Ako riešiť zimnú starostlivosť o psa?
Chceme kúpiť psíka. Konkrétne plemeno zlatý retriver. Máme RD. Nemáme problém s pobytom psa v dome, no chceme, aby si zvykal na pobyt vonku. Pred kúpou riešime množstvo otázok.
Chodíme na dovolenky, či leto či zima. Rodičia bývajú pár minút peši, nemajú problem sa o psa postarať, pohrať sa s nim, ísť na prechádzku… no sú názoru, že pes má byť len vonku. Psov mali viacerých a žiaden nemal prístup do domu. Nikdy.
Ako to prosím riešite, ak idete na dovolenku v zime alebo ak je pes naučený spať iba vnútri tak aj v lete? To sú všetci tak ochotní si cudzieho psa zobrať k sebe dnu? A odísť od neho do práce keď nevedia, ako sa ten pes zachová? Alebo platíte psie hotely?
Zateplenú búdu bude mať, no stále neviem, ako to bude ten pes znášať ak bude v -5 stupňoch v noci nútený spať vonku. Dnu ho nechať počas našej neprítomnosti asi nechcem. Neviem čo tomu psovi môže ísť hlavou a či nezničí nábytok.
Prosím ešte otázka. Ako to robíte so šteniatkami, ktoré ešte nemáte vychované, ak ich musíte nechať doma samé? Zavrieť do klietky mi príde kruté, viem ale že to ľudia, ku ktorým na návševy chodíme robia. Na dvor sa zasa bojím, či by sa nepodhrabal.
Moźno to podla niekoho moc riešim, no mam v hlave tieto otázky, lebo pes je velký záväzok a chcem mať všetko vyriešené. Poradíte?
@bg92 neboj sa, určite sme neplánovali psa dať von, ani sa na neho nepozrieť, neísť za ním a nechať ho, nech kňučí za dverami a škriabe nám na ne. Celé si to pochopila ovela horšie než to v skutočnosti je.
@mimikarol pozriem, ďakujem. Len mi to prišlo celkom zbytočné platiť hotel, keď mám pár minút od domu našich.
Ale nájdeme určite nejakú možnosť, dokedy pôjdeme od psa prvý krát na dlhšie preč. Budeme si istí kde koľko vydrží a čo potrebuje.
Vonku mu treba spravit volieru, nie dat prepravnu klietku.
@natalka13 vonku bude mať veľkú zateplenú búdu, volieru neplánujeme, príde mi to zbytočné. Vnútri bude mať dostatočne veľkú klietku ako mi baby poradili.
Prečo radíš volieru?
Aby si ho vedela zatvorit v pripade potreby.
Aby mal svoje miesto. Budu vo voliere, misku s vodou. Pes v pohode dokaze existovat vonku aj dnu, podla potrieb majitela. Ak prisla navsteva bol pes vonku, v pripade priazniveho pocka, aj ked sme boli mimo dom bol vonku. GR sa rychlo nauci povelom, ked sa mu povie chod von, ide.
@natalka13 mne tá voliera stále príde zbytočná. V prípade návštevy, keď ho budeme potrebovať zavrieť, ho chceme učiť na tú klietku. Samozrejme, zatvárať len pri nevyhnutných situáciach na nevyhnutný čas. Inak ho nemám potrebu zatvárať, tak mi príde zbytočné kvôli pár razom stavať veľkú volieru.
Ak bude mať vonku búdu plus ešte aj pelech s miskou a dnu otvorenú klietku s pelechom a miskou tak to nie je pre psa dostatočne jeho miesto?
Ak si si aj z môjho komentáru (že nechodíme na dovolenky bez psa) zobrala protichodné info, tak to rada poupravím 🙂 Myslela som viacdňové dovolenky a aj to my síce máme takto, ale považujem za normálne, že ľudia idú bez psa a nechajú ho spoľahlivej osobe postrážiť.
Na kúpaliská, do kina apod. a aj do práce (bez psa) samozrejme chodíme. Ja svojho psa milujem, venujem sa nadpriemerne, ale nie, nechodí so mnou všade 🙂
A jasné, že odporúčam učiť na samotu (cielene, aj keď viete byť stále s ním, tak učiť od začiatku postupne, tak aby na pohodu zvládal byť sám, presne tak ako uvažuješ 👍 ) - za mňa to patrí k základnému výcviku.
Inak k tej klietke na prevoz. Teoreticky to môže byť tá, ktorú má človek doma. Len tam je to veľmi otázne z hľadiska bezpečnosti v prípade nehody... Za bezpečnú sa považuje klietka určená do auta s crash testami (napr. zo stránky klecepropsy), ale tam sa pohybuje tá cena v úplne iných číslach no 🫤
Existujú útulky, prečo kupovať?
A keď budeš mať šteniatko tak je taká ohrádka, nemusíš ho nikam zatvárať doslovne
@netoppierka máme na to svoje dôvody a sme jasne rozhodnutí. Najprv sme chceli z útulku ale upustili sme od toho. Nejdem to tu rozoberať.
No my sme to mali doma trosku jednoduchšie.Ked babka s dedkom este zili sa o neho starali.Kedze sme byvali vtr6dy s nimi.Ked babka a dedko tu uz neboli a my sme chceli ist na dovolenku vsetci spolu,tak sme poprosili o pomoc susedu.Dali sme jej potravu pre neho aby nemala s tym starosti a kluce od domu aby sa vedela za nim dostat na zahradu.Psik pocas nasej dovolenky mal na zahrade v zakrytej sope svoj peliesok.Takze na neho nefukalo a ani neprsalo a mohol sa volne pohybovat po celej zahrade.Ale u nas je rozdiel ten,ze my sme na dovolenky chodievali len v lete a suseda 2x denne jo chodila kontrolovat a krmit.Nas psik mal uz vtedy 11 rokov a vydrzal to.Ale od šteniatka by som neodisla nikdy na dovolenku bez toho aby s niekym z rodiny nemohol byt 24 hodin.To by som mu nespravila.Preto od vtedy doma nemame ziadneho psika aj keby som velmi chcela
Psa mame cez deň vonku večer dnu, ma svoje vyhradené miesto v obývačke
Ked ideme preč je v hotely, pre nás najlepšie riesenie. Pes je totižto zdrhač, z väčšiny pozemkov vie utiecť. U cudzích ľudí v dome býval protivny a nervózny. Je to dosť sociálna povaha, sam doma na vlastnom dvore bolo najhoršie riesenie, budto utiekol, alebo zavýjal, ničil veci … Niektorý psy sú s tým v pohode, nás to vôbec nedáva
S hotelom sme spokojný, sú rôzne typy hotelov - niektoré sú ako útulok psy sú v kotercoch tam by som ho nenechala. My ho dávame do takého “rodinného typu” ze psy sú spolu vo svorke co nášmu spoločenskému hafanovy vyhovuje. Už to tam pozná, nieje to pre neho cudzie. Navyše je na ňom fakt vidno ze je socializovaný, vie vďaka tomu super fungovat s inými psami, to človek ocení pri venčeni ked ma takto vychovaného psa, ovláda psiu reč tela, nešteká po iných psoch, neobťažuje ich, nieje agresívny
Ked niekam ideme ak sa dá tak ho berieme so sebou a veľa krát spáva v aute ! Ďalšia vec, podobne ako klietka co je z ľudského hľadiska niečo príšerne - ako mu to chudacikovy mozete spraviť, ale pre nášho psa je to ideálne. Auto je jeho, je to doma, sú tam jeho pachy ktoré pozná. Oproti tomu ked ma spat v neznámej hotelovej izbe či na chate plnej ľudí tak je nervózny, upišťany, nevie sa usalašiť. Takže krátke pobyty riešime takto. My mame aj obytné auto takže on je naozaj zvyknutý na život a spanie v aute. Už sa nam vela krát stalo ze ked sme niekde boli a večer ako sa nažral tak sa sam vypýtal spať do auta …
Nerozmyslali ste radsej nad rasou lagotto romagnolo, ktora ma podobnu povahu ako retriver, ale neplzne? https://lagottoniaalba.webnode.sk/
Moze byt aj vonku.
Ak ho chcete mat vnutri tak by mal byt len vnutri. Inak ak ho nechate u rodicov a este vonku bude si mysliet ze ste ho opustili a mozno aj potrestali. Psie emocie su podobne ludskym ale mu to nevies vysvetlit ze ides na dovolenku a sa vratis. My mame kavalierku a ked ideme na dovolenku nasi pridu po nu domov k nam aby nas nevidela odchadzat a zoberu ju k sebe a je u nich a pobalime jej jedlo, hracky, misky, pelech, vsetko co treba. Aj tak je prvych par dni trochu vyvedena z miery. Potom ked po nu prideme tak si nie je ista ku komu patri a kde ma domov 🙂 a ked bola stena, mali sme ohradku kde mala pelech a tam bola ak sme ju nechceli nechat chodit volne po byte. Priprav sa ze stenata okusavaju veci a musis ho ty naucit co moze a co nie. Dospele psy uz nepotrebuju nic kusat, iba ak su extremne znudene
Ked je pes raz nauceny na von tak ma byt von najma ak ma podsadu, zateplit budu a vybavene alebo urobit z nejakej technickej miestnosti jeho. Prehadzovat psa hore dole nie je najlepsi napad, zvykne si, ze uz je s vami ako clen domacnosti potom ho vyhodite a moze-nemusi mu zacat separacna uzkost a uz len potom bude problem. Psovi s podsadou vonku nebude zima nato ju ma. Preto sa rozlisuju plemena vhodnejsie na von a dnu nie je to len vymysel ludi. Takze za mna rozhodnut sa ci bude doma alebo von alebo bude mat nejaku miestnost v dome. Psa nikomu by som nedala len tak k nemu do domu alebo bytu kto by uz nrmal psa alebo najdolezitejsie nemal problem ho zobrat bud overeny hotel ako naozaj overeny mam skusenost kde psa zobrali od brany a stale dosiel zasmradeny po vykaloch a s kotercovym kaslom, ked sme vymenili hotel ako prve sme mali obhliadku celeho priestoru dnu aj vonkajsich vybehov, pravidelne info fotky aj videa. Alebo potom je fajn moznost niekoho na cas dovolenky nastahovat ku vam domov. Inak co sa tyka toho ze dnu ho necgat sameho nechces ja kedysi som bola velky odporca klietok ale fakt ze velky, pokial som kvoli tomu o psa skoro neprisla tak klietka je tiez riesenie alebo opat ako som spominala nejaka technicka miestnost alebo chodba kde nebude mat co znicit. A co so steniatkami opat uzavreta chodba, klietka... Inak klietka nie je tyranie naozaj ani nic krute moja cez den bola ako na kokaine nevedela pospat vsade jej bolo vela a odkedy dostala klietku naucila sa oddychovat, samozrejme treba postupne ucit nie zavriet a odist, pristup do nej ma 24/7 zavreta je len ked je sama ale chodi do nej kedykolvek aj cez den. Ked sme niekde kde nema klietku sama si vybera miesta na oddych niekde pod stolom najcastejsie, nikdy nie na otvorenom priestransve co jej istym sposobom imituje klietku alebo je pri mne ale niekedy aj odomna odide prec do svojho.priestoru. Ale naozaj s tou klietkou ti rozumiem, asi pokial by som skoro neprisla o psa lebo po niekolkych mesiscoch ked bola zvyknuta u mna, byt sama doma aj na dlhsie.ako v ten den sa neviem ako dostala k lekarnicke a skoro sa otravila, lekarnicku nemala v jej dosahu doteraz netusim ako to urobila najma ked sa to stalo az po niekolkych mesiacoch, ze sa tam dostala a v ten den ani nebola dlho sama, ovela kratsie ako obvykle. tak tiez doteraz mam rovnaky nazor.
Neviem sice odkial ste ale este dodam co sa tyka toho co so steniatkami fajn je napr aj psia skolka aspon raz-2x do tyzdna, je to super najma co sa tyka socializacie s cudzimi.psami roznych povah a velkosti a aj ludmi. V BA a KE v meste a ich okoli su skolky, v Dolnom Kubine jeden hotel ponuka aj ½starostlivost o inych mestach nemam prehlad.
Ahoj, moja skusenost: moji bývajú vnútri aj vonku, ale vnútri sa obvykle nudia, takže radšej sú vonku kde majú ovela viac podnetov, a pre psa je to prirodzene prostredie, keď chcú ísť dovnutra tak sa postavia k dveram a vypytaju sa dnu rovnako ako keď sa pytaju von. Máme vzadu v dome presklene dvere, vidíme na seba🙂 Tiež travime velmi vela času vychadzkami, takže naše psy sú vybehane a spokojné. Spia zasadne vnútri v pelechoch, okrem leta, to sú radšej na dvore, majú hrube pelechy aj v krytom altanku. Klietku nemáme, ale majú vnútri pelechy, makke psie domceky, deky, hračky, psie hlavolamy. Ale ovela viac ich baví byť vonku keď počasie dovolí. Mať psa vylucne v interieri mi príde sebecke. A samozrejme že s nami nechodia na dovolenku, co by z toho mali 🤦♀️ zbytocny stres pre všetkých. Idú vtedy ku kamoske a pekne spolu, samozrejme aj s pelechmi, hračkami a žrádlom, poznajú to tam, majú kludne vyrovnané povahy, nikdy nebol problém.
Je super že beriete od steniatka, lebo si ho vychovate ako potrebujete, zvyknete ho na veci tak aby neskôr z niečoho nemalo zbytocnu traumu. A dôležité je tiež ho od malička zvykat, že nie je na úrovni deti, ale až za nimi. Videla som prípady, kedy si pes myslel že je akoby ďalšie dieťa a boli z toho problémy. No a ak bude mať pes podsadu, môže aj v zime spať vonku v zateplenej bude. Keď budete chodiť k Vašim, pravidelne mu do tej budy dajte drobný pamlsok, časom trénujte aby tam vydržal dlhšie, nech si zvykne a nemyslím si, že by mal byť problém. Ja som mojich takto pozitivne zvykala na cesanie a sprchovanie.
@miriamzba ďakujem pekne za skúsenosť 😃 dobre si to napísala

My chodievame na cvičisko kde fungujú aj ako psí hotel. Takže skús zistiť či niečo také neni aj vo vašom okolí