icon

9-mesačný pes nechce kráčať pri nohe

16. feb 2025

Ahojte mám psa bernský nemá ešte rok má 9 mesiacov ale teda určite váži cez 30 kg. No a tu je problém. Priznávam venoval sa mu vždy skôr manžel lenže s ním skôr už nie som no a pes ostane mne. Ja ho mám rada a nerada by som ho dala preč ale ..dnešná prechádzka s dvoma deťmi zabijak. Najhoršie teda keď idú aj deti tie ma tiež neposlúchajú bežia popredu a on by chcel za nimi. Ale aj keď nejdem s nimi je to zabijak a určite kto má vidí sa smeje....ja ho mám problém udržať dvoma rukami to je strašné ako ťahá. Samozrejme skúšam čo som si naštudovala a teda že keď ťahá zastavím s musí stať aj on ale teda vôbec to nezaberá. Ruky si necítim. To bola jedna katastrofa a ďalší problém čo ho neviem oducit je skákanie. Akonáhle má vidí alebo hocikoho strašné skáče všetky bundy už mám špinavé. On poslúchali skôr manžela a teraz to je problém. K trénerovi s ním nemám možnosť chodiť keďže už aj tak sa mi zvýšia výdavky. Nechápte to zle nechcem tu výčitky skôr povzbudenie či je šanca že sa to zlepší či môže skludniey aj s vekom pretože chápem teraz je ešte šteňa len ma to dosť trápi lebo ho mám rada anerada by som ho dala preč

gejb
16. feb 2025

Ak si si nastudovala ako na to, tak v tom zotrvaj. Chce to cvik...časom sa naučí ale teda obrn sa trpezlivosťou lebo také 9 mesačne stena ma sústredenie na bode 0 😁
Keď ťahá, zastav sa, povedz KNOHE. Az keď je kludny pri tvojej nohe tak sa pohni, keď zas začne ťahať tak zatiahni voditkom -povel KNOHE. A tak stále dokola...
Aj keď by si mala zastat na 10 metroch 10x tak nepovol

mimikarol
16. feb 2025

Odporúčam ti cvičisko. Mňa dokázal 6kg maltézak tak doťahať že ma bololo rameno 2 dni. Prihlásili sme ho na cvičisko a po radách trénera išiel po cca 3 týždňoch ako pán. Nikdy by som neverila že náš tak bude chodiť. Teraz po cca 5tich týždňoch vie ísť krásne na voľno bez vodítka. Náš má rok

autor
16. feb 2025

@gejb no tu je horšie že ani deti nepočúvajú bežia popredu ja potom stres keď už sú ďaleko no celé zle 🙈

@mimikarol no s tým cvicivkom nemám na to momentálne možnosti preto zatiaľ hľadám radu tu akože muselo to byť fakt komické vyzeralo to asi že on venčiť mňa ako má ťahal po celej ulici

autor
16. feb 2025

@gejb a myslíš že vekom sa to zlepší že sa skludni. 🙈

modrykolibrik
16. feb 2025

@autor kúp si sťahovacie obojok s ostnami to pomôže. Mali sme ten istý problém u psa. Odkedy ho má prestal ťahať. A fenu to učím hneď od mala a tá chodí jak baranok

gejb
16. feb 2025

Jasne ze hej. Len to teraz treba podchytiť kým je ešte šteňa, nech ti potom dospelý pes neskace po hlave.
Len sám sa to nenaučí a musíš byť teraz dorazna a vychovať ho.
Lebo teda 50 kilovy dospely nevychovany bernak...úf. len si to predstav...

vikinka128
16. feb 2025

Určite ano. Ja mám borderku a aj napriek ich múdrosti som s chôdzou pri nohe bojovala rok a pól. Vôbec sa mu nechcelo do toho a bol schopný rôznych hereckých výkonov len aby mohol ísť vpredu. Časom sa upokojí a nebude chcieť vymýšľať hlúposti.
Ale určite treba prísnosť, tvrdú ruku, nepovoliť a presadiť si svoje. Aj ťa ťahá, zastaviť a povedať k nohe. Ak potiahne po 5 sekundách znova - opakovať..

autor
16. feb 2025

@modrykolibrik aha my ho vodime na postroji ale možno vyskúšam dakujem

tiika
16. feb 2025

Postroj, ani natahovacia vôdzka, ani s ostnami podľa mna nie su dobre. Psíkovi daj obojok vyššie, pod usi. Pokial ma obojok okolo krku ťahá, ak ho bude mat vyššie a ty ho potiahnes smerom nahor, nie smerom k sebe, tak tu silu už nemá takú veľkú. Vôdzku maj na krátko, no stále by mala byt trošičku voľna.

Najlepšie je ho pred prechádzkou nechať najskôr vybehat. Mladé stena ma určite vela energie. Až, ked si ju vybije, ma zmysel začať cvičiť a niečo trénovať, inak je to pre vás oboch náročné.

nynia
16. feb 2025

a ako sa mu inak venujes? 99% takych psov nevedia kracat pomaly lebo maju vela energie 🤷🏻‍♀️ uplne inak sa trenuje vybehany pes a pes, ktory ma energie na rozdavanie a ak si myslis, ze hned na zaciatku pojde pri nohe neviem ako dlho nato zabudni. Treba ho postupne ucit najprv par krokov a pochvalit a dat volno az kym nebude vediet takto postupne dlhsie trasy. A to skakanie ma jednoduche riesenie naucit zakazovy povel.

gejb
16. feb 2025

Určite výmen postroj za obojok. Čím skôr.
A používaj obyčajnú vodzku - nie tu flexi.

kandelabra
16. feb 2025

Postroj je vyslovene na tahanie, najhorsie co moze byt. Ja by som poradila kupit nieco taketo. A samozrejme musis sa mu venovat.

gejb
16. feb 2025

@kandelabra súhlasím
Prvá vec co nam povedali na cvicaku, že máme dať postroj dole a nasadiť obojok.
Postroje sú pre psy ktoré idú do zaprahu aby mohli ťahať.
Autorka to je presný opak toho, co chceš ty. 🙂

autor
16. feb 2025

Aha vidíte tak to som nevedela ja som zas mala pocit že keď mal obojok sa išlo s ním horšie. No on je celý deň vonku máme veľkú záhradu len vtedy je samozrejme lenivý a pospava

colsami
16. feb 2025

Kup si protitahaciu ohlavku.

(A ano postroje su vyslovene na tahanie. A vymysel dnesnej doby, kedy ich ludia uplne zle pouzivaju. Nehovoriac o zlych postrojoch, co psom skodia.)

Ale uprimne, ak na psa nemas cas ani financie ani moznosti a budes mat co robit sama so sebou ak si ostala sama s dvoma malymi detmi, ja by som zvazovala naozaj najst psovi novy domov, kde nanho cas budu mat. Lebo ten pes je vo veku kde vyzaduje NAJVIAC, a ak to teraz zanedbas (co asi ano, lebo nemas nanho priestor), potom sa budu veci napravat extremne tazko a pomaly.

modrykolibrik
16. feb 2025

@autorka v prvom rade sa opýtam aký má režim? Naše psy sú vo voliere. Ráno pred odchodom do roboty ich púšťame na hodinu sa vylietat,vybehať. Potom ich zavreme. Keď prídeme z práce znova ich pustíme s tým,že 10 minút si pobehaju po dvore a následne idú na prechádzku. Sú pokojnejší a lepšie sa manipuluje s nimi. Nechaj ho na vodzke cmuchat a robiť si čo chce. Hlavne aby sa vypotrebil a následne sa s ním zahraj. Treba veľa pamlskov. My sme cvičili najskôr na dvore a potom sme šli von. Pozná nejaké povely? Ovláda ich? Sadni,ľahni, k nohe?

modrykolibrik
16. feb 2025

Keď sa vrátime z vychádzky tak idú spať do voliery inak by nevedeli odpočívať. Tam sú aj dve hodiny. Potom dostanú nazrat a už sú až do 1 do noci pusteny a pred spaním sa zas zavru

autor
16. feb 2025

@modrykolibrik no náš zas je zavretý v noci ráno sa pustí a v podstate je celý deň na záhrade až do večera

modrykolibrik
16. feb 2025

@autorka a učíte ho nejaké povely? Ovláda ich alebo? Najlepšie je učiť povely keď ma pes prázdny žalúdok je potom viac aj koncentrovanejsi

autor
16. feb 2025

@modrykolibrik no vie ako vie...on ich posluchne len keď vidí že držím v ruke niečo na jedenie...vtedy vie sadni ľahni ostan podľa mňa aj fuj ale akonáhle nič neudrzim v ruke neposluchne ani jeden povel

autor
16. feb 2025

@modrykolibrik a viac teda posluchne manžela ako kohokolvek

modrykolibrik
16. feb 2025

@autor u nas je to tiež len opačne. Mňa počúvajú na slovo a muža nie 😂 pes môže mať len jedného pána ale poslúchať musí oboch

margaretka_
16. feb 2025

Skus naozaj aspon par stretnuti s niekym kto ti poradi nazivo. Je to velky pes, to naozaj nechces aby z neho vyrastlo neovladatelne teľa.

david3311
17. feb 2025

No na obojok by sem dal vás všetkých!

tibortomasik
1. mar 2025

Zavolajte mi 0904466499

julialeffer
11. jún 2025

Cvicim psov, napis mi ak potrebujes rady.