Ako riešiť neustály štekot psa pri dieťati?
Ahojte, potrebovala by som poradiť ohľadom psíka. Máme doma jazvečíka, má 3 roky. Všetko s ním bolo super, až kým sa nám nenarodilo bábo. Vždy keď dieťa začalo plakať, psík začal veľmi štekať a kňučať. Ukazovali sme mu ze sa nič nedeje, že je dieťa v poriadku, no nič nepomohlo a nestíchol až kým plač neprestal. Mysleli sme si, že keď bude dieťa väčšie, prestane to, no opak je pravdou. Časom sa to stále zhoršovalo. Psíkovi vadí keď dieťa plače, keď sa smeje, keď rozpráva, proste hocijaký zvuk. Začne hneď štekať, kňučať, zavýjať. Dieťa, keďže je už staršie a vníma čo sa deje, začalo psa provokovať a presne vie, ktorý zvuk mu vadí najviac a baví ho, že mu pes na to "odpovedá" štekotom. Takže máme doma od rána do večera cirkus. Skúšali sme už všetko, po dobrom, po zlom, cvičiteľov, no nič nepomohlo a situácia sa len zhoršuje. Psík s nami už moc nechce tráviť čas a radšej chce byť sám. Tak sme sa rozhodli, že by sme mu chceli nájsť nový domov. Nebolo to ľahké rozhodnutie, tak prosím nesúďte a nepíšte, že sme si nemali kupovať psa. Chceme mu nájsť nový domov aby bol znova šťastný a mal pekný život. Našlo sa pár ľudí, skúsili sme nejaké rodiny, no tu nastáva problém. Psík sa u druhých rodín správa úplne inak ako doma. Má naučené hygienické návyky a doma nemáme najmenší problém. No keď si ho zobrala iná rodina, cikal im všade vnútri a vrátili nám ho. Neviem čo máme ďalej robiť, psíka si nechať nemôžeme a on sa u každého správa takto. Ako mu máme nájsť nový domov keď, sa správa takto a nikto ho tým pádom nechce? Prosím ak máte nejaké rady alebo skusenosti poraďte. Je to naozaj dobrý psík, poslušný a hravý a zaslúži si normálny život ktorý mu chceme dopriať.
tvoji rodičia by si ho nemohli zobrať?
A dávate mu dostatok pozornosti a lásky? Pripadá mi to, ako keby proste žiarlil na bábätko. Treba mu ukázať, že ste ho neprestali mať radi a príchodom drobca sa nič nemení 🙂
@martul bohužiaľ nie, skúšali sme všetkých ľudí čo poznáme, no nikto sa nenašiel
Ja sa do toho absolútne nevyznám, nie som odborník ale..
Dávali/dávate tomu psíkovi pozornosť, lásku ?
Náš predošlý psík bol týraný, vzali sme ho z útulku.
Trpel separačnou úzkosťou.
Zavíjal, štekal, ničil čo mu prišlo pod labky/zuby.
Zohnali sme odborníka.Ja som ho nazvala " psí psychológ " ( ono to má svoj názov ale nepamätám už )
A zo psíka sa stal nový, úžasný psík ktorý mi doteraz neskutočne chýba (museli sme ho dať pred 5 rokmi uspať )
Ten pes mal od zaciatku vediet jednu vec - normalne posluchnut na povel "ticho" pripadne "chod na miesto", ked zacal vyvadzat. Bezna vec co sa da bezne naucit pri troche casu na psa. Tam ste mali zacat. Taku este nehrali, aby mi pes doma robil take cirkusy. A pes by tak nenervoval sam seba i Vas, vsetko by vyzeralo inak... Bol by to normalny (vychovany) rodinny psik a nemali by ste ziaden problem s beznym fungovanim. Len to chce(lo) na psa cas a normalnu spravnu vychovu, nie nechat si ho robit co chce on.
@talia13 od narodenia dieťaťa som sa snažila mu dávať dostatok pozornosti, vždy bol pri nás keď sme sa hrali, chodili sme na dlhé prechádzky, mal pozornosti toľko isto čo aj predtým až kým sa sám nezačal radšej izolovať
@maca1984 dávali sme mu to, čo aj predtým, keď nie dokonca viac aby nemal pocit, že sme ho odstrčili, no sám sa už izoluje čiže to už tak nejde
Ja mám pocit že tým že sa začal sám separovať, tak jednoducho nemá kľud. Ak ho dieťa chodí takto šikanovať, tak sa ani nečudujem.
@colsami snažili sme sa, ako som písala, skúšali sme to doma my ale aj cvičiteľa sme mali a nič nepomohlo. Keď začne, nedá sa zastaviť ničím. Dostali sme už aj názor, že to môže byť nejaká psychická porucha u neho no aj keď sme sa pýtali ci už známych, ľudí čo majú psov, odborníkov, nikto sa nestretol s týmto problémom a takouto reakciou. Inak je poslušný, poslúcha na povely a aj vonku chodí na voľno lebo na slovo poslúcha. Je normálne vycvičený, nezanedbali sme ho a venovali sme mu veľmi veľa času. Viem ze je veľa ľudí ktorý zanedbajú vychovu a nechaju si psa skákať po hlave, no nepatrime k takým🙂
Čiže nejaký skúsený kynológ, ktorý sa špecializuje na nevhodné správanie psov, bol u vás doma opakovane a povedal, že sa s tým nič nedá urobiť? Schválne píšem o kynológovi, nie nejakom bežnom cvičiteľovi. Pretože na toto je potrebný skúsený kynológ, ktorý pracuje s problémovými psami. Lebo neverím, že by ani po opakovaných návštevách nedokázal nájsť riešenie.
A teda chudák pes, dúfam, že dieťa nedáš inam, ak sa nebude chovať ako chcete. Nie som psíčkar, ale je mu ľúto toho psíka, že ste ho dohnali k tomu, že chce byť sám. Áno, som si istá, že ste ho k tomu dohnali. Zlým správaním a prístupom k nemu a tým, že ste nezakomponovali do toho kynológa orientujúceho sa na problémové psíky.
A ešte ho aj dáte k niekomu, kto ho vráti ak nejde všetko ako má. Veď to zvieratko potrebuje čas. Ak raz má hygienické návyky, tak ich má. Len bol v šoku, že je v inom prostredí, preč od svojej rodiny. Potreboval lásku a čas. Nie dať ho ľuďom, ktorí toto evidentne nepochopili.
@misiak7777 Dieťatko psíka nešikanuje, bavíme sa asi o dieťati rok až dva starom. Ono netuší, že psík šteká preto, lebo mu niečo vadí, dieťa v takom veku to berie ako komunikáciu. Ono vydá nejaký zvuk a psík odpovie štekaním. Žiadna cielená šikana, toto si fakt prehnala.
@melanta na začiatku je otázka a na konci už si si istá že sme to neurobili🙂 ako píšem, skúšali sme to aj s odborníkmi a stále sa nič nezmenilo. Psíka sme mali ako prvé dieťa a snažili a aj sa snažíme pre neho robiť to najlepšie čo vieme. Keďže vidíme ze psík s nami už nie je taky šťastný ako by mal byť, snažíme sa mu nájsť rodinu kde by mu vedeli všetku tú lásku a šťastie dať. Myslím si, že nie je nič zlé na tom, snažiť sa mu pomôcť týmto spôsobom keď viem, že mu bude lepšie. A áno, dali sme ho inej rodine, ja viem ze psík potreboval čas ale oni mu ho asi dať nechceli. My nemáme ako dopredu vedieť ako sa zachovajú. Po prvé, predtým ako sme im ho dali sme sa viac krát stretli aby sa spoznali a nie ze na prvý krát im ho dáme a hotovo. A po druhe, psík nikdy nemal u nikoho také správanie ako u nich ani keď bol na strážení niekde a tak sme vôbec nevedeli ze sa také niečo môže stať aby sme ich na to upozornili. Naozaj sa snažíme robíte všetko pre psíka len s dobrým úmyslom.
Skúste ho dať k niekomu koho psík pozná . Niekoho z rodiny a uvidíte ako sa tam bude správať ..
@zuzitko74 máš úplnú pravdu, dieťatko má rok a nerozumie tomu, že mu tým robí zle. Samozrejme ze ho nenechávam aby mu takto robil zle naschvál. Ale počujú sa aj cez stenu alebo dvere. Snažím sa vysvetliť ze sa to nesmie, lebo psíkovi to vadí, ale dieťa je ešte moc male aby tomu rozumelo
@mmirka02 keď je s nikým koho z rodiny alebo koho pozná, je vidieť na ňom že je šťastnejší ako u nás, je veselsi a nemá vôbec problém s cikanim vnútri. Vie sa pekne vypýtať
Niektoré psy sú velmi ziarlive a dieťatko ich z dovtedajsieho vyslnia odsunie. Bála by som sa že malinkej moze ublížit, takže je určite bezpečnejšie posunut ho do vhodnejsieho prostredia. Že im cika môže byť zo stresu, ale s trpezlivostou a doslednostou to určite zvládnu. Myslím si že to je len otázka času, kým si pes zvykne na nové prostredie, novú skupinu.
@zuzitko74 nie, neprehnala. Samozrejme nie je to cielená šikana, ale ten pes sa tak cíti. Pretože nie je normálne, ak sa stráni "svojej svorky", to je fakt
@misiak7777 Ten psík sa tak cítil aj vtedy, keď bábätko plakalo, že je hladné, takže o šikane tu naozaj nemôže byť reč. Je to len zbytočne tvrdé slovo na vyvolanie negatívnej reakcie voči autorkinmu dieťatku.
@zuzitko74 mám nakresliť že je to obrazne povedané že pes je ako keby sikanovany? Nemám za cieľ aby tu autorka bola pranierovaná.
@misiak7777 Nemusíš nič kresliť, stačí používať slová, ktoré presne pomenovávajú skutkový stav. Všetkým nám je jasné, že psík sa vo svojej rodine prestal cítiť dobre a trpí tým, čo tam zažíva. Netreba používať slovo, ktoré sa používa na označenie vedomého, cieleného a zlomyseľného trápenia živej bytosti, lebo k ničomu takému v tejto rodine nedochádza.
Psik si u cudzich ludi, ktorym ste ho dali, znackuje teritorium. Tiez mame jazvecikov a robili to, ked sme si ich priniesli domov aj ked mali hygienicke navyky. Do 2 tyzdnov by to odznelo, ale novi majitelia by museli mat kusok trpezlivosti 🤷🏻♀️
Nafotte ho a dajte to jazvecikovskych skupin na fb. Ja viem, ze ludia vas aj tam budu lyncovat, ze ste hrozni majitelia, ze naco vam bol pes ked sa ho teraz zbavujete kvoli dietatu a blabla.. nevsimat si to, robite to pre dobro psika. U vas mu uz zjavne tak dobre nie je, ako by mu mohlo byt v bezdetnej rodine. Dopyt po jazvecikoch je velky, ale davajte velky pozor komu ho napokon date, aby sa naozaj mal lepsie a nie horsie v konecnom dosledku.
@hankab takže to pravdepodobne bude robiť aj keď nájdeme niekoho ďalšieho... aspoň budeme vedieť na to upozorniť. Veľmi ďakujem za radu. Skúsime ten fb a snáď nájdeme vhodnú rodinu😊
Ano, povedala by som, ze u samcov je to bezne. Potrebuju si to tam “oznacit”. No staci byt dosledny (novi majitelia) a aj tvrdohlavy jazvec pochopi, ze sa treba prenastavit a chodit na potrebu von. Drzim palce, aby ste nasli vhodny a dobry domov 😊
@hankab ďakujem veľmi pekne za pomoc, aspoň vieme dopredu ľudí varovať😊
Mala som klientku ktora mala doma tiez psa,z utulku(alw ten tam bol len 6m v utulku).Dostala ho od dcery,dcere sa narodilo dieta s pes zacal byt chory ,vypadla mu srsť,nezral.Psa si vzala babka ale hovori ze tie deti,uz maju 3 r ked pridu take ten pes je na ne zly,stale ziarli a aj deti uhryzne.Cize moze ten pes žiarliť a s tym nic nenarobíš,jedine mu najst lepsi domov alebo potom doma mat zavyjanuceho psa.Ak teda pises ze ste vyskúšali vsetko.Este skusit dietatu dohovoriť,nech neprovokuje psa,predsa je rozumnejší ako pes.
@dobryden ďakujem, snažím sa vysvetľovať ale ešte je to malé dieťa na to, aby tomu rozumelo. Myslí si, že sa tak rozprávajú a nerozumie prečo pri ňom nemôže robiť žiadne zvuky
Ešte je šanca že časom ohluchne ako náš 🙈 a nebude na podnety už tak citlivo reagovať. Ale už ani na povely 🙃 s naším "deduškom" už komunikujeme len posunkami 😁 ale je kľud. Donedávna reagoval na každý silnejší zvuk štekaním
Situacua sa da velmi lahko vyriesit - kupte obojok proti stekaniu.

prepáč, nemohla som to ani len dočítať.... 😢