icon

Výhody a nevýhody života v Českej republike a na Slovensku

Včera o 14:38

V čom vidíte výhody života v Česku? Mne sa už po rokoch cnie za domovom na Slovensku, v Česku to pre mňa osobne nie je žiadne terno čo sa týka práce či peňazí. Zdravotníctvo hodnotím lepšie, ale inak mi to príde viac menej rovnaké. Platím nehorázny nájom v Prahe, s manželom máme tabuľkové platy, takže do budúcna asi žiadna extra zmena, čo sa peňazí týka.

anonym_1203ee
Včera o 14:46

Nešla by som na SR. Však si pustí správy aký je tu chaos, neporiadok. Si myslím že si v troška kultúrnejšom štáte.

anonym_f64ec9
Včera o 14:47

V Cesku je vyssia kulturna uroven, menej nevrazivosti medzi ludmi, viac spolupatricnosti, menej pozivatelov tvrdeho alkoholu, vyssia bezpecnost.

anonym_1203ee
Včera o 14:49

musíš byť v Prahe? Praha je isto drahá, skús radšej niekde do menšieho mesta.

anonym_4b25b1
Včera o 14:58

Neviem, z Čechov mám pocit, že idú pomaly, ale isto dolu vodou.

barka1
Včera o 14:58

Som v ČR (na Morave, som rada, ze nie v Prahe), moje deti sa tu narodili a su tu doma, ja tu mám fajn prácu, kamaratky aj známych, cítím sa sucastou spolocnosti, v ktorej žijem a nad návratom nepremyslam.
Na Slovensku momentálne nie je nic, co by bolo lepšie než v ČR. A po 17 rokoch v ČR už som vykorenena. Doma som sice viac na Slovensku, ale tam už mám len mamu, pár členov rodiny a pár kamarátok.
Ale stále sa cítim ako Slovenka a v hokeji budem vždy fandit našim 😁

anonym_4b25b1
Včera o 15:03
@barka1

Som v ČR (na Morave, som rada, ze nie v Prahe), moje deti sa tu narodili a su tu doma, ja tu mám fajn prácu, kamaratky aj známych, cítím sa sucastou spolocnosti, v ktorej žijem a nad návratom nepremyslam.
Na Slovensku momentálne nie je nic, co by bolo lepšie než v ČR. A po 17 rokoch v ČR už som vykorenena. Doma som sice viac na Slovensku, ale tam už mám len mamu, pár členov rodiny a pár kamarátok.
Ale stále sa cítim ako Slovenka a v hokeji budem vždy fandit našim 😁

@barka1 mozem sa spytat, nestretavas sa pd Cechov s poznamkami typu, aby si sa vratila spat na SR..?

natalka13
Včera o 15:16

Ked nemas zazemie kamaratov....nebudes sa citit dobre.
Kvoli comu ste odisli?

anonym_4e863e
Včera o 15:21

Zijem v CR, ale nie v Prahe. Zivotne naklady mam tym padom o cosi nizsie. O tri roky snad splatime hypoteku, tak sa nam bude dychat este lahsie. Pracujeme v korporatoch, takze nemame tabulkove platy a v porovnani so Slovenskom su nase platy o trochu vyssie. Sme tu dlho, mame tu zazemie. Asi mi je ta ceska mentalita predsa len o nieco blizsia, aj ked som si zo zaciatku nan musela zvykat. Nestretavam sa tu az do takej miery s malomestiactvom a takou, neviem, ci to nazvat zavist... mam pocit, ze Cesi su miernejsi, menej nasrati na cely svet a aj napriek tomu, ze politika sa tu ubera podobnym smerom ako na Slovensku, tak prejavuju ovela vacsiu nespokojnost s aktualnou situaciou a verim, ze buduce volby si tie tupela, co su tam teraz, nezvolia.
Nevratila by som sa na Slovensko. Aj ked aktualne mam take obdobie, ze padam pri dvoch malych detoch na hubu a hovorim si, ze skoda, ze babky mame tak daleko. Ale to obdobie coskoro pominie a len kvoli mojmu aktualnemu vycerpaniu sa nebudeme predsa vracat a znovu budovat nieco nanovo.

anonym_4e863e
Včera o 15:26
@anonym_4b25b1

@barka1 mozem sa spytat, nestretavas sa pd Cechov s poznamkami typu, aby si sa vratila spat na SR..?

@anonym_4b25b1 viem, ze sa nepytas mna, ale ja som sa s niecim takym voci mojej osobe nikdy nestretla. Ale pocula som, ako to hovorili inym alebo ako nadavali na konkretnych ludi, ze blbi Slovaci. Ale musim si priznat, ze vzdy, ked som toto zapocula, tak to bolo opravnene, lebo dotycny sa spraval ako idiot. Myslim, ze celkovo na Morave maju ludia o nieco iny vztah k Slovakom, ako v zbytku CR. Na Morave ma snad kazdy druhy clovek nejake vazby na Slovensko.

anonym_f64ec9
Včera o 15:30

Mam cesku narodnost, zijem na Slovensku a nestotoznujem sa s mentalitou Slovakov. Uvazujem o prestahovani sa do Ciech.

anonym_7f782f
Včera o 15:35

Mam dve domacnosti mezi kteryma ruzne pendluji behem tydne ,v Brne a v Bratislave…me je dobre tady i tam ale je tu jedno velke ALE: lekare a nemocnice vyuzivam jen v Brne nebo v Praze.obcas jsem si zasla na antolskou nebo kramare ale ceske zdravotnictvi je neporovnatelne lepsi. Skolstvi nevim ,znam jen ceske skoly ale dcera je spokojena v Bratislave .Prace i kolegove je pro me lepsi v ceskym prostredi..vcetne platu,ktery je ted vyssi. Kulturu stridame ale me se spis libi ceska divadla .Dovoleny vetsinou v cesku , na slovensku maximalne tatry . Jestli bych si mela ale do budoucna vybrat jen jedno misto ,urcite zustanu v Cesku coz se mi doufam az jednou dcera dospeje konecne splni

anonym_cea25a
Včera o 15:49

@anonym_autor ak máte len tabuľkové platy, tak to v Prahe môže byť o držku, to chápem. Ale podľa mňa je potom lepšie riešiť prácu niekde v menšom meste, ak je to možné, a ostať v ČR. Mám decko v Prahe, nikdy by na SK nemal takú prácu, ako má tam a ani nevravím o plate, môj je nanajvýš spokojný. Zvykol si rýchlo, nik mu nedáva najavo, že je Slovák, koniec koncov, je ich vo firme x cudzincov. Ale asi veľmi záleží, čo a kde človek robí. Môj šiel do Prahy vyslovene kvôli pracovnej príležitosti, ktorá na SK ani neexistuje. Tiež by bol oveľa radšej v menšom meste, ale bohužiaľ, tie príležitosti sú práve v Prahe.

lauriik
Včera o 15:54

Som Slovenka zijuca v ČR - na Morave. Moj manzel je tiez Slovak. Mame 3 deti, ktore sa narodili uz v ČR. Aj ked sa mi za rodinou obcas cnie tak na slovensko by som sa uz nevratila. My sme tu velmi spokojni. Platovo taka vyssia stredna trieda. Byvame v malom mestecku, deti su tu stastne, so skolami/skolkami sme spokojni, zdravotnictvo tiez v poriadku - nemam sa na co stazovat. Domov to mame cca hodinku autom.

anonym_6c236f
Včera o 16:03
@anonym_4b25b1

Neviem, z Čechov mám pocit, že idú pomaly, ale isto dolu vodou.

@anonym_4b25b1 mozno, ale v tom pripade skace SK sipku rovno dole vodopadom

tiezjedna
Včera o 16:50

Žije sa tu lepšie ako na Slovensku po všetkých stránkach, pokiaľ teda nenatŕčaš ruku na všetky tie idiotské dávky, ktoré sa na SK rozdávajú. To v ČR nie je. Tu je síce vláda tiež vtipná, ale zatiaľ ešte vie počítať👍

barka1
Včera o 17:35
@anonym_4b25b1

@anonym_4b25b1 nie, nikdy

anonym_12a0ef
Včera o 18:25
@anonym_f64ec9

Mam cesku narodnost, zijem na Slovensku a nestotoznujem sa s mentalitou Slovakov. Uvazujem o prestahovani sa do Ciech.

@anonym_f64ec9 akú majú Slovaci mentalitu z pohľadu Čecha?

mateson2004
Včera o 18:36
@anonym_12a0ef

@anonym_12a0ef som češka žijuca na SK takmer 36 rokov. Tieto reči o mentalite. Rozdiel tam nie je, vždy záleží na akeho cloveka narazíš. Ja teda zijem takmer na pri hranici a moraváci - záhoráci sú si hodně podobní. Takže možno preto to tak cítim. Ja som sa na Slovensku nikdy zle nemala. Ale zas, ja to mám na skok, takže na druhej strane na večeru s kamoškami , za 25 minut som tam🙂

anonym_f64ec9
Včera o 18:51
@anonym_12a0ef

@anonym_12a0ef podla mna su Slovaci viac neprajni, viac zavidia, viac bonzuju, viac vyvolavaju hadky...Nehovorim ze Cesi nie, ale ovela menej.

la_dolce_vita
Včera o 19:18

Tiez som Ceska zijuca na SK, vydala som sa tu a zvykla si. Nevnimam ziadny rozdiel medzi nami. Je to len o ludoch..
Co mi vadi, je politicka situacia, ale to az posledne roky. Ale ani zvolit Babisa je mimo mojho chapania. Hovori sa, ze Slovaci su srdecnejsi a emotivnejsi a to sa mi paci, tiez som taka 🙂

la_dolce_vita
Včera o 19:31
@tiezjedna

Žije sa tu lepšie ako na Slovensku po všetkých stránkach, pokiaľ teda nenatŕčaš ruku na všetky tie idiotské dávky, ktoré sa na SK rozdávajú. To v ČR nie je. Tu je síce vláda tiež vtipná, ale zatiaľ ešte vie počítať👍

@tiezjedna ja som poberala rodicak z Ciech a bol vyssi ako tu, porodne tiez, tie davky maju praveze stedre dost. Napr prispevok na byvanie, ludia si ziju pritom v drahych podnajmoch. Rozne opatrovatelske a dieta je pritom v jednej rodine. Sestra robi na urade a vedela by rozpravat. Mojej chorej mame tiez platili fakt dost k dochodku.

tiezjedna
Včera o 19:58
@la_dolce_vita

@tiezjedna ja som poberala rodicak z Ciech a bol vyssi ako tu, porodne tiez, tie davky maju praveze stedre dost. Napr prispevok na byvanie, ludia si ziju pritom v drahych podnajmoch. Rozne opatrovatelske a dieta je pritom v jednej rodine. Sestra robi na urade a vedela by rozpravat. Mojej chorej mame tiez platili fakt dost k dochodku.

@la_dolce_vita nie je tu žiadne tehotenské, kočíkovné, doplatky na hypotéku ani podobné somariny, ani plošné rodinné prídavky. Veľa vecí sa odvíja primárne od príjmu vrátane pôrodného...

la_dolce_vita
Včera o 20:30
@tiezjedna

@la_dolce_vita nie je tu žiadne tehotenské, kočíkovné, doplatky na hypotéku ani podobné somariny, ani plošné rodinné prídavky. Veľa vecí sa odvíja primárne od príjmu vrátane pôrodného...

@tiezjedna tak to mas pravdu. Tie somariny kedysi tiez neboli.

ivicatolic
Včera o 21:07
@anonym_f64ec9

@anonym_f64ec9 a ako rozprávaš, česky alebo slovensky?