Ako riešiť problém voľne pustených psov na sídlisku?
Dobrý deň,ako by ste rieśili problém,keď na sîdlisku ,kde bývate sú pravidelne venčenê veľké psy bez vôdzky.Je to veľmi neprijemé,obmedzujùce .Ďakujem za rady
@modrykolibrik tak ani jedno ani druhe nie je v poriadku. Za deti aj za psa je niekto zodpovedny. Aj pre deti su urcene ihriska, psa medzi ludmi pustat behat je cez ciaru. Nie je to dobre ani pre psa, ani pre ludi.
Ja som psickar ale sama nechapem, preco maju ludia potrebu tahat psov do obchodneho centra. To nie je miesto pre psa. A uz vobec by som psa bez vodzky v nakupaku nemala - to je cista bezocivost. Ak do zooobchodu, tak len tam a von. Na vodzke.
Kazdy ma svoje miesto - deti, dospelaci aj psy. Vsetko je o respekte. Nepotrebujem zakon ci vzn na to, aby som vedela, ze ludom moze pes nahanat strach. Tak preco by som ludi okolo terorizovala a nadriadovala jeho potreby nad ludske pocity. Ked nemas kam so psom, tak si ho nekupuj. Sadni do auta a prevez sa s nim tam, kde nebude ohrozovat. Nejde len o to ci kuse, ale pes sa casto zvrtne, zmeni necakane smer, takto vznikaju strety, ktore koncia zranenim. Inteligentny chovatel nema potrebu mat psa na volno medzi ludmi.
@baubab Ľudia trpieť? Aj psíčkari sú ľudia. Takže otázka sa dá položiť aj opačne - to majú psíčkari trpieť? Ja neobhajujem žiadne obťažujúce správanie. Či už sa bavíme o psíčkaroch al. cyklistoch al. deťoch al. o inej skupine ľudí (každému vadí niečo/niekto 😉 ). Tolerantnosť a vzájomný rešpekt by mal byť. Preto som aj názoru, že pes nemá čo ísť blízko k cudzím (bez ohľadu na to, či má al. nemá vôdzku, či má al. nemá náhubok, proste k cudzím len tak nie a bodka.. koniec koncov aj zákon prikazuje "predchádzať tomu, aby pes útočil alebo iným spôsobom ohrozoval človeka alebo zvieratá,..", čo ale nerovná sa vôdzka). Áno, niektorí psíčkari by si mali vstúpiť do svedomia čo nechajú robiť svojich psov (nie len na voľno ale aj na vodítkach, špeciálne na tých naťahovacích). Ale rovnako by si mohli vstúpiť do svedomia aj tí, ktorí by psíčkara (človeka ako každého iného) najradšej utopili v lyžičke vody a zakázali mu možné aj nemožné.
@darkswan Vzdy vsade kde su ludia a deti je na vodzke rovnako ked su psy ale chodime po bocnych cestickach nie po frekventovanych a v casoch kedy vacsina ludi bud este spi alebo su v skole a praci. Stale trasu prisposobujem tomu kde su ludia a ked nejakych stretneme tolko ma to nezabije na par metrov pripnut a ked sa minieme tak pustit. Dokonca je tak vycvicena, ze ked niekoho vidi automaticky pribehne k nohe, niekedy ani ja si nestihnem tak skoro vsimnut, ze niekto ide a uz ani psa nemusim volat lebo je pri nohe. To je jedna z vyhod mat dobre vycviceneho psa.

@baubab a ako trpia? Ten pes podľa teba netrpí keď sa nemôže vybehať? To isté môžu povedať napríklad ľudia v kaviarňach alebo inde kde rodičia nechajú decká behať medzi stovkami. Hulákať a jacat. Tiež je to obtazujuce