Je bezpečné mať psa bez vôdzky na ihrisku?
Ahojte, ako by ste riešili psa bez vôdzky? Majiteľom sme so známou už 10 krát povedali nech si ho dávajú na vôdzku, vie o tom aj polícia ale to nepomaha, naháňa pouličného kocúrika o ktorého sa staráme, no oni sa vyhrážajú súdom že nieje trestné mať psa bez vôdzky ale kŕmenie mačiek je trestné(kocúrik je veterinárne ošetrený). Nerešpektujú nikoho, veľa ľudí sa tu boji psov a oni si veselo púšťajú veľkého psa aj na detskom ihrisku, ľudia sa sťažujú.. je to podľa vás normálne? Už som bezradná, niekto si povie že je to blbosť ale ide mi o bezpečnosť kocúrika, deti a celkovo ľudí..
pozri si Všeobecne záväzné nariadenie mesta.........u nás je tam jasne napísané,že bez vôdzky nie.
Pozri podmienky chovu,drzania psov v obci.Skus napisat na obec/mesto,aby to zaradili na prerokovanie zastupitelstva.Pokial to schvalia,ze v intravilane je povinnost mat psa na voditku,tak potom bude porusovat,vseobecno zaväzne nariadenia a môze dostat pokutu.
@bro123 spominane VZN, ale uprimne toto by sa vyriesilo ak by mestski chceli, inak tomu nedavam sancu. Natocit na mobil ho nemozes, kym mestski pridu, tak on uz bude doma na gauci, nic ci zial nepomozes. Mali sme taku blbku na vedlajsej ulici, s troma psiskami tak chodila, a ak jej niekto nieco povedal tak ho vulgarne poslala do p…neviem ci je moznost nejakej oficialnej staznosti na urade
Akože polícia nepomôže, to mu nič nepovedia?
Takže mačky si môžu behať kade chcú, srať na pieskovisku a pes aby pomaly nevyšiel z bytu a ak áno na polmetrovej vôdzke s náhubkom najlepšie? Ak neútočí na ľudí neviem čo máš za problém, mačky naháňať bude, to je pud proste, tak ako tá Vaša mačka napríklad môže uloviť alebo chytať nejaké chúda vtáčatko a to je už v poriadku? Mačky ti je ľúto že ju pes naháňa a napríklad vtáčikov nie že ich mačka loví? PS mám psa, neagresívneho a rešpektujem ľudí čo sa boja a chodí na vôdzke a vypustím ho len tam kde nie sú ľudia alebo sa im oblúkom vyhnem, ale aj tak toto ma strašne naštvalo, že mačky môžu všetko a na psoch ľudom všetko vadí...
pes niekoho napadol? je nebezpecny? neuprtauju po nom? keby tam nebola zainteresovana macka ani si o nevsimnes... ale co tak si macku adoprovat? a je po probleme aspon jednom .. a ano krmit tulave macky je zakazane ..
@ukgirls mačka je veterinárne ošetrená, takže nie je tulava, ale mnohe mačky jednoducho neudržis doma.. keď sa o ňu starajú, tak ju už adoptovanu majú..
A prepáč, ale pes na detské ihrisko nepatrí, tak to jednoducho je, aj keď viem že Slováci nemajú radi pravidlá a neznášajú ich dodržiavanie.. som sama psickarka, mám dvoch psov a nikdy ich na ihriská neberiem.. dá sa to.. dokonca sa dá ich púšťať navolno len tam, kde nikomu neprekážajú..
@autorka - vklude nech ma dajú na súd, to by som im povedala.. chcela by som vidieť ako by to formulovali 😏 to sú také trápne vyhrážky ze až.. ak by ani po upozornení neodviedli psa z ihriska, tak by som opakovane volala políciu..
Treba si pozriet nariadenie obce ale aj zakon. Niekedy je taka nestastna formulacia ze pes moze byt defacto na volno vsade, kde nie je oznaceny zakaz vstupu so psom bez vodzky. Over si to.
Ps: nie, nie je to ani bezpecne ani normalne ak niekto vypusta psa na volno na ihrisku, nemam slov. Je to priamo na ihrisku? Ci len vy ste na ihrisku a pes sa venci okolo a trosiu tu zvelicujeme? Kazdopadne, ak budete na nich stale volat policajtov, myslim, ze skor ci neskor to jednych alebo druhych prestane bavit a konecne s tym spravia poriadok.
A macka by tiez nemusela behat po ihrisku (asi vam je jasne ze do toho piesku sa bude vyprazdnovat) ale kedze je to poulicna macka, toto neovplyvnis. Apropo, ak je macka zaockovana, musi mat vystaveny preukaz, kde to ma aj zaznacene. Kto je teda vedeny v preukaze ako majitel macky? Nieco tu nesedi. Bud nie je osetrena, alebo nie je az taka poulicna 🙂
No a teda - ani mačka na ihrisko nepatrí to snáď autorka vieš.. snáď toho kocurika nenahana tam, alebo áno?
@marsmykkok a
@ukgirls ako som písala kocúrik JE veterinárne ošetrený, neserie kade tade ako ten pes po ktorom to neprataju, pes neposlucha, je agresívny a všimla by som si to aj bez kocúrika keďže ako som
písala žijú tu ľudia ktorí sa psov boja a sťažujú sa taktiež. Ďalej túlavé mačky sa môžu kŕmiť a musia tam mat poriadok čo my mame, NIEJE to trestné, naopak je trestné vyhadzovať domčeky mačkam a ubližovať im je tiež trestné. Ja si ho zobrať nemôžem a domov som mu už hľadala, zatiaľ sa nikto nenašiel tak mu pomôžem aspoň takto, ja mam rada všetky zvieratá, ale neznášam psičkarov ktorí sú mudrlanti a myslia si aká je mačka háveď. Pritom je to úžasné stvorenie ako každé zviera. A pes skoro napadol kocúrika aj psíka aj človeka. V zákone je že musí majiteľ zaistiť aby pes neublížil človeku aj zvieratu. A prosím vás nepíšte mi tu hlúpe komentáre ja som tu prosila o radu nie o takéto hlúpe komentáre. Ja si vždy zostanem zvieratá keďže sami sa obhájiť nevedia.
Pes nema na ihrisku co robit, vobec, zakazany vstup, nie ze este bez vodzky! To vyplyva z legislativy, nie je to ziaden nazor je to proste fakt. Vela ludi to ignoruje. Policia by to mala riesit.
@jana_eyre_2 ja ale nepisem ,ze je normalne mat sa na ihrisku ... dala som len otazky ako sa sprava vonku ... a kocur ako sama pise je poulicny - teda bezdomovec
@ukgirls keby si dávala len otázky, nepridás tam vetu citujem "keby tam nebola zainteresovana macka ani si o nevsimnes..."..
@jana_eyre_2 vidis a tam mi zrovna otazniky dosli ..tak si ho tam domysli ;) kazdopadne boli to otazky ako sa chova pes a ci by si ho vsimla bez tej tulavej -pardon poulicnej macky .. a este raz-niesom zastanca psa na ihrisku- to zas mne nevycitaj -to som nikde nepisala ;)
@marmykkok
@ukgirls
Vodiť psa mimo chovného priestoru alebo zariadenia na chov môže len osoba, ktorá je fyzicky a psychicky spôsobilá a schopná ho ovládať v každej situácii, pričom je povinná predchádzať tomu, aby pes útočil alebo iným spôsobom ohrozoval človeka alebo zvieratá, a zabraňovať vzniku škôd na majetku, prírode a životnom prostredí, ktoré by pes mohol spôsobiť.
Ďalej ak je mačka veterinarsky ošetrená čo znamená očkovanie proti besnote, parazitom (vonkajším a vnútorným) a nerobí na ulici neporiadok a problémy nieje problém sa starať o mačky na ulici. To že “serie” na pieskovisku si myslite vy keďže na ulici kde je mačička pieskovisko nieje 🙂 mačička ma dokonca aj svoju toaletu do ktorej chodí a krásne sa jej to vždy čistí ;) A za ďalšie na ihrisku stojí pekná tabuľa kde je jasne písané že so psikom je na ihrisko vstup zakázaný.
@ukgirls kŕmiť mačky na ulici zakázané určite nieje 🙂
Slečna si mačičku adoptovať žiaľ nemôže nepremýšľala si nad tým že niekdy proste možnosť si ju vziať domov nieje?
Chcela by som vidieť či by ste pomohli tulavemu psíkovi alebo či by ste si ho zobrali k sebe domov.
Prečo hneď píšete ako nejaká “zainteresovaná mačka” serie do pieskoviska alebo že chodí na ihrisko keď neviete ako to je? Slečna si prišla po radu nie po vaše hlúpe pripomienky ak nemáte radu tak vaše pripomienky si nechajte.
Co tu porovnávaťe vonkajšiu mačku so psom, ktorý tam je s majiteľom? Véd to sú úplne 2 odlišné situácie.
btw ja macku adoptovanu mam ... a ano aj psa z ulice om si uz nejedneho domov doniesla a nasla im majitela-kedze boli zatulane . .. to len na margo toho,ze vas to zaujima- kedze to chcete vediet .. a dokonca moja macka stale zije a to ma akurat 14 rokov ..
@ukgirls ja mam doma kocúra, zajaca a papagája, samozrejme ani jednemu neublíži, mali sme aj 2 psov, ale ďalšiu mačku si fakt zobrať nemôžem a známa taktiež nie keďže ma doma 5 maciek z ulice. A ako napísala
@bielasovicka porovnávate 2 odlišné veci, ten pes je doslova agresívny a ja nechcem kocurika nájsť niekde roztrhaneho, a už dupľom nie aby ublížil deťom. Pes má majiteľov ktorí ho pustia psa a nechajú ho vonku bez dozoru, idú do auta alebo domov a nedávajú naňho pozor.
@bro123 pes bez vodítka na verejnom priestranstve nemôže byť a určite nie na ihrisku kde môže ohroziť deti a rodičov, pes môže byť vycvičený ale nedokážeme mu vidieť do hlavy🙂môže sa stať aj nejaká nehoda, pes môže vybehnúť na cestu...
Ak nemá vôdzku tak aspoň náhubok...
Taktiež niektoré komentáre ľudí sú otras, ako môžu porovnávať tukového kocúrika s majiteľom, ktorý nedokáže mať psa pod kontrolou a je bez vodítka? No je to trochu na zamyslenie, každý majiteľ je za svojho psa zodpovedný 🙂
A kŕmiť túlavé mačky je povolené, len areál musí byť uprataný...
U nas v meste je za to sa mi zda 3500€ pokuta. Plus ak je to potencionalne nebezpecne plemeno majitel musi preukazat, ze zviera je cipovane, majitel ma uzavretu poistku speci na psa a sa mi zda, ze musia mat aj papier o tom, ze spravili nejaky kurz ohladom starostlivosti o zviera - hned je menej volne pustenych psov vidno
No popravde, na detskom ihrisku by ma nasrala aj tá mačka, aj ten pes..
@oblecenie99 kocúrik na ihrisko nechodí, boji sa ľudí aj detí, verí len mne a známej.
@bro123 pes musi byt na vodzke, ako to ze si s tym policia nevie dat rady ?? :DD vsak chyt fotak, nakameruj ako sibeha pes kade tade, majitelia nikde... a volaj policiu.
@bro123 Aha, tak to je iná situacia potom
@bro123 inak precitaj si VZN mesta, zvykne si mesto upravovat kde moze/nemoze ist pes bez vodzky, pripadne kde vobec nemoze chodit. Lebo kazde mesto to ma inak.
A bolo by vhodne kocurovi najst domov. ci cez utulok, alebo internet.
@simca06022011 polícia už bola, veď nám to bolo aj vykričane, že to dá na súd a nemáme volať policajtov, on ma kontakty a neviem čo všetko, ale určite to budem priebežne fotiť keď bude pes sám, to mi ani nenapadlo popravde😅
@simca06022011 na ulici je tabuľa kde je zákaz voľného pohybu psov a na ihrisku taktiež, tam už je samozrejme zákaz venčenia psov. Kocurovi sa snažím nájsť domov ale márne, útulok je plný nevezmu ho😕
@bro123 ja stale nerozumiem co riesis. Ved zakazdym volaj policajtov a vybavene. Ak mas nastudovane ze pes tam naozaj nemoze podla zakonov ci vyhlasky. Co da majitel psa akoze na sud? Ze nanho volas policajtov? Ved to je blbost. Naozaj zakazdym volat, oni maju povinnost prist. Uz len preto si s nim nakoniec spravia poriadky, lebo ich to nebude bavit stale riesit takuto "hlupost".

@bro123 no jedine zavolať mestskú políciu keď ju vidíš bez vodítka