icon

Ako zvládne mačka presťahovanie po rozvode?

ihrisko2009
7. jún 2025

Dobrý deň zienky, trápi ma nás kocur. Ma 8 rokov, od maciatka býva v našom dome. Ja z neho odchádzam, deti budem mať v striedavke. Idem byvat do iného domu v rovnakom meste. Kocúra som chcela ja a deti, partner bol dlho proti. Ale nakoniec sa podvolil a miluje ho. Kocúra som si vybrala aj zaplatila ja, platila veterinu, stravu, mačacie potreby. Kocur je striedavo vonku a dnu, ako mu vyhovuje. On nie je veľmi kontaktný, ma rad svoj pokoj, ale keď ma chuť, príde sa potulkat. A teraz k mojej otázke, môžem ho vziať do novej domácnosti? Neutečie v strese? Vo vnútri ho zavrieť nechcem, on je zvyknutý na slobodu. Ma s tým niekto reálnu skúsenosť? Ako zvládla mačička zmenu prostredia? Myslím, že nás kocur je až veľmi teritoriálny, vie ku ktorým susedom sa odpratať, keď sa doma necíti dobre (napr. Je u nás na dvore veľa deti a hluk). Myslím, že u najbližších susedov je obľúbený, v novom domove neviem akí budú susedia. Čo by ste mi poradili?

kavasmliekom
7. jún 2025

@ihrisko2009 nechaj ho tam, kde je.

pikachu999
7. jún 2025

@ihrisko2009 vezmi si ho ale treba ho mať zo začiatku dnu

pribinak
7. jún 2025

Zaobstarala by som si novú mačku …tato stará nech zostane kde je

0silvia0
7. jún 2025

@ihrisko2009 ked ho ma ex rad, nechala by som ho v jeho povodnom teritoriu. Zvykol by si aj inde, ale ako pises, nevies aki tam budu susedia, je kopa ludi, ktori neznasaju macky. Alebo sa prestahuj, over okolie, susedov, psov a potom sa rozhodni.

erickatt
7. jún 2025

@ihrisko2009 bude utekat, svagrinka tak kupili dom, aj s kocurom. 3 x pre neho stari majitelia boli, 3 x im utiekol. Kup detom nove maciatko, nech maju aj u otca to svoje, na co su zvyknute. A v novom sa budu tesit novemu

katica06
7. jún 2025

@ihrisko2009 bude utekať, keď sa svokrovci sťahovali, brali si tri a ušli všetky

ihrisko2009
autor
7. jún 2025
@erickatt

@ihrisko2009 bude utekat, svagrinka tak kupili dom, aj s kocurom. 3 x pre neho stari majitelia boli, 3 x im utiekol. Kup detom nove maciatko, nech maju aj u otca to svoje, na co su zvyknute. A v novom sa budu tesit novemu

@erickatt hlava mi hovorí, že ho mám nechať v nasom dome, ale srdce mi puká pri tej predstave. Lebo som preňho “kočičí máma”. Ale milujem ho natoľko, že ho nechám v jeho domove, nebudem ho stresovať zmenou.

pribinak
7. jún 2025
@ihrisko2009

@erickatt hlava mi hovorí, že ho mám nechať v nasom dome, ale srdce mi puká pri tej predstave. Lebo som preňho “kočičí máma”. Ale milujem ho natoľko, že ho nechám v jeho domove, nebudem ho stresovať zmenou.

@ihrisko2009 ❤️❤️

kosatka33
7. jún 2025

Skús, prinajhoršom sa vráti. Daj ho najskôr vykastrovať a počkaj pár mesiacov, ak môžeš, aby mu vyprchali hormóny. Nebude mať takú tendenciu utekať. Ak je však nový dom menej ako 3 km vzdialený od starého, je možné, že to tam už pozná a trafí domov. Po presťahovani ho nechaj aspoň 2 týždne doma. Ak sa bude báť a schová sa, daj mu na misku sardinky vo vlastnej šťave, na to určite vylezie sa nazvať, minimálne v noci. Ja som svoje mačky vzala po jednej na rukách ďalšie dni von, aby som im ukázala dvor, záhradu a okno, ktorým sa dostanú domov. Neušli mi, ale my sme sa sťahovali cca 150 km. No a samozrejme, ak má záchod vo vnútri, po presťahovani mu na vrch nasyp trochu použitého streliva, kvôli pachom.

aandrea9
7. jún 2025

@ihrisko2009 nechaj ho doma. Už to tam pozná a sk chodi aj von tak dupľom. A ak chceš mačku, zaobstaraj si inú, ktorá bude od začiatku v tvojom novom domove.

akvi
7. jún 2025

@ihrisko2009 nechala by som ho tam, kde je naučený. 8 ročný je už ozaj príliš zvyknutý, mačka sa viaže na miesto. A ešte ak ho má ex rád a deti budú v striedavke, nie je o čom. Ty si vezmi mačiatko a deti budú mať miláčika aj u teba aj u otca.

kitycat
7. jún 2025

@ihrisko2009 ak ste rozumni, tak hadam kocira mozes navstivit. Zas ti odpada upratovanie chlpov a zachoda, opatera ked budes odcestovana

nahodnemeno
7. jún 2025
@ihrisko2009

@ihrisko2009 ja by som to vyriesila tak ze ho necham iba dnu...neviem si predstavit ked mi srdce puka ze ho mam natolko rada a vystavim ho ,,slobode,, tj. u mna rovna sa ze bud ho zrazi jedneho dna auto alebo mi ho niekto utyra/otravi...ludia su rozni a niektori zli

marsmykkok
7. jún 2025
@ihrisko2009

@ihrisko2009 mačky sú viac naviazané na prostredie ako na človeka, tak to je a bude mať tých zmien dosť, že sa rozídete, že deti raz budú tam raz nie a nemenila by som mu ešte aj bydlisko, hlavne nie už v podstate seniorskom veku. Keby je to mačiatko je to iné. Ber to tak, že bude sa mať dobre, deti ho vidieť budú, zo začiatku sa môžeš s ex dohodnúť že občas ho prídeš pozrieť kým si zvykneš že si bez neho a časom si ty zaobstaraj radšej nové mačiatko do svojho domu.

p.j.jacky
7. jún 2025

Poviem ti svoj príbeh .
Mala som kocúra niekoľko rokov cca 5 . Potom mi ho ukradli . Našla som ho po dalších 5 rokoch na druhom konci mesta . Ale už som ho tam nechala . Ja som sa medzi tým rozviedla a odsťahovala s domu kde som bývala aj s kocúrom . Tam kde žil posledných 5 rokov bol už doma . Chodievala som za ním . Nosila mlsky .uz nežije bol staručký . Nechaj kocúra doma u ex . Ak túžiš po mačičke zaobstaraj si inú . Mačky sú viazané na svoje teritórium . Keď budeš vyzdvihavat deti u ex tak sa vždy s kocúrom poteš keď bude doma . Iné by bola ak by bol čisto bytový . Zvykol by si bez nebezpečenstva okolia .drzim palce .🐈‍⬛❤️

0silvia0
7. jún 2025
@p.j.jacky

Poviem ti svoj príbeh .
Mala som kocúra niekoľko rokov cca 5 . Potom mi ho ukradli . Našla som ho po dalších 5 rokoch na druhom konci mesta . Ale už som ho tam nechala . Ja som sa medzi tým rozviedla a odsťahovala s domu kde som bývala aj s kocúrom . Tam kde žil posledných 5 rokov bol už doma . Chodievala som za ním . Nosila mlsky .uz nežije bol staručký . Nechaj kocúra doma u ex . Ak túžiš po mačičke zaobstaraj si inú . Mačky sú viazané na svoje teritórium . Keď budeš vyzdvihavat deti u ex tak sa vždy s kocúrom poteš keď bude doma . Iné by bola ak by bol čisto bytový . Zvykol by si bez nebezpečenstva okolia .drzim palce .🐈‍⬛❤️

@p.j.jacky a preco myslis, ze ho ukradli? Bol to nejaky vzacny kocur? Nemohol sa len zatulat na druhy koniec mesta?

majka36912
8. jún 2025

Ked sme sa stahovali s nasou, bolo tam vela stresu. Totizto kym som zila v podnajme v centre mesta, zoznamila som sa s nou ako s mackou z ulice. Postupne sme mali i sebe blizsie a blizsie a tym, ze som byvala na prizemi, len som otvorila dvere na balkon a dosla mi aj dnu do bytu. Dali sme ju pre jej dobro kastrovat a ked sme odtial odchadzali, uz som ju tam nevedela len tak nechat napospas osudu, lebo uz bola zvyknuta aj na teplo domova, aj na pravidelnu stravu. Dodrzala som vsetky rady, co pisu na internete, ako macicke ulahcit stahovanie, ale prvy mesiac aj tak bola vo velkom strese, malo jedla, takmer vobec sa nechcela hravat. Postupne mozno po 3 mesiacoch z nej uz bola spokojna macicka, len to zvyknutie si bolo pre nu tazke. A samozrejme... Pobyt vonku uz nema, susedia maju 2 velke psy, ktore uz nejednu macku roztrhali, takze pre jej bezpecie ju drzim uz len v dome.