Ako upokojiť psov, mačky a autistické deti pri ohňostroji?
náš pes je von a ani si to nevšimne...
Staršieho nijak, som pri ňom trasie sa jak vibrátor nema to rad, zvyknem ho dat aj do spálne kde stiahnem vonkajšie aby nepočul. No s malým bude sranda 🙈 minulý týždeň tu už mladý buchali on začal štekať a behať po byte čo to kde to jeho to bude baviť
@zic veď netvrdím všetkých naraz
Kto koho má
@terezkaarthuramax decko keď bolo malé spalo ,pes jeden za pecou druhý v pohode,ja ti nemám rada ,vždy ma ohňostroj zobudí
Máme v práčovňu v dome,podzemie, roh bez okien, tam naša zverina Silvester prečka. Avšak nájdu sa blbci, čo búchajú aj nad ránom ešte 🤦
@terezkaarthuramax náš psík je už hluchý takže už sa ani nebojí. Dokonca už nemá problém ani keď cíti ten smrad vo vzduchu čo z toho býva. Ale bývalo to strašné s ním. Triasol sa, dychčal. Upokojujúce lieky neodporúčam pretože pes sa bojí stále rovnako ale je nadrogovaný tak sa nemôže hýbať alebo schovať ako by chcel a celkovo nechápe čo sa s ním deje. Ja som sa s mojím zatvorila do kúpeľne tam sme sedeli na zemi. Nijak extrémne som ho nečičíla lebo to by si myslel že vlastne má ten dôvod sa báť lebo sa niečo deje. Iba som mala na ňom položenú ruku a robila som sa že sa nič nedeje.
neupokojujem. vsak su v dome nech si zalezu kam chcu. Aj dieta mam PAS a to uz proste spi . My ale nebyvame na rusnej ulici, co sa ohnostrojov tyka
@terezkaarthuramax menil sa zákon od 2.1.2024, tie "hlučné" sú zakázané
§ 53 Používanie pyrotechnických výrobkov odsek 2.
Používanie pyrotechnických výrobkov kategórie F2 a F3, ktorými sú petardy, zábleskové petardy, batérie petárd, batérie petárd s externou oporou, batérie zábleskových petárd, batérie zábleskových petárd s externou oporou, výmetnice, míny, rímske sviece, rakety obsahujúce pyrotechnickú jednotku, ktorej hlavným efektom je hluk, a kombinácie obsahujúce ako prvok petardy alebo zábleskové petardy, je celoročne zakázané.
https://www.slov-lex.sk/ezbierky-fe/pravne-pred...
však už skoro takmer nikde nie je ohňostroj dovolený 🙈 keď chce človek vidieť poriadne farby tak musí vycestovať do zahraničia, tam sa zvieratá asi neboja 😂
zapni tv aby pes nepocul kazdu jednu petardu
@zuzanka.zuzu nastastie im každý kašle na ich zákon a Silvester je hlučný a farebný jak sa patrí 🙂
@lubossi pre tých co som menovala a tých čo sa o nich starajú to našťastie nie je.
Mojmu synovi sa to paci a pyta este 😅 skor zuri ked to skonci..
Pes tréning a neupokojujem, ale buď svojim kľudom ukazujem, že sa nič nedeje alebo ak je to možné hrou/pamlskom vytváram pozitívne asociácie....
A na tých čo dlabú na zákon treba volať políciu.
@terezkaarthuramax psa som naučila ignorovať to, mačku nemáme… hlavne nedávam žiadne lieky od veterinára. Lebo tie nespôsobujú, že strach zmizne, iba to, že zviera je oťapené natoľko, že nedokáže reagovať. Niečo ako ľahká paralýza… “super” pocit, keď sa bojíš a nevieš utiecť.
Dieťa s PAS tiež nemám. Ale ľutujem detičky s diagnózami. Moje to našťastie prespia 🙏🏻 a keď nie, radi pozerajú.
Náš kocúr zalezie do plechu a spi, psa berieme dnu, kvôli tomu, že je to hlučné a ma z toho vonku stres, ale vnútri vidí, že sa správame ako vždy, tak sa natiahne do kuchyne, tak aby "pomahal" a chrape až do rana😆
Nášmu psovi trosku toto pomáha a nahlas tv ale najhoršie je to že večer s ním ešte potrebujem ísť von vyvenčiť a o ôsmej už strieľajú takže idem o piatej a potom ešte o tretej ráno keď už je kľud. Náš pes sa veľmi bojí ešte mesiac po silvestri so strachom chodíme von len sa ťahá domov
Naša mačka má nejaký ohňostroj úplne, s prepáčením, u prdele.
My máme dve mačky, vlani sme silvestrovali u nás na gauči, jedna bola zababušená so mnou v deke a druhá s manželom v deke a pekne sme ich hladkali. A samozrejme sme ich nepustili von, my bývame na dedine a tu každý ignoruje, že sa ohňostroje púšťať nemajú a strieľa to tu 31.12. od rána do 01.01. do večera..
Mám/mala som mačky (momentálne už len 1 kus 😔) a nikdy sa ohňostroja nebáli. Aj som prvýkrát išla robiť opatrenia, že budú určite v strese, ale mali úplne na háku.
Pes to znasa asi najhorsie ten od orveho buchnutia petardy odmieta ist von cikat a vsetko az do druheho dna, takze silvester je jediny den v roku kedy spravi nehodu doma. Vacsinou strieda ze je zalezena pod postelou a sem tam nas pribehne pozriet do obyvacky a ked zacuje buchnutie zase sa schova. Mam aj syna autistu nastastie toto mu problem nerobi, ale nie kazdy ma take stastie.
My máme mačičku ale ona sa vopchá do kukane a tam to prespí
Naše mačky majú hlboko v paži a chrapu, občas pomrvia uchom pri zvlášť hlucnej petarde, inak nič.
Zvieratá to sa dá naučiť. Co sa týka deti to by som sa radila s odborníkmi...
@nika523 a co máš za psa? Máš z útulku? Z chovnej stanice? Koľko ma rokov?
Najlepšie je to učiť odmala, kým sa pes nestihne zľaknut.ak to nikdy nezažil je úplne normálne, že si to bude fixovat negatívne. Ak už má zlú skúsenosť, je to na práca na dlho, určite nie týždeň, alebo dva. Takto cez písmenka sa veľmi zle radi.. Potrebuješ skúseného kynológia, ktorý ti ukáže ako s tým pracovať. Veľa, veľa urobí človek tym ako sa v tej situácii chová. Ty musíš byť jeho maják istoty, to zviera ti musi verit. V športovej kynologii býva často na skúškach streľba. Učí sa to štýlom, že strelec je hodne ďaleko, tak cca 200 metrov, začneš psa prekrmovat, nejaká mega mnamka, vystrelí, pes dostáva viac a viac.. Znova sa strelí a toto sa robí dlho, dlho. Strelec príde bližšie, časom zapájas odloženie.. Atd.
Ak máš staršieho psa, ktorý už doraba tam hodne záleží ci je to sebavedomý pes, alebo psík, ktorý sa bojí tlieskania, buchnutia, pily, kosačky, atd.. Ja by som ti poradila kynológa, dobrého, ktorý tomu rozumie. Pretože nik ti neporadí vzorovo, rieši sa to individuálne.

@terezkaarthuramax zaujimave poradie... nas pes sa neboji. Kolegyna tusim pytala nejake upokojujuce lieky (spytaj sa veterninara)... to na margo prvych dvoch miest v otazke...