icon

Ktoré zložky mlieka sú závislé od stravy matky?

18. aug 2023

Ahojte..
Viete mi napísať ktoré zložky mat mlieka sú závislé od stravy matky..nemám moc pestrý jedalnicek..vo dopĺňať

nelca0510
18. aug 2023

Podľa mňa celé mlieko. Tak si kúp nejaké multivitaminy. Ale nezabúdaj,že vitamíny kupované v lekárni jednoducho nenahradia pestrú stravu (je to aj nich napísané).

anavixy
18. aug 2023

Neviem aku odpoved presne cakas, konkretne latky? Mlieko sa tvori z krvi, teda to co prechadza do krvi ide aj k babatku. Vitaminy, mineraly urcite, plyny z bublinkoveho napoja nie. To mlieko sa tvori z teba, to co nemas ty sa tam nedostane, alebo mozno dostane na ukor teba, takze proste idealne je mat pestru vyvazenu stravu, aby nechybalo nic nie len babatku, ale ani tebe. Dojcenie je celkom zataz na organizmus, ak ho spravne nevyzivujes.

autor
18. aug 2023

@anavixy áno konkrétne látky.. niekde som čítala že energ hodnota je nezávislá od stravy ale niektoré vitaminy a minerály

januska12323
18. aug 2023

Stačí jesť pestrú stravu a dostatok vody.

autor
18. aug 2023

@januska12323 objemovo mam mlieka dosť.. len nejem mäso. Vajcia. ani tuky skoro vôbec..

anavixy
18. aug 2023

Ani tuky? Ale ved niektore dolezite vitaminy sa bez tukov nevstrebavaju. Aj detim sa do prvych prikrmov pridava olej/tuk pre lepsie vstrebavanie. Si veganka ci preco taka dieta?

autor
18. aug 2023

@anavixy viac menej som..tuky tiež moc nie ale kúpila som si Omega kys

kvetinka75
18. aug 2023

vitamíny rozpustné v tukoch - D,K, A, E. Celkom podstatné

viestta
18. aug 2023

Tak musis doplnat bielkoviny inac, pretoze mlieko sa ti tvori zo zasob, ktore nie su nekonecne.

autor
18. aug 2023

@kvetinka75 si mam kúpiť?

veselo_neveselo
18. aug 2023

Ak vies ze ho nemas moc pestry, tak ho sprestri.

Ak mozes, tak pridaj orechy, semiacka su vybornym zdrojom. Avokado. Syry. Poliat salat lyzicou olivoveho oleja.
Ak nejes maso, tak potom musis jest zeleninu a ovocie. Cicer, sosovice, fazule v kazdom jedle, karfiol, brokolica, vela zelenych listovyxh salatov.
Ved je togo vela na nete aj co sa veganskych matiek, ci deti tyka - len sa nusis zaujimat a zbierat info, a potom spravit podla seba.
Dilezity je b12, ten doplnaj u seba ked nejes maso, pre dieta sa popytaj lekara najblizsie - ten je velmi dolezity pre vyvoj a nesmie chybat, inak bude dieta zaostavat vo vyvoji.

Ak mas pochybnosti, tak zajdi do diabetologickej poradne, mali by ti vediet pomoct. Popytaj sa najblizsie ked pijdes na kontrolu.

autor
18. aug 2023

@veselo_neveselo ďakujem ..o tom b12 som ani nevedela

veselo_neveselo
18. aug 2023

Preto je dolezite, ked niektoru zlozku beznej potravy nejes, si nastudovat, ako ju nahradit, co moze chybat a ake to moze mat dosledky. Lebo ani mlieko, ani maso, vajcia, nemusime jest, ale je treba si potom davat pozor aby nieco v strave nechybalo. Aj to je dovod preco niekedy veganstvo nedoporucuju - nie preto, ze by nebolo zdrave, ale preto ze mnoho ludi ma potom "chudobny" jedalnicek a s takymito obmedzeniami proste neprijmu dost potrebnych latok.
Vegani mavaju problem s B12, B2, vapnik, zelezo, jod, takze si mozno skus odsledovat kolko ich v tvojej strave prijmes a ci ich nemas malo. Tabulky na to existuju, mozno aj v kalorickych to bude (neviem, nepouzivam).
Detto pri keto, lebo nestaci len slaninku a steak jest, ale je okolo toho cela veda a musi sa to "vediet" aby si clovek nechtiac viac neublizil.

autor
19. aug 2023

@veselo_neveselo ty sa ako vyznáš v tom..však to viem ze jem 5 veci dookola a bojím sa koli kojeniu aby všetko obsahovalo

anavixy
19. aug 2023

Tak prepac ale ja som si myslela doteraz (aspon podla ludi ktorych poznam alebo sledujem na ig), ze ked je niekto vegan/vegetarian, alebo chce byt, tak ma nastudovane ako sa ma ZDRAVO stravovat tak, aby mu nic nechybalo a ked niekto napise, ze ani nevedel o B12, co je zaklad, tak tam su zjavne obrovske medzery… mna by zaujimalo co ta vobec viedlo k tomu veganstvu a ako dlho sa tak stravujes? Samozrejme nemusis odpovedať, kedze je to odveci komentar, len sa tak zamyslam narano… 🫣