Stravovanie a režim novorodenca: Rady a skúsenosti
Ahojte.
Budem riešiť všetky otázky aj na pediatricku v nemocnici, ale prosím o nejaké skúsenosti, rady - viac hláv, viac rozumu.
Od narodenia som musela syna okrem prikladania aj dokrmovat. Najskôr mi dávali sestričky niečo ako kupenske kolostrum Zn. HiPP pre detičky do 48 h života, teraz už dávajú zo sklenenej fľaše (zrejme materské od inej ženy). 2. a 3. deň však dokázal byť len na mojom mlieku, dokonca sme sa pekne nastavili na papanie každé 2.5-3h a pekne spal, pekne cikal a mal stolicu. Od poobedia 3. dňa však začal zurit na prsiach, vyžadoval dokrm.
Stále prikladám, ťahá asi 5 min Max z jedného a z druhého tiež tak Max. a zacne vrieskať , musím dokrmit mliekom od sestričiek. Napriek tomu malo cika, nekakal už deň. Ma prdiky. Čoraz viac pýta dokrm - predtým stačilo 20ml, teraz už 40 ml. Zároveň sme si úplne rozbili režim - niekedy je hore už po 1.5h a pýta jesť. Doslova vrieska. Nerozumiem, čo sa udialo. Nebudem robiť vedu, ak úplne prejdeme na UM, ale skôr ma trápi to malé množstvo cikania, kakania a malo spanku.
Viem, že sú deti a deti. Možno je ok a iba zase hľadá aj on nejaký systém, režim. Neviem sa však nijako nastaviť, keď raz zaspí na 2.5-3h a po tej istej dávke dokrmu a pŕs sa zrazu budi po 1.5h a chce jesť.
Neviem, či je ok to vylučovanie a stravovanie. Máte podobné skúsenosti, prosím?
Ďakujem
@alineawalo take male babatko sa prikrmuje na poziadanie. Moju mi tiez prikrmovali v nemocke ale doma sme lezali mesiac na rozlozenom gauci a pokial nespala sa dojcila. Mas male babatko, uzi si cas s nim a nerezimuj.
Suhlasim s tym, ze take male babo netreba rezimovat, ale prikladat na vyziadanie. Hlavne teraz to moze byt prenho forma vyrovania sa s novym svetom a chce byt na prsniku, necudovala by som sa keby tam chcelo byt non-stop. Skusit prikladat len kozu na kozu, nech pocuje aj tvoj tlkot srdca, cize vybrat s perinky. A aj bez perinky ho dojcit. Potom masaze na prdiky, na nete su rozne techniky. Ak maju laktacnu v porodnici, tak s nou sa poradit. Niekedy babu len dudluje a nepije.
@alineawalo odporúčam Vám kontaktovať laktačnú poradkyňu. Pretože ak máte dostatok mlieka, resp. sa Vám ešte len rozbieha, nie je dôvod na dokrmovanie UM. Ak raz ponúknete UM, už kojiť pravdepodobne nebudete, resp. menej a menej. Dojčenie je boj. Prešla som si ním pri obidvoch deťoch. Nechápala som, že každý mi hovoril prikladať, stále dookola prikladať k prsníku. Prišlo mi to nemožné, pretože som mala pocit, že mám prsník prázdny. Ale opak je pravdou, častým satím bábätka sa tvorí viac mliečka. Ak bábo plače, nemusí to byť hneď tým, že je hladné. Je na svete pár dní, potrebuje nežnú náruč, blízkosť matky. Prdíky mať bude, pretože črievka si zvykajú na tú stravu. Preto bude aj plakať. Ak nie ste v psychickej pohode, málo jete a pijete, mlieko sa tvoriť nemá z čoho...
@alineawalo on nemusi vobec byt hladny, to moze byt hocico
@alineawalo Taketo malinke babatko v drvivej vacsine pripadov nema ziadny rezim, cize v prvom rade by som sa oslobodila od ocakavania nejakej pravidelnosti. Jest davaj na poziadanie, so spanim sa zial treba zmierit, ze je take vselijake. Davky jedla sa v tychto zaciatkoch velmi rychlo zvysuju, ak malo cika, tak mozno ma malo. Aj ten plac byva, naozaj pre dieta je sok ztazu byt z tmy a kludu v bruchu na svete, zacat prijimat a travit potravu. Samozrejme vsetko to povedz pediatricke, ale v tychto zaciatkoch sa ozai vsetko velmi rychlo meni a byva to chaos. U nas bol taky rezim, s ktorym sa dalo ratat, az tak v 8 mesiacoch.
Aj o tom je dojcenie. Ze davas kedy si zapyta. Na prsniku sa chce aj upokojit. Pomojkat.
Niekedy nemusi kakat aj par dni. Ale to cikanie si treba odsledovat. Pripadne skusaj aj polohovat resp davat na odgrgnutie. Niektore deti to potrebuju. Niektore nie.
Mozno mu vadi tok mliecko. Silno alebo slabo.
Alebo strava tvoja. Niekto povie ze to vplyv nema. Mam odkojene 4 deti. Teda stvrte momentalne kojim a kazdemu nieco vadilo.
nema absolutny zmysel teraz riesit nejaky rezim 🙂 fakt tento bod budes riesit neskor,teraz sa sustred n ato kojenie.Ked sa zobudi a pyta papat,daj mu papat,a je jedno ci sa kojil pred hodinou alebo tromi.Este mas obrovsku sancu sa rozkojit,takze koj co najviac a co najcastejsie,mlieko sa ti este len poriadne zacne rozbiehat.Odporucam dokrmovat doma uz cez cievku a nie cez flasku,preto sa jeduje,cez flasku sa nemusi vobec namahat,ale z prsa musi tahat,tak sa dozaduje toho co ide lahsie.Ano neni to zidna katastrofa keby prejdete na UM,ale na stvrty den od porodu je to este veelmi skoro vzdavat 🙂
Podľa mojej osobnej skúsenosti sa ti budí často práve preto, že je hladný. Nech ti v nemocnici dajú radšej viac mliečka a odsleduj si koľko ml spapá.
Moja začína na 30ml a odchádzali sme z pôrodnice s tým, že večer pred spaním vypila aj 60-80ml. Ale tiež som musela pýtať pretože mi nosili len 40ml dávky a to som na 4 deň vedela, že jej to proste nestačilo. Keď sme dostali 40ml, za hodinku a pol som mohla utekať po ďalšie. Jedna sestrička mala komentár, že mám náročné a nedojedené dieťa, ktorému ja neviem urobiť režim. A čuduj sa svete. Malá keď zjedla toľko koľko potrebovala, vedela spinkať aj 4 hodiny bez prerušenia.
pridavam sa k tym co tvrdia ze ziadny rezim chvlu nehrozi... a aj ked zacne, skonci skor ako poriadne zacne. Ja som dceru kojila prvy mesiac hadam nonstop...ani tricko som si nestihla dat naspat a uz zas revala jak tur... Akoze treba sa dat do pohody, tie zaciatky su strasne tazke... ale hlavne nech mas ty prisun jedla a pitia aby to neslo na tvoj ukor.
Deti a ich reakcie sa menia- nemizes vychadzat z toho ake bolo prve dva dni. Mozno len bolo unavene a dospavalo prichod na svet. Budu dobre a budu tazke dni. Mozu ho trapit prdiky, drazdit tvoj parfem, alebo byt podrazdene z milion dalsich dovodov. Teraz je ten cas aby ste sa
spoznasli. Kazde babo je ine a k ziadnemu nedostanes manual, ani ovladacku. A toto je na materstve tazke rozpoznat co tvoje dieta potrebuje ked place. Vacsinou idu mamicky vylucovaciou metodou. Najprv prsnik/flasa, potom kontrola plienky, masirovanie brucha, a ked nic nezaberie tak len mojkanie,a znovu len mojkanie. Casto prikladaj na prsnik babo nema hodiny a nie je to len mlieko, je to aj liek na bolest, je to ukludnovac, je to opatovne spojenie s tebou. Gratulujem k babatku.
Rastovy spurt? Pokial si pamatam su 3-6-9 dni tyzdnov mesiacov... takze ste v tom... okrem toho to ze zuri na prsniku moze byt aj fakt, ze stimuluje produkciu mliecka. Takze ak namiesto stimulacie dokrmujes (a nedajboze z flase) tak je velka sanca ze s dojcenim coskoro skoncis. Inak pri dojceni sa dava na poziadanie, mne dieta niekedy aj kazdych 15-20minut... ziadne 3 hodiny, to sme nemali ani v noci. Doteraz babatko v brusku papalo priebezne 24 hodin denne.... je uz na Tebe, co chces, ci dojcit, alebo prejst na komercny preparat, oboje je v poriadku pokial si s tym Ty stotoznena
Ďakujem za rady a tipy. Ja osobný problém s tým, že by som ho mala prikladať pokojne aj každých 15 min problém nemám. Budem len rada ak to pôjde. Tiež vravíte že dať na požiadanie - hneď ako sa budi ho prebalim a ide na prso. Nikdy nedávam rovno príkrm. Keby som nemusela, ani ho nepýtam..
Ale nechce prsník. Proste vrieska. Ani nedudle, relativne pokojného prebaleneho si ho vezmem k sebe že ideme papať a tak sa vyzuri že ledva dýcha... Nevydrží na prsníku dlhšie ako 5 min. A ísť mu ide. Aj sa prisaje. Počas toho záchvatu zúrivosti skúšam iného polohy, striedam prsníky.. bol v zavinovačke aj bez nej. Mal von rúčky, aj zviazané. Proste nevydrží sat, nervuje ho to. Vadí mu že musí sat. Chce aby to tieklo jednoducho povedané 😂 budem robiť tak ako robím kým nenájdeme systém 🙂 ďakujem za rady a tipy
@alineawalo materske mlieko stravi dieta priblizne za 90min, takze je normalne, ze si pyta po kratsom case. zaludok sa im postupne zvacsuje, takze bude pytat viac.
ja som to mala podobne, ze maly bol hladny a dokrmila som ho parkrat aj um, lebo ocividne este mu moje mlieko nestacilo tie prve dni. po 4 dnoch sa mi tak rozbehlo mlieko, ze uz dokrmovat nebolo treba.
hlavne prosim mysli na to, ze teraz nastavaju pre dieta obrovske zmeny, mas pred sebou cele sestonedelie, kedy to moze byt miestami riadna divocina. cca v 2 tyzdnoch nastava tzv.cluster phase, kedy dieta moze byt neodlozitelne. bude sa chciet dojcit, nosit, byt pri tebe a na tebe stale.
urcite vsetko, co sa ti nebude pozdavat radsej konzultuj s doktorom,aby si nieco nepodcenila a zbytocne sa netrapila ani ty, ani babo - mozne bolesti bruska alebo ten reflux.
ale velakrat proste tie deti placu, lebo spracuvaju podnety zo dna, nervova sustava sa vyvija, traviaci trakt si zvyka na novy rezim a tak.
obrn sa trpezlivostou, snaz sa co najviac byt v pohode a hlavne je mat aj pomoc doma - navarit, ponosit babo, kym ty sa najes atd...
@alineawalo moze mu ist prirychlo a moze sa dusit, tych moznosti je vela... a moze to byt pre neho namahave zatial co z flasky to ide samo
@alineawalo skus si zavolat domov laktacnu poradkynu. Darmo som mala nacitane, napozerane, nastudovane vsetky mozne zdroje pred porodom, pomohla mi naozaj jedna zlara dusa, ktora v pohode domaceho prostredia ukazala vsetky mozne polohy, finty a rady. Dookola skusanie, mlieka sice bolo habadej, ale maly sa kvoli velmi skratenej podjazykovej uzdicke nevedel poriadne prisat. V porodnici si to nevsimli, upozornila na to az doma laktacna, nato pediatricka tiez suhlasila, tak to v 3 tyzdnoch stikli na orl a postupne sa to rozbehlo. Bol to boj, maly plakal takmer nonstop zo zaciatku prve mesiace. Po kazdom kojeni som nasledne odsavala a potom dokrmovala cievockou na ukazovaku, takze o mlieko som neprisla. Bez cievocky len na prsniku sme to zvladli az od 6 tyzdnov, no a potiahli az do 3r, 2m. Bol to saleny dom, ale vyslo to no. Drzim palce.
@alineawalo rezim nehladaj minimalne 3 mesiace.
Poradim ti, nepremyslaj, spravaj sa pudovo. Vypni telefony, uvedom si, ze si mama, a nemas sa coho bat. Takto prichadzaju na svet vsetky deticky, a kazde potrebuje len zaklad. Mamicku, prso, alebo flasku, objatie + bio potreby ostatne. Ostatne pojde postupne. Neobvinuj sa nechci byt 100% mama. Pan Boh, Ti dal vsetko co babo potrebuje.
Skus castejsie prikladat, a dost pit aby si mala mliecko. Dojcenie nie je vzdy radost a bezstarostnost.
My sme mali 4 mesiace katastrofu.
Ale hlavne sa vzdy k tomu postav tak, ze zabojuj, zavolaj si laktacnu, daj pozriet ci ma maly dobre jazycek, ci nema uzdicku atd. A ak by to pre teba znamenalo extremnu zataz psychicku, tak to nechaj plavat.
A zapamataj si, ze nic nie je dolezitejsie ako. Tvoja pohoda a pokoj. Pretoze vtedy je radost byt mamou. Takze ak chces velmi dojcit, zavolaj lajtacnu, pretoze takto cez net stratis kolu casu, a zcvoknes z toho😔(ako som aj ja zcvokla)
Kym mi laktacna nepovedala, ze dojcenie nie je vsetko. Ze som aj mam druhej, dcery, manzelka, zena atd. A vtedy som to popustila. Ktore rady si vezmes k srdcu, je na tebe. Ja ti vsak pisem od srdca, pre tcoje dobro. Vsetko dobre prajem💐
Ak budete dávat prikrm fľašou začne prsník odmietať presne tak ako píšete. Ak chcete kojit, treba dávať pikrm laktačnou cievkou najlepšie rovno na prsníku. Ukáže vám to laktačná poradkyňa.
Pri sati z fľaše bábätká používajú úplne iné svaly, žiaden dudel ani ten za 100e nenapodobni satie z prsníka. A "prepínať" medzi týmito rôznymi spôsobmi zatiaľ vie tak 1 z 1000 bábätiek. Vaše evidentne nie, keďže ho to už teraz hnevá.
Taktiež môže satie kaziť cumlík ak dávate.
My sme nemali žiadny režim, zbytočne som sa vystresovaná z info z nemocnice. Vždy som prikladali, kedy si pýtala. Mala aj reflux. Najprv bolo málo, po mesiaci pediater povedal, že treba dokrmovat lebo malo priberá. Týždeň som dokrmovala, potom som sa rozhodla, že žiadne dokrmovanie a mliečko sa rozbehlo, že z našej špagetky nakoniec bol makaronik. Poriadna Bambuľka. Píla som vineu každý deň flasu, chlieb s maslom, tavenym syrom a vajíčkom...toto mi veľmi rozbehlo mlieko.
@alineawalo dali vam super rady, skúste vsetko mozne co vam poradili. No a ja sa pridavam do diskusie k prispevku tiez. Neuzivate nahodou železo vo vysokych davkach? Mne kazali doktori ho uzivat po pôrode naozaj poctivo,tak som tak robila. Maly sa mi strasne krútil po materskom mliecku, bol nepokojny, rozhadzoval nozickami, rucickami, takmer nespaval, plackal - Trvalo to týždne kym som zistila,ze to bolo tým železom co mi kázali užívat. Ja som si myslela,že mam zle mlieko, syn ho odmietal miestami,alebo si dal iba trosku, po Nutrilone synovi bolo fajn. Nenechajte si pokazit co máte, mozno máte to čo ja. Pediatricka tvrdila,ze to máme koliky, nie,ziadne koliky sme nemali. Vsetky problemy skoncili po vysadení zeleza.
Zaciatky su narocne,ale aj toto je normalne.Proste ti patri k miminkam.Obdivujem ta ze dokazes byt 4 dni po porode ked si unavrna,asi aj ubolena s hormonmi vystrelenymi k nebesiam taka rozvazna a racionalna.Nechaj sa viest vlastnym instinktom a daj mu co potrebuje.Ak sa mne nieco osvedcilo tak so situaciami pocas materstva obzvlast pri takto malych detoch nebojovat.Prijat ich,prisposobit sa,vsetko je normalne.Dodalo mi to pohodu a pokoj a to je ovela lepsi stav ako zufalstvo a nekonecne riesenie a presviedcanie dietatka ze podla googlu by malo robit to a to.
@derdia
@maminkadeticiek
Problémom boli moje bradavky 🤣
Použila som klobúčiky a ide to jedna radosť. Mliecka stále nemám toľko aby bol zasyteny na dlhšie ale pomaly sa rozbiehame. 🙂 Zvládneme sa kojit už aj hodinu, niekedy ešte pýta príkrm, niekedy nie. 🙂 Horšie je to so spánkom, lebo sa budí ako potrebuje takže manžel musí makať v domácnosti a ja iba malého riešim 🤣
@alineawalo vrieskanie na prsníku, odťahovanie sa atď, pokiaľ prisatie je ok..tam by som uvažovala nad refluxom, môže byť aj tzv. skrytý, prečítajte si o tom
Pekný večer.
Podla toho čo čítam mám pocit,že už ste získali pomocou klobúčikov trochu úspech, čo je výborné a iste Vám to pôjde zvládnuť,ale aj tak som skúsila Vám napísať aj já.Som detská sestra 30 rokov, mám tri dospelé deti , kojené aj tri roky a pracujem na novorodeneckej jednotke intenzívnej starostlivosti.
Čítala som,že mamky tvrdili,že keď dieťa dostane umelú výživu už sa nechce dojčiť,no rada by som uviedla,že máme detičky v práci aj tri mesiace dokrmované umelou výživou ,keď sú na dýchacích alebo iných prístrojoch a prosto dojčenie nieje možné,ale keď babätká zmocnejú a môžeme ich pomaličky ,,učiť,,papať zväčša začíname fľašou. Keď je možné zapojiť mamičku do starostlivosti, môže ho pomaličky skúšať dojčiť. Vždy o tom rozhoduje lekár na základe zdravotného stavu.A naozaj mnohé detičky od nás odchádzajú a sú dojčené. Tie drobce sú múdre. Nič pre ne nieje lepšie ako teplé mamine mliečko a keď mamka dokáže sa naladiť na bábätko a vytvoriť tú dôvernú pohodu,ktorá vzniká pri dojčení,tak to pôjde.
Samozrejme nie vždy je všetko ideálne. Treba sledovať čo mamka zjedla ,to ovplyvňuje bruško dieťatka. Najlepšie si je písať čo mamka zjedla a potom ako sa babätko správalo.
Niekedy len detičky si potrebujú nájsť ,,svoje miesto,, a vrtia sa v postieľke a mamky ich zúfalo prekladajú,nosia a tie malé len potrebujú pokoj. Je dobré aby mohli aj nerušene relaxovať a vtedy sa vyvíja ich nervový systém. Ked plačú je to ich spôsob komunikácie ,niekedy vídavám ako rodičia pri plačúcom babätku reagujú v panike. Chcú čokolvek rýchlo vyriesiť len aby neplakalo. Keď to chvílu sledujem zvyknem sa opýtať,či pomôžem a keď vezmem babätko s úplnou pohodou obvykle sa pritúli a uspokojí,pokial tam nieje iný problém.A ak je hľadáme ho Oni cítia ako sme naladení a ak máme my paniku majú ju aj oni.
Niekedy pomôže pokojná masáž,hladenie chrbátika,tiché prihováranie sa. Zvyknem babätkam povedať,že kludne môžu plakať a povedať mi ,čo ich trápi . Samozrejme slovám nerozumejú,ale cítia spriaznenú dušu. A niekedy im spievam.
Ono ten čas pokiaľ nevedia inak komunikovať je len veľmi krátky .A po krátkej chvíli sa aj Vy naučíte rozumieť tomu plaču,akým tónom Vám čo hovorí....
Máte jedinečné prekrasne obdobie , ktoré sa nikdy nevráti a já Vám prajem aby sa Vám podarilo ho so synčekom krásne prežiť.
Inak v približne treťom týždni aj treťom mesiaci po narodení sa menia hormóny a obvykle mamky v tom čase majú menej mliečka. Mnohé sa vtedy zľaknú a prestávajú dojčiť, ale zvyčajne to je len pár dní,treba ostatné odložiť a častejšie si babätko prikladať a mliečko opäť bude dostatočne.S pozdravom
prajem veľa síl.
@alineawalo to je super. Mne tiez klobucik vyformoval bradavku a potom uz bolo dobre.

Keď vrieska, tak môže mať reflux alebo kolíky. Je to začarovaný kruh..pýta jesť od bolesti..jedlo mu na chvíľu pomôže od bolesti a zasa sa zobudí na bolesť.