icon

Ako bezpečne chytiť túlavé mača?

26. júl 2025

Už druhý deň mňauká ako o život. Išla som po ulici a hľadala odkiaľ to ide. Našla som, že je strčené v aute, ktoré parkuje na ulici pred domom (nie našim). Dala som granule mačiatka do misky pod auto, raz sa podarilo že zoskočilo - malé, špinavé, pohyby nekoordinované (ako s neurol. Poruchou alebo to môže byť aj od hladu? Alebo že je veľmi malé? Neviem). Jedno oko malo zahnisané. Ale ako ho dostať von a chytiť? Nemám mačku nemám skúsenosti, vzala by som ho k vet. ale ako:(

deti95060810
26. júl 2025

každý deň prísť s granulkami. nato sa chytí.

madeincssr
26. júl 2025

@anonym_autor zober si pevnejsie (kozene) pracovne rukavice, bude sa bat a skriabat.

aalt
26. júl 2025

Male maca je castejsie. Neviem teda ake je velke. Macke staci aj 1x denne, maciatko aj viac ako 3x. Takze mozes skusit doniest jedlo castejsie, vzdy troska. A dat dalej od auta a ostat pri jedle. Hlad casom vyhra nad strachom. Akurat teda ak je schovane v aute, aby to auto neodislo aj s nim. A maca, ktore zvladne jest granulky uz ma mat pohyby koordinovane. Ale moze byt fakt hladne a vysilene. Nasu ked sme nasii, mala mozno 3~4 mesiace, riadne vyhladovana. Davala sa do kopy asi dva tyzdne. A to sme boli samozrejme aj u zverolekara. Bola zacervena ale inac zdrava. Tie dva tyzdne bola riadne malatna, len jedla a spala. Ale teda ked sme ju nasli, hned pribehla k nam. Ludi asi poznala. Ale inac odvtedy je bojko a cudzich sa boji. Doteraz nechapem, ze vtedy za nami vobec prisla.

nicoletta98
26. júl 2025

No, keď ostane v aute a naštartujú, tak bude po mačke.. nepoznáš majiteľa?

alison11
26. júl 2025

@anonym_autor Daj mištičku trochu ďalej od auta a keď ho zazrieš od chrbta ho chyť najlepšie nejaké tričko na neho hodiť tak aby nevidelo von a tak ho schytiť aby nemohlo škrabať pritúliť a po hlávke hladkať hovoriť mu pripadne dať do prepravky a tak zaniesť na veterinu ošetriť ho možno je aj smädné vodu mu tiež dajte

zuzana76
26. júl 2025

Zachráň ho, prosím. Kontaktuj majiteľa auta, aby pobuchal po plechu auta, aby mačička vyliezla, ak by chcel ist prec.

dagmaraspi
26. júl 2025

@anonym_autor skús kontaktovať nejaké OZ pomáhajúce zvieratám vo vašom meste príp.okolí, zapožičajú odchytovú klietku pripadne aj pomôžu s odchytom...za stierače by som dala majiteľovi auta info + tel., že má pod kapotou mačiatko a nech ti volá...

sandra49
26. júl 2025

@anonym_autor ahoj.. skus nedávať granule ale kapsičky alebo konzervu, lepsie sa mu to bude papat a velmi to voni takze ho vylákaš..par krát za deň daj trosku a vždy ďalej od auta..kludne chod aj kazdu hodinu dat za lyžičku..ideálne by bolo dat misku tak, aby si mohla potichu a nehybne stať niekde na boku auta, aby ta priamo nevidelo, keď pôjde k miske a keď bude papať hod na neho deku alebo plachtu co budeš držať v ruke a hneď ho do nej zabal a zober na ruky, neublizis mu ak nebude chvíľku nič vidieť a bude zamotane..ideálne ho potom dat do klietky alebo väčšej krabice ktoru vies zatvoriť a šup s nim na veterinu.

aandrea9
26. júl 2025

@anonym_autor nemáš nablízku občianske zdruzenie, ktoré sa stara o pouličné mačičky?

autor
26. júl 2025

Podarilo sa, susedia pomohli, kontaktovali sme OZ ale prevezmú si ho až zajtra. Ďakujem za všetky rady 🙏🏻

sandra49
26. júl 2025
@anonym_autor

Podarilo sa, susedia pomohli, kontaktovali sme OZ ale prevezmú si ho až zajtra. Ďakujem za všetky rady 🙏🏻

@anonym_autor supeeeer🙏 a ako ste ho odchytili? A máš ho teraz doma? A nechceš si ho nechať?

aandrea9
27. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_autor vďaka za jeho záchranu 🙏