icon

Ako zmierniť kňučanie šteniatka, keď je samé?

lenkasmajlovaa
28. mar 2025

Ahojte, potrebujem poradiť, máme doma už čoskoro 3mesačné šteniatko Cavaliera a akonáhle ju chceme nechať v izbe samú tak strašne kňučí, nakoľko ju zatvárame do izby keď ideme do práce, aby nám všetko neocikala, keďže sa ešte vždy netrafí na podložku. Ako zmierniť to kňučanie :/ ☹

colsami
28. mar 2025

Za prve vyhodit podlozky, to je pri ucenie na hygienu zle. Vy predsa chcete, aby stena vedelo ze "vencit sa ma vonku". A vy jej denne ukazujete ze "venci sa tu, na podlozku". Chudak stena v tom ma potom misung.
Ci to nechavate stena bezne cca 9h same zavrete, alebo ako to mate vyriesene? Napis viac, nech sa v tom da orientovat a poradit.

Dalej, knuci a potom je ticho a zaspi? Alebo knuci dlho, zacne stekat, cirkusovat, atd...? Ako to vyzera po odchode?

A dalsia vec, psa navykajte byt sameho aj ked ste na byte. Ci uz ina miestnost, klietka, atd. A vzdy nech je psik unaveny - rychlo zaspi.
Vela stastia.

lenkasmajlovaa
autor
28. mar 2025

@colsami podlozky musia byt nakolko nechceme aby vsetko bolo ocikane kedze neudrzi este moc .. ked ideme do prace je same zavrete a snazime sa ho ked sme doma nechavat par hodin osamote a aj s nim byt spolu ale akonahle clovek odide, knuci, zacne hrabat do dveri a hned sa snazim prist :/

colsami
28. mar 2025

@lenkasmajlovaa takze kolko hodin je same?
Tak ked stena knuci a okamzite prides, preco by neknucalo? Utvrdzujes ho v tom ze "placem, pridu po mna, musim robit velky cirkus a som von".
Na toto ale treba psa navykat postupne na jeho miesto, kludne denne, ked ste doma.

ivetta1234
28. mar 2025

No place lebo je to male babo a nechce byt same. Ale ak mu das co robit tak to mozes trosku zlepsit,napr. existuje taka hracka s dierou kde mozes nastriekat taku pastetu a to ma zabavku aspon na pol hodinu,potom je taka hracka do ktorej sa daju dat granule a musi prist nato ako ich dostat von. Je plno veci v obchodoch. Nech sa venuje tej cinnosti a ked vidis ze je zabavene skus odist. Samozrejme predtym nez odidete vyvencit poriadne, po pripade nejakeho plysaka dat atd.

kristie571
28. mar 2025

Je este male.. kolko hodin ostava samo?
Pred odchodom z domu ho treba vziat von, vyvencit, unavit. Dnu v izbe poschovavat nejake ‘mlsky’ a nejake tie mlskove hry ktore ho zabavia. Postupne ho ucit na oddych samé.
To ze ste doma vedla v izbe a zavriete ho do inej, ono vas citi a pocuje ze ste tam, aj preto sa za vami driape.
Treba odijst uplne z domu. Ucit ho a zvykat na to ze bude aj same. Ja som moje male stendo vzdy poriadne pred odchodom z domu vyvencila, unavila, potom skoro cele doobedu prespal.

refly
28. mar 2025

Ja teda nie som psíčkar, ale nie sú cavalieri notoricky známi separačnou úzkosťou?

vanilkovazmrzka
28. mar 2025

Nechavat ju samu na kratke chvile a postupne cas predlzovat. Musi si len zvyknut. Mozno klietka pomoze

lenkasmajlovaa
autor
28. mar 2025

@colsami noo cca 8 hodin kym sme v praci teda muz pride z roboty skorej nez ja tak je potom s muzom

zojazoja
28. mar 2025

Ja nechcem rýpať.. ale to ste ozaj čakali pri tak malom steňati ze nebude knucat? A toľko hodín naraz samotné doma....to sa fakt takto nerobí.. naozaj ste si nestudovali info o výchove šteniat než ste si ho doniesli?

belllinka
28. mar 2025

Velmi nezodpovedne zadovazit si psa a nezistit si predtym potrebne informacie

colsami
28. mar 2025

8 hodin je na tak male stena naozaj vela. To nemate nikoho co by vam ju vyvencil behom toho dna, zahral sa? 4 hodiny by vydrzala. Potom pauza hra unava a znovu prespi 4 hodiny. Babky tetky kamosky? Psie skolky? Si z Nitry - tam mate moznosti aj skolok.

Ja teda nie som zastanca toho ze cely svet a cely zivot sa ide podriadit rezimu psika, ale na male stena je toto fakt cez.

denisa_deniska
28. mar 2025

8 hodín 😱 mne toho psíka až prišlo ľúto

zojazoja
28. mar 2025

@denisa_deniska mne totálne...😥

pes2014
28. mar 2025

Určite kúp klietku a začať ju na ňu učiť

Ako zábavku skúsiť zobrať kus látky a zabaliť do nej kolečko sálami

wolf_
28. mar 2025

Tu som si nadobro potvrdila, že mám zjavne fakt divného psa 😂 Žiadne kňučanie sa nekonalo... ale to nie je to divné, to bolo objektívne výsledkom správneho prístupu... ale... v 3 mes. by úplne na pohodu vydržala 8 h. Neviem koľko bývala sama (8 to nebolo nakoľko mám to privilégium, že si môžem dovoliť odbiehať z práce ako potrebujem), ale viem, že aj v 3 mes. proste spala keď bola sama až kým som ju príchodom nezobudila (máme kameru) 😂 nech to bolo po akejkoľvek dobe.. som presvedčená, že by tak spala aj tých 8 h 🤷‍♀️😂

1sally12
29. mar 2025

Pri tomto ma vždy napadne - kedy si teda majú ľudia zadovážiť psa? Je predsa jasné že musia chodiť do práce. Alebo si majú zobrať mesiac dovolenky a byť s ním doma nech si pes zvykne? 🤔

zojazoja
29. mar 2025

@1sally12 tak napríklad napíšem ti ja moju skúsenosť. Keď sme boli decka a naši nám teda zaobstarali psa, tak podmienka bola, že cez letne 2 mesacne prázdniny. Aby sme ho postupne naucili všetkému co treba a hlavne aby vedel už potom ostať sam doma. Keď som bola dospelá a začala som si kupovať svojich psov, rak vždy tak, aby jeden znas( vtedy ešte frajer) vedel napríklad cez obednu pauzu za ním ísť. Potom ďalšie roky som ja mala možnosť si male šteniatko brava do práce alebo muž vtedy prácu ze vedel si ho brava so sebou do auta...potom sa postupne učil bývať sam doma klasickou metódou akou sa to učí..postupne na par minút, potom hodín. Pointa: psa si majú zaobstarať ľudia, ktorí majú čas a hlavne chcú ho učiť a venovať sa mu.

1sally12
29. mar 2025

@zojazoja tiež som si spomenula na nášho psa, zaobstarali sme si ho cez leto, naši chodili do práce, my - deti sme mali prázdniny tak sme sa mu venovali. Veru neviem ako by sme to teraz s priatelom riesili, sme pracujúci a nemôže si človek dovoliť len tak odbehnúť z práce cez obed aby mrkol na psa.

jamidea
29. mar 2025

@lenkasmajlovaa 8hodin? Chuda male. Knucat neoducis, treba sa venovat. My sme boli so stenatom vkuse, vo dne v noci, a dokonca vnoci knucalo prve tyzdne asi za matkou, hoci sme ho brali 9tyzdnove

colsami
29. mar 2025

@1sally12 presne tak, ludia bezne chodia do prace. Takze ak nemam skolakov doma, niesom RD, MD, dochodkar, na homeoffice, nemam peniaze ze mi psa niekto povenci alebo postrazi, a ak zijem v byte, na co si prepana budem brat 8 tyzdnove stena? Aby bolo 9h denne (praca+cesta) same zavrete doma, curalo kade tade, knucalo a stekalo a rozculovalo susedov, a este zbytocne si vypestujem kopu zlozvykov na dalsich 13 rokov? Mne to hlava neberie. Ak momentalne nemam podmienky, nemam psa, alebo si vezmem uz odrasteneho a dospeleho. Nauceneho. Ale toto fakt nechapem, pre koho a na co je to dobre.

nynia
30. mar 2025

Ucit vramci hry. Zatvorit za dverami napocitat do 5 otvorit a vychvalit, vyhrat sa, odmenit... Takto kludne aj pocas mojkania-hry odbehnes za dvere a dalej pokracujete a zase. Ked to bude chapat predlzovat intervaly na 10,15,20,30,minutu... vsetko hlavne postupne potom ist za dvere bytu najprv ani nezamykat a znova od 5zacat pocitat a potom predlzovat ked znova to bude zvladat aj zamknut a znova od 5. Takto sa "hrat" a trenovat mozete aj niekolko krat za den. Ja som to ucila 2tyzdne kym som mala istotu, ze vydrzi bez separacky - ked knuci to je tiez priznak separacnej uzkosti. Ja som toho nazoru radsej ucit pomalsie a obatovat ten cas ako potom do konca zivota bojovat s tym, ze pes nevie ostat sam. Uplny ideal je ucit takto od prveho dna ked pride do noveho domova. A najdolezitejsie nelucit sa! Normalne odist ako keby sa nic nedialo, prist ako keby ste ani neodisli - t.j. preto najlepsie pocas hry zo zaciatku pretoze takto prerusite hru a potom hned v nej pokracujete dalej, neskor mozete kludne aj pri pozerani TV ist zatvorit na chvilu otvorit dvere a tvarit sa, ze sa nic nestalo a dalej pozerat. Musi to byt co najviac prirodzene ziadne divadielka okolo toho.

nynia
30. mar 2025

A teraz som si vsimla, ten komentar, ze je 8hodin same to je naozaj vela. 8hodin by som psa nechala NAJSKOR okolo 10-12mesiacov. Dovtedy ked uz by som mala mladsieho psa tak riesila by som taku dlhu dobu psou skolkou a ak by som nemala ziadnu v okoli tak by som si nebrala tak male stena ked nemam nanho cas to mi pride dost nezodpovedne si zaobstarat najprv stena bez toho aby som si zistila, kolko casu vyzaduje v prvych mesiacoch. Samozrejme dospely pes bez problemov moze byt 8-10hod sam (pes 12-16hodin zo dna prespi) pokial ma dostatok fyzickej a mentalnej aktivity ale stena je uplne o niecom inom.

nttnnt
30. mar 2025

vy si ho na tu samotu musite trenovat a nie tak ze ste za dverami aby vas citilo :D..odist z domu na 15 minut doslova az von pred barak nech vas neciti, vratit sa dat maskrtu, pochvalit aj ked plakalo....toto zopakovat co ja viem polhodinu...nas pes na 4 krat ked sme takto odisli uz neknucala vobec a ked sme sa vratili spokojne spala v pelechu....doslo jej ze vzdy sa jej vratime.....horsie je to s tym vencenim, vencit by sa malo co 2 hodky, skoda ze vam ho nema kto ked ste prec, my sme mali teda neviem poradit ako s tymi podlozkami, viem ze pouzivaju ludia zachod pre macky aj s tym strkom

lenkasmajlovaa
autor
1. apr 2025

@nttnnt noo teraz ju ucime tak, ze ju zabavime hrackou a odideme, niekedy knuci niekedy nie :/ a ked knuci tak sme ju nechali nech si poplace i ked mne to trhalo srdce :/ ale potom prestala a je tam ticho .. najhorsie je to vtedy ked clovek ide do roboty. ja robim kratky a dlhy tyzden takze min. ja som s nou niektore dni doma takze nie je cely tyzden od rana sama

lenkasmajlovaa
autor
1. apr 2025

@nttnnt objednana je umela trava pre psikov uvidime ako nan bude chodit lebo na podlozky sa jej moc nechce v pripade nudze, vonku vzdy pekne vykona potrebu

alguno
1. apr 2025

@lenkasmajlovaa veď je to malé šteniatko, potrebuje cítiť teplo, počuť hlas, cítiť lásku. 8 hodín je sám, ako v hrobe....hnus.

lenkasmajlovaa
autor
1. apr 2025

@alguno pokial sme v praci bohuzial ano :/ ale ked som doma ja alebo spolu s muzom davame jej tolko lasky ze jej nic nechyba len ten cas pokym sme prec