Ako prekonať obavy a plánovať budúcnosť?
Ahojte, som v prvom ročníku na gympli, mám 15. Už nejaký čas riešim čo budem robiť o rok, o dva... V 16 by som si rada našla brigádu. Ale neviem čo potom, keď spravím maturitu. Najradšej by som išla cestovať, neskôr si možno spravila VŠ. Plánujem ísť smerom žurnalistka alebo herectvo. Žijem v malinkom meste a nemám tu absolútne žiadne možnosti, takže tu neplánujem zostať o nič dlhšie ako budem musieť. Mám veľké plány, ale absolútne netuším ako začať. Možno by som skúsila štúdium v Prahe, ale, pozerali sme s kamarátkou ceny nájmov a teda...? Bojím sa, že nebudem stíhať brigádovať, študovať a plniť si sny zároveň. A že nebudem finančne schopná zahrnúť do toho celého aj to cestovanie. Doma sa o tom nemám moc s kým porozprávať, moji rodičia takmer celý život prežili tu, osamostatnili sa až, keď sa spoznali (čo bolo skoro v 30). Myslia si, že som naivná a budem to mať rovnako. Keď nad tým tak premýšľam najradšej by som začala s tou brigádou už teraz... No úprimne ani neviem prečo to sem píšem, ale, keďže sú tu asi prevažne ženy vo veku mojej maminy, možno čakám dáke upokojenie, že to bude všetko v pohode...
@anonym_autor všetko sa da, keď človek chce… keď máš cieľ a držis sa ho, všetko zvládneš. Od 16 brigáda a šetriť. Po maturite buď work and travel, alebo výška, ideálne kde sa dá intrak, alebo viac študentov v jednom byte. Niečím ti hádam rodičia prispejú, zvyšok budeš musieť pracovať. Ak by to nešlo, dá sa študovať externe popri zamestnaní. Študentské roky sú pekne, ale chudobné, teda my čo nemáme bohatých rodičov to tak mame. Po škole už bude aj tých peňazí viac, máš čas precestovať svet.
Nedá sa všetko naraz. Ideálne je cez školský rok študovať a brigádovať a cez leto cestovať. Ak si našetríš dosť peňazí. Alebo budeš cestovať po VŠ. Vieš ty, čo ťa všetko čaká? Možno už o rok stretneš chlapca, do ktorého sa zamiluješ a nebudeš chcieť ísť ani na VŠ. Možno spolu po strednej škole precestujete celý svet a študovať budeš potom. Možno pôjdeš na VŠ, stretneš muža, zamiluješ sa, otehotnieš a budeš mať rodinku, a budeš najšťastnejšia pod slnkom, a cestovať budeš cez leto do Turecka na 2t dovolenku. A možno stretneš svojho muža až po 30tke a dovtedy budeš študovať, pracovať a cestovať. A možno ostaneš celý život sama, precestuješ celý svet, budeš mať krásny byt, ale budeš v ňom sama... a tebe tak bude dobre. Možností je veľa, nechaj život nech ti ich nakreslí a ty sa chop každej príležitosti.
Plány máš smelé to treba uznať... len uvidíš keď narazia na realitu ako to bude. Cestovať a popri tom študovať v Prahe ? Jasné ak máš dobre zarábajúcich rodičov čo ti to zaplatia a ty si budeš brigádou zarábať na to cestovanie... ak nie tak zabudni a budeš rada ak si brigádou zaplatíš životné náklady a možno ušetríš niečo bokom.. ale tak prajem veľa šťastia.
Od 16stky mozes pozerat brigady v zahranici, zamakat … ale inak ako zbierat niekde nieco alebo inak „muklovat“ to nepojde a pritom setrit. Ono asi jediny MacGuyver vedel z h… vyrobit bombu… ale normalny clovek to neda. Cestovat sa da, ale vzdy spojene s pracou nie xy foteciek na IG v luxusnych hoteloch. Tvoje sny su realne a realizovatelne, len musis mat pred ocami svoj budget. Zvladnut sa da vsetko, je len na tebe ci zvladnes 12 h stat niekde v restauraci na nohach a este dalsie 4-5 h behat po meste … ja som to davala aj ked na zaciatku septembra som bola rozbita ako …. Hracka … ale oplatilo sa. Mas stastie, ze uz nemusis hladat pracu na cierno … takze ked sa posnazis … urcite najdes aj brigadu aj pocestujes, len to musis dobre spojit. A hlavne mat jazyky aby si mala vacsie moznosti
@anonym_autor Choď pracovať, zarabaj a potom uvažuj nad tým ďalším. VS je podľa mňa strata času.

Nuž musíš ísť krok za krokom. Ťažko budeš naraz študovať, brigádovať a cestovať. Zvol si priority. Osobne by som najprv spravila školu a potom riešila zbytok.