Ako efektívne odčerviť veľmi začervenú mačku?
ahojte mame doma macky ktore su velmi zacervene, otec im daval tabletku tak ze do jedla, je takto ucinne? a kedy dat tabletku znova?
Tablety sú fajn, treba odcervovat opakovane podla letaku. opakovane kvoli tomu, ze to zabije dospele cervy a po nejakom case sa vyliahnu vajicka.
Avsak, ak mate macku velmi zacervenu, tak by som rozmyslala nad pastou pre maciatka. Tablety cerva zabije a mrtve cervy vypustaju do tela zvierata toxiny. Uz sme mali silno priotravenu macku a raz nam takto veterinar dokonca zabil jezka. Vazne to nieje sranda, mysleli sme si ze to ten kocur nerozchodi, ledva dychcal a bielka na ociak mal uplne zlte.
Inac pasty aj tablety kupite bud u veta, alebo to mavaju aj normalne lekarne
@leyla97 záleží či má mačka aj nejaké problém alebo nie. Vo vážnejších prípadoch sa môže na odporučenie veterinára podať tableta aj 3 dni po sebe, následne ďalšia po týždni. Záleží od nálezu. Bolo by fajn ak by ju veterinár vyšetril. Ak sa nič vážne nedeje, podala by som len 1 štandardnú dávku.
@refly ako prosim chces dostat von cervy zo silne zacerveneho zvierata, kde to odcervenie bolo nejakym sposobom zanedbane? Ak nie odcervenim? Vidim ze mas prehlad, takze predpokladam ze vies, kde vsade sa tie cervy nachadzaju.
Pytam sa k tomu vyjadreniu ze vam "veterinar zabil" a "veterinar priotravil" zviera. Ak je zviera extremne zacervene a Ty ho musis odcervit, ano, presne ako si popisala kvoli toxinom (z rozkladajucich sa tiel parazitov) - su tam vtedy vazne rizika, ze to zviera nezvladne a uhynie. Ale uhynie nie vinou veterinara, ale vinou zdravotneho stavu, v akom sa zviera nachadza a v akom ho majitel doniesol na osetrenie. Bez odcervenia zviera nezvladne tolku naloz parazitov a uhynie.
Takze vyjadrenie, ze "veterinar zabil" nie je celkom na mieste. 🙄
Autorke: pipety, tablety, injekcie... Kazdemu vyhovuje ine. Samozrejme na konkretnu vahu zvierata.
@colsami
Ved odcervenim...
Ale je rozdiel v pripravkoch. Tablety su idealne pre dospele, zdrave zvierata, ktore su pravidelne odcervovane, takze vieme, ze nie su extremne zacervene.
Pasta pre macence tiez odcervuje, ale cervy skor omraci a nezabije uplne. Zvieratko toho cerva potom aj tak.. vykaka, ale velmi sa znizi mnozstvo toxinov, ktore by mohli tak mlade zviera lahko zabit.
A potom su haklivejsie zvierata, prikladom bol ten jez, ktore sa musia odcervovat velmi specialnymi pripravkami, nie bars jakou tabletou. Ten jezko bol iba priklad ze ako lahke je zabit zabit zviera odcervenim. A veterinar toho jeza zabil, lebo som priniesla jeza stym, ze ho potrebujem odcervit, vet mi predal lieky a jez v ten vecer zomrel. Neskor som sa bavila s pani zo zachrannej stanice a ta ma teda poucila ze taketo zvierata sa -musia- odcervovat specialnymi pripravkami. Takze pochybil veterinar. Chapem ze nemal skusenosti s drobnymi zvieratami, ale tiez ma napriklad nemusel prijat. Tiez chovam vtaky a je bezne ze veti predomnou listuju v knihach a hladaju ake lieky a ake davkovanie im mozu dat. Je to skratka skusenost.
V konecnom dosledku: ak nevieme presne v akom stave to zviera je, tak je bezpecnejsie podat pastu. Ludia vacsinou preferuju tablety, lebo su lacnejsie ako pasta (pasta naposledy stala nejakych 12€, tableta na 10kg tusim 2€), ale teda ak bolo odcervenie dlhodobo zanedbane, tak pasta odcervi rovnako a menej riskujete priotravenie / zabitie zvierata. Po prvych dvoch, troch odcerveniach pastou sa da pouzivat lacnejsia verzia -tablety, bez akychkolvek vycitiek svedomia.
"su tam vtedy vazne rizika, ze to zviera nezvladne a uhynie" - tomu sa da elegantne vyhnut. Aj keby ta macka rovno nezdochla, tak sa da vacsinou predist (alebo aspon zmiernit) jednej velmi ugrcanej, udychcanej a utrapenej noci.
@refly nemas uplne pravdu, nie je to tak ciernobiele ani s tou pastou, za prve uz som zazila aj odcervenie pastou kde bolo tak precervene zviera, ze aj na pastu reagovalo katastrofalne. A naopak zazila som mnohe odcervenia pastou ktora tak "skvele jemne posobi", ze tie zvierata nedokazala odcervit ani na niekolky raz. Takze nie, pasta nie je zaruka ze v pripade extremneho zacervenia a zleho stavu zvierata, ze jednak pomoze a jednak sa zvieratku nic nestane. Prax.
A k jezkovi - logicky pouzivat pripravky ako su prenho bezpecne a ako hovoris, ak neviem, neberiem, alebo sa radim inde. Ano, to je zaklad. Takze ma mrzi ze doplatil na nevedomost veta...
Ak ta tbl neostala v miske tak.ju zjedli. Bežne aj psom to dajú zjesť lej tak. Alebo zapichnu do syrokremu, syra atď. Každý si už nájde fintu. Ja to môjmu strcim do krku. Kto to nevie, iba k úrazu môže prísť, duplom pri mačke. Opakovanie tbl by som prebrala s veterinarom. Možno odporučí napr aj vymeniť preparát alebo povie ci opakovať o týždeň, dva, mesiac...
@simca06022011 pes to zje ale mačka nie mačka to v jedle cíti mala som veľa mačiek v dočaske a tak a žiadna mi v jedle tabletku nezjedla, mám aj svoje mačky a mačka to proste cíti v jedle, nezje to neverím, so psom nie je problém do hocičoho mu dám tak to len prehltne a hotovo
@nika523 nie každý pes to zje. Môj to vyberie. Čiže vôbec to nie je pravidlo. Ja by som mačke do papule prst nestrcila :D dobrovoľne nikdy :D podľa mňa to zjedia aj mačky, to máš len šťastie:D
@colsami Popravde teraz neviem akym smerom sa ubera tato diskusia...
Chcela som povedat to, ze pasta ma mensie riziko nez tablety. Takze ak neviem, pasta je dobra volba. Ci ideme sa teraz o tom hadat? Jasne ze sa to moze posrat aj s pastou, nehovorim ze nie. Hovorim ze je menej pravdepodobne ze zviera bude trpiet. Ci kaslat na to?
A co sa neucinnosti tyka... obcas teda mavam na docaske macata a zrovna aj minuly aj predminuly rok sme mali pripady, ze sme ich nevedeli odcervit. To sme ich potom uz odcervovali tabletami kazdy tyzden, aj sme menili znacky odcervovakov aby si tie potvory nevytvorili imunitu a aj veterinar ich odcervoval injekcne. Trvalo asi 3 mesiace (takze 12 davok celkovo), kym sme sa toho zbavili. Niekedy sa moze stat ze odcervovanie je beh na dlhu trat.
@nika523 Co myslite? Umrtie? Ako povedal moj veterinar "moze sa stat". Myslim ze clovek, co ma za zivot 1-2 macky sa stym vobec stretnut nemusi. My riesime odchyt, preliecenie a umiestnenie divych, takze sa mi ich premlelo rukami viac. A teraz tipujem, ale... povedzme ze stvrtine maciek je po odcerveni zle. Niektorym viac, niektorym menej. Akonahle som nadobudla tuto vedemost, tak som na to prve odcervenie alebo dve zacala davat pastu, aby sa tie cervy poriadne preriedili a potom davam normalne tablety, ak este treba. Osobne sa mi pasta podava horsie, ale zvierata trpia omnoho menej. Dovolim si dokonca povedat ze po paste sme -zatial- komplikacie nemali ziadne. Dufam ze to tak aj ostane. Takze ak sa ma niekto pyta, tak budem ocividne odporucat pastu.
A ak myslite to trojmesacne odcervovanie... no, z toho mi bolo takmer do placu :D Hlavne ked ponahlate s preliecenym zvierata, aby ste ho mohli umiestnit do novej rodiny, kym je este male a ono ma nonstop hnacky. Potesi. Absolutne neviem preco to tak bolo. Vet iba povedat ze obcas to treba dlhsie odcervovat. Kamarat ma ma jednu macku a tu tiez odcervoval 2 mesiace.

@leyla97 najlepšie je mačku chytiť dať jej hlavu mierne do zadu a podať tabletku rovno do úst - aspoň takto dával manžel našej keď brala antibiotiká...mám 2 mačičky vonku a tie by mi tabletku nezjedli a keď sa dá do jedla nie je 100% že ju prehltnu..tak im dávam spot on pipetu na krk - vyššie ako sú lopatky - Advocate...ale 3 ks stoja okolo 36€