icon

Nekojím a mám výčitky

hruska91
14. nov 2020

Ahojte pri prvom dieťati som mala poporodnu depresiu a zastavili mi mlieko. Zazila som dlhy cas vycitania si to, poznamok z okolia aj od cudzich.... Teraz mam druhe dieta a opakujd sa to. Hanbim sa zato ze nekojim...bojim sa ze ma ludia odsudia....lebo o tom co prezivam nevedia len ja a manzel a blizke okolie...

musula
14. nov 2020

@hruska91 Prečo by ta mali? Ja mam 5 detí a kazde bolo inak kojene.Prvy 3,5 mes.Dryha ani 2.Tretí 8 mes.Štvrtý 6 mes.a piatt 19 mes.Aj mne bolo veľmi ľúto pri prvom,ze tak malo a potom som to už neriešila.Nie každá ma dopriate dlho kojit.Hlavu hore a vôbec sa obviňuj.

pribinak
14. nov 2020

Výčitky majú mat matere čo celé tehotenstvo fajčia, pijú, alebo aj drogujú a vyhovárajú sa na kde aké sprostosti, ktorým neuveria ani škôlkari

Keď dojčenie nejde tak nejde, na to to umele mlieko je, aby keď mama nemôže dojčiť, dala mu to mlieko a dieťa nehladovalo
Tobôž ako mamina nemôže dojčiť pre zdravotné problemy.

Reči všetkých múdrych si fakt nevšímaj. Dobrá mama mizes byt aj bez dojčenia.

andrea101112
14. nov 2020

Prosim ta vykasli sa na vsetkych. Nikomu nie si povinna nic vysvetlovat a nikomu sa spovedat ci kojis alebo nie. Zase na druhu stranu. Ja som deti kojila kazde 3,5 roka a to bol pre ludi tiez problem 🙂 proste nikdy nevyhovies kazdemu.Uzivaj si babatko a materstvo a nestresuj sa este tym ze nekojis..

katarina9593
14. nov 2020

@hruska91 absolútne to nerieš tiež som mala problém s tým nešlo mi kojit strašné muky sme zažívali mala mi revala nonstop ja tiež ...dcéra je na sunare a je ok takže nerieš niesi o nič horšia matka len preto že nekojis ... Áno je to krásne ...je to mlieko najlepšie ale nebudeš trápiť seba aj dieťa 😉😉✌️Na reči iných sa vykašli každý nech si zametie pred svojím prahom ...niesi povinná nikomu nič vysvetľovať .. .svoje dieťa miluješ a staráš sa najlepšie ako vieš ✌️👌😉

heleninamama
14. nov 2020

@hruska91 No neviem, to cudzím ľuďom na počkanie vykladáš, či kojíš alebo nekojíš? A aj to niekoho zaujíma? Asi žiješ v zvláštnej komunite...
Normálne sa preber do reality a každý deň si pred zrkadlom zopakuj, že Ty ani Tvoje dieťa nikoho cudzieho nezaujímate natoľko, aby toto riešili. A ak to bude komentovať niekto z blízkej rodiny, povedz im pravdu o svojich problémoch. Pravda zvyčajne odzbrojuje a berie reč, lebo ľudia na ňu nie sú zvyknutí.

kubkovamama
14. nov 2020

@hruska91 čo ťa po kom preboha,čo koho do toho.Niekto koji a niekto nie,niekomu to nejde,niekto nechce.Kazda žena má svoj dôvod alebo problém a je to jej vec či koji alebo nekojí.Mne zas vyčítalo okolie,že kojim príliš často, príliš dlho,prečo teraz tento prsník a nie druhý v iný čas a bla,bla,treba prejsť na fľašu a nerozmaznavat.Ked som prestala kojit,zas prečo si prestala.Okoliu NIKDY nevyhovies a prestaň sa trapit.Nikto nemá právo ti do toho čokoľvek hovoriť

katka17787
14. nov 2020

@hruska91 vobec nerieš iných ľudí či okolie. To či kojis, alebo nie je tvoja osobná vec. Užívaj si bábätko a okolie nerieš 🙂

abcmajacba
14. nov 2020

@hruska91 a povedz im že kojis a hotovo a prípadne povedz že dokrmujes lebo máš málo mlieka.

denden77
14. nov 2020

ja tiez nekojim a necitim sa pre to ako zla matka 😊 tomu kto by ta chcel odsudzovat ukaz prostrednik 😉

pribinak
14. nov 2020

@abcmajacba načo má klamať? Nedojci a hotovo.

evitka83
14. nov 2020

@hruska91 podla mna su to len hormony, prvu dceru som nekojila, trapila som sa 3 mesiace s kazdou kvapkou, najviac sa mi ulavilo, ked som s tym skratka sekla a boli sme iba na UM. Niezeby som nechcela, ale ta namaha bez vysledku,, stres a depresia za to skratka nestali. Syna sice kojim 8 mesiacov, ale začiatky boli tazke, plne kojeny bol az v 3m, teraz zase nabiehame zas na UM, lebo mlieka ke skratka menej ako on potrebuje a ja si rovnakou torturou nemienim prejst. Kojim ked a kym sa da, ked to nepojde, svet sa nezeuti. A vyzera to, ze uz to dlho nepotiahneme. Riesit nazory inych ako ja krmim svoje dieta je na hlavu, aj med chapem, ze poporodne hormony par mesiacov robia svoje. Dietatu v tvojom naruci je uuuuplne jedno, ci saje z cumla, alebo z prsnika, pre neho je dolezite, iba ze ho drzi milujica mama a ze bude syte 😉

petulik92
14. nov 2020

Aj ja som mala z toho depku, dcérku som kojila iba 3 týždne ( aj to tak 2 dcl denne som mala), tiež som sa v tom utápala, plakala.. Keď sa nedá tak sa nedá. Videla som jeden pozitívny obrázok na FB. A tam bolo písané, že "Je jedno či dieťa vychováš na materskom, alebo umelom mlieku. V puberte budú papuľovať rovnako" 😃 pre niekoho možno hlúposť, ale mne to dosť zmenilo pohľad na vec. Predsa robím čo môžem najlepšie, čo už neovplyvním, neriešim.

pribinak
14. nov 2020
abcmajacba
14. nov 2020

@pribinak a pre svoj dobrý pocit

meluela
14. nov 2020

@hruska91 ludia stale nieco riesia .. s kojenim je tiez stanovena taka "norma" .. ked nekojis alebo kojis kratko, zle je .. ak kojis dlhsie nez ludia povazuju za normalne, tiez je zle .. kaslat na nich, je to tvoja vec a dieta vyrastie zdrave aj bez kojenia

andreatytler
14. nov 2020

@hruska91 Viem ako sa citis... ked sa s niekym dam do reci, castokrat sa opytaju ci kojim. A kedze som nemala dost vlastneho musela som dokrmovat a normalne som sa zle citila ked som im hovorila ze nema dost vlastneho a ze dokrmujem. Pripadala som si ako neschopna. Takze viem ako s citis... mas to o to tazsie ze o tvojom probleme ludia nevedia a ich asi hned napadne ze si leniva a preto nekojis. Neviem preco to potrebuju ludia riesit. Ja sa nepamatam ze by som sa niekedy mamicky pytala na to ci koji. Prislo mi to ako velmi sukromna zalezitost na to aby sme sa o tom bavili. Mozno ak sa ta niekto na to opyta, otazku ignoruj a zvrtni rec uplne inam. Rodine by som povedala ze nekojim a ze mam dovod a poprosit ich aby sa na to uz nepytali.
Dobr je ze tento "teror" okoli bude trvat len tak 9-12 mesiacov. Poto uz kojenie nikto riesit nebude. Vydrz. Kasli na okolie a tes sa z babatka. Bude ti pravdepodobne lepsie spinkat na umelom mliecku.

viki128
14. nov 2020

Ja tiež nekojim a nemám na to vážny dôvod.. Skúsila som to zo začiatku, ale celkovo som to nemala rada, bolo mi to nepríjemné, mala som viacero zdravotných problémov po pôrode z ktorých som bola v slzách a nemohla som si nasadiť riadnu liečbu.. Napríklad mala som hrozné bolestivé hemoroidy, nemohla som si ani sadnúť.. No a stále som kvôli každej hlúposti plakala lebo hormóny 😂 no a povedala som si proste že mrzí ma to ale nejdem sa s tým trápiť. Tiež som potom keď to najhoršie utichlo mala výčitky že som sa nesnažila viac, hrozne ma to mrzelo.. Ale už ma to prešlo 😊 mam krásneho chlapčeka ktorý je zdravý a usmievavý, vývojom napreduje (nevravím že je to kvôli UM, viem že každé bábätko má vlastné tempo), všetko je v poriadku a vyrovnala som sa s tým. Pri ďalšom sa ale kojiť pokúsim viac ako týždeň 😅 držím si palce

birika
14. nov 2020

@hruska91 a kto vie, ze nekojite? ved to je na kazdom cloveku - netreba si robit vycitky 🙂 treba sa venovat rodinke...zrejme je vsetko tak ako ma byt

midka
14. nov 2020

vies co,, ja som pri prvom,, prve dni preplakala, ze nemam mlieko,, kupila, som si vsetko, co mali v nemocnici na podporu kojenia,,, klobuciky,, odsavacku,,,,, nechapala som, preco nemam mlieko, tak ako mamina vedla,,, problem bol v tom, ze napr,, mne maly nechcel tahat,, vela spal,,, rozum, mi to nebral,, ved v minulosti,, by ako mohlo take dieta prezit,, bez glukozy zo striekacky,, ktoru mu davali sestricky ked plakal,,,, pri odchode mi sestricka povedala, nech si hned v lekarni kupim nutrilon,, ze nebudem kojit,,,,,,, doteraz tu sestricku neznasam,, .........ked ju stretnem,,, nechapem, co robi na novorodeneckom,,,, zaver,,, maleho som neustale prikladala,, az sa naucil, mlieko sa vdaka tomu spustilo,, kojila som do 3 rokov - presne,, v zivote nevypil flasu nitrolonu,,,,,chcelo to len proste vydrzat,, neustale prikladat,,, a ono to pojde,,,,,som rada, ze som to nevzdala.... 🙂....lebo ako sa poznam,, tiez by ma to trapilo,.........., preto som to napisalam, pre mna to bola skusenost prvorodicky,,,,

susedka
14. nov 2020

@hruska91 budem sa opakovat ale tu to skrátim :D ja prvorodicka, syn 4500gr, ja malo mlieka rady laktacnej nepomahali vyskúšala som asi vsetko, brutalne vela som pila kadecoho , mlieko, nealko cierne pivo, voda, vtacie mlieko do toho poznamky a uz mas mlieko no ale uz by to malo byt a hej fakt mas tak malo no a to nie je dobre.... umele mlieko nie je dobre .... no revala som , mala som vycitky ze co som to za matku, ale muz mi povedal ze sa mam prebrat ...z umeleho mlieka nikto neumrel a radšej spokojna mama a spokojne dieta ako mama na prasky s revajucim nespokojnym dietatom ..... absolutne nepozeraj na okolie a co som sa naucila pri blbej poznamke treba blbu odpoved. Absolutne sa vys...r na ostatnych, každý nech si rieši svoje problemy ... ty robis vsetko najlepsie ako vies , ak si niekto mysli opak tak je to jeho problem.... vela sil prajem

janynyna
14. nov 2020

Nič si z toho nerob. Ja som tiež nekojila a bolo mi to ľúto. A hlavne keď som počula svokru a svagrinu(ktorá nemá deti,) že ako je možné, že nekojim ako ich druhá nevesta kojila skoro do 3 rokov išlo ma roztrhnúť od nervov. Ale keď bol malý spokojný a spinkal bola som spokojná aj ja. Hlavne, že je bábätko zdravé a spokojne.

majusska202
14. nov 2020

@hruska91 prosím ta kľud ja som síce kojila ale s brutálnym odporom. Podľa mňa je to kojenie najhoršia vec na svete. Ja som mala taky stav že koniec. Prestala som kojiť sama od seba a bolo to najlepšie rozhodnutie na svete.

hruska91
autor
14. nov 2020

Ďakujem za povzbudenie! 🙂