Zmenili ste rozhodnutie nemať deti?
Vzdy som si hovorila, ze do 30tke si budem uzivat, cestovat, zit podla seba a potom niekedy si zalozim rodinu a budem mat dieta, ak bude s kym. Dnes mam 32 a skor som naklonena k tomu zostat bezdetna. Ja ani moja sestra deti nemame, tym padom rodicia nemaju nijake vnuca ale nijak to neriesia ani nespominaju. Neriesim ani nijake spolocenske normy, nepocitujem tlak okolia, netikaju mi bio hodiny. V mojom blizkom okoli su tiez vsetci bezdetni. Minuly rok som to s priatelom otvorila, ze podme to vyskusat a po prvom mesiaci ma chytila taka panika, ze v zivote nebolo cakanie na menstruaciu dlhsie 😀
Preto mi napada, ze ked uz v takomto veku nepocitujem tuzbu po dietati, moze este niekedy neskor prist? Som dost fit, tak teoreticky by som to vedela zvladat aj neskor ale mozno to nakoniec ani nepride. Momentalne ma uprimne celkom desi predstava, ze by som sa musela obetovat.
@anonym_autor ja som deti nechcela do 30-tky, z dovodu, ze som nebola pripravena, zdrava, potom sa zacali zdravotne problemy riesit a ja som zrazu po 30-tke velmi tuzila mat dieta. U teba, ale kedze ide skor o dovod sebaobety, tak predpokladam, ze k takemuto zvratu nepride.
Ja som dlho nemohla nájsť vhodného partnera. Už som vo veku, kedy to už nepôjde a je to o. K. Deti mi nechýbajú.
@anonym_autor ak to berieš ako obetu a nemáš pocit, že ti utekajú bio hodiny tak neviem prečo by si mala mat momentálne deti. Lebo možno raz to budes banovat? Alebo možno aj nie. 🤷 To nevie nikto. Ale na tvojom mieste by som to teraz nechala tak.
Ja deti mám, chcela som ich a život bez nich by bol pre mňa prázdny. U mňa to bolo jasné rozhodnutie. U teba to zatiaľ neprišlo.
@anonym_64f49e Nemyslim momentalne. Momentalne je to samozrejme uplne vylucene. Skor som myslela tak o 5+ rokov.
@anonym_autor deti nie sú povinnosť, ak to tak necítiš, je to v úplnom poriadku. Ja som zas vždy hovorila, že po tridsiatke už rozhodne rodiť nebudem. Stihli sme dve deti a tým to bolo vtedy pre mňa uzavreté. Teraz mam 41 a čakáme tretie, ale už určite posledné
@anonym_autor urcite nemaj dieta kvoli tomu, ze co ak raz budes lutovat. To by nebolo fer. Mozno budes lutovat a mozno nie. Ak sa zatial na to necitis, tak to nechaj tak. Mas tak idealnych 5 rokov na rozhodnutie, potom este par rokov, ked to uz bude tazsie, tak celkovo mozno 10’rokov mozes este rozmyslat.
do 29 som dieta nechcela, zmenila som partnera, uzili sme si styri roky blaznovstiev, sportu, vyletov a jednoducho taky ten zivot naplneny zazitkami a ani nevieme ako, u oboch nastala myslienka na dieta. A veru aj sme si ho museli poriadne vybojovat cez IVF a bolo to len potvrdenie pre nas, ze ho velmi chceme. Uz mame jedno, cakame druhe a zivot nebol krajsi predtym nez je teraz. Je to kopec srandy, radosti a ano, zodpovednosti, ale nevieme si to predstavit ze by sme ho nemali (takto spätne). Nebyt komplikacii ci pokrocileho veku, chceli by sme viac no musime zvazovat moznosti a aj to, kam sa chceme ako rodina posunut 😊 Takze vselico je mozne.
@anonym_autor urcite nemaj dieta kvoli tomu, ze co ak raz budes lutovat. To by nebolo fer. Mozno budes lutovat a mozno nie. Ak sa zatial na to necitis, tak to nechaj tak. Mas tak idealnych 5 rokov na rozhodnutie, potom este par rokov, ked to uz bude tazsie, tak celkovo mozno 10’rokov mozes este rozmyslat.
@zuzana76 Ale ved o takok niecom vobec nepisem 😀 Kde to vyplyva z mojho prispevku? Na samozrejme viem, ze nemusim mat deti. Pytala som sa na to ci to mal niekto takto, ze dlhodobo bol nastaveny nemat a niekedy neskor prisiel switch.
@zuzana76 Ale ved o takok niecom vobec nepisem 😀 Kde to vyplyva z mojho prispevku? Na samozrejme viem, ze nemusim mat deti. Pytala som sa na to ci to mal niekto takto, ze dlhodobo bol nastaveny nemat a niekedy neskor prisiel switch.
@anonym_autor ja viem, co si sa pytala, aj som ti v prispevku nad tym odpovedala, len som ti potvrdila, ze ak sa na to necitis, tak to nerob nasilu, lebo sa to patri a tvoji rodicia nemaju vnuca (co si pisala ty), ak mozno zeraz nenáiehaju a nespominaju, to neznamena, ze nemozu zacat o rok - dva.
Môj muž napríklad zmenil názor. Mal predo mnou ženu, boli dohodnutí že deti nechcú mať. Keď on po nich zatúžil už bolo neskoro, nepodarilo sa jej otehotnieť. Samozrejme to viedlo k rozvodu aj keď mu to bolo ľúto ale túžba po deťoch, rodine a zázemí uňho bola silnejšia. Medzi nami je väčší vekový rozdiel ale nevadí to ani jednému. Deti už máme 2 a on je akurát vo fáze kedy ma presviedča na tretie. Takže áno zmeniť sa to môže ale nie len u teba ale aj u partnera na to tiež treba myslieť. Muž keď zacíti potrebu mať rodinu neudržíš ho pri sebe a nájde si takú ktorá mu to dá. Len bohužiaľ príroda je v tomto nefér. Žene po štyridsiatke ostanú oči pre plač a muž problém nemá.. ja ale oceňujem rozhodnutie že pokiaľ niekomu deti a rodina prídu ako obeta že by to nemal robiť na silu. Aj môj muž zhodnotil že je rád že sa mu to s bývalou vtedy nepodarilo, že ona deti nechcela a nebola by bývala dobrá matka
@anonym_autor Mne sa to takto nestalo, ale videla som to u niektorych kamosiek, ze sa to preplo. Skor az po tej 35ke a ked boli so spravnym partnerom.
Ja som otehotnela v 17tich, v mojich 37r dieťa odišlo študovať, tak som sa vybláznila ešte celkom, ale keby ho nemám tak tu vypisujem ako mi ušiel život.
Nielen že chlapi nie sú na celý život, ale tá voľnosť začne človeka nudiť, má úplne všetko, ale cíti sa, že nemá nič.
Mám niekoľko kamarátiek čo zostali bez detí a teraz by si to vymenili so mnou s radosťou, pred rokmi sa mi rehotali ako som si pokazila zivot.
Nič mi neutieklo a ani neutečie, mám už 7 ročnú vnučku💗
@anonym_64f49e Nemyslim momentalne. Momentalne je to samozrejme uplne vylucene. Skor som myslela tak o 5+ rokov.
@anonym_autor ale nikto nevie ako to budeš cítiť o 5 ci viac rokov. No stále nebudeš stará mat deti, dnes je trend taky, ze zeny bežne rodia neskôr. Môže to byť kľude aj tvoj prípad.
@anonym_autor radšej nemať deti ako mať a ľutovať to. Aj také mamy sú. Materstvo je krásne, ale veľmi náročné. Na nejaký čas ti zaberie všetko tvoje pohodlie, veľa sa obetuješ...ak to tak necítiš, ostaň ako si. Raz to možno budeš ľutovať, ale možno aj nie. Nik nevie, čo bude. Ja som celý život vedela, že chcem deti a mám ich. Je však úplne v poriadku cítiť to inak.
V zivote kazdy nieco lutuje (aj ked o tom nevie) a je umenie si to lutovanie nacasovat tak aby najmenej bolelo. U teba si myslim ze keby mas dieta teraz tak zistis ze to az take terno nieje dokonca si mozno spicitas ze ti zoberie ovela viac ako ti bude vediet dat (co je velmi casta vec) a budes lutovat v najlepsim veku. Cize zariad si zivot a lutovat ze si decko nemala budes az ked budes stara ale zaroven ta staroba bude stat tak ci tak za backoru deti nedeti takze to mas za jasne.
Radšej ľutovať rozhodnutie nemať deti, než ľutovať to, že dieťa máš - v takom prípade to odnesie aj to dieťa, ktoré za nič nemôže.
Obetovat sa 🤣 nie, nemaj deti, dokym si myslis ze sa musis kvoli nim obetovat
Áno, do 32 som dieťa neplánovala. Skôr nastavenie nikdy ako niekedy. A potom to prišlo. Možno preto,že som túžila sa niekam posunúť vo vzťahu? Že kamošky postupne mali? Neviem. Ale neuspokojovali má už len aktivity a žitie pre seba... možno tie deti neprišli skôr, lebo som nebola s tým "pravým". Ktovie. Mám po 40tke. Dve deti, prvé v 36. Keby som ich mala skôr, mám ich možno viac a to som ešte v 8.mesiaci prvého tehu pochybovala či som dostatočne materský typ 🙂. Čo je možno dolezite, som pomerne stabilna a obetava. Čiže materstvo nevnimam ako obetu a život ním nekončí. Ale zmení sa výrazne. S tým treba počítať.
ja som nechcela.. nie preto,ze by mi deti vadili az tak velmi .. vadia mi ale da sa to ..ale ze tento svet je tak strasne zly ludia zakernya planeta znicena..proste priniest dieta do tohto ma desilo.. ale neako sa prihodilo v 33 som porodila .. tehotenstvo ani neviem ako preslo -ziadne priznaky okrem velkeho brucha.. dceru amm uz 11 rokov a stale neako nechapem ze osm mama... kazdopadne ja som bola a stale som na vsetko sama .. mozno preto mi to nedochadza... ale som za nu rada... tuzba cestovat prejde... kamaradi maju ine starosti maju svoje rodiny etc.. ludia zo zivota poodchadzali a co by som robila sama? po 50..60 nemat nikoho ..to dieta prinesie aspon zmysel zit .. bojovat .. posuvat sa ...
@anonym_autor Tak túžba byť matkou možno príde na teba aj neskôr ,ale to už môže byť pre teba neskoro.. však ale aspoň si môžeš potom kompenzovať to psíkom alebo mačkami.. 😂
@anonym_autor mam 31 a tiez sa moj nazor nemat deti nezmenil a pri meskani menstruacie ma chyta panika.. nemusime mat vsetci deti, zijeme v dobe kedy si mozeme vyberat.. neznamena to ze musis mat deti lebo to niekto povedal alebo je to zauzivane.. mna hlavne odradza financna stranka, nechcela by som aby vyrastalo tak, ze mu nemozem dat to najlepsie a vsetko co potrebuje..
Nie, ja som deti nikdy nechcela, ani v 25ťke, ani v 35tke a ani teraz v 45tke.
Chcela som deti.Uz na strednej skole som vedela,ze ich chcem 4.Par mesiacov po skole som stretla muza,a pri debate o detoch tiez padlo cislo 4.Dnes ich mame 5,a nelutujeme nikto.Maleho najmensieho si vsetcia riadne uzivame,bude taky maly jedinacik.
@anonym_autor ja som nechcela najprv, potom som sa nejako zmenila, ze by som jedno prijala ak to pojde, ale nie za kazdu cenu a urcite by som nesla do ivf a podobne. A ono sa to podarilo a mna to bavi, lebo to je moje dieta. Ale stale by som nechcela viac deti ani velku rodinu, cudzie deti stale nemusim, nevyhladavam premotivovane mamicky ako kamaradky. V tom sa nic nezmenilo.
dnes je toľko osamelých ľudí, že to nie je nikomu už čudné, len tá samota je dobrá len do určitého veku, či budeš chcieť dieťa časom to nevie nikto, ja mám priateľku ktorej dcéra má už 40 a veľmi sa tešila že nemá deti lebo sa môže sebe venovať, teraz by chcela vnúča veľmi aj jej dcéra dieťa, ale už to musia ináč riešiť a jej manžel skonštatoval že predsa by chcel dieťa svoje, tak sa rozchádzajú, u každého je to ináč
ak v tomto veku este neprisli bio hodiny, nie si matersky typ. A nemat deti je ok rozhodnutie. Chvalabohu, ze dnes je uz doba taka, ze sa konecne prestava riesit to, ze dieta treba mat, lebo.... xy kadejakych dovodov. Ja osobne mam 2 deti (dnes uz maju 15 a 17), nikdy mi bio hodiny netikali a deti som nechcela, len som bola slaba voci okoliu a podlahla som tlaku. Svoje deti samozrejme milujem najviac na svete, avsak, ak by som sa este raz mala rozhodnut, deti by som nemala. Pre zenu, ktora nie je typicky materinsky typ, je "mat dieta" obetou.
@anonym_autor o 5,10 r sa zmenis aj tvoj život a okolie.Nic nie je horšie, keď chce žena dieťa a nejde to, alebo zistí, že jej išiel vlak.Ak si ochotná prijať to a zaplniť si život inak, tak dieťa nemaj.Dala by som si aspoň odobrať a zamraziť vajíčka, keď pripúšťas, že dieťa by si raz chcela, ale teraz nie.
Dosť žien v mojom okolí neskôr zmenilo názor a deti chceli. Viacerým z nich sa to už, žiaľ, z biologických dôvodov nesplnilo. Tvoj partner to ako vníma? Pripúšťa v budúcnosti možnosť, že by chcel byť otcom? Alebo ju úplne vylučuje? Mnohým ženám tie biologické hodiny skôr či neskôr skutočne začnú tikať... V mojom prípade prišla túžba po dieťati v 29 rokoch.
Ja mam 42 a mne taka ta tuzba byt matkou neprisla. Mala som ju ked som mala 27, aj sme sa snazilins vtedajsim partnerom o dieta ale nevyslo to. Odvtedy tak nejak cakam na biologicke hodiny a nic. Minuly rok sme sa s muzom rozhodli, ze sa aj tak pokusime o dieta ale nakoniec sme sa z vela roznych dovodov rozdhodli, ze rodicovstvo nie je pre nas. Mna do toho tlacil hlavne strach zo samoty v starobe a to, ze budem 'vytrcat z radu' ako bezdetna zena, a ze na starobu budem lutovat. Odporucam ti precitat si par knih o bezdetnosti, pomozu ti ujasnit co chces. Napr. Living the life unexpected od Jody Day alebo Women without kids od Ruby Warrington, ja som sa hlavne v tej druhej velmi nasla.
Ak sa rozhodnes nemat deti, priprav sa na to, ze sa spolocnost bude na teba pozerat cez prsty, Ako ze je s tebou nieco zle, ze nie si 'kompletna' zena. Tieto knihy su zaujimave lebo prinasaju iny pohlad na bezdetnost a pronatalnu spolocnost. A pomozu ujasnit dovody preco chces alebo nechces mat dieta a ako si vytvorit plnohodnotny a naplneny zivot aj bez toho aby si sa stala matkou .

@anonym_autor ak to berieš ako obetu a nemáš pocit, že ti utekajú bio hodiny tak neviem prečo by si mala mat momentálne deti. Lebo možno raz to budes banovat? Alebo možno aj nie. 🤷 To nevie nikto. Ale na tvojom mieste by som to teraz nechala tak.
Ja deti mám, chcela som ich a život bez nich by bol pre mňa prázdny. U mňa to bolo jasné rozhodnutie. U teba to zatiaľ neprišlo.