icon

Ako správne začať s výchovou šteniatka rotvajlera?

9. feb 2025

Ahojte baby. O mesiac si ideme po psíka do chs, bude to rotvajler. (Nieje to náš prvý psík, no od šteniatka sme ešte psíka nemali). Máte nejaké rady ako začať s výchovou? Čo je nadôležitejšie učiť? Čo naozaj nezanedbať? Budem moc vďačná, keď mi niekto úprimne poradí. Ďakujem

wolf_
9. feb 2025

Veľmi obšírna otázka. Najlepšie pýtať sa chovateľa. A samozrejme trénera, študovať si - dnes je možností koooopec.
Ale za mňa alfa a omega socializácia.. už tá sama o sebe zahŕňa toho veľmi veľa a je to za mňa to najdôležitejšie čo riešiť pri šteniatku.
... navykanie na manipuláciu a ošetrenie.. od začiatku nastaviť komunikačný systém.. nastavovať postupne režim.. navykať na klietku, ohrádku, koterec, apod. ak to chcete využívať.. nastaviť si hranice u vás doma hneď od začiatku - kam pes smie a nesmie atď.. ak bude vo vnútri tak samozrejme učiť na hygienu.. reakcia na meno.. privolanie.. chôdza na vodítku.. učiť aj na samotu.. učiť čo môže a nemôže hrýzť (u šteňaťa predpokladám s kúsaním do rúk, kúsanie vodítka, no všeličo sa môže diať).. hra.. tréning hrou.. byť dôsledný vo všetkom.. neopakovať povel xkrát..

dolly_xd
9. feb 2025

Ahoj, pes alebo fena? Ihned stena začať učiť a venovať sa každý jeden den, začnite formou hry kým si zvykne na nové prostredie.. a tak klasicky zacnite učiť na meno povel sadni lahni privolanie , lahni býva najväčší problem keď je jedinec dominantný toto majte zvládnuté prvé mesiace postupne pridávajte náročnosť plus minus čo od neho chcete načo bude slúžiť
Nezabudnite určit hraníce od mala socializovat a jasne definovať kto je pán
Rovnako ako u deti nastavte pevný režim
Ucte stena na volieru, manipulujte mu s jedlom/miskou, na veterinára , aby vedel sam naskočiť do autá
Dôležité naučiť neopustit pozemok napr keď vychádzate s autom
Z akej chs bude stena?

rodinnefoto
9. feb 2025

My máme štvormesačnú sučku, je to už náš druhý rotvajler.
Veľmi pekne to zhrnula wolf.
Ja odporúčam vyhľadať trénera/trénerku, ktorých prístup bude spĺňať Tvoje nároky a očakávania od výcviku.
Držím palce nech je zdravá a nech vám robí radosť. Sú to skvelé psy.

laronsk
Odpoveď bola odstránená
monza_zm
20. nov 2025

@anonym_autor prosim vas z ktorej chs mate steniatko rotvajlera?