola stále ovracaná od svojeho 😄

beata_k
Odpoveď bola odstránená
elizabet173
2. júl 2021

@ivanizna to je teória, prax je často iná. Ak dieťa prospieva, nevidím dôvod mu ten cumeľ nedať, najmä ak sa nám ukľudní a prespí celú noc. A dnes je skôr problémom obezita u detí, ako to, že by boli podviživené. Moje už vyrástlo, skoro do dvoch metrov 🙂

agata610
5. júl 2021

Kojene dieťa sa vie prejesť, môj mesačný maly, keď ho dokojim odgrgne znova pýta, niekedy spravím tu chybu , že mu dám , lebo sa bojím či mám dosť keďže strašne krátko papava. No a vtedy to poväčšine vygrcka potom sa mu stikuta .preto mu radšej dávam cumlík už po nadojceni a vôbec to neovplyvňuje jeho saci reflex ani nič podobne. Moje dieťa nevie kedy má dosť, radšej takto ako keď sa mi začal párkrát dusiť a potom sa cely povracal lebo sa prejedol.

essenceee
29. aug 2021

kde mi pri flaše zaspala tak som vedela, že je syta a spokojna. Niekedy si ani nestihla odbrknut

mon_tr_321
19. aug 2024

Vždy ma vie pobaviť keď mamičky podávajú niečo ako fakt keď to tak malo ich dieťa..niektoré deti sa vedia prejesť niektoré nie. To moje permanentne ťahalo ťahalo až sa dovracalo a ťahalo ďalej. Rovnako to je aj s umelým mliečkom. Musím zapisovať koľko zje aby som mala prehľad..pretože koľko mu dám..tolko zje. Aj keby sa mal dovracať do aleluja. To že vaše dieťa sa samo odpojí a tým pádom predpokladáte že sa nevie prejesť, to neznamená že je také každé. Každé je iné. Rovnako ani dudlik veru u nás nespôsobil že by jedol alebo pýtal menej.😃 ani sací reflex mu to veru nezhoršilo. Čo ma jedine trápi je správny vývoj chrupu ktorý môže šuflík zhoršiť ale na to už existuju ortodontické cumlíky.

A pchanie ručičiek do úst? Je to veľmi dôležitý vývojový milník..ide o kontakt ruky-usta. Keď to dieťa robí, je to znak správneho psychomotorického vývoja. Navyše by som chcela vidieť ako sa dá zakázať bábätku do 1 roka niečo robiť. To je akoby som mu povedala neplač keď plače 😀.