Ako sa zbaviť závislosti od scrollovania na mobile?
Pred rokmi som zruśila FB. Na instagram kvôli tomu ani nechodím. Jednoducho mám svoje stránky kde sledujem články a stále niečo vyhľadávam. Rada by som sa tejto závislosti zbavila a bola viac prítomná pre deti.
Dôvod prečo to robím je, že ma to ukľudňuje a ako matka bez pomoci a podpory okolia som veľmi vyhorená. Mám za sebou hrozné obdobie kedy na mňa spadlo každé hovno.
Pre tých ktorí to riešili, čo vám pomohlo?
@anonym_autor odinstavolat tiktok, IG, FB a nechať si len WhatsApp. Za zmienku stojí aj YG kde viete skrolovat tiez. Ja som závislá na temu a shein ešte k tomu. Som taká istá.
A inak je to o vytrvalosti. Ráno vypnúť internet, keď niekto niečo potrebuje zavolá. Večer Max WhatsApp a hodina na telefóne. A DOVIDZENIA
Musis tento dopamin na hradit niecim inym mimo obrazovky.
Ukludnuje ta to, lebo stale dostavas nejake nove info, zaujimavosti, co ta bavia, v podstate nekonecny prilev - vsetko ale pasivne, nic to od teba nevyzaduje, ziadnu namahu. Tak je to pre mozog prijemne (mozog je paradoxne v podstate asi najlenivejsi "sval" v tele).
Je to strasne navykove. Nanestastie. (Btw. na podobnom principe funguju teraz konzolove a PC hry, preto su take navykove).
Zradne je to, ze mas pocit, ze nerobis nic zle, lebo sa zaroven kadeco nove, uzitocne a zaujimave dozvies (podla toho, co sledujes).
Takze potrebujes zaujmovu cinnost mimo obrazovky. Uz len preto, ze ti to skracuje schopnost sustredenia a pozornosti (cim sa odvykanie zhorsuje, je narocnejsie).
Priprav sa na medziobodbie prepadu, kedy budes z toho mierne depresivna a tuzit sa vratit k obrazovke. Vsetko neprijemne budes vnimat o to vypuklejsie.Treba vydrzat. Je to obycajna odvykacka, nic viac. Nic zle sa nedeje.
Takze - co ta inak bavi? Mimo obrazovky? Alebo co chces vykusat?
Mozeme ta v tom povbudzovat.
Dá sa nastaviť časový limit na prehliadač aj appky.
@anonym_autor odinstavolat tiktok, IG, FB a nechať si len WhatsApp. Za zmienku stojí aj YG kde viete skrolovat tiez. Ja som závislá na temu a shein ešte k tomu. Som taká istá.
A inak je to o vytrvalosti. Ráno vypnúť internet, keď niekto niečo potrebuje zavolá. Večer Max WhatsApp a hodina na telefóne. A DOVIDZENIA
@anonym_f1be81 ďakujem za rady. Písala som v texte že FB,IG a TIK-TOK vôbec. To som stopla už pred rokmi lebo ma to zomlelo.
@anonym_f1be81 ďakujem za rady. Písala som v texte že FB,IG a TIK-TOK vôbec. To som stopla už pred rokmi lebo ma to zomlelo.
@anonym_autor aj mňa a najlepšie čo som mohla urobiť ale stačí len telefón v ruke a máte o zábavu postarané. Toľko množstvo čo sa tam dá robiť. Hovorím dobrý sluha ale zlý pán. Ráno odložiť telefón a nechytať sa ho. Cele
@anonym_autor aj mňa a najlepšie čo som mohla urobiť ale stačí len telefón v ruke a máte o zábavu postarané. Toľko množstvo čo sa tam dá robiť. Hovorím dobrý sluha ale zlý pán. Ráno odložiť telefón a nechytať sa ho. Cele
@anonym_f1be81 zaujímavé, že keď som sa stala mamou fungovala som tak roky, že telefón v ruke len v prípade potreby. Po rokoch všetkých problémov som tak vyhorela, že sa z toho neviem teraz vyhrabať.
@anonym_f1be81 zaujímavé, že keď som sa stala mamou fungovala som tak roky, že telefón v ruke len v prípade potreby. Po rokoch všetkých problémov som tak vyhorela, že sa z toho neviem teraz vyhrabať.
@anonym_autor je to útek a je to závislosť rovnaká ako cigarety alkohol alebo automaty. Tvári sa veľmi nevinne ale je to úplne rovnaký problém. Akurát tým netrpia až tak rodinný príslušníci nie ste pod obraz boží v priekope ale doma v posteli.
Potrebujes ten cas ktory tomu venujes nahradit niecim inym ale pre teba zaujimavym. Aby ta to tiez bavilo bolo to pravidelne a mala si z toho radost.
Nájdi si inú zábavku, najlepšie niečo kde zamestnáš ruky aj myseľ.
Nahradiť niečím iným, napr. čítaním kníh. A pevná vôľa, nič iné nepomôže. Ja keď idem do/z práce a vidím mladú mamičku, ako tlačí kočík s dieťaťom, ktoré sa na ňu pozerá a ona celú cestu čumí do mobilu, div si ústa o chodník nerozbije, je mi z toho nevoľno. Pre mňa je to ako cigareta v jednej ruke a v druhej kočík.
@anonym_f1be81 čo je YG? Zase nejaká ďalšia sieť? Ja mám len Youtube - YT.
Ano, uplne chapem, ja tiez castokrat hladam rychlu ulavu od materskych povinnosti v mobile. Pomaha mi nenosit ho-nenosim ho, ked ideme von, doma ma svoj kosik, v ktorom byva a ked ho nemam po ruke, mwnwj ma laka tuknut do neho

Ahoj ja som na tom dosť podobne aktuálne. Niekedy by som ten mobil zahodila je to závislosť hej. Takže sa pripnem ak dovolíš a počkáme na pomoc 😁