Aké sú mesačné výdavky na domáceho psa?
Kolko v priemere mesacne vas vykde domace zvieratko pes? Vsetky vydavky s tym spojene? Je to drahe? Dakujem
My mame yorka a granule 80 eur na 5mesiacov,postroj,oblecek ,pelech kupis raz za X rokov..pes nieje draha zalezitost,pokym nemusis k veterinarovi.ak je problem,tam rataj potom stovky.
No, žrádlo nie je všetko. Cinkať to začne najmä keď treba veterinára 😅 mesačné náklady na zdravého psa sú zanedbateľné. Vlastne len tá počiatočná investícia na jeho miesto v dome (v záhrade), nejaká tá výbava (hračky, misky, vôdzky,...), plus každoročné očkovania, prípadne kastrácia... Ale u veterinára môžeš jednorázovo vysypať aj 500. Na chove zvierat je najväčší kameň asi práve toto a najmä pre to by si to ľudia mali poriadne premyslieť, či sú ochotní si okrem iných starostí držať finančnú rezervu pripravenú pre zviera.
V priemere netuším, sú horšie mesiace a sú lepšie mesiace, keďže nás má 18kg a má vlasy- nie srsť tak cca 3 krát do roka kaderníčka 40 €, každé dva mesiace 50€ za granule, dva krát do roka 50 € za tabletku proti kliešťom, a veľa somarín na vyše...napr.klobasky pre psy 5€ aj dva krát do mesiaca, kosti , tyčinky.... ľúbi odmeny
Ja poviem ešte - nemaj psa ak si nemôžeš dovoliť nečakané výdavky. Psia choroba tá môže stať aj 90+ na veterine. A naša malá napríklad minulý rok operáciu za 500+ operácia typom, buď pôjde hneď alebo sajej môže stať že umrie.
Je to zodpovednosť, takže ak máš ledva čo do úst a nemáš nikoho kto by to vedel v takých situáciách pomôcť tak radšej psa nie a ani iné zvieratko (mačka to isté)
@modrykolibrik citam ze mate border koliu co mu davate papat raz denne?a kolko mame 2.5r tak ci mu davame dost pamlsky a tie blbosti nechce žrať....ma len kozneevu a granule (aj to zerie málokedy)
Veľmi, ale naozaj veľmi individuálne.
Niekto kupuje 10 kg granule z Lidla za "5 korún", niekto 3 kg za 40 €.
Konzervu niekto kúpi za pár centov, iný za pár €.
Očkovanie,odčervovanie, mlsky, "výbava"..
Náš napr.potreboval vyšetrenie na špeciálnej klinike a v ten deň 1000 € len taký fukot.
My platime okrem beznych vydavkov aj €30 mesacne poistku, ak by bolo Treba tak nam preplatia veterinarne poplatky. Predminuly rok sme ho nemali poisteneho a zaplatili sme okolo €2000 za MRI, s poistkou by nas to vyslo len €75. Takze odporucam ti pozriet si aj ake poistenie je dostupne. Nezijem na Slovensku, inak by som ti oporucila nasu poistovnu.
Máme buldočka a sme radi, že zatiaľ jedného z tých zdravších (klop klop). Granule 50€/cca 6 týždňov, tabletku raz za 2 mesiace 20€, podložky na cikanie tak do 20€/mesačne (je dospelý, ale trpí separačnou úzkosťou a keď je doma sám, kým sme preč, tak sa stáva nehoda)... Plus samozrejme hypoalergénny šampón, pamlsky... Plus samozrejme bežné očkovania raz ročne... Nazbiera sa to, ani sa to nezdá... A to máme výhodu, že ho napríklad netreba strihať, lebo to by bolo minimálne ďalších 20-25€ mesačne
To je taká otázka toto ... Čo my vieme aké chceš plemeno? Aké budeš kupovať granule, či bude pes vonku alebo vnútri, či bude celý život zdravý alebo bude potrebovať dáke veterinárne zákroky.
my sme mali psíka ktorý bol posledné 2 roky chorý - lieky stáli mesačne okolo stovky… plus platby za veta, k tomu jedlo… bol to pes ktorý nepotreboval salón, ale zas, každý druhý rok potreboval zubára. jeho bundy na zimu stáli pomaly toľko ako moje… pes stojí veľa, pokiaľ sa chceš o neho náležite starať…
Ako píšu vyššie, čo sa týka stravy tam záleží najmä od veľkosti psa. Väčší pes potrebuje viac energie, čiže aj viac žrádla. Potom máš ročnú daň za psa- podľa toho, či máš psa v byte alebo v dome (v dome to býva podstatne lacnejšie, u nás je to momentálne myslím 7eur v dome a 40eur v byte). Mám psa ktorý potrebuje pravidelné strihanie, čiže som si zadovážila strojček na psy, prvý bol len na skúšku za 30 eur približne, druhý už 130 (strihám ho každých 6 týždňov cca), každý rok potrebuje zubára ( cca 100eur). Je kastrovaný od roka, čiže tam tiež išla hneď 100ka. Očkovania každý rok, besnota (cca 30eur).
Nečakané výdavky ako hnačka, prehltnutie cudzieho predmetu, následne rtg, prípadne operácia ( môj nie ale v rodine sme mali takýto problém).. psík starne, má 9 rokov. Začínajú problémy s kĺbmi, riešením je zas iba operácia (cca 400e).
Ja by som už do toho nešla. Svojho psa milujem a aj on miluje mňa, toľko lásky čo mi on dal mi nedal na svete nikto. Ale sú to aj starosti a financie navyše.
Ja kupujem kvalitné granule 3 kg za 40 eur. nejaké pamlsky, ortopedický pelech ma stál 65 eur, oblečenie to kúpiš jednorázovo, ale je to už starší psík z útulku tak mesačne aj 50 eur na lieky.A to nehovorím o veterinárovi ročne očkovanie 60 eur, tabletky na odčervenie a proti kliešťom 60 eur a ak treba vyšetrenie u veterinára tak treba počítať so stovkami eur.
Mame dve mini civavky, vyjdu nas cca 170-200€ mesacne s krmivom a psimi mlskami. Pretoze je to plemeno nachylne na pokazeny zaludok, tak kupujem drahsie kvalitne zradlo a granule. Je to lacnejsie, ako potom nechat jednorazovo 100€ u zverolekara, ked ochorie a treba vysetrenia, specialne krmivo na nejaky cas, atd.
(To sme sa poucili pri zavadzani noveho krmiva, ze musime velmi opatrne. Hlavne maly psik sa rychlo dehydruje, ked ho vela prehana.)
Dalsi vydavok su ockovania (ale tie musi mat kazdy pes). To je cca 30-70€ na jedneho psa raz rocne.
Povinna je besnota (aj pre vasu ochranu, kedze je lahko prenosna na cloveka). To je tych 30€.
A ak nechces, aby sa pri prechadzkach, ci kontakte s inymi psikmi nakazil aj inymi prenosnymi psimi chorobami, tak aj tu dalsiu davku kombinovaneho ockovania.
Nieco stoji kastracia, ak by ste to planovali. Tiez jednorazovy vydavok.
To bolo okolo 150€ na jedno zvieratko. My mame fenky, psik vyjde lacnejsie, lebo u fenky je to narocnejsia operacia. A je fajn si vziat na to aj dovolenku, neplanovat si to pred vikendom, keby boli nahodou komplikacie, nech nezhanate potom veterinarnu pohotovost. Ale nase sa spamatali po nej do 24 hodin a behali akoby im nic nebolo. Co byva obvykle. Len treba asi tyzden chranit ranu, lebo psik si ju vylizuje, takze sa moze zapalit a to su dalsie komplikacie.
Urcite fenku vykastrovat dajte, ak neplanujete steniatka. Aby nemala falosne gravidity, zapaly maternice, ci rakovinu.
Pocas rokov vas budu postupne cakat aj vydavky za cistenie zubov, u nas 50€ na psa raz za par rokov (robi sa v narkoze).
Nie je povinne, ak mu ich cistite pravidelne vy. Ale treba cistit od stenata (aby si zvykol a nekusal pri tom), lebo zubny kamen nesposobuje len to, ze mu smrdi z papule, akoby tam mal pokazene maso, ale aj zapaly a kazy, co su potom dalsie vyssie vydavky.
My davame raz za par rokov cistit, lebo maju ine zlozenie slin a napriek cisteniu doma rucne sa im vzdy po par rokoch urobi nanos. Na druhej strane na civavy maju velmi dobre zuby a drzia im.
Potom neskor trhanie zubov u seniora, ked mu nevypadnu sami od seba, len sa uvolnia, kyvu a nic. Aby sa predislo zapalu dasna, infekcii kosti a operacii.
A potom sa mozu a nemusia vyskytnut aj necakane vydavky. Podla genetiky a zdravia psa.
Jedna nasa civavka ako dvojrocna chytila kliesta. V ten rok nic, ale o rok na to pri ockovani dostala autoimunitnu reakciu a cele vysetrenia (nez zistili, co jej je) a liecba vysli dokopy tisicku.
Teraz ma devat a je to stale zdravy, vesely, ciperny, detmi zboznovany pes. Odvtedy jej nic nebolo.
Druha mala ako polrocne steniatko epilepticky zachvat, ale dali nam radu nenasadzovat hned liecbu, lebo psik (ak zachvaty nesilneju) ma tendenciu sa ich naucit zvladat, ci pripadne z nich vyrastie. A je fakt, ze naozaj ich viac nemala.
(No pri tom jednom nas vydesila, lebo upadla na par minut do bezvedomia a vazne sme si mysleli, ze zrazu proste umrela.)
Vy ale nemusite mat ziadne taketo vydavky.
Potom vybavenie pre psika. To vsetko su zvycajne jednorazove veci.
Misky na vodu a zradlo (odporucam kupit rovno take so stojankom, ked je psik starsi, uz sa mu zle zerie so sklonenou hlavou. Takze najprv pouzivate misky len polozene na zemi a neskor je lepsie misku dat na stojan, aby sa tolko nezohybal.
Podlozky pod misky (nezababre dlazku.)
Obojok.
Voditko.
Nahubok.
Mozno kabatik/plastenku do dazda a studenych dni (podla plemena a preferencii).
Mozno cestovne skladacie misky, potah do auta (na male plemeno staci vacsi cestovny kosik).
Hreben a kefy na srst. Aj kratkosrste treba vyciesat, ked plznu po zime. U nas na jar a na jesen menia srst. Vtedy mesiac strasne pustaju chlpy. Ale taky pudel ma vlasy. Ten neplzne. Dlhosrste je potrebne chodit dat strihat (ak sa to naucite, tak zvladnete aj doma) a denne cesanie.
Neviem, kde ho chcete drzat. Ak vnutri, tak vacsiu klietku, aby sa v nej vedel aj pohybovat, nielen stiesnene lezat. Kupit ju rovno podla buducej dospelej velkosti psa. Dnes sa daju kupit aj take, ze vyzeraju ako nabytok. Znamy maju taku, ze vyzera ako skrinka v predsieni. Dole je klietka, hore sufliky, kde maju ciapky a saly.
Psik sa postupne nauci fungovat vnutri bez rizika, ze daco rozkuse, no bude to jeho “buda” vo vnutri. Do nej pelech a deky, aby sa mohol zakrtkovat pod ne, ked chce mat pokoj a nebyt ruseny. Naucte ho, ze vy mu mozete zasahovat do jeho priestoru (ak treba odtial nieco zobrat), ale zaroven sa naucte vy respektovat, ked tam chce mat klud a spi aj cez den. Neruste ho a netahajte ho odtial von. Potrebuje to on pre svoje dusevne zdravie a pocit bezpecia.
Ak bude psik na dvore, tak budu a mozno aj volieru.
Voliera nech ma misky na krmenie v otocnom stojanku (keby ho obcas musel niekto cudzi ist nakrmit. Nech nemusi vstupovat hned do voliery k nemu.)
Pri bude dbajte, aby mala otvaratelne prieduchy so sietkou proti hmyzu na odvetravanie v lete (zavrete v zime), s vchodom “za rohom” (teda mala “predsienku”) v zime to viac udrzi teplo. Skladaciu strechu (lahke cistenie vnutra). Bola zateplena. A moznost montaze infrapanelu do strechy. Udrzi psika lahko v teple v zime (ale ak budete mat dake severske plemeno, ako husky, tak netreba. Ten si poradi so zimou bez problemov sam.)
Nejake hracky. Staci malicko. Pes ma zvycajne tu jednu svoju oblubenu a tej sa drzi, aj ked su z nej uz franforce.
A este dan zo psa, ale ta nie je zas tak vysoka a je to raz rocne.
pokial neochorie tak sa to da.. zalezi ako bolo spomenute od velkosti psa a toho odvijajuce sa potreby jedla... tiez ci ho vies sam vycvicit alebo potrebujes pomoct , ci ho mas kam dat ak pojdes na dovolenku alebo treba psi hotel...
No ano, je to drahe. My sme u veterinara nechali tisice. Raz zapalene oci, potom chvostik, potom prostata-> kastracia, zuby, prasknuta platnicka-> operacia, hydroterapia, upchatie creva, a mnoho mnoho dalsich veci. Ano, mozes mat aj psika, co ma pevne zdravie, ale to dopredu nikdy nevies.
Co ale prve zvazte je, ake plemeno zvladnete.
Nevyberajte si podla krasneho vzhladu, ale typickej povahy plemena (hoci ta sa samozrejme moze este v ramci toho u steniatok lisit.)
Je to velmi dolezite.
Lebo od toho sa odvija, ci budete so psom spolu stastni, alebo to bude vzajomne utrpenie a olutujete vsetky vydavky. Pripadne ho strcite do utulku.
Urcite investovat do trenera. Zda sa zo zbytocne, ale je to neocenitelne, ked ta pes poslucha na slovo. Strasne vela necakanych problemov a nervov si tym usetris.
Ja ked vidim suseda (velky chlap), ako ledva drzi na prechadzke svojho velkeho huskyho a ten nim smyka, ako sa mu zachce… poslucha ho len z jednej desatiny.
A dbajte na potreby plemena. Ten sused ma huskyho na malom dvore a prechadzky ma obcas. Je z neho jeden nervny podrazdeny pes.
Toto plemeno potrebuje denne 7-10 km, najlepsie v behu.
Borderkolia je zas velmi inteligetna a velmi ucenliva, ale potrebuje dobry trening, vela vela venovania sa (rychlo sa nudi, je energicka) a pevne vedenie. Tiez vela prechadzok (najlesie vycvicit na povel a mat dlhe prechadzky na bicykli, ked moze behat). Inak ta prestane respektovat, lebo si slaby vodca svorky.
Podobne bradac a jazvecik (tie su obe este aj tvrdohlave), ci vlciak a ine lovecke a strazne plemena.
Ani labrador a retriver bez vycviku nemozu byt a to su zas pokojne plemena.
Je jedno ako velky pes, nechces, aby ta prestal repektovat, lebo mas velky problem. On sa totiz potom pokusi stat vodcom svorky sam a upratat teba do hierarchie pod seba. Takze sa ta pokusi aj pohryzt. Alebo kohokolvek z rodiny.
@carolynka ach škoda, my sme tiez uvazovali nad poistkou ale vraj v sr nic take nie je...
@katkaseiner teraz som googlila a napriklad Generali ponukaju takuto poistku, ak ma pes menej ako 4 roky. Skus pozriet na nete a mozno najdes nieco vhodne pre vas.
V prvom rade je rozdiel ci mas civavu alebo dogu. Potom co sa tyka krmiva ci bude dostavat granule, konzervy, surove maso, varenu stravu. Ci budes psa vediet vycvicit sama alebo budete potrebovat cvicak, ci ked budete na dovolenke vam ho postrazi niekto s rodiny alebo pojde s vami alebo do hotela.... Cena moze byt od 10€ do niekolko stoviek mesacne.
A teda dalsim velkym vydavkom je psi hotel, vzdy ked iseme na dovolenku platime okolo €300. Inak to je okolo 25€ noc.
to ti neviem povedat, mojmu psovi davam barf, niekedy jedne stehna stoja 1,50€ cca to ma na den.. v zime je viac.. co sa tyka veterinara, ked mas psa z chovky nemusis sa tak bat veterinara 🙂 ja mam z chovky a do veterinara chodime len na vakcinaciu
@zuzkaa1991 Alex bol od pani naučení od mala jesť propesko. Keď prišiel k nám rapídne nám chudol lebo nechcel nič žrať tak sme prešli na propesko konzervy pretože sme skúšali aj tie kvalitné lepšie a to nechcel vôbec. A Ellie má 4 mesiace a žerie čokoľvek. Nieje prieberciva ale teraz začali obaja žrať také lepšie granule.
Pamlsky ľúbia ale zbytočne ich nimi neprejedame.
No často im dávam cestovinu zo stavou,zeleninu a raz za týždeň vajíčko na srst
@zuzkaa1991 nám veterinára odporúčala skôr granule. Konzervy dostávajú už výnimočné. Väčšinou dostanu mäso alebo psiu salámu. A dostávajú žrať raz za deň takú výdatnejšie stravu ale vo voliere majú plnú misku s granulami
Od 100 po niekolko tisic, to zalezi ako casto bude potrebovat veterinara ;)
@modrykolibrik granule ma k dispozícii stale aj ked veterinár je proti ale nevidim v tom problém kedze zje ich raz za cas a vecer mu davam.konzervu poprípade niekedy masko uvarim...ja ci polka konzervy alebo celu 1200g cca posledne dni davam.a zje doteraz nezjedpl celu
@carolynka ďakujem

Záleží akého psa máš. Či veľkého alebo malého. Inak žerú čivavy a inak vane corso. My máme 2 border kolie. Psovi vydržia mesiac lebo žerie raz za deň a malo. Ale fena zožerie toho vise