icon

Ako sa zbaviť závislosti od scrollovania na mobile?

16. feb 2026

Pred rokmi som zruśila FB. Na instagram kvôli tomu ani nechodím. Jednoducho mám svoje stránky kde sledujem články a stále niečo vyhľadávam. Rada by som sa tejto závislosti zbavila a bola viac prítomná pre deti.
Dôvod prečo to robím je, že ma to ukľudňuje a ako matka bez pomoci a podpory okolia som veľmi vyhorená. Mám za sebou hrozné obdobie kedy na mňa spadlo každé hovno.
Pre tých ktorí to riešili, čo vám pomohlo?

anonym_c4785f
16. feb 2026

Ahoj ja som na tom dosť podobne aktuálne. Niekedy by som ten mobil zahodila je to závislosť hej. Takže sa pripnem ak dovolíš a počkáme na pomoc 😁

anonym_f1be81
16. feb 2026

@anonym_autor odinstavolat tiktok, IG, FB a nechať si len WhatsApp. Za zmienku stojí aj YG kde viete skrolovat tiez. Ja som závislá na temu a shein ešte k tomu. Som taká istá.
A inak je to o vytrvalosti. Ráno vypnúť internet, keď niekto niečo potrebuje zavolá. Večer Max WhatsApp a hodina na telefóne. A DOVIDZENIA

moonlight1210
16. feb 2026

Musis tento dopamin na hradit niecim inym mimo obrazovky.

Ukludnuje ta to, lebo stale dostavas nejake nove info, zaujimavosti, co ta bavia, v podstate nekonecny prilev - vsetko ale pasivne, nic to od teba nevyzaduje, ziadnu namahu. Tak je to pre mozog prijemne (mozog je paradoxne v podstate asi najlenivejsi "sval" v tele).

Je to strasne navykove. Nanestastie. (Btw. na podobnom principe funguju teraz konzolove a PC hry, preto su take navykove).

Zradne je to, ze mas pocit, ze nerobis nic zle, lebo sa zaroven kadeco nove, uzitocne a zaujimave dozvies (podla toho, co sledujes).

Takze potrebujes zaujmovu cinnost mimo obrazovky. Uz len preto, ze ti to skracuje schopnost sustredenia a pozornosti (cim sa odvykanie zhorsuje, je narocnejsie).

Priprav sa na medziobodbie prepadu, kedy budes z toho mierne depresivna a tuzit sa vratit k obrazovke. Vsetko neprijemne budes vnimat o to vypuklejsie.Treba vydrzat. Je to obycajna odvykacka, nic viac. Nic zle sa nedeje.

Takze - co ta inak bavi? Mimo obrazovky? Alebo co chces vykusat?
Mozeme ta v tom povbudzovat.

thereisabear
16. feb 2026

Dá sa nastaviť časový limit na prehliadač aj appky.

autor
16. feb 2026
@anonym_f1be81

@anonym_autor odinstavolat tiktok, IG, FB a nechať si len WhatsApp. Za zmienku stojí aj YG kde viete skrolovat tiez. Ja som závislá na temu a shein ešte k tomu. Som taká istá.
A inak je to o vytrvalosti. Ráno vypnúť internet, keď niekto niečo potrebuje zavolá. Večer Max WhatsApp a hodina na telefóne. A DOVIDZENIA

@anonym_f1be81 ďakujem za rady. Písala som v texte že FB,IG a TIK-TOK vôbec. To som stopla už pred rokmi lebo ma to zomlelo.

anonym_f1be81
16. feb 2026
@anonym_autor

@anonym_f1be81 ďakujem za rady. Písala som v texte že FB,IG a TIK-TOK vôbec. To som stopla už pred rokmi lebo ma to zomlelo.

@anonym_autor aj mňa a najlepšie čo som mohla urobiť ale stačí len telefón v ruke a máte o zábavu postarané. Toľko množstvo čo sa tam dá robiť. Hovorím dobrý sluha ale zlý pán. Ráno odložiť telefón a nechytať sa ho. Cele

autor
16. feb 2026
@anonym_f1be81

@anonym_autor aj mňa a najlepšie čo som mohla urobiť ale stačí len telefón v ruke a máte o zábavu postarané. Toľko množstvo čo sa tam dá robiť. Hovorím dobrý sluha ale zlý pán. Ráno odložiť telefón a nechytať sa ho. Cele

@anonym_f1be81 zaujímavé, že keď som sa stala mamou fungovala som tak roky, že telefón v ruke len v prípade potreby. Po rokoch všetkých problémov som tak vyhorela, že sa z toho neviem teraz vyhrabať.

anonym_f1be81
16. feb 2026
@anonym_autor

@anonym_f1be81 zaujímavé, že keď som sa stala mamou fungovala som tak roky, že telefón v ruke len v prípade potreby. Po rokoch všetkých problémov som tak vyhorela, že sa z toho neviem teraz vyhrabať.

@anonym_autor je to útek a je to závislosť rovnaká ako cigarety alkohol alebo automaty. Tvári sa veľmi nevinne ale je to úplne rovnaký problém. Akurát tým netrpia až tak rodinný príslušníci nie ste pod obraz boží v priekope ale doma v posteli.

lentakyterapeut
16. feb 2026

Potrebujes ten cas ktory tomu venujes nahradit niecim inym ale pre teba zaujimavym. Aby ta to tiez bavilo bolo to pravidelne a mala si z toho radost.

januska12323
16. feb 2026

Nájdi si inú zábavku, najlepšie niečo kde zamestnáš ruky aj myseľ.

anonym_d8f6c2
16. feb 2026

Nahradiť niečím iným, napr. čítaním kníh. A pevná vôľa, nič iné nepomôže. Ja keď idem do/z práce a vidím mladú mamičku, ako tlačí kočík s dieťaťom, ktoré sa na ňu pozerá a ona celú cestu čumí do mobilu, div si ústa o chodník nerozbije, je mi z toho nevoľno. Pre mňa je to ako cigareta v jednej ruke a v druhej kočík.

anonym_844aa2
16. feb 2026
@anonym_f1be81

@anonym_f1be81 čo je YG? Zase nejaká ďalšia sieť? Ja mám len Youtube - YT.

majlo1234
16. feb 2026

Ano, uplne chapem, ja tiez castokrat hladam rychlu ulavu od materskych povinnosti v mobile. Pomaha mi nenosit ho-nenosim ho, ked ideme von, doma ma svoj kosik, v ktorom byva a ked ho nemam po ruke, mwnwj ma laka tuknut do neho