icon

Ako zastaviť utekajúceho psa?

14. mar 2025

Adoptovali sme psa z útulku pred 2rokmi, mal asi štyri roky možno viac. Mysleli sme si že si časom zvykne ale akonáhle má možnosť uteká preč, naposledy som na chodila 7km, poliach, o 2 dediny ďalej sme ho chytili, štyria sme ho hľadali pešo aj autorom, a keď som ho našla tak ku mne nešiel. Je kastrovaný, je schopný sa vyvliecť aj keď má obojok aj postroj. Dá sa to zmeniť či si mám zvyknúť?

luccija
14. mar 2025

Aké to je plemeno?ísť na cvicak?@colsami možno poradi

madeincssr
14. mar 2025

Nas dedusko utulkac mal 11. Ano, bolo tazke ho oducit niektore veci (dcera, ktora si ho v utulku vybrala, bola z toho smutna, lebo vyskusala vsakovake kurzy), ale pooomalicky sa to zlepsovalo. Dajte si navzajom sancu, budte trpezlivi, pozistujte ako psika humanne ucit (ziadne velke kriky, tresty ci elektricke obojky).

colsami
14. mar 2025

Samozrejme ze sa to da. Kolko vycvikarov, myslim skusenych, mate za sebou?

Za cely zivot som nevidela psa, ktory sa vyvlecie z obojka, ak ho ma SPRAVNE nasadeny a zatiahnuty. Ak ma volny alebo zle nasadeny, len vtedy sa vyvlecie.

Kedy sa pes vyvlieka? Ked sa zlakne, alebo chce ist za zverou, alebo kedy vlastne? Dohodni si individualnu hodinu so skusenym vycvikarom, riesit sa to da, ale spravnym postupom, a nie skusanim. Vycvikar uvidi co a preco robi pes, ako reagujes Ty, a hned Ti povie kde je chyba a co robit inak.

autor
14. mar 2025

@luccija pouličná zmes niekto hovorí že kokeršpaniel iný že border kólia ale je väčši vyssí. Skúšala som na začiatku , zobrať autom, ale v aute sa pozvracia na 5-6km aj tri krát napína ho

autor
14. mar 2025

@colsami áno napr keď vidí zver,.mačku a pod.ale u nás k domu nikto nechodí a psa do mesta autom nedostanem

autor
14. mar 2025

@madeincssr na začiatku ušiel každý týžden tento rok iba 2x

madeincssr
14. mar 2025

V aute niektori havkaci nemozu byt na podlahe (pride im zle). Ci bol na sedadle (v postroji sa da priputat takym psim kratsim bezpecnostnym pasom) a aj tak? Nas mal spociatku tiez z jazdy v aute obavy, po case tak zalostne knuckal. Ale ked pochopil, ze autom sa casto ide niekam do prirody na prechadzku, postupne si zvykol.

hankab
14. mar 2025

Pouzivat dvojite istenie. Bud 2 x obojok, alebo obojok a postroj. Dat pozor na to, aby obojok nemal prilis navolno. Ono sa moze zdat, ze ho skrti, ale spravne je nasadeny ked pod obojok nevlezu viac ako 2 prsty.
Tiez mame takeho utekaca. Staci ze sa zlakne na prechadzke, cukne dozadu a vyvlecie sa z postroja ako nic. Pomohla jedine takto kombinacia.

nynia
14. mar 2025

Ak vie vyvliect obojok a postroj tak mu nesedi. A ako sa psovi venujes? Mna naozaj nikto ale ze vobec nikto nepresvedci o tom, ze pokial pes ma dostatok fyzickej a mentalnej stimulacie, vycvik tak bude utekat. Ako to naozaj neexistuje, jednoducho za vyse 18 rokov so psami naozaj ani jedneho som takeho nestretla.

zojazoja
14. mar 2025

Presne.zlý obojok.zle nasadený..zle istenie..je toho strašne moc na nete..študujem a plus dobrý vycvikar..nie si prvá ani posledná so zlým zapinanim obojku a istenia..dá sa to úplne v pohode zvladnut.

colsami
14. mar 2025

Tak podla toho co vravis:
- zle nasadeny a zatiahnuty obojok
- ziadne exta skusenosti s vychovou a bez porady s vycvikarom
- navyse psik s polovnickymi sklonmi (tak neviem naco cakat, kym si vytvori uplny zlozvyk z utekania?)
- "skusala som autom" - a presne o tom to je, autom sa neskusa, autom sa chodi, aby to pes ponal za normalne. Ak 3 krat skusis a pes ti zvracia a dalej neriesis, bude to tak cely zivot. Ked ale pojdes tym autom 30krat, tak ti garantujem ze uz to prenho bude normalne. A samozrejme, dufam ze v aute cestuje v klietke/prepravke, kde ma svoj klud a bezpecie, lebo ak je niekde na sedadle/pod sedadlom a hadze ho to tam, len mu pridavas na nevolnostiach...

Myslim ze treba trosku viac sa vzdelat v tejte oblasti, asi nemas vela skusenosti. + Skuseny vycvikar, nech Ta nauci, AKO si psikom spravne pracovat. A urcite to bude fungovat, neboj. Drzim palce.

luccija
14. mar 2025

Náš pes tiež zvracal v aute, ale prešlo ho to.Lieky som mu nechcela dávať veterinár mi ich radil, ale nechcela som ho oblbovat liekmi a potom zobrať do lesa na vybeh...on sa skôr tešil, bol nervózny.Cim viac ho budeš voziť, tým skôr si zvykne.K utekaniu neviem poradiť

simca06022011
14. mar 2025

Nikdy v živote som nevidela vyvliect sa psa z postroja. Z obojku ano= ak bol zle nastavený.
Ak je pes utekavy, nepomôže cvicak, tak jedine riadne na voditko a nepúšťať na voľno kým sa nenaučí chodiť automaticky ori cloveku (ja mam 5 a 10 metrove voditko 😆). A zabezpečiť dvor aby nemal ako ujsť, my sme dali ohradnik, lebo môj preskočil aj bránu len tak z miesta (ale nie obojkovy ale klasicky ako máva dobytok, čiže vidí to a nepriblizi sa k tomu).
Mam doma utekača, a pomohlo jedine to a samozrejme psa musíme riadne vylietat, vybehať, on to potrebuje. Ak uteka, zabezpec mu riadne označenie, adresu/číslo na obojok atď, ak nebodaj ujde tak ze ho niekto nájde. Ja som sa najviac bála ze sa mu niečo stane 😟 párkrát sme museli kožuch dávať zasivat = a padol verdikt ze bez dozoru vonku nebude.
Môj mal teraz 8rokov, a už je podstatne kľudnejší 😊

Ostatne vám poradi niekto kto so psami vie robiť. Na nekontrolovateľne uteky je dobrý el. Obojok, využíva sa aj pri poľovníckych psoch ako poistka, ak neposluchne a rozbehne sa za zverou atd, ale to nie je tak ze len tak bez tréningu mu to dat..

simca06022011
14. mar 2025

Inak.moje pes tiež prvýkrát zvracal, potom aj keď nie v aute, tak keď sme vystúpili z auta. Úplne ho to prešlo tak do pol roka.. dávala som ja pozor na to, aby sme pred cestou v žiadnom prípade mu nedávali jest, väčšinou ani nepil asi predtým/ale to nemám.presne odsledovane... to pomohlo najviac.

hankab
14. mar 2025

@simca06022011 pes sa vie vyvliect z postroja velmi lahko 🙂 neverila som az ked som nevidela na svojom. A to mal postroj, co sa mu prevliekal cez predne labky a zapinal voredu na hrudniku. Cukol dozadu a postroj bol prec. Skoro ma piclo, ked sa mi to stalo prvykrat. Potom aj druhy a treti, odvtedy uz pouzivame iba obojok a dostatocne zatiahnuty.

hankab
14. mar 2025

@colsami poznam zial aj pripady, kedy sa pes v prepravke zgrcia vzdy, ked v nej ide. Ci cestuje 1x do mesiaca alebo 30x. Vzdy sa pozvracia. Aj keby tym autom isiel tisicikrat.

simca06022011
14. mar 2025

@hankab ťažko sa mi tomu verí, ak dobrý a dostatočne tesný postroj. Véd práve to som zvolila keď som riešila socializaciu svojho, aby sa mi nevyvliekol alebo nezadrhol obojok 😂 obojok napr smyklavy dokáže, ak je na dva prsty zapnutý, môj dat dole... on sa otočí nosom k voditku, sklopi hlavu a vyvlecie tu viszliu hlavu z toho 😄 tak možno to bude aj o plemene 😂

hankab
14. mar 2025

@simca06022011 alebo o dlzke noh, ja mam jazveca 🤣 ten spravi rup sup, skloni hlavu, cukne dozadu, vystrie tie 10cm predne nozicky a postroj je fuc 😁 z obojku sa mi chvalabohu zatial nevytrhol, kym bol dobre zatiahnuty. Klop klop.

colsami
14. mar 2025

@hankab ano ale taky pripad je jeden z tisic, povedzme si narovinu. Vsetko ostatne su len nezvyknute psy.

nynia
15. mar 2025

@simca06022011 Moja sa raz vyvliekla z postroja ale uplne v nasich zaciatkoch, mala ten postroj na styl Julius K-9 z obojka sa nikdy nevyvliekla. Ale vtedy to bola moja chyba, ze som jej ho dala volny a neutiahla poriadne.

dobryden
18. mar 2025

A sam sa nevráti domov,?Nam tak pravidelne zdrhaval pes,vzdy sa alw vratil sam,niekedy aj po dni,jeden sa vratil po tyzdni.