Ako odnaučiť psa povel neskáč navždy?
Je to aktivny pes..Chcem zvladnut sama, bez cvičiska.Dakujem za rady.
U mna vzdy fungovalo dvihnut koleno pred seba. To mi poradil kedysi psovod a vzdy to zabralo.
Otoč sa mu chrbtom, to zaberá na všetkých. Samozrejme časom, pri niektorých skokanoch treba viac trpezlivosti.
Nevítaj psa hneď ako prídeš, žiadne ovácie, počkaj pár minút až potom ho pohladkaj. Môj pes je naučený na kresielko, ma svoje kreslo na dvore, vzdy keď prídeme domov a ide si tam sadnúť dostane odmenu. Takze nás vždy beží tanečným krokom privítať k bráne a potom už trieli na kreslo aby dostal pamlsok.
@solange7 Ja sa braním ,tak ze pred seba dam tasku,alebo predmet aby na mna neskakal,ale nie vzdy mam veci poruke.Horsie je ze skace na deti a velakrat ich zvali na zem.Moje deti si na to ale zvykli a nerobia kvoli tomu vedu,ale velakrat ked vyjdem z dveri,pri mne je mala dcera a on si mysli ze nieco mam prenho tak sa oprie labami o dceru tak ze ju moze aj doskriabat,len any sa ku mne dostal.Neskutocne ma to vytaca a turo psiu vlastnosť z duše nenávidím.
Aj to ignorovanie mam odskúšané ale uňho to je raz,tak raz tak.Dobre vie kedy si moze ,co dovolit.Napriklad ak ideme na prechadzku a on zacina vyskakovať na bránku,tak pokial si nesadne a nečaká ,nikam nejdeme.Ale inde to nezabera.On kona velmi impulzívne.
@lujza123 Psa nikdy nevítam ked vchádzam domov.Praveze naopak,dam pred seba tasku aby po mne neskakal.
Dať pred seba tašku či koleno na niektorých psov neplatí, on to vníma skôr ako prekážku ktorá ked nieje skoci znova.
Pomáha to otočenie chrbtom, žiadny očný kontakt, ale psa vzdy pohladkať ked sa ukľudní a prestane skúšať skákať.
Zo začiatku to vyzerá tak ze ty sa len točíš a pes len krúzi okolo teba aby vyskočil spredu. Po chvíľke ho to prestane baviť, vtedy ak sa skludni pohladkať - ta odmena je dôležitá, on skáče lebo ma pozornost, musíš mu ju teda dať. Ak to nespravis skákať bude stále . Treba byt hlavne trpezlivá a naučiť deti aby to vzdy robili aj oni, vrátane tej pozornosti/odmeny za dobre správanie
My sme zdedili babickyneho 16 ročného psa zvyknutého vyskakovať vzdy a všade a naučil sa neskákat behom 1 týždňa. Potom asi mesiac bol taký ze 5 krát neskočil raz skočil, nevadí aj ked sa mu podarilo skočiť vzdy sme sa otáčali. Pochopil to napriek tomu ze to bol už psi dedko.
@lujza123 Ked sa otocim chrbtom,vyskoci na chrbat,on ma silnú potrebu skakat a vítať.A co ked vyskoci na chrbat,ako reagovat?Lebo aj toto robim ze sa pričom,no pes aj tak vyskoci,sice nie spredu ale zozadu.
Deti su este male na to aby s nim takto cvičili,deti si nevšíma ked som tam ja ale ak su same na zahrade tak po nich vyskakuje,alebo ich zvali tym ze sa chce dostat ku mne.
Ale skusim este s tou odmenou.Len on je dobre prefikany,ked vie ze dostane odmenu,poslúchne ak vidi ze nemam kasle na mna.
Chce to trpezlivost a pochopenie jeho správania. Ked ide skočiť vyberie si chrbát ? Nie, skúša to spredu, do chrbta skoci až ked sa mu otočis. Ked vieš ze ide skočiť aj zozadu spravis rovno s otočkou aj krok dopredu tým mu znemožníš aby sa ta dotkol aj labkami. Ďalšia vec je pozornost, pri otočeni chrbtom ho musíš totálne ignorovať, aj to ze sa po prípadnom skoku na neho otočis tvárou a hrešis ho je v jeho očiach vytúžená pozornost. Čiže vytrvalé otáčanie, ignorovanie a to skombinovať napríklad s učením ze akonahle doskákal a je na zemi dostane odmenu. Skúste to čakanie na jeho mieste, naučiť ho vzdy ked prídeš ma ist tam, cakat a bude odmenený
Pri niektorom psom správaní to chce naozaj konskú dávku trpezlivosti a vytrvalosti, nevzdávať sa, opakovať to do aleluja. Žiadny pes nepochopí to otáčanie hneď, pripadne aj ked to ako tak chape je príliš rozjaseny aby sa vedel ovládať, naučí sa to ale zvykom
Ja som mala už dosť psov, fakt sú v ich výchove obrovské rozdiely, co jeden vie hneď druhý sa to učí dlho.
@lujza123 Dakujem,ten nas je dost inteligentná rasa,len je tvrdohlavý a neposlucha ma az tak na slovo vo vsetkom.Vyskusam i ked priznám sa ,ze nie vzdy na to mam aj cas,lebo zvatsa mam plne ruky tašiek,deti za mnou,nakup a potom nas víta skakajuci pes.Ale dakujem za radu,začneme trénovať.
trener psov Ferko radi, ked pes vyskoci, chytit ho, objat ho a akoby pevne stlacit, aby to psovi bolo neprijemne. Po par razoch prestane
Tak tomu verím ze s rukami plnými tašiek a detmi sa nedá moc skúšať otáčacie manévre
Skús ho aj ucit cakat vas na mieste, na nášho to zabralo lebo on sa nam pchal do nákupu
Najskôr ho naučíš “na miesto” iba tak, vzdy ked mu chceš dať niečo, pred jedlom. Potom stačí vzdy pri príchode mu opakovať slova ktoré už pozná “miesto” čakaj, dostaneš piškotu a pes aj zabudne na skákanie tak poletí si sadnúť na miesto a tam bude poskakovat a slintat 😀
@cingi to moc nezaberá ale nasla som fintu keď hryzie rukávy mne a deťom,tak sa chce hrať.Chytim ho zozadu,zdvihnem do vzduchu a občas sa otočíme okolo mojej osi a hneď je krotky😉No a deti majú ešte aj zábavu.Ale toto je naozaj dobrý trik🙂
Pri výchove psa by si mala mať zaužívaný spôsob akým psa chváliš a akým mu naznačuješ, že si neželáš aby robil to, čo aktuálne robí. Máš nastavený takýto spôsob komunikácie?
Ak áno, tak postup je taký, že keď pes ide k tebe aby ťa privítal, tak sa k nemu zohni a zabráň mu tak vyskočiť. Hneď ho pochváľ. Ak sa mu podarí vyskočiť, tak mu daj jednoznačne najavo, že si to neželáš a nechváľ ho. Môže sa stať, že ho to úplne neodnaučíš, ale mal by aspoň vedieť zareagovať na povel a prestať skákať, keď mu to prikážeš.
Ale to s tým uchytením zozadu a zatočením to si robíš srandu??
Co mas za rasu?
1. Ignor nežiaduceho správania
2. Vysoké zdvíhanie kolien
3. Naučenie povelu - skáč, čo potom môžeš "zakázať"...
4. Tréning, tréning a zase tréning
5. Môže pomôcť jedlo, hračka
(po psíkovi budeš chcieť, aby neskočil za čo ho odmeníš, to budeš nonstop opakovať až sa to naučí, po každom neskočení v klasickej situácii odmeň a ono to pôjde.)
Veľa šťastia😊
Ak ho chces efektívne naučit aby neskakal musíš ho naučiť čo miesto toho má robiť napríklad sadni ,žiadne kolenacky a neviem čo a platí to pri všetkom ,ak nechceš aby niečo robil ,nauč ho čo robiť má ,na skakat má sedieť,nemá sa ťahať má chodiť pri nohe ,nemá štartovať po autách a po psoch má ist pri nohe resp ho naučiť na nejaky target alebo kuk na mňa ,jasné tsn posledný prípad je náročný to je veľa veľa trénovania ,a hlavne silná motivácia (odmena)
Ak chceš, aby neskákal po ľuďoch, tak v čase keď je vyskočený mu šliapni na zadnú nohu, teda na tú na ktorej stojí, nie silno ! samozrejme, nauč to aj členov rodiny, už po pár dňoch pes pochopí, že to nemá robiť a upraví svoje správanie
Cvicim psov, napis mi a poradim ti.

Chat GPT :
Aby si svojho psa efektívne odnaučil skákať na ľudí, môžeš postupovať takto:
1. Ignorácia: Keď pes skočí, odvráť sa od neho a ignoruj ho, kým sa neupokojí. Pre psa je často dostatočnou motiváciou, že pri skákaní nedostane pozornosť.
2. Tréning alternatívneho správania: Nauč ho povel, ktorý ho zamestná, ako napríklad “sadni” alebo “miesto”. Tento povel mu vždy daj predtým, než stihne skočiť.
3. Posilňovanie žiaduceho správania: Keď pes zostane na zemi a neskočí, ihneď ho pochváľ a odmeň. Opakuj tento postup zakaždým, keď sa zachová správne, aby si upevnil jeho správanie.
4. Dôslednosť: Všetci členovia domácnosti a návštevy by mali psa ignorovať, keď začne skákať, a odmeniť ho len vtedy, keď je pokojný a nereaguje skákaním.
Týmto postupom by sa mal pes postupne naučiť, že skákanie na ľudí mu neprináša žiadne výhody a začne sa správať pokojnejšie.