Chceme si zaobstarať dlhosrstú kóliu
Chceme si zadovážiť psíka tejto rasy, máte niektorá doma? Poprosím Vaše skúsenosti😍 dakujem
@anonym_autor nájdite si registrovanú chovateľskú stanicu, tam vám radi so všetkým poradia, o plemene, správaní, výchove, či je pre vás ne/vhodné atď. bude to pre vás najlepšie východisko. Hlavne nehladajte psika na bazari, pretože tam naozaj nedostanete to plemeno, ktoré by ste si priali.
je to aktívny pracovný pes - teda žiaden gaučák. prečo ste si vybrali práve toto plemeno?
Ja nemám , ale skoro sused má a keď chodia na dovolenky tak strazime ...je to skvelá povaha , veľmi dobrý pes , ale potrebuje ako väčšina psov pohyb , aktivity ...vie byť trošku viac uštekany a potom samozrejme je náročnejšia starostlivosť o srsť ...ale ináč má už asi 4tú kóliu po sebe a všetky super povaha . Trebaen vybrať dobrú chovatelsku stanicu , prípadne sa aj na FB pridať do skupiny kolii a ešte si pozistovat . No a napr okolo 20 decembra má byť v Nitre výstava psov takže super je aj tam ísť kuknúť a porozprávať sa s majiteľmi 😊
Ja nemám , ale skoro sused má a keď chodia na dovolenky tak strazime ...je to skvelá povaha , veľmi dobrý pes , ale potrebuje ako väčšina psov pohyb , aktivity ...vie byť trošku viac uštekany a potom samozrejme je náročnejšia starostlivosť o srsť ...ale ináč má už asi 4tú kóliu po sebe a všetky super povaha . Trebaen vybrať dobrú chovatelsku stanicu , prípadne sa aj na FB pridať do skupiny kolii a ešte si pozistovat . No a napr okolo 20 decembra má byť v Nitre výstava psov takže super je aj tam ísť kuknúť a porozprávať sa s majiteľmi 😊
@anonym_19bbd1 inak toto tiež odporúčam, bývam v Nitre a chodievam na tieto výstavy vždy keď sú, majitelia psíkov sú tam vždy veľmi milí a radi poradia😇 (btw. vstupné je tam zdarma)😁
@anonym_19bbd1 inak toto tiež odporúčam, bývam v Nitre a chodievam na tieto výstavy vždy keď sú, majitelia psíkov sú tam vždy veľmi milí a radi poradia😇 (btw. vstupné je tam zdarma)😁
@mikasa_ackerman my bývame síce 2 hodiny odtiaľ ale aspoň na jednu ročne ideme kuknúť vždy 😄 ja to milujem , pokúpim veci našim psom , pomazlim sa so šteniatkami , spoznám nových ľudí , nové plemená ...
Ja som mala ako decko a to bol pán pes. Úplne kľudný, vo svojom živote párkrát zastekal. So psami sa nemusel, feny miloval. Strašne sa bál búrok, petard a pod.
@anonym_autor áno mám naštudované všetko o tomto plemene...samozrejme že to bude pes s papiermi, len som zvedavá...aké máte vy skúsenosti, poznám dve fenky a tie psy vobec nebresu, preto ma zaujíma či sú všetky také pohodacky alebo náhoda. .do čoho by ste šli do fenky alebo psa?
Dobrý výber. Nádherné plemeno, vo farbe blue merle sa mi páči najviac. Aj povahu má výbornú. Keby som chcela veľkého psa, určite by to bola sučka dlhosrstej kólie.
@anonym_autor áno mám naštudované všetko o tomto plemene...samozrejme že to bude pes s papiermi, len som zvedavá...aké máte vy skúsenosti, poznám dve fenky a tie psy vobec nebresu, preto ma zaujíma či sú všetky také pohodacky alebo náhoda. .do čoho by ste šli do fenky alebo psa?
@anonym_autor kazde plemeno ma popisane svoje najbeznejsie charakterove vlastnosti. A potom su samotne jedince - vacsina sa podoba tomu popisu, no najdu sa aj menej ci viac odlisne povahy - toto sa vsak ukaze vacsinou postupne, pribudajucim vekom. Dobry chovatel vie odhadnut steniatko, ci patri medzi utiahnutejsie, kludnejsie, alebo je skor vodcovske, agresivne alebo neobycajne aktivne. Takze najlepsie bude potom konzultacia s konkretnym chovatelom.
Kolia je nadherna, ako dieta (aj vdaka Lassie) som z nej bola hotova a pamatam sa, ze bola snad vsade. Potom som toto plemeno nevidela dlhe roky. Nedavno som jednu opat videla kusok od synovej skoly - srdiecko mi poskocilo 🙂
CI psa alebo fenku? Moze byt rozdiel v stavbe tela, to je asi najvacsi rozdiel, povahy mozu byt fakt "kus od kusu" ine. Mozno by sa mohla zvazit cena kastracia - sterilizacia? Ja mam troch psov - jeden rasa s PP, jeden rasa bez PP a jedna je zmeska neurciteho povodu - kazdy je osobnost a je mi uplne jedno ich pohlavie. Psa s PP som kupovala ako chlapca prave kvoli tym telesnym parametrom, inak by mi to bolo jedno. Psa bez PP som kupovala chlapca, lebo dievca nemali a tak som nad tym ani nerozmyslala - pacil sa mi, bol krasnucky. No a fenka - tu som priniesla z ulice (z Tesca 😀 😀 😀 ) tam na vyber nebolo. Len ta sterilizacia je trosku drahsia a narocnejsia na pooperacnu starostlivost.
Osobne by som si koliu nekupila, hlavne kvoli narocnej srsti, ale ak po nej tuzis, chod si za nou. A vela zalezi aj na vychove - ako si vychovas, tak budes mat. Ked ju kupite - nech robi vela radosti 🙂
Otec ma uz dlhe roky kolie, uz ma 4. Su to uzasne psy, ucenlive, s vybornou povahou, akurat vyzaduju spolocnost ludi, pozornost, starostlivost o srst, a musia byt zamestnane. Ked su same alebo sa nudia, tak si "hladaju zabavku". Nie je to pes pre zaneprazdneneho cloveka. Mali sme tricolor a zlate kolie.
@anonym_autor mám psi salon a chodí ku mne 8 klientov s koliami. Ta srsť je dosť náročná na údržbu ale nič čo by hocikto kto ma čas nezvládol doma. Psíky sú inak kľudne, nemám problém ani s jedným. Ak to môžem zovšeobecniť aspoň čo sa týka psov, ktorý sa chodia ku mne upravovať tak sú to pokojne, trpezlivé a skôr flegmaticke povahy. Ale je pravda, že je to časovo náročné plemeno - potrebuje dostatok pohybu tak ako každý pes.
Máme psíka, v troch rokoch totálny kľuďas. Miluje deti, prechádzky mu stačia 30-60 minútové 2-3-krát denne. Odporúčam.

@anonym_autor máte naštudované čo to plemeno obnáša? Skôr by som sa na všetko pytala chovateľky, nekupovať hlavne niekde z bazari