Je bezpečné nechať deti pobehovať medzi psami?
Ahojte, boli sme včera v parku pre psov, venčovisko take oplotene viete čo myslím.. zarazilo ma že tam bolo tak 10 psov rôznych plemien od jazvečíka cez stafordy po vlčiakov a medzi tými psami pobehovali malé deti 5-12 rokov../ príde vám to normálne ? Väčšinou tam boli teda mladé psy nie nejak vycvičené proste štence a psi pubertiaci … sama mám dve deti ale do takéhoto psieho venčoviska by som ich nikdy nezobrala pobehovať, existujú predsa ihriska pre deti atd.. príde mi to maximálne nezodpovedne od rodičov… nikdy predsa nemôžu vedieť keď sa mladé psy hrajú či niečo nevyvedu decko sa rozbehne a pes za ním lebo lovecký pud alebo sa chce hrať a decko nevie čo s tým psom robiť … aký máte na to názor vy ? Stretli ste sa stym už ? Ešte podotknem že to nebolo 2-3 deti ale to ich bolo tak 8 deti a nesedeli ale naháňali sa pomedzi psami…
@lebandulka7 mám dlhoročné skúsenosti so psami preto píšem, že je to o výchove a socializácii. Viem o čom píšem a to, že váš pes dlho naháňal všetko, čo sa hýbalo nie je na chválenie. Je to nezvládnutá výchova.
@autumn1 Súhlas, veľa výcvikárov má názor, že pes nie je len tvoj, ale všetkých. Dobre vychovaný pes by nemal mať problém s ľudmi a deťmi dupľom. A pes nie je hlúpy, ak vidí že aj iné psy sa k deťom správajú jemnejšie dá pozor. Fakt netreba vopred robiť katastrofické scenáre, keby aj dieťa teoreticky strčí, padne do mäkkej trávy, čo sa stane? Práve ak bude autorka sa všetkého báť, vyhýbať deťom, ľudom, psom, pes vycíti jej strach a bude útočiť na všetko. Lebo asi je to zlé ak panička ked to vidí znervoznie, vyhýba sa tomu...
@wolf_ tak myslím, že rodičia vedia (mali by) odhadnúť kde pre deti je bezpečne. Ja so svojimi chodím na venčovisko hlavne kvôli agility prekážkam a už pár krát sme tam boli tak, že sme odtrénovali, psov ignorovali a išli domov. Ale mám naučené, že vedia sa sústrediť na mňa aj keď im doslova pes behá tesne za zadkom, tréningovo máme odskúšané aj priamo ňuchanie a nepohne sa, kým nedovolím. Ale pár krát sa už stalo, že keď som videla skupinku psov vo venčovisku tak sme tam ani nešli alebo najprv odtrénovali poslušnosť mimo a keď psy odišli tak sme tam šli. Neovládateľný pes sa spravidla ešte pred vstupom prejaví - rozbehne sa k bráničke a začne brechať, nedá odvolať, keď je dnu viac psov podľa hry sa to tiež ľahko dá zistiť či je to pod kontrolou alebo majitelia to majú v paži a takéto prejavy sú pre mňa no-go, keď niekedy taký divý pes príde my odchádzame spravidla je to vidno ešte predtým ako vojde dnu a tak mám čas psa dať na vôdzku a stretneme sa rovno pri bráničke. Takže ja kľudne by som išla aj s dieťaťom lebo nevystavujem svoje psy a ani seba nebezpečným situáciám. Veľmi ľahko by som zostavila skupinku aj viac ako 10 psov, čo sa už z okolia poznáme a tie psy sú naozaj vychované vrátane psov do roka. Pre mňa väčší problém ako venčovisko sú nevychované pustené psy mimo venčoviska. Na venčovisko sa vieš rozhodnúť či ísť-neisť alebo kedy odísť. Ale keď vonku k tebe pribehne nejaký veľký pes, majiteľa ani nevidno to je častokrát väčší problém.
@wolf_ veď píšem "Takže ja kľudne by som išla aj s dieťaťom lebo nevystavujem svoje psy a ani seba nebezpečným situáciám." A zase odhadnúť nevychovaného psa nie je žiadna veda pokiaľ si so psami v kontakte, čím viac psov rôznych veľkostí a plemien tým ľahšie to ide. Neexistuje, že si nevšimneš skôr či neskôr opakujúce sa vzorce správania.