Ako priateľsky zoznámiť labradora s mačiatkom?
mali sme už rôzne kombinácie zvierat a teraz nás čaká kombinácia 1,5 ročný labrador a 2 malé mačatá. náš pes bývalého kocúra rád preháňal, nič mu nespravil, len mal záľubu v tom, ako sa kocúr rozutekal. ten už mal svoje grify ako psa obísť. no priniesť malé mačence k tomu nášmu čo je ešte nie úplne dospelý disciplinovaný pes sa mi zdá veľká výzva, nechcem mačky stresovať, ale zároveň ich na dvore určite chceme. máte nejaké triky, ako psovi "vysvetliť" a vytrénovať ho na mačaciu prítomnosť? labrador má v sebe do istej miery prinášací inštinkt z lovov, tak asi to nebude ľahké.dakujem
@bielasovicka este nedoniesli. a ďakujem za radu, z ktorej som sa nič nedozvedela.
@zuzinabila no poradiť neviem, ja len ľutujem tu mačičku 😊
@bielasovicka nemusíš nikoho ľutovať. potrebujem konkrétne rady aby sa mala dobre ked k nam pride a nemuseli sme ju ľutovať.
@zuzinabila ó no dobre, pardon
@zuzinabila dat maca/ta do prepravky a nech okolo nej pes behá, keď bude stekat, behať, tak ho treba skludnit, dat ho lahnut. Takto bude maca v bezpeci a pes si navykne na niečo nove. Bude to trvať dlhsie, kým bude pre neho nezaujímavé. Mat na rukach maca moc neodporúčam, asi by vás to veľmi bolelo, keď sa zľakne a začne škriabať.
@tramtada31 dakujem, ocenujem tuto radu👍
@zuzinabila my sme našu micu zoznamovali postupne, lebo nas pes nema socializaciu s inymi druhmi a bola v mode zabit vsetko cudzie (holuby, sliepky, mysi) ...kym si zvykli na seba tak sme mali macku vyhradne vnutri a davali sme onuchat a na striedacku pustali z voditka az nakoniec boli volne obe...najprv s kontrolou a potom uz aj bez...bolo treba psa okrikovat zo zaciatku ked po nej vystartovala ale nakoniec pochopila, ze macka je kamoska. Cca mesiac to trvalo.
@tinqua super, vdaka!
@bielasovicka prečo chúďa?🤦♀️ labrador je mierumilovný pes! Naučia sa obaja bez problémov a časom sa budú k sebe túliť a spávať
Male mača bude viac prskať ako dospelá mačka. Povaha mačky sa nedá takto popredu vidieť. Ťažko poradiť keď ešte mačiatka nemáte. A plus pes je v puberte viac menej takže bude just skúšať. Možno by som to skúšala postupne keď mačata budú spať opatrne k nim priviesť psa . Samozrejme treba im nechať čas. Čas kedy nebudú v kontakte zo psom až neujdu. Da sa že si zvyknú ale mačky sa vedia vynájsť. Mam azijata a 2 kocúrov. Starši ho ma na háku . Da sa do klbka a ma veget . Mladší mu hneď ujde sa schova a provokuje ho lebo vie že keď je pod autom či v kotolní na skrini že zbytočne pes čaká
@mariska1989 ano, je to individndi. susedov kocur na nasho psa raz tak vyprskol a poskrabal, že odvtedy ho pes ignoruje, dokonca mam dojem, ze sa ho az boji. no uvidime, ano, pes pubertiak je zaberák na nervy🙂
@zuzinabila môže byť že sa ho boji . Predsa pazúry vedia urobiť peknú bolesť a ak to bolo na nos napr ich to boli tiež dosť. Ale vo všeobecnosti pokiaľ pes není ostrí alebo skôr útočný tak mačka si svoju dominanciu vie vybojovať a vedia potom v pohode žiť jeden vedľa druhého. Dokonca labrador a mačka by sa mohli spriateliť tak že by spali vedľa seba. Ale na všetko treba čas
@zuzinabila úplne postupne. Máš karantennu klietku? Ak sú mačiatka malé, umiestni ich do nej. Tam budu v bezpečí, myslím tým ze ich labrador nepristúpi 😁 zvyknú si navzájom na pachy, poobzeraju sa po sebe, možno pooblizuju a poťapajú. Budú spolu a úraz nehrozí. Možno po týždni by som ich na chvíľu pustila k sebe, časom ten interval predlžovať a budeš vidieť, ako sa to vyvíja. Myslím, ze labrador a macata je lepšia situácia ako mačatá k dospelej mačke.
Mačka v klietke sa použiva pri skúškach vlôh,poľovnych psov.Labrador je poľovne plemeno
a môže si nájst cestu k nim,ale nemusi.Mal som niekoľko labradorov,ale mačka pokiaľ nestihla ujsť,tak by skončila so zlomenýn väzom.
Veľmi zaleži od povahy a ovladatelnosti psa.
Začiatok- prvy kontakt,bude veľmi stresujuci pre obidve strany.Určite začinaj velmi pomaly.Pes ma svoje teritorium,ktore chrani a mačka bude novy neznamy podnet a bude trvat dost dlho,kym sa ju nauči akceptovat.Možno si na seba postupne zvyknu,ale je možne,že nie...Držim palce a prajem veľa štastia🍀
@tundra uvidime. s nasim kocurom, ktorý už žiaľ nie je medzi živými žili na jednom dvore 1,5 roka bez ujmy, okrem toho, že niekedy ho naháňal, ale istú dobu spali v jednej kôlni, kocúr na stole, pes pod stolom, nikdy mu neublížil len mal pôžitok z toho ako pred ním kocúr utečie. spojila som sa s jedným chovateľom, cvičil už cca 50 labradorov a vravel, že takmer všetci labradori čo prešli jeho rukami sa dokázali prispôsobiť spolužitiu s hocikým v domácnosti. uvidíme🙂 dúfam, že ten náš nie je výnimka, ale zlikvidovať kocúrov by nemal, jedine teda ponaháňať, čomu sa chcem tiež vyhnúť.
@tundra ale teda nebude to asi pes, ktoremu psi mačka na chrbte alebo sa navzájom zohrievajú🙂 skôr provokatér. má len 1,5 roka , tak povaha ešte nie je asi úplne vyformovaná🙂
@zuzinabila
Ahoj. Keď som doniesla domov našu mačku, tak mala 2 mesiace a moji psíkovia už 70kg a skoro 2 roky . Priniesla som ju v náručí, položila na posteľ a oni ju asi hodinu olizovali, bola vystrašená, celá mokrá a oni nespali celú noc , lebo ju mali potrebu strážiť. Samozrejme celý čas som na tej posteli bola aj , keby niečo a na druhý deň ráno, si našla otvorenú skriňu a skrývala sa tam prvý mesiac , keď boli psíkovia v dome , ona si zaliezla do skrine 🙂a keď boli vonku , tak sa prechádzala po dome . Po mesiaci u nás doma už s nimi aj spávala a odvtedy je to láska . Medzitým už mala aj malé mačiatka a hneď po narodení ich psíkovia strážili 🙂. Jedno mačiatko sme si nechali a od malička spával v posteli so psíkmi a doteraz je to tak , aj keď už mačičky sú dávno dospelé, ale vždy spávajú spolu v posteli so psíkmi a veľakrát vidím, že keď sú vonku , idú okolo seba tak vždy sa bozkávajú. Takže vôbec sa neboj, ja mám psíkov ktorí majú skoro 80kg , jedno plemeno je bojové a vychádzajú spolu úžasne. Dôležité je , aby to bolo malé mačiatko a oni si na seba zvyknú za pár dní. Na dospelú mačku nie , ale maciatkam neublížia. Moji psíkovia tiež naháňajú susedove mačky, ale na svoje nedajú dopustiť.
@katkakatka6 to je krasne,dakujem🙂
@zuzinabila
Nie je zač, choď do toho 😉
@katkakatka6 mohla by som sa este 1 vec ? ty mas psikov alebo feny? ci to nie je aj tak, ze fena ma skor ten materinsky pud🙂
@zuzinabila ja mám psa aj fenu a máme 4 micky a presne ako ti napísali, je ťažšie zviknut staršie micky na psov. Naše mačky majú 6 rokov kocúr najmladší mal 1 rok. Fena má 6 mesiacov a pes 1 rok. Naši ich milujú nevedia sa ich nabažiť, stále sú pri nich ale mačičky sa tvária tak, že no dobre a čo ako mám robiť? Pred tým na ne praskali aj sa ohanali teraz ich akceptujú ale že by naše psy zbožňovali tak to vôbec. Máme veľmi mierumilovné plemeno Border kolie.
@zuzinabila
Mám psíkov a 2 mačičky 🙂
Drzim palce, labky su uzasne psiky. Nasa miluje mačky, zial mačky ju nie 🙈 ale verim ze casom sa spriatelia...idealne by bolo keby boli mačky malinke kedze mozno by sa psovi nebranili az tak. Každopádne drzim palce. Ako dieta sme mali koliu a na rohožke spal cely den v objatí s mačkou...akonahla sme vysli z domu, pes buchal labou mačku po hlave 😆

@zuzinabila prosím ta, a prečo ste doniesli malé mača k labradorovi? Chúďa mača 🤔