Hľadáme psa na výlety a stráženie domu
Dievcata kupili sme domcek a hladame nejakeho psika ktory by dokazal strazit ale aj by sa dal brat na vylety. Ja som chcela vlciaka no muz chce border koliu. Mam troska obavy pretoze BK sa casto kradnu a vlciaka nemame ako brat na vylety je vacsi ako bk. Labradora nechceme, nic polovnicke lebo vo voliere mame 4 micky a plus prepelicky tak aby ich nezadrhol. Chceme stredne velkeho psa priatelskej povahy co sa znesie s mickami ale nema sklon utekat.
@modrykolibrik určite nie staforda len do skúsených ruk patrí tento pes
Vlciaka myslis nemeckeho ovciaka? Ci Ceskoslovenskeho vlciaka? Ak to druhe, urcite nie. To prve po dobrych rodicoch by slo.
Borderku urcite nie, podla toho co pises by nemala dostatok vyuzitia a nesadla by vam. To potom skor kratkosrstu koliu, ta je pokojnejsia ako borderka. Samozrejme ak viete zabezpecit kontakt s rodinou a pes nebude len na dvore 🙂 inak vyhovuje vsetkemu co pises.
Bradac tiez nie je zly napad.
Alebo spic, aj by sedel, aj uz mas skusenosti s tymto plemenom. Len si psa dobre vychovat a ani zasanlivost so zvieratami nebude problem.
Boston terier na strazenie a vylety (ako psik s brachycefalickym syndromom) - ako tu zaznela rada - uplne zla volba (a rada).
Vy máte mačky vo voliére? 😯
@stvura my mame 2 pyrenejov ( vacsi ako cuvac) ,dieta a farmu a na vylety chodime. Moja dcera sa tesi ked moze mat nasu sucku na voditku.nevidim ziadny problem chodit na vylety. Jedine viac dnove tam moze byt problem s ubytovanim.Ale inak sme ziadny problem nemali.nalozime psov do auta s ideme
@modrykolibrik mna inak napadol napr chodsky pes. Byt tebou zajdem si na vystavu a porozpravam sa s chovatelmi. Budes mat info z prvej ruky
@h2 ano lebo byvame vedla hlavnej cesty a oni zili v byte. Keby sme ich pustili von zabilo by ich auto. Volieru maju velku vedia sa v nej vysantit a maju zateplene budky. Maju vstup aj dnu ale nechcu ist dnu.
Co znamena strazit domcek? Aby len vyzorom odstrasil? Aby realne bol ostry na ludi? A co znamena chodit na vylety? Aby vladal uchodit tury? Aby vam ho vzali do vacsiny hotelov? Aby sa zmestil do auta? To si musite ujasnit.
Ale z takych vagnych poziadaviek mi celkom dobre vychadza chodsky pes. Podoba sa na ovciaka, stredna velkost, nenarocny na udrzbu, zvladne vsetky aktivity s vami a vzhladom uz moze posobit odstrasujuco. Zaroven nie je tak akcny ako nemecky ovciak alebo bordera, ktora teda urcite nepostrazi nic
@misulka22 a ako to maju s vydrzou? My sme mali 12 rokov newfoundlanda, a poslednych par rokov to uz bola tragedia, nedalo sa chodit nikde. Teplo a dlhe trasy nedavala vobec, a aj kratsie museli byt jej tempom. Predtym som mala labradora, to bola strela, perfektny vyletnik, vysla vsetky horske chaty v tatrach mimo ineho.
Do buducna mam tiez v merku pre rodinu chodskwho psa, kvoli jeho versatilnemu vyuzitiu. Milujem obrie plemena, ale je s nimi ozaj vela starosti oproti “normalnym” psom😂
@modrykolibrik a kralovsky pudel napr?
@zojanka to je maznák, neviem či by moc postrážil dom
@harley1205 možno s dákym výcvikom, alebo keby trafili takú povahu 🤷♀️
@modrykolibrik Ja by som v prvom rade pozerala na dieťa.
Ak chceš psa k dieťaťu, tak jednoznačne kóliu dlhosrstu (nie border). Určite si prečítaj niečo o tomto plnene, a potom sa rozhodni. Výber treba dobre zvážiť.
@lilianka28 ved ani nemaju dieta. Pri odrastenom vychovanom psovi je jedno, aka je to rasa(pokial to nie su niektore mini rasy, ktore su citlive na svoje telo)
@majlo1234 moji s vydrzou bez problemov.manzel chodi s nimi ma turistiky a v pohode. Pyrenej je pes co ma vydrz.ale on sa snazi energiu setrit keby musel zakrocit aby vladal.takze doma vacsinou funguju tak ze si najdu miesto s dobrym vyhladom a sleduju okolie. Ale mimo pozemok nestrazia takze dokazu odslapat peknych par km v kopcom a pride domov a pokracuje v strazeni 😂 ja uz ine plemeno neplanujem.mne vyborne sadli.ale hej, nie je to pes pre kazdeho.
Ja odporucam chodskeho psa, velkost ako borderka, vyzera ako vlciak, skladny do kufra auta, miluje tury, plavanie, velmi rozumny, maznak 😀
My máme staforda a sme max spokojní. Veľkosťou je akurát, je dobrý strážca a miluje svoju rodinu 😉 podľa mňa skvelý pes pre rodinu s deťmi
@misulka22 a strostlivost o srst je aka? Treba ich denne cesat? Co sa tyka chorob, ako su na tom prosim? Akoze nepoviem, po fundlovi by som kludne brala dalsieho psa povahovo podobneho(presne to co vravis, ze doma o nich nevies) lebo “normalne” plemena casto treba bavit a su vtierave😂 ale uz by som sa chcela vyhnut tolkym starostiam-specialne auto, plosina na nakladanie, furt cesat, milion eur u veterinara…
@majlo1234 srst maju samocistiacu. Staci ich raz za cas precesat. Viac ich cesem len pred vystavou. Kupat samponom sa nesmu.Pokial nie su kastrovani.
Zdravotne sme zatial resili len ockovanie. Ako vsetky velke plemena mozu mat problemy s klbami alebo torziu zaludka.su nepreslachteni,takze zatial nastastie su na tom zdravotne celkom ok.
No ak chces psa o ktorom " nevies" tak pyrenej nie, steka 🤣 a dost.je to pes ktory strazi,ale chce sa vyhnut konfliktu.preto dava o sebe vediet.vyhoda je,ze kusnutie berie uz ako poslednu moznost.
Ale necakaj povahu ako novofundland. Pyrenej je pastier s typickou pastierskou povahou.doteraz sa vyuziva na strazenie stad.moj pes co ma potomkov skoro vsetci makaju na farmach.
@misulka22 aha, tak to stekanie je pre nas momentalne nemyslitelne, alebo lepsie povedane susedom by asi vadilo😂 fundl ten akoby ani neexistoval, on prespal cely den v klude, ani hlavu nezdvihol posledne roky uz😂
Aku ma suvislost kastracia a samponovanie? To pocujem prvy krat 🙂 my sme nechodili na vystavy, skusili sme tusim len raz, stenata sme nechceli riesit a nakoniec sme dali kastrovat, ale teda vozila som ju kazde dva tri mesiace do salona, kde ju samponovali
Borderka tu bola pár krát spomenutá, tak k nej pridám pár postrehov. Keď kúpiš z vystavnej a nie športovej línie, tak to nebude vystreleny pes, ale od sekundy, ako ju zoberieš od chovateľa ju musíš začať vychovávať. A bez klietky, alebo vymedzeneho menšieho priestoru sa nezaobides, bordery nevedia oddychovať, musíš ju to naučiť.
Na výlety je to perfektný pes. Samozrejme teda, ale keď sa mu venuješ a máš ho vychovaného. To ho môžeš kdekoľvek pustiť. Je to pastier, takže ti nikdy neodíde, nikdy ta nespustí z očí. Vždy vie, kde si. A prejde ti veľa veľa km, vydrží fakt veľa. Je to akčný, aktívny pes. Na druhej strane ho zoberieš v pohode medzi ľudí, má dobrú veľkosť, takže s ňou nikto nemá problém.
Bordery sú teritoriálne, takže do domu ti len tak niekoho nepustia. Ale zas neviem, či by obranili, keďže nehryzu, ale stipu do nôh... ale určite aj toto sa dá výcvikom dosiahnuť. Bordera ti bude hodiny aportovať, aj keby mala pri tom umrieť 😅.
Ale základ, tak, ako u väčšiny psov je výcvik a tréning hneď od začiatku. Ak sa mu venuješ, je to dokonalý pes. Len teda neviem, ako s deťmi, keďže sú to psy, ktoré sú na seba strašne haklive.
Možno retriever s dobrým výcvikom? Ten je vhodný aj k deťom, ale retrivri mávajú strašne slobodné duše a radi sa venčia sami... a do domu ti pustia každého...
Mala som ešte koliu, zlatú dlhosrstú. Na výlety v pohode, dom ti moc nepostrazi, ale k deťom v pohode.
Neexistuje rasa psa, ktora by sa znasala s mackami, neutekala a bola priatelska ku detom.,.to je vec socializacie. Kazdy pes predstavuje potencialne riziko pre male decka (maju byt stale pod dozorom). Deti nerozumeju, ked pchaju prsty psovy do tlamy alebo mu robia zle, ze to tomu psovi je neprijemne a ten obcas do toho dietata zakusne. Poznam dvoch ludi, co maju borderku, obe sa pre nich stali namahavymi. V jednej rodine prichodom postihnuteho dietata, takze rodicia maju menej casu na psa a v druhom pripade v dosledku prirodzenej unavy vo vyssom veku. Prestuduj si plemena psov a vyber si nejaku rasu vhodnu pre zaciatocnika. Aj maly pes dokaze postrazit.
@harley1205 mala som bradáča, je to super pes, ale určite by som ho neodporúčala začiatočníkovi...

@harley1205 Robia to z nich ľudia, ako aj z pitbullov aj bullterierov alebo cane corso apod. mohla by som menovať. Áno sú to psy, ktoré potrebujú pevnú ruku, ale nie je to myslené tak že by sme ich mali biť, ale skôr že vedia byť tvrdohlavejšie. No keď to máš od malého šteňaťa, nevidím dôvod prečo nie.
@belllinka Ja nehovorím o dieťati, ale že zadrhnúť iné zveri čo písala autorka - mačky a prepeličky.