icon

Ako riešiť zimnú starostlivosť o psa?

16. jan 2025

Chceme kúpiť psíka. Konkrétne plemeno zlatý retriver. Máme RD. Nemáme problém s pobytom psa v dome, no chceme, aby si zvykal na pobyt vonku. Pred kúpou riešime množstvo otázok.
Chodíme na dovolenky, či leto či zima. Rodičia bývajú pár minút peši, nemajú problem sa o psa postarať, pohrať sa s nim, ísť na prechádzku… no sú názoru, že pes má byť len vonku. Psov mali viacerých a žiaden nemal prístup do domu. Nikdy.
Ako to prosím riešite, ak idete na dovolenku v zime alebo ak je pes naučený spať iba vnútri tak aj v lete? To sú všetci tak ochotní si cudzieho psa zobrať k sebe dnu? A odísť od neho do práce keď nevedia, ako sa ten pes zachová? Alebo platíte psie hotely?
Zateplenú búdu bude mať, no stále neviem, ako to bude ten pes znášať ak bude v -5 stupňoch v noci nútený spať vonku. Dnu ho nechať počas našej neprítomnosti asi nechcem. Neviem čo tomu psovi môže ísť hlavou a či nezničí nábytok.
Prosím ešte otázka. Ako to robíte so šteniatkami, ktoré ešte nemáte vychované, ak ich musíte nechať doma samé? Zavrieť do klietky mi príde kruté, viem ale že to ľudia, ku ktorým na návševy chodíme robia. Na dvor sa zasa bojím, či by sa nepodhrabal.
Moźno to podla niekoho moc riešim, no mam v hlave tieto otázky, lebo pes je velký záväzok a chcem mať všetko vyriešené. Poradíte?

luccija
17. jan 2025

@h2 jej ty máš psíka?super verím, že vám prinesie veľa radosti tak máš 2 "deti".
Autorka, ak chcete mať psíka prioritne vo vnútri a od jari do jesene bude pobehovat vonku, ale na noc dnu tak, keď ho dáš k rodičom postrážiť pes sa bude podľa mňa ťahať dnu aj, keď tam bude mať spoločnosť druhého psa.
Ak bude vonku aj v noci, tak mu nebude zima naši susedia majú zateplenu veľkú budu v rohu zahrady, ale aj tak si pes vybral miesto pred vchodovymi dverami a má tam pelech.
Ak ho budete mať iba iba vo vnútri a pôjdete na dovolenku cez deň by som ho dala k rodičom na dvor a na noc buď zamiesla späť domov, alebo teda vyskúšala prespanie vonku.Len rataj s tým, že pes môže štekať, ak bude sám v noci atď ..alebo psí hotel, opatrovateľka čo má pár psíkov a budú vo vnútri.Nas pes chodí k mame, keď ideme preč pozná to tam, tiež maju psa má sa tam ako v bavlnke, ale aj tak je nepokojný deň, dva stále chodí k branke potom si zvykne, ale ..do psieho hotela ani nerátam, že by som ho dala to by trpel

autor
17. jan 2025

@erika237 budeme sa riadiť aj psom danej situácii čo si bude vyžadovať. Každý pes je iný.
Cez zimu a horúčavy chceme, aby bol primárne vnútri. Ale chceme, aby bol zvyknutý na pobyt vonku aj počas týchto období. Cez jar a leto kedy je v poriadku počasie uvidíme- možno viac vonku ako vnútri, možno opačne, neviem aký bude. Chceme aby bol zvyknutý byť vonku sám. To neznamená že bude celý denm vyvretý na dvore bez našej prítomnosti. Sme obaja doma, takže aj keď bude hodiny na dvore tak sa s nim pôjdeme pohrať, zoberieme ho na prechádzku a tak. Plus máme malé dieťa a celkovo sme radšej vonku ako dnu, takže aj keď bude pes celý deň vonku, tak tam bude mať prítomnosť malého, keď sa bude hrať v piesku, mňa, keď si budem čítať na terase atď. Ako hovorim, každý pes je iný, uvidíme toto za pochodu ale čo vieme isto, že nechceme psa, ktorý bude celý deň dnu a von pôjde iba na prechádzku alebo vykonať potrebu.
Rátam, že zničí veci, ale samozrejme by som to rada eliminovala. Určite v čase kedy bude malé šteniatko nepôjdeme na dlho od neho, budeme sa mu ozaj to obdobie riadne venovať. Len na nákup či k lekárovi treba, preto som sa pýtala, že ako to vtedy riešite so psíkom.

oli18
17. jan 2025

My sme nali psa, ktory do 8 rokiv vyrastal v byte. My sme v dome, poznal to tu. Ako 8 rocneho sme ho na stalo zobrali k nam.
Bol cele dni von, len ked prsalo, alebo v zime bolo vela snehu, bol dnu. Nocoval dnu vo vstupe, ktory je od zvysku bytu oddeleny dverami. Nikdy nepokusal topanky, nikdy sa v chodbe nevykadil. Ked sme isli na dovolenky, rezim.mal rovnaky, chodili k nemu rod.prislusnici. travu nam nevydupal, lebo bol stredneho vzrastu, ani po zahrade nehrabal. Znami maju vlciaka, z travnika im urobil paseku. Uz je natrvalo zavrety v ohrade.

michaela329
17. jan 2025

@oli18 my sme mali vlčiaka 8 rokov, nehrabala nikdy na dvore. Naopak maltezak aj chcel, ale sme mu to zatrhli. Treba byť dôsledný.

erika237
17. jan 2025

Dakujem, tak vlastne ho chcete mat vonku s pritupom dnu, ak bude takto nauceny, tak potom by hadam nemusel byt ani problem ak by bol u vasich pocas strazenia vonku.
Aby neponicil vonku veci tak ja som proste niektore veci odpratala z dosahu kym bol nas pes maly. A ako som pisala, u rodicov pes bol stale vnutri a okrem steniatka co mozno vyhrabal hlinu a roztahal rohoze nikdy nic nevyviedol.

Za mna clovek, co chce psa si musi zvazit financnu stranku, casovu, svoj zivotny styl, co od psa ocakava a pokial mozno vyberat plemeno s prihliadnutim na vsetky aspekty.

Viem, ze niekedy clovek nepredvida, ale potom sa stanu smutne pripady ako napisala oli18, ze vlciak porobil paseku z travnika, co ja som pochopila tak ze ju rozdupal a je mi teda uprimne luto toho psa, lebo ak je poskodena iba pohybom psa nie je to jeho vina a ak rozhrabal, tak tam trebalo zakrocit.
Znami maju zas stredne plemeno velmi aktivne, malinky pozemok a vraj travnik kvoli mocu je skaredy…

Drzim palce, nech ste si uzijete psika 🙂

akvi
17. jan 2025

Väčšina tu už bola povedana, chcem ťa len utvrdiť s tou klietkou - pre psa to nie je za trest, pre psa je to bezpečné útočisko. Dodnes ľutujem, že sme nekúpili klietku pre našu, bola na ňu zvyknutá v dočaske, ale ja som akosi automaticky odmietla klietku mať. Chyba. Takže neboj sa klietky, nauč na ňu už šteniatko, uvidíš, že tam bude ochotne chodiť spať. Poznám pár kamošov, ktorí maju klietku a pes ju doslova vyžaduje, keď si potrebuje oddýchnuť. A psovi je v podstate jedno, či ho tam na pár hodín zavries alebo bude mať otvorené. Proste keď spí dve hodiny, tak spí a nerieši.
Tvoja predstava, že pes bude vonku na dvore, keď vy budete dnu, je podľa mňa vcelku naivná. Pes chce byť so svorkou. Ak bude gro času s vami, tak na dvore vydrží sám chvíľu. Psy, ktoré sú gro dňa samy na dvore, to sú psy, ktoré sú samy gro života a je im to už vcelku jedno. Buď rezignujú alebo sa zabávajú ako väčšina bezprizornych "dvorovych" psov - vystekavanim na kyvajuce sa steblo trávy a steteotypnym pobehovanim okolo plota. Pes, ktorý žije s rodinou naozaj, tak na dvore nebude chcieť byť sám pol dňa, keď všetci ostatní sú vnútri.

autor
17. jan 2025

@erika237 ďakujem pekne. Snáď toho poničí čo najmenej😁 Rozmýšlame dať kameru na dvor aby sme psa aspoň videli počas našej neprítomnosti. Ako ak začne vytrhávať kvetiny, tak asi toho moc nezmôžem, ale budem mať aspoň kľud, že viem čo robí.

autor
17. jan 2025

@akvi a možno využiť tú istú klietku aj na prevoz v aute? Alebo sa do auta kupujú nejaké špeciálne? Viem, že niekto dáva psa do takých labilných, no nakoľko budeme chodiť po dialnici, radšej by som ho v aute mala v niečo s pevnou konštrukciou.
A to s tým dnu von, ako som písala, uvidíme ako bude na čo reagovať a podla toho sa zariadime.

akvi
17. jan 2025

S týmto ti neporadim, ale snáď niekto ďalší áno. Akurát si treba uvedomiť, že ZR je pomerne veľký pes a napríklad kamoši, ktorí majú tiež ZR, tak kupovali nové auto tak, že vzali tú prepravnú klietku a skúšali, kam sa zmestí a veru museli prehodnotiť pár modelov áut, lebo prepravka sa nezmestila. Ďalší majú malého psa a oni majú miesto klietky väčšiu prepravku. Ale skôr by som to asi riešila tak, že klietka doma a prepravka v aute, nebude sa ti chcieť to zakaždým prekladať, keďže to bude veľké.

zuzubb007
17. jan 2025

Máme psika, má svoj koterec ale býva v ňom asi týždeň do roka 🤣, aj to len z dôvodu, že ideme na dovolenku a vyslovene tam len spi chodia sa starať rodičia ráno o 6 tej ju pustia a večer okolo 21 zatvoria, psík buď behá po záhrade alebo si ho väčšinou berú rodičia na záhradku kde je s nimi celý deň, kúpiť si psa a vyhodiť ho na celý život na záhradu je za mňa riadne kruté, máme susedov čo nevedia ani psa vyvenčiť a je celý život vyhodený na záhrade a breše denne asi 10 hodín úplne prepnuty pes, nás je čistý gaucovy pes čo miluje rodinu a všetkých ľudí, v zime nechodíme na dovolenky lebo by s nou nemal kto byť, kvôli chlpom ju rodičia nechcu do bytu, treba si zvážiť kúpu psíka lebo on tiež trpí, a potrebuje svoje navyky

erika237
17. jan 2025

My sme mali pre nasho psa takuto, su rozne velkosti a boli sme snou spokokni, ale ako bolo napisane vyssie treba pocitat s tym, ze pri ZR prepravka zaberie cely kufor.

autor
17. jan 2025

@akvi @erika237
ideme kupovať veľké rodinné auto, tak to všetko pomeriam, aby sa nám všetko potrebné vošlo do kufra.
Ďakujem za tipy.

natalka13
17. jan 2025

Rodicov mas par minut pesi. Rano ho vypustia do zahrady vecer nakrmia vyvenciaxa zavru dnu na noc.
Mne chodi toto robit suseda s mackou ked bol pes aj so psom.

h2
17. jan 2025

@luccija No, máme. 😃 V pondelok som nič netušiac prišla z práce a doma pes! 🙈

bg92
17. jan 2025

prosim nemaj psa von na zahrade. pes je socialne svorkove stvorenie. ak ma byt stale von na zahrade tak to si ho radsej neber, celu zimu bude von sam, detto ked su obdobia s hnusnym pocasim ze prsi a pod, nikto nie je cely rok cele dni vonku. nebude mat ani navyky byt v interieri takze ho nebudete so moct nikam brat tak aby bol ako clen rodiny, bude to proste pes ktory je na dvore a vies s nim chodit iba povonku.
my mame psika a radi cestujeme, riesenim je bud psi hotel ak ide o dlhsiu dovolenku, inak rodina a kamarati, nasi vsak radi postrazia a doslova sa predbiehaju u koho pes bude. ak ho nemas kam davat na cesty, tak to by som zvazovala ci si psa vobec zaobstarat.
psie hotely inak praskaju vo svikoch, ludia to bezne vyuzivaju.

mimka1402
17. jan 2025

@h2 k tomuto ja chcem normálne príbeh, aby som vedela, lebo ja skúšam a skúšam a psíka nemáme keď prídem z prace.😁

bg92
17. jan 2025

a este doplnm, ze mas trosku naivne predstavy v tom fungovani : "Ale chceme, aby bol zvyknutý na pobyt vonku aj počas týchto období." pes ma rad rutinu, zmeny mu sposobuju stres.
ak si pres zvykne napr ako by si to ty chcela v lete byt s vami dnu, nebude potom ked ho vyzenies na cele dni von rozumiet preco je tam sam ak ste vy dnu. bude tam s velkou pravdepodonosotu vystekavat, nudit sa a hlavne chciet byt s vami.
my mame dom so zahradou a pes je vzdy tam kde sme my - neexistuje ze by bol cely den sam na zahrade. ak je vonku sam tak sa ide povencit, ponuchat si a po chvili uz caka pri dverach kedy ho pustime dnu za nami. a to je pes ktory je bezne sam doma, nie nejaka prisavka.

h2
17. jan 2025

@mimka1402 Ja som ani žiadneho psa nikdy nechcela, ja som "mačkárka". Minulý týždeň mi muž ukazoval fotky, že ktorého chceme, tak som ukázala tohoto, že aký zlatý. Ale nemyslela som to tak, že by som ho naozaj chcela a on to veľmi dobre vie!!! Preto mi ani nič dopredu nepovedal, lebo by som ho zastavila. No, ale pes už je tu, už je náš. Teda, naša. 😍🐶❤️

modrykolibrik
17. jan 2025

@autor my máme dve border kolie. Chalan má už skoro rok a teraz máme fenu tá má 3 mesiace. On bol po týždni daný von. Mal tam klietku, cez deň bol v klietke a úplne v pohode. Teraz keď je dospelý nedovolí si nič. Dovnútra sme ho dali iba keď strieľali inak neznesie byť dnu. Krpata bola ešte malinká mala 6 týždňov a je to náznak takže bola skoro do 2 mesiacov vnútri potom šla von. Vydrží tam ale každý večer ide k nám do postele a o 10 do voliery. Na dovolenky ich berieme zo sebou

autor
17. jan 2025

@bg92 prosim prečítaj si všetky moje príspevky. Nikde nepíšem, že bude stále vonku. Kde som napísala, že bude celú zimu von sám?
To že chcem aby bol zvyknutý aj byť vonku neznamená, že ho tam po mesiacoch pobytu iba vnútri zrazu vyhostím na týždeň. Rutinu samozrejme že bude mať, to sa prispôsobime potrebám konkrétneho psa. Zvykať von= nemať psa výlučne v dome a von ide iba na prechádzku.
Ak bude väčšinu dňa vonku napr cez jar tak to znamená (ako som už mimochodom písala) že sa malý bude hrať pri ňom, ja si budem na terase čítať, budeme grilovať atď. Nie, že ho tam vyhodíme a 10 hodín nás neuvidí.

akvi
17. jan 2025

Autorka, ja chápem, ako to myslíš, s tým zvykanim von, ale podľa mňa nemáš zatiaľ predstavu, ako pes reálne funguje. Pes vždy uprednostní svorku. Vždy. Kto tvrdí, že pes nechce byť vnútri s ľuďmi, tak má pravdepodobne rezignovaneho psa. Pes si dobrovoľne nevyberie samotu. Je to proti jeho prirodzenosti. Je úplne iná situácia, že sedíš v lete na terase alebo sa proste hybes dvor-dom, terasové dvere otvorené. Náš pes vtedy tiež pobehuje dnu von. Alebo si ľahne tak, že ma v merku všetko, aj dvor aj dom, čiže najčastejšie priamo pred terasové dvere 😂🙈 Náš sused napríklad má tiež potrebu mať psa aj vonku. Ten pes šteká vkuse, keď ho vyhodia von a oni sú dnu. Keď doma nik nie je, pes je na dvore úplne v pohode, bez stekania. On veľmi dobre vie, či sú ostatní doma alebo nie. Sused je z toho na prášky, ale ako čo čakal.. mne je z toho akurát smiešne.

bg92
17. jan 2025

ano citala preto si myslim ze mas naivne predstavy :( ak sa pre psa rozhodnes drzim ti palce

autor
17. jan 2025

A čo potom navrhujete? Bude zvyknutý byť nonstop s nami, ja sa vrátim do práce, muž nebude mať prácu z domu a zrazu nastane šok pre psa že bude 9h sám? Nie je rozumné ho učiť, že nebude vždy možnosť, aby bol s nami?

autor
17. jan 2025

Ja rozumiem že váš vycíti kedy ste preč z domu a kedy nie. No ak riešim, kde ho nechám na pár hodín ako šteňa od ktorého neviem čo očakávať, tak sa tu na mňa spustí kritika že hľadám možnosti ako sa ho zbaviť. Že bude pes trpieť keď od neho odídeme.
Je nehumánne ho nechať vonku na nejaký čas samého, tak dajme tomu že bude nonstop pri nás, ako píšete. To naozaj hneď potom pochopí, keď bude sám na 9h pokiaľ by sme nerobili z domu? Vtedy vôbec trpieť nebude?

akvi
17. jan 2025

Autorka - bude velmi tazke naucit psa, ktory je teraz vacsinu casu s vami, aby vydrzal zrazu 9 hodin sam. Jasne, ze mozes psa ucit a je to aj potrebne, aby vydrzal aj sam. Ale pes nie je blby, vidi a citi aj to, co ty nie a tak ak si doma a psa vyhodis na dvor s tym,ze nech si zvyka, to takto nefunguje. Pes bude proste vediet, ze si doma a bude to brat, ze si ho vylucila zo svorky. My sme brali problematickeho psa so separacnou uzkosotu a neznamou minulostou. Pes docaskarke zdemoloval cely byt, ked ho nechala sameho. Bol tazko adoptovatelny prave pre tu uzkost. Vzala som ho s tym, ze robim z domu a ze pekne pomalicky sa budeme snazit ho naucit, aby vydrzal aj sam. Chodili sme na cvicak, mala som doma cvicitelku,ktora ma ucila pracovat s tou uzkosotu, venovala som psovi naozaj velmi vela casu. Pes na zaciatku nedokazal byt sam ani 10 minut, nicil vsetko, pocikal vsetko, totlany stres. Cvicila som ho tak, ze som odchadzala z domu a predlzovala postupne cas.. Zo zaciatku som proste len vysla von a pocuvala nedaleko, ze co robi. Toto mi ale pes velmi rychlo prekukol, on vedel, ze som niekde na blizku, vedel, ze som neodisla naozaj. Takze zatial co vydrzal kludne aj hodinu dnu, kym som ja bola v zahrade napriklad, alebo vo vedlajsom dome, ktory mame, tak vsetko ok.. akonahle som odisla ze odisla, tak stres.. dodnes nas pes sam nevydrzi viac, ako dve hodiny, resp. neskusame ho dlhsie nechavat, nie je to ani potrebne. Uz nic nenici, nesteka, obcas sa pocika. ale uz aspon tie dve hodiny dokaze byt sam. Nenechavam ho tak bezne, v podstate je vzdy niekto doma a tiez mame fantastickych susedov a nechavame ho aj u nich, alebo u nas na dvore s tym, ze oni ho obcas mrknu, ci je ok.. Toto je samozrejme extrem, nas pes musel zazit riadnu traumu. Vy ak beriete steniatko, tak k tomuto by dojst nemalo. A ucit na samotu treba samozrejme od mala. Len fakt sposob, ze vyhodim psa na dvor a ja som dnu - to nie je ok. to nie je ucenie na samotu.

ssimusska
17. jan 2025

U mňa doma je pes len v dome. Keď idem mojim rodičom ( v zime) , alebo idú strážiť psa, tak je v zateplenej garáži, kde má ešte aj svoj vlastný ohrievač. Tiež nechcú mať psa v dome a ja to rešpektujem. Nemaju najmenší problem ho postrážiť, vybiť mu energiu alebo ho brať na výlety, no jednotná podmienka je, že v dome nebude. Jedine čo mohol byť v mojej starej izbe bolo, keď bol ešte moc maličký.

A na druhú časť otázky. Keď bol malý, mal klietku ( 121x74x82 cm, najväčšia skladacia, čo sa dala kúpiť ). Od prvého dňa sa na ňu učil a keď mal zostať sám, tak sa poriadne predtým vyvenčil a zatvoril na ten čas. Nijako z neho neubudne a budeš mať istotu, že si nemôže ublížiť ani on a že nespraví žiadnu škodu. Ale ozaj ho treba predtým poriadne unavit, zakaždým keď tam pôjde.

autor
17. jan 2025

@akvi takže ho naučiť na samotu tak, že odídeme na nejaký čas z domu. Rozumiem, dáva to logiku. Uvidíme ako to bude náš znášať. Presne toto som mala ale na mysli, len na druhej strane tu píšu ľudia, ako psa berú úplne všade so sebou a v podstate, že ak to nie sme schopní urobiť, tak si ho nemáme kupovať. Takže mám z tejto diskusie také trochu protichodné informácie.
Ja nemám problém nech je s nami ak môže, čo naozaj bude drvivú väčšinu času. Len ozaj neviem či nenastane zlom a zrazu muž bude musieť ísť fyzicky do práce a aby to pes ťažko neznášal. Preto som ho chcela učiť aj na samotu a nechať doma najprv na hodinku samého a postupne skúšať viac a viac času ako bude reagovať a ako to bude znášať. Zvykať na samotu som ho chcela kvôli takýmto nečakaným situáciam, nie že ho každý deň na 8 hodín vypustím von aby sa na nás pozeral cez terasové dvere.
@ssimusska áno, tá klietka je dobrý nápad, určite ju kúpime a budeme na ňu učiť.

akvi
17. jan 2025

Ano, ucit tak, ze realne odidete z domu, uz od steniatka. Zacat vyslovene ze 10 minut a postupne predlzovat. Dnes by som veru ucila psa na tu klietku, ze teda ked odchadzame, ide do klietky. Kamoska ma dobermana, cize fakt velky pes. Maju v technickej miestnosti pomerne velku klietku. Oni chodia klasika do prace a pes je sam 6 az 8 hodin denne. Nauceny na klietku. Zo zaciatku ho do nej normalne ze zavreli, dnes ma tu klietku otvorenu, moze sa hybat v celej technickej. Ale on aj tak 90% casu je prave v tej klietke. (maju kameru, to je skvela vec aj potom neskor, ze vies ho skontrolovat).. Tiez samozrejme zacinali postupone. A pes sa pyta do klietky aj ked je unaveny a chce mat klud..

bg92
17. jan 2025

presne je rozdiel ked ma byt pes sam doma a sam na dvore zatial co vy ste doma ako pise @akvi (napr cele leto bude s vami dnu a zrazu pride jesen a psik hajde na dvor na poldna, garantujem ti ze bude skrabat na dvere alebo stekat, on vie kedy ste doma).
pes sam doma je normalna vec, nemoze byt clovek otrokom psa a nikam nechodit alebo vsade chodit len s nim, to som nepovedala. od steniatka ucit na samotu je nutne. nas pes je sice z utulku ale nstastastie bez traum a je sam doma v pohode, v pripade nudze aj cely den. aj tak ked je sam doma iba spi. klietku mame tiez, od steniatka a neni nutne ho tam zatvarat, ma to ako svoj "domcek", chodi tam oddychovat ked sme doma a ma to tam rad. takze klietku urcite ano.

luccija
17. jan 2025

@h2 krásne prekvapenie veď si si ju vybrala😉je rozkošná.Rovnaké prekvapenie sme spravili môjmu muzovi pred 6 r.