icon

Ako riešiť zimnú starostlivosť o psa?

16. jan 2025

Chceme kúpiť psíka. Konkrétne plemeno zlatý retriver. Máme RD. Nemáme problém s pobytom psa v dome, no chceme, aby si zvykal na pobyt vonku. Pred kúpou riešime množstvo otázok.
Chodíme na dovolenky, či leto či zima. Rodičia bývajú pár minút peši, nemajú problem sa o psa postarať, pohrať sa s nim, ísť na prechádzku… no sú názoru, že pes má byť len vonku. Psov mali viacerých a žiaden nemal prístup do domu. Nikdy.
Ako to prosím riešite, ak idete na dovolenku v zime alebo ak je pes naučený spať iba vnútri tak aj v lete? To sú všetci tak ochotní si cudzieho psa zobrať k sebe dnu? A odísť od neho do práce keď nevedia, ako sa ten pes zachová? Alebo platíte psie hotely?
Zateplenú búdu bude mať, no stále neviem, ako to bude ten pes znášať ak bude v -5 stupňoch v noci nútený spať vonku. Dnu ho nechať počas našej neprítomnosti asi nechcem. Neviem čo tomu psovi môže ísť hlavou a či nezničí nábytok.
Prosím ešte otázka. Ako to robíte so šteniatkami, ktoré ešte nemáte vychované, ak ich musíte nechať doma samé? Zavrieť do klietky mi príde kruté, viem ale že to ľudia, ku ktorým na návševy chodíme robia. Na dvor sa zasa bojím, či by sa nepodhrabal.
Moźno to podla niekoho moc riešim, no mam v hlave tieto otázky, lebo pes je velký záväzok a chcem mať všetko vyriešené. Poradíte?

Strana
z3
biba_18
16. jan 2025

my sme mali psa dnu a nikam nechodil, chodila moja mama k nemu. prišla poobede, išli von, buď išla domov alebo ostala už u nás, večer išli von, spala u nás, ráno ho vyvenčila a išla domov ... a tak dookola ... keď sa jej chcelo zobrala ho k sebe domov, ale ona so psom v byte problém nemala. ak by nemohla moja mama, hľadala by som k nemu aupairku, je dosť ľudí čo postrážia psíka u seba doma za odplatu ...

dommie23
16. jan 2025

My máme labradora, je zvyknutý na dvor (vo voliére ma tiež zateplenú budu), ale keď sme doma, tak je tam, kde sme my 😀 to sú psy, ktoré potrebujú mať spoločnosť, tak preto je s nami vnútri. Akurat keď ideme preč alebo sme v práci, tak je vo voliere, lebo keď sme ho nechali na dvore, vždy nám ho poryloval a hral sa na zahradnika 🤣 ale teda na viac dní sme zatiaľ preč nešli.. ale asi by sme ho dali rodičom na stráženie, oni majú veľký dvor, no dovnútra ho nepustia.. max na zasklenu terasu. Ale tiež sme nad tým už uvažovali, že ako by sme to spravili keď budeme chcieť ísť na dovolenku. Druha možnosť je ten psí hotel…

biba_18
16. jan 2025

a šteniatko samé doma aspoň na začiatku v klietke nie je nič kruté, veď tam nebude 8 hodín, aspoň dúfam ... ale ak nechceš klietku, urob ohrádku ...

dommie23
16. jan 2025

A ešte. Ak iba idem do obchodu a viem že sa vrátim do hodinky, tak ho nechám dnu .. zatiaľ ešte nic nespravil 🙂 ale na dlhšie by som to neriskovala, nudil by sa a zacal vymýšľať

wolf_
16. jan 2025

1. klietka nie je krutá, AK ju naň pes správne naučený - AK je správne naučený berie to ako svoje bezpečné miesto, kde trávi čas rád.. v prípade dobrého nácviku a rozumného! používania to vie byť dobrý pomocník v mnohých situáciách (šteňa z hľadiska bezpečnosti, šteňa z hľadiska učenia na režim,... preprava psa, nutný kľudový režim napr. po operácii, možnosť zobrať "bezpečné miesto pre psa" kamkoľvek napr. na dovolenku atď)
2. nie je ideálne, aby bol pes raz stále vonku, inokedy zas aj dnu atď. Okrem iného v chladnejšom počasí by tieto teplotné výkyvy neboli vhodné.. Takže skôr sa rozhodnúť, či chcete mať psa proste na dvore alebo bude primárne vo vnútri a vonku tak normálne podľa potreby/počasia/bla bla...
3. zlatý retriever nie je pes vhodný vyslovene len na dvor. je príliš naviazaný, spoločenský... aj keď ho mávajú ľudia aj vyslovene na dvore, ale za mňa je fajn túto povahovú črtu zohľadniť
4. z hľadiska dovoleniek ja neporadím nič iné len ako všeobecné možnosti, ktoré ľudia využívajú... kedže ja som psa zatiaľ nikam strážiť nedala 😁 chodí s nami.. (ale ja som háklivá na výchovu, na dodržiavanie pravidiel atď atď 🙈 viem, že nechať ho niekde strážiť na x dní by znamenalo, že mi to budú rad radom porušovať 🙈🤣 )
Je skvelé, že sa takto zaujímate dopredu a takto "moc" to riešiš 👍

wolf_
16. jan 2025

A ešte k tomu ničeniu nábytku. Šteňa, najmä do prezubenia by samozrejme ničiť mohlo. Ale už potom dospelý pes AK je správne vychovaný a AK má dostatok fyzickej a psychickej "práce", tak nemá dôvod ničiť. To za mňa neexistuje, aby mi dospelý pes bombardoval domácnosť 🫢

gabus88
16. jan 2025

Pes je hlavne socialny tvor cize vyhodit ho sameho na dvor, hlavne tak spolocenske plemeno ako ZR je krute...a este krutejsie je ked ho ako steniatko budete mat dnu a potom ho vyhodite von..nebude chapat preco ste ho vylucili zo svorky.
Ja svojich psov beriem ako sucast rodiny, rada s nimi chodim denne aj na hodinove prechadzky, mam rada ich spolocnost..neviem si predstavit mat psa na dvore..na co..na okrasu? Ked chcem psa tak chcem aby bol so mnou co najviac...a travili sme spolu cas. Budete mat cas sa mu venovat denne minimalne hodinu, ist s nim von, aby si pocuchal, budete tak aktivne plemeno ako je ZR vediet fyzicky aj (a to je dolezite) psychicky unavit?

Ak naucite psika na klietku od malicka tak bude to pre neho bezpecne miesto,kde sa moze schulit ked bude chciet mat klud (nikdy ho netrestame ked je v klietke aby si to s tym nespajal)..ja klietku nepouzivam, psov si rano dostatocne unavim prechadzkou a co som v praci tak prespia..byvame v dome ale psiky su s nami vnutri..a to mam borderku... psik sa pekne prisposobi vasmu rezimu...co sa tyka dovoleniek tie si prisposobujeme tak aby psy mohli ist s nami..

biba_18
16. jan 2025

@wolf_ keď má pes inde iný režim, príde domov a bude mať znova tvoj režim ... moja mama mu všetko dovolila, spal u nej na posteli, vonku chodili kam on chcel, krížom krážom ... prišla som domov a ani mu nenapadlo sa ku mne trepať do postele, aj zastal pri ceste, vychovaný pes jak jeden kvet 🌸 😂

wolf_
16. jan 2025

@biba_18 áno, to máš asi pravdu ... ale ja to akosi neznesiem 🙈 hrozné so mnou v tomto 😀

bubuzu
16. jan 2025

Ak chcete psa od šteniatka, tak hold, dokým si ho nenaučíte, aby neničilo veci, necikalo, nekakalo dnu, budete sa musieť dovoleniek na čas vzdať. A potom, až ho to naučíte a bude väčšie, môžete pomaly robiť výlety. Nechať ho deň doma, s tým, že ho niekto cez deň príde vyvenčiť a pohrať sa s ním a potom na noc odíde a nechá ho u vás doma, alebo tam s ním prespí. Pes vám ale nebude len tak ničiť dom, aj keby tam bol chvíľu sam. Môžete mu na začiatok vymedziť miestnosť na spanie, kde napácha najmenšie škody, ak by ho to predsa len napadlo. My akurát tiež zvažujeme psíka, jeden nám už zomrel a mne chýba psia spoločnosť. A práve kvôli tomu,že sa chystáme aj cestovať, ešte váhame. Pes je záväzok na roky.

biba_18
16. jan 2025

@wolf_ a vieš jak si moja mama s ním užívala? posielala mi fotky ako spolu spia, ako sú spolu na prechádzke, ako sa stretli s ďalším psom, jej to tiež fyzicky ale aj psychicky pomáhalo keď sa o neho starala ...

biba_18
16. jan 2025

@bubuzu môj muž nechce ďalšieho kým budeme pracovať, že až na dôchodok. už sme iba dvaja a máme veľa záujmov, predtým sme boli na neho štyria ... hneď druhý deň na dôchodku kupujem psa!!

autor
16. jan 2025

Vďaka za tipy a rady. Pre ujasnenie vecí: so psom budeme 90% času, obaja sme doma.
Budeme ho brať ako člena rodiny ale nie je to pre nás dalšie dieťa kvôli ktorému musím zmeniť celý svoj život a teraz nikde neísť. Na dovolenky chodíme také, kde psa proste nezoberieme. Preto to riešim keď ešte psa nemáme.
Čas venovať sa mu máme, sme velmi aktívni, toto problém nebude. Nemáme problém ho mať dnu, no za priaznivého počasia nevidím dôvod aby pes iba vylihoval pri nás vnútri. Pokojne si môe behať vonku po dvore.
@bubuzu od šteniatka na dovolenku ísť nechceme, to som nikde nepísala. Tam som sa iba pýtala ak ho budeme musieť opustiť na pár hodín kvôli nákupu/ návšteve.

h2
16. jan 2025

Ahoj, nikdy som psa nemala, takže k väčšine tvojich otázok sa nevyjadrím, ale keďže momentálne mám teraz od pondelka svojho prvého psa v živote a je to dvojmesačné šteniatko, tak k tvojej poslednej otázke: snažíme sa, aby bola čo najmenej sama, ale keď musí zostať sama, tak je zavretá na chodbe. Je to pomerne veľká miestnosť s veľkými oknami, má tam pelech, hračky, misky s vodou a granulami a podložky na vykonávanie potreby. Doteraz bola sama tak maximálne 3 hodiny a zvládla to v pohode (aspoň dúfam). Pôvodný plán bol, že bude na chodbe aj cez noc, ale zatiaľ spala milosťslečna každú noc s nami v spálni. 😃 Plán je, že bude tiež bývať vonku, ale ešte to potrvá.

kittykat22
Autor odpoveď zmazal
autor
16. jan 2025

@kittykat22 🤦‍♀️ zbaviť? Čo čítaš preboha? Lebo moje prispevky nie. Za to, že riešim kde bude šteňa ked pojdem na nakup či k lekarovi keď ešte nebude vychovaný a zvyknutý na samotu hladam možnosti ako sa ho zbavit? A plyšoveho mam, ďakujem za tip, zajtra sa s nim pôjdem vyvenčiť.

sandrasstini
16. jan 2025

Nam strazi svokra a ma ju vo vnutri, lebo nasa je tiez len vo vnutri. Keby nemame svokru tak psi hotel, ale mala by som tazke srdce, predsa rodina je rodina a viem ze sa tam ma supet, taka istota
Nasa mala tiez klietku, za mna je to velka pomoc najma na zaciatku, krasne tam vliezla sama a bola tam aj hodiny, kym sme boli v praci a bola mensia. Vacsinu prespala, ale mala tu najvacsiu klietku. Ked bola vacsia a uz nehryzla veci, postupne sme ju nechavali dnu dlhsie a dlhsie az klietka isla na povalu a z nasej lasky je gaucova kralovna.

vkatush
17. jan 2025

Ja pôjdem mimo prúdu, tak snáď nedostanem hejty.

Mám labradorskeho retrievera. Celý život je vonku na dvore alebo vo voliere, na ktorú je naučená (to máš tie časy u lekára, nákup, práca). V dome bola možno prvý týždeň, keď bola šteniatko a potom bola vonku, a to bola riadna zima, február s mínusovými teplotami a snehom. Celý život je vonku, dnu do kotolne šla len ak boli teploty pod -15 v noci. Nie, nikdy nebola nešťastná, netrpela, žiadne depresie, smutný pes a neviem čo by mi niekto išiel nahovoriť. Šťastný život. A minulý týždeň oslávila 13 rokov, zdravá, ešte teraz vládze skákať, šaliť sa, vystrájať.

Ak sme boli preč napr na týždeň, bola doma a poprosili sme rodinu, aby jej prišli dať vodu a jedlo, nikto sa k nej nesťahoval ani sme ju nikam nedávali.

zefyra
17. jan 2025

My berieme psíka všade so sebou.

btus
17. jan 2025

moja skúsenosť: prvého samojeda sme mali v byte. Takže to bola klasika: ráno venčenie, potom okolo obeda, potom poobede, večer. ( bola som na materskej, dalo sa byť veľa vonku). Potom sme sa presťahovali do domu, kde sme už potom mali dva psi - samojedy. Ráno dámei na dvor, ideme do práce, poobede venčenie, potom sú s nami dnu, večer venčenie a až do rána sú s nami dnu. Oni sa automaticky pýtajú dnu, keď prídeme z práce. Takže, sú to také cicušky. 😀. Ak chcú ísť na potrebu, opäť sa pýtajú von. V lete im je lepšie dnu, lebo je dnu chladnejšie ako vonku. V lete aj majú obmedzený režim vychádzok, z dôvodu, že by sa rýchlo prehriali, takže venčenie len večer. V zime naopak dokážu ležať na snehu hodiny ( sú to sibírske psy, takže zimu milujú). Ak ideme na dovolenku, tak idú s nami, alebo poprosíme susedu aby ich chodila nachovať a dať vodu ( ráno a večer) a večer ich potom zavre do garáže ( musia byť zavreté na noc, lebo behajú srnky, líšky, veľmi brešú a suseda sa sťažuje). Ráno ich pustí na dvor. Ak ideme len na 2-3 dni, tak to im dáme veľa vody, nachováme a oni z granulami a vodou tie 2-3 dni vydržia aj samé. V dome a ani v byte nesmeli do postele, na gauč, takže sú len na podlahe. Pes nič neničí, ak má aktivity, a nie je znudený. Treba dávať aj hračky a niečo, s čím vieš psíka zaujať. U nás fungujú krabice, do ktorých dávame piškóty. Keď sa hárajú, sú zavreté v dome. Vydržia 10 hodín.

tinqua
17. jan 2025

Psovi dovolenku nevysvetlis, ked sa mu lusknutim prsta zmenia podmienky, tak on nebude vedieť, ze je to na tyzden, bude si myslieť, že o vas prisiel naveky, brat má dogu v byte, vychovavana ako plnohodnotny clen rodiny, tiez bol na HO, takze mal kopec casu. Ten pes ma dnes 3 roky a má depresiu vzdy ked odidu, prestava žrať, chudne a brat sam uznal, ze urobili vo vychove chybu neustalou pozornostou, takze treba na tie dovolenky mysliet uz v začiatkoch, nebyt s nim v kuse, aby pochopil, že sa vždy vratite. Ďalšia vec je tá, že v zime nemusi mať kvoli pobytu vnutri také osrstenie, aby mu bolo príjemné. Jednoducho bytoveho psa by som v zime nedala zrazu do voliery. A čistenie je samostatná kapitola. GR nie je čivava, musi ist von aj v nečase a že sa bude tešiť z blata a vody! Aj som chcela povedať, že váš dom a vaše pravidlá a rodicia zvladnu tyzden akceptovať psa v dome, veď tam budú len chodiť...ale je tu aj toto - ja mam podobného psa a tiez dvor a keď som ju potom co sa vybehala brala dnu, vyzeralo to asi tak, ze v dverách som ju celú 30kg vzala na ruky, preniesla do vane, umyla a vyfenovala...2-3x denne. Neviem ci toto bude okrem vas este niekto ochotný robiť. Idealne mat vonkajší krytý priestor, na ktorý ho budete učiť od šteniatka a v pripade potreby sa tam preubytuje a nebude z toho hotový.

mimikarol
17. jan 2025

Máme maltezáka, síce sme v rodinnom dome ale psa máme vnútri. Klietka neni za trest. Je v nej keď sme v práci, ja pracujem len 4 hodiny, takže tam dlhšie neni. Cesta z a do roboty mi trvá tak 2-3 minútky, v klietke spáva aj v noci. Je na ňu naučený a mimo nej sa tak dobre nevyspí. Zatiaľ sme na dovolenke neboli, máme ho rok, len na chate kde mali prístup aj psy. V prípade potreby by sme ho dali mojim rodičom, ale v prvom rade by sme hľadali riešenie také že by s nami mohol íst aj pes. Je to závázok na xy rokov a člen rodiny.

autor
17. jan 2025

Ďakujem za rady. S tou klietkou ste mi pomohli, že to môže byť rozumné riešenie.

kristie571
17. jan 2025

Mame BSP, tiez silno spolocensky pes, velmi na nas naviazany, zboznuje s nami travit cas. Mame dom, s dost velkym dvorom a zahradou. Od steniatka spi pri nas v spalni. Ako stena ak bol sam, bol dnu, vonku na dvore nebol nikdy sam, az casom ked podrastol sme ho na to ucili aby si zvykol ze je to normalne. Ako stena nicil veci to ano, milion hraciek a on si aj tak radsej vybral skrinku ktoru obhryzol. Teraz je uz dospely a ked sme v praci je na dvore sam, nema problem, niekedy ho nechame aj dnu ked prsi alebo ked proste vidim ze sa mu nechce a chce ostat lezat dnu, ked je v dome sam tak spi, nenici nic. No ked pridem domov z prace tak ak sa mu chce ide somnou dnu, ak ho nieco zaujima von, ostava von. Na noc ale ide dnu vzdy. Co sa dovoleniek tyka je to zlozitejsie, ja ho neviem nejak nechat doma sameho a ist prec 😀. A nedala by som ho nikde prec do inej domacnosti, kde nie je zvyknuty byt, mal by z toho väcsi stres.. ale boli sme cez leto jeden vikend prec, ostal na dvore, vybeh mal, schovat sa ma kde, prisli k nemu moji stari rodicia dat mu vodu, granulky. Cize ak si to viete zariadit s niekym, napr aj rodicmi, aby k nemu pribehli, zobrali ho vyvencit, nakrmili, vymenili vodu, myslim ze je to problem najmensi, vtedy moze byt aj von, to zvladne. 😊
Cize nas je taky vonkajso vnutorny velky pes, jedine co je na tom drobne minus, ze moc si tych dlhsich dovoleniek, kde nemoze ist s nami, my neuzijeme, kedze velmi nemame koho k nemu, potrebujem castejsie zmyvat podlahy a denne navysavame kopu chlpov. 😃 Ale nam to za toho nasho chlpacika stoji, je to clen, plnohodnotny, 😊❤️

autor
17. jan 2025

Na dovolenky rozhodne s nami chodiť nemôže. Ani na niektoré výlety. Na túry ho plánujeme pravidelne brávať ale na také kúpalisko psa jednoducho nezoberiem. A zasa neodstrčím deti na vedlajšiu kolaj, že sa nepôjde nikde, kde nemôže pes.
Poznám x rodín so psom a ani jedna jediná nepodriaďuje celé svoje žitie tomu psovi. Ako som písala, sme doma, môže byť pri nás, denne sa veľa hýbeme, budeme aj s ním. To je ozaj také strašne nehumánne nezobrať psa niekde so sebou? Ja proste odmietam veriť že teraz nikto kto má psa nechodí do roboty alebo pracuje z domu, aby nebol pes sám a nechodia na žiadne dovolenky bez psa, žiadne kúpaliská ani nič.

erika237
17. jan 2025

Jasne ze ludia chodia aj bez psa, chodia aj so psom a aj s mackou. Je super, ze uvazujete dopredu, len proste je nutne zvazit moznosti.
Vyzera to, ze ste naozaj aktivna rodina, to ze budete chodit na prechadzky je fajn, ale bude treba “obetovat” cas aj vycvik psa, ak nemate skusenosti uvazovala by som nad cviciskom, alebo nejakou profesionalnou podporou, co bude stat aj financie a aj cas, vyhradeny psovi na ukor nejakej vasej aktivity.

Ak chcete vnutorneho psa, tak treba pocitat ze bude vnutorny, s tym spojene chlpy a podobne veci a naozaj ak uz bude vnutorny, tak mysliet na to, ze takemu spsovi sa neprisposobi srst na zimu, aby bol zrazu supnuty uprostred zimy von, lebo uz je doma az prilis vela chlpov.

Vy musite vediet akych mate susedov, vi by boli ochotni psovi dat aspon cistu vodu, granule ak by ste isli prec iba na vikend. Zas vy musite vediet, ci mate niekoho z rodiny kto by sa o psa postral pocas dlhsej dovolenky, alebo vi by ste museli riesit hotel, co stoji dalsie financie navyse.

My sme mali psa vo vnutri a teda nikdy nic neponicil, ak nebudem brat do uvahy obdobie ked bol stena, ale to asi tak nejak treba akceptovat, ze sa moze stat.

kristie571
17. jan 2025

Ja som skor mala na mysli dovolenky typu, letecke, daleko, dlho, kde pes logicky nemoze ist, alebo je to zbytocne komplikovane. Nie jednodnovky, kupaliska, a urcite druhy turistiky a pod. 🙂 Niektore aktivity sa daju prisposobit aj psovi, ine nie.
Ale ak ste väcsinu roka prec z domu a su to aktivity kde je psa nemozne brat a bol by doma na dvore sam a viac na pritaz rodicom, asi by som si v takom pripade psa neobstaravala. No viete vy sami najlepsie asi kolko casu na nho budete mat. Pes je tiez zaväzok na niekolko rokov. 😊

autor
17. jan 2025

Ešte mi napadla možnosť, mu dať na čas tej dovolenky búdu ku mojim rodičom. Majú fenku, určite budú na seba zvyknutí, my si ju často berieme na prechádzky alebo ku nám dnu. Takže by mal spoločnosť. Plus teda spoločnosť rodičov po práci. Ale do domu ho nedajú, to neprejde. Čo sa týka leta, majú extrémne veľa zelene na dvore a nepečie im tam slnko tak ako nám. Majú tam celkom dobrú klímu. Myslím, že keby je pes zvyknutý, tak by nemusel hneď trpieť.

@kristie571 nie, nie sme väčšinu času z roka preč. Ide tak o max 2 dovolenky ročne. Možno ešte nejaký víkend preč k tomu.

michaela329
17. jan 2025

My sme mali psiky už ba vonku, obrovský dvor, plno stromov, voliera so zateplením a strechou - nepečie do nej v lete, nesnezi v zime-vacsinu dňa a noci otvorená. Nemecký ovčiak, oriešok a kríženec ZR s... neviem, aj tak ho ľúbime 🤷 Ja by som zas nedokázala ich držať dnu v dome, však by zbesneli. Trénovať sme dali odborníkovi, to nám veľa dalo, odporúčam aj vám. Počas dovolenky chodili rodičia a susedia, Rodičia bravali aj k sebe na dvor, my im ich psíka tiež. Plot treba mať samozrejme dobre urobený, od šteniatka sme nikdy nešli...ale vtedy by bol asi s našimi a ich psíkom, tiež vonku. V dome sme mali maltezaka, v chodbe vedel byť pol dňa sám, keď sme chodili do práce, nikdy nič nevyviedol.

erika237
17. jan 2025

Este napisem, ze ak pes je celorocne vnutri a potom by mal ist na zimu hoc na tyzden von tak by mu proste bola zima, lebo tu srst prisposobenu nema.
Aj tak som trocha zmatena z prispevku, neviem urcit ci chcete mat psa primarne vnutri alebo vonku s pristupom dnu.
V obdobi stenata treba pocitat, ze znici nieco aj vonku.

Strana
z3