icon

Ako sa postarať o túlavú mačku s mačiatkami?

31. júl 2025

Ahojte, u starých rodičov na dvore (viacero bytoviek spolu na dedine) je mačka s viacerými mačiatkami. Neviem odhadnúť vek, nechovám mačky, ešte pijú mlieko, ale už jedia aj inú potravu, pobehujú po dvore, hrajú sa spolu, no sú chudučké. Objavili sme ich nedávno, susedia hovoria že tam mačka chodila už dávno, lebo jedna staršia suseda ju kŕmila, no a teraz tam je aj s kŕdľom detí. Začali sme im dávať papať mačacie konzervy vždy keď tam prídeme, čo je viackrát do týždňa, ale nie denne, vždy sa na to aj s maminou vrhnú, sú krásne, ale veľmi plaché. No a tu je moja otázka - čo s nimi? Je nám ich ľúto, nemajú evidentne čo jesť, nemám skúsenosť s touto situáciou, kŕmiť ich ďalej s tým že by sme poprosili v našej neprítomnosti nejakých susedov kým nepodrastú, alebo ich niekde nahlásiť, alebo ako riešiť túto situáciu?

jaskolka
31. júl 2025

Ja sice tiež nechovam mačky,ale tie si potravu nájsť vedia vždy. Su to celkovo "túlavé"tvory.
Iné by to bolo,keby si to opustené maličké mačiatka,ale Keď majú normálne matku,tak ona sa o nich postara,ja by som to asi nijako neriešila. Žijem na dedine,je tu kopec mačiek, ktoré behajú po vonku, nepatria nikomu a vlastne patria všetkým. Vždy im niekto niečo hodí a mačky rastu rýchlo,čiže aj samy si už začnú hľadať potravu (normálne loviť myši, vtáčiky)

dadis
31. júl 2025

Hlavne ich treba zobrat a dat vykastrovat. Zavolajte do najblizsieho utulku.

ika02
31. júl 2025

Ahoj, najlepšie by bolo, aby si im našla domov a noví majitelia by mačičky dali vyjadrovať. Takto ich pravdepodobne zrazí auto, alebo zomrú na nejakú chorobu.

ika02
31. júl 2025
@ika02

Ahoj, najlepšie by bolo, aby si im našla domov a noví majitelia by mačičky dali vyjadrovať. Takto ich pravdepodobne zrazí auto, alebo zomrú na nejakú chorobu.

@ika02 Oprava: vykastrovať

autor
31. júl 2025
@ika02

@ika02 nedajú sa chytiť, aj jedia až keď sme dosť ďaleko.

ika02
31. júl 2025
@anonym_autor

@ika02 nedajú sa chytiť, aj jedia až keď sme dosť ďaleko.

@anonym_autor v útulkoch majú odchytové klietky, alebo chytiť im mamu a mačiatka prídu za ňou.

autor
31. júl 2025
@ika02

@anonym_autor v útulkoch majú odchytové klietky, alebo chytiť im mamu a mačiatka prídu za ňou.

@ika02 takže zavolať útulok?

ika02
31. júl 2025
@anonym_autor

@ika02 takže zavolať útulok?

@anonym_autor vyskúšaj, dúfajme, že budú mať ešte nejaké voľné miesto na umiestnenie.

martinka13
31. júl 2025

Oni sa o seba postarajú. Fakt je, že ak ich nedáte vykastrovať, o pár rokov ich tam budu desiatky. Obzvlášť, ak ich budete prikrmovať. Budú všade špiniť. Proste celé zle.

0silvia0
31. júl 2025

@anonym_autor skusit zavolat nejake macacie zdruzenie. Mamu macku treba dat vykastrovat a male macence dat na adopciu, vylepit v dedine plagaty, dat na siete, na dedine si ich mozno vezmu.
K nam domov tiez pre 6timi rokmi prisla polodiva macka s macatami. Stal sa z nej velky maznak a je stale u nas, samozrejme sme ju dali vykastrovat.

stvura
31. júl 2025

odkial ste? robila som pre macaci utulok - dobrovolnici chodia a odchytia macku aj s potomstvom...ak su priestory macka ostava v utulku a hlada sa jej/im rodina (medzitym sa odcervia, veterinarne osetria), ak nie su tak maciatka umiestnia a macka ide vykastrovana spat. Zivotnost vsak je u takychto maciciek mala. Sama som nahlasila macku ktora bola odchytena, maciatka adoptovane ale macka bohuzial vratena k bytovke a po mesiaci uz nebola.
Ja mam doma tiez macku co prisla a vrhla nam maciatka v kolni na naradie - moj syn ju krmil este ked sa obsmietala okolo ako mlada macka, maciatka sme dali ako podrastli ku kamosom do rodin a nasa s nami uz zije 6r. Je to ta najlepsia macka na svete, velmi ju lubime - samozrejme ona lubi najviac mojho synatora 🙂

dagmaraspi
31. júl 2025

Nepostarajú sa o seba, to sú presne tie názory, kvôli ktorým je plno zúbožených chorých zvierat... dospelá bude rodiť do vyčerpania, malé skončia pod kolesami alebo choré, vychudnuté, alebo v najhoršom prípade u nejakého surového magora...oslovte prosím nejaké OZ vo vašej blízkosti, oni pomôžu s odchytom a kastráciou ...je plný internet tých mačiek čo sa "postarajú o seba"

sundew
31. júl 2025

@anonym_autor a odkial ste? My by sme vzali mačiatko