icon

Máte druhé dieťa z rozumu alebo z pocitu?

28. mar 2026

Ahojte. Mal to niekto podobne? Mam 4 rocne dieta, ktore nikdy nebude mat ani bratranca, ani setrenicu, defakto navzdy "samo". Ja ani MM nemame surodencov. Moje dieta by chcelo surodenca, MM to je jedno a ja som 50 na 50. Neviem si predstavit znova to vycerpanie. Moje prve dieta spavalo 15minutovky a do 3,5 roka neprespalo noc. Teraz je to uz ako tak fajn. Ja aj MM pracujeme, dieta je v skolke, v noci spi. Taka pohoda. Po fin.situacii sme ok. Mal to niekto podobne a mal podobnu dilemu ako ja? Mat dieta z rozumu? Bojim sa, ze si to budem v buducnosti vycitat, ze som nedala surodenca mojmu dietatu. Keby mal aspon niekoho z rodiny , ale nema naozaj nikoho..Dakujem za vase skusenosti.

anonym_3d7a07
28. mar 2026

@anonym_autor z akeho rozumu prosim Ta? 4rocne dieta moze chiet ale realne nechape co je to mat surodenca, ty si nevies predstavit vycerpanie a manzelovi "to je jedno". Tvoje dieta same nebude, najde si priatelov, vybuduje vlastnu rodinu. So surodencom aj keby nakoniec ste sa rozhodli mat dalsie dieta, ani nemusi mat v detstve ani dospelosti dobre vztahy

anonym_13f729
28. mar 2026

Nikdy by som si nerobila druhe dieta len preto, ze starsie chce a aby malo partaka. Tie vztahy medzi nimi nemusia byt take idylicke, ako si predstavujes.

anonym_7f5d57
28. mar 2026

@anonym_autor Z vlastnej skúsenosti, v škôlkarskom veku moje dieťa chcelo súrodenca, ibaže kamaráta rovesníka .😉 Čím bol starší, tým menej chcel, vlastne už dosť rokov vyslovene nechce. My sme mali zdr. problém a časom som prišla na to, že tiež už sa na to necítim. Tiež nemá bratrancov, teda má, ale novorodeniatko a je už medzi nimi 15 r. rozdiel. Má kamarátov , vlastnú izbu, je spokojný . Ja si približne rovnako rozumiem so súrodencami a aj s priateľmi, neprežívam to, že mám iba jedináčika. Proste je to tak.

anonym_a2c0f9
28. mar 2026
@anonym_13f729

Nikdy by som si nerobila druhe dieta len preto, ze starsie chce a aby malo partaka. Tie vztahy medzi nimi nemusia byt take idylicke, ako si predstavujes.

@anonym_autor ja z rozumu druhe dieta nemam

anonym_13f729
28. mar 2026
@anonym_a2c0f9

@anonym_autor ja z rozumu druhe dieta nemam

@anonym_a2c0f9 ?

domkakvet
28. mar 2026

@anonym_autor urcite sa nerozhoduj podla toho co chce tvoje dieta, ktore ma navyse iba styry roky.

anonym_6c6aa8
28. mar 2026

Nie, mam iba 1 dieta, ktore tiez nebude mat sesternice a bratrancov. Dieta z rozumu som nechcela. Bude si musiet v zivote poradit sam.

anonym_ce6a01
28. mar 2026

Podľa mňa je dôležitý aj celkový životný štýl rodiny. Naše starsie dieťa má zdravotné obmedzenia, tak pomerne dosť času trávime doma. Kým nemal súrodenca, musela som sa mu veľa venovať. Teraz sa zahrajú aj spolu, je to to najlepšie, čo sa mu mohlo stať. Sú zas rodiny, ktoré majú jedináčika, ale aj veľa kamarátov, radi trávia čas s niekým a dieťa tak má dosť bohatý program a nemá čas na osamelosť.

anonym_fefd91
28. mar 2026

Máš tam rozdiel 4 roky minimálne, kým sa bábo narodí môže byť rozdiel už aj 5 r. to je už dosť.
Máme dievčatá blízko seba. Ja som sa tešila aké budú kámošky, budú spolu neustále , ani kámošky im nebudú chýbať.
Omyl.
Tak rozdielne deti som ešte nevidela. Kým najst. má kámošky všade - väčšinou staršie alebo rovesníčky, mladšiu sestru si ani nevšíma, Ďalšia je skôr samotársky typ, má rada svoje pohodlie má svoju samotu, mobil, videá, kamarátiek pár.
Ako matka som z toho sklamaná.

anonym_314f24
28. mar 2026

@anonym_autor ja aj Mm máme súrodencov predsa deti nemajú a na 99% nebudú mať sesternice ani bratrancov..
Ja mám sesternicu aj bratranca dokonca aj brata. Vzťahy na bode mrazu. Bratranec je o 15r mladší -alkoholik, brat je gambler, sesternica žije v zámorí, keď je aj niekedy na SVK ani sa neoze haló som tu..
Moje vzťahy s rodinou vôbec nehrali rolu v rozhodnutí mať druhé dieťa, a keby sa dalo mali by sme aj tretie.

autor
28. mar 2026

Dakujem za vase skusenosti. Tiez si uvedomujem, ze partaci nemusia byt. Ja som sa vzdy videla ako mama 2 deti. Ale po prvom, velmi narocnom dietati sa mi do druheho vobec nechce a citim sa za to jednoducho zle. Stale som cakala, ze to na mna pride a nic.

anonym_6f0325
28. mar 2026

Ja mam druhe dieta z pocitu, vzdy som v tom mala jasno, ze chcem aj druhe. V slabych chvilach som sa obcas zamyslala, ci som vobec mala mat deti (prosim brat s rezervou), ale nikdy nie, ci som mala mat druhe. Druha je uzasna a maximalne som si ju uzivala. No rozdiel mam pod tri roky a to je fajn, lebo spociatku je to sice tazsie, ale teraz vieme robit s oboma detmi to iste.
Co sa tyka tvojej situacie, rozhoduj sa hlavne podla seba. Zvaz vsetky pre a proti. Kludne si to aj napis. Rozpravaj sa o tom s manzelom. Deti mame hlavne kvoli nim samym, nie kvoli sebe alebo surodencom. Podla mna by hlavnou motivaciou skratka mala byt tuzba dat zivot.

anonym_4e2457
28. mar 2026
@anonym_autor

Dakujem za vase skusenosti. Tiez si uvedomujem, ze partaci nemusia byt. Ja som sa vzdy videla ako mama 2 deti. Ale po prvom, velmi narocnom dietati sa mi do druheho vobec nechce a citim sa za to jednoducho zle. Stale som cakala, ze to na mna pride a nic.

@anonym_autor chápem. Tiež sme to tak mali. Druhe dieťa len preto aby nebolo prve samé....otázka ano/nie. Keď sme sa vsak začali o druhé snažiť a meškala mi menštruácia tak som si uvedomila ze dúfam v negatívny výsledok a nechcem to uz zažiť (tehotenstvo,porod,novorodenec...). To bola pre mňa odpoveď. ..dohodli sme sa ze druhe nie. Naše dieťa bude mať kamarátov a nás akčných rodičov.

hermionazlesa
28. mar 2026

Ja iba pre info: MM je skratka materského mlieka....

autor
28. mar 2026
@hermionazlesa

Ja iba pre info: MM je skratka materského mlieka....

@hermionazlesa ja som to tu videla aj ako moj muz. Ale oki

autor
28. mar 2026
@anonym_4e2457

@anonym_autor chápem. Tiež sme to tak mali. Druhe dieťa len preto aby nebolo prve samé....otázka ano/nie. Keď sme sa vsak začali o druhé snažiť a meškala mi menštruácia tak som si uvedomila ze dúfam v negatívny výsledok a nechcem to uz zažiť (tehotenstvo,porod,novorodenec...). To bola pre mňa odpoveď. ..dohodli sme sa ze druhe nie. Naše dieťa bude mať kamarátov a nás akčných rodičov.

@anonym_4e2457 toto si tiez na sebe vsimam

bolarazjedna
28. mar 2026

Ja som mala druhé dieťa z túžby, chceli sme obaja. Len oreti, že dieťa chce súrodenca, by dom určite nerodila. Ono si nevie predstaviť, čo to znamená mať súrodenca. Aj psychológovia hovoria, aj moja prax potvrdzuje, že 1/3casu súrodeneckého vzťahu tvoria hádky. A v dospelosti vôbec nemusia mať dobrý vzťah, ani v detstve. Je zo veľmi individuálne, hop alebo trop.
Ja mam o 2 roky staršiu sestru a vidíme sa 3x ta rok, max 1x za mesiac si zavoláme. So sesternica mi, bratrancami vôbec nie som v kontakte (veľké vekové rozdiely, plus bývame ďaleko od seba, každý už rieši svoju rodinu, v detstve sme sa navštevovali).
S kamarátkami, aj ked všetky bývajú omnoho ďalej ako moja sestra, sme v omnoho bližšom vzťahu, pravidelne si voláme, píšeme, vieme o všetkom. A aj sa stretávame.

anonym_554af2
28. mar 2026

Všetky deti máme ,lebo sa zadarilo🤣😅 neľutujem ani jedno🥰

majlo1234
28. mar 2026

Ja som chcela druhe aj pre prve, aby sa spolu hrali a tak. A je to masaker, ale ozaj sa spolu obcas hraju. Ked sa nebiju a nereve jeden alebo druhy. V podstate do toho vzdy ides s tym, ze si to cele odseries odznova. Ale mozes mat jednoduchsie alebo zlpzitejsie dietatko 😅

anonym_ea844d
28. mar 2026

Smutné. Ja som z 3 surodencov..muz zo 4. Vsetci mame po dve deti a je to úžasné. Určite mu daj surodenca. Ani moj syn nespaval, bola som hotova. Dcera prespala noc od 4 mesiacov.

beata_k
28. mar 2026

@anonym_autor Aj keby si teraz otehotnela, pri 5 rocnom rozdiely budes mat 2 jedinacikov a nie partakov.

catherin4
Včera o 09:32

Ja by som na tvojom mieste do druheho dietata sla, aby mal prvy partaka. A to nielen v detstve, ale aj v dospelosti. Moja mama je zo styroch surodencov, jedna teta zomrela, zvysni traja su stale v uzkom kontakte, navstevuju sa, chodia spolu na vylety, dovolenky, maju pekne vztahy. Pomahaju si navzajom ked nieco treba.

patta89
Včera o 09:49

Tiez som do 3 rokov nechcela druhe dieta, kvoli tomu, ze syncek bol narocny. Po 3r sme si povedali, ze tomu nechame volny priebeh (nesnazili sme sa, len sme sa nechranili ) a vyslo to ani neviem kedy. Mame druhe dievcatko, medzi detmi je necely 4r rozdiel a je to to nejlepsie rozhodnutie co som mohla spravit. Syn ma teraz skoro 6r, dcerka 2r a uz teraz su velky partaci. Dcerka spala ovela lepsie ako syncek, od 10m prespavala cele noci a doteraz nelutujem, ze ju mame 🙂

patta89
Včera o 10:11

@anonym_autor a inak manzel je tiez jedinacik a on ma nahovaral hned na druhe dieta. Ja som nechcela az do tych 3r.

anonym_9a5c9f
Včera o 10:17

Vždy som chcela dievčatko a keď prišiel ten správny partner a okamih, tak som vedela, že sa mi splní môj sen. Takže to bolo z pocitu.

alantroj
Včera o 12:40

Surodenec je pre dieta ten najvacsi dar.