icon

Ako efektívne používať clicker na výcvik psa?

12. feb 2025

Ahoj. Ako správne a efektívne používať clicker pri tréningu psa? Alebo čo iné lepšie odporúčate?

kratucka
12. feb 2025

Ono to ma svoju postupnost s pochvalou aj pamlskom a tymto kliknutim. No neviem my sme to nepotrebovali, isli sme na to klasicky po starom 😅

autor
12. feb 2025

@kratucka ako po starom 😄 nám práve známa dala darčekový tašku pre psíka kde bol aj ten clicker

wolf_
12. feb 2025

Najskôr psa "naklikáš" - klik, odmena, klik, odmena, klik, odmena.... Keď už to chápe - spoznáš to hlavne tak, že na psovi vidíš, že po kliknutí automaticky očakáva odmenu, tak to zavádzaš do praxe - klikneš v momente kedy pes spraví čo po ňom chceš (načasovanie je dôležité) a odmeníš (odmena za kliknutím ide vždy). Je to vlastne označovač toho konkrétneho momentu, za ktorý je pes odmenený. A čo iné? No ako označovač sa dá použiť aj obyčajné krátke slovo, tj. namiesto kliknutia hovoríš slovo. Neviem čo iné "lepšie" by si chcela 🤷‍♀️

moonlight1210
12. feb 2025

Ma to byt tak, ze kliknes presne v momente, ked urobi to, co chces a das hned odmenu.
Bud len z dlane nech si vezme, alebo mu ju aj kusok odhodis (ak je to velmi aktivne plemeno, aby sa pri treningu nezacal nudit).

A bud si ho teda natrenujes dopredu ako pisu vyssie, ze kliknutie znamena spravnu vec a odmenu, a potom ho dalej trenujes na ine veci uz s klikanim.
Alebo to pochopi v ramci vycviku, ako to spolu suvisi (klik = spravna vec = odmena).

nila0622
12. feb 2025

Odporúčam na túto tému si pozrieť aspoň nejaké inštruktážne videá, prípadne knihy, ak nie rovno navštíviť nejaký kurz, kde ti to vysvetlia. Lebo kliker fakt nie je "problematika," ktorá sa dá ozrejmiť piatimi vetami na MK 😬

autor
12. feb 2025

@nila0622 vyzerá to jednoducho

nila0622
12. feb 2025

Keď myslíš, tak potom ti stačí ten vzorec vyššie klik = správna činnosť = odmena 😅

autor
12. feb 2025

@nila0622 ano budeme to skúšať

nynia
12. feb 2025

Pes ma reakcny cas 1.6sekundy ak po tom case kliknes tak je to uplne zbytocne ho pouzivat. A najlepsie naucit napr pri povele ktory vie ak uz nejaky vie napr daj labku, sadni... ked to urobi hned kliknes a pochvalis ked to pochopi mozes pouzivat pri novych poveloch. A co je podla mna najlepsie jr zistit naco ma pes drive ci na jedlo alebo hracku kliker za mna ma vyznam najma pri vyssej poslusnosti, kde sa jedna o sekundy aby pes pochopil co je spravne na uplne zakladne povely ja osobne by som ho nevolila.

wolf_
13. feb 2025

@nila0622 ja napr. súhlasím s tebou, že problematika markrov je oveľa širšia, najmä ak už človek rieši rôzne detajly alebo nebodaj nepoužíva len jeden marker, ale xy markrov znamenajúcich xy vecí... toto tu je len základné pochopenie ako to +- funguje..