Je chirurgická kastrácia bezpečná pre staršieho psa?
Ahojte. Už ste niekto dával kastrovať staršieho psíka ? Staršieho myslím 10+ rokov. Ak áno, prežil to v poriadku ? Lebo nášho by bolo treba dať, aj zuby mu dať urobiť, len veterinárka nám povedala, že je riziko, že to nemusí prežiť. Tak by ma zaujímalo, či niekto máte aj takú skúsenosť, nepríjemnú ?
Ďakujem za všetky odpovede.
Veď na každej klinike predpokladám, že v dnešnej dobe urobia vyšetrenia aj pri mladom aj staršom psíkovi (ak nie treba zmeniť veterinu, ja toto beriem ako štandard u ľudí aj zvierat) a podľa toho zhodnotia ako je to bezpečné. Môže ti tu napísať aj 20 ľudí, že majú pozitívnu skúsenosť ale pre tvojho to nebude na základe výsledkov bezpečné a neprežije to. Ja mám 3 skúsenosti s chirurgickými zákrokmi u seniorov a obidva sa podarili ale poznám majiteľov ročnej sučky, ktorá kastráciu neprežila.
Moja fenka bola v 10 rokoch na splenektomii - chirurgické odstránenie sleziny. To bola už naša piata operácia. Vždy je riziko, tiež som sa o ňu bála, ale operácia bola potrebná. Veterinárka nás upozornila na rizika, ale samozrejme sa spravili krvné testy, vyšetrilo sa srdce. Odporúčam požiadať o inhalačnú anestéziu, ktorá menej zaťaží organizmus a obličky. Pred operáciou bola pol dňa na infúziách, po operácii zostala do druhého dňa hospitalizovaná.
Čo sa týka priberania po kastrácii, tak pes môže mať väčšiu chuť na jedlo a keď to majiteľ nekontroluje, tak samozrejme, že priberie. Ja dávam krmnu dávku podľa váhy mojej fenky a po kastrácii nepribrala.

@nelca84 Ved viem, ze po kastracii bude treba davat na to pozor. Toho som si vedoma 😀.
@sandri2009 viem ako to myslíš..on vie, že má celý deň misku tak sa naje kedy chce, ale nie je to dobre.Ma dostať ráno, podvečer zjesť a finito🙂takto si zje pár granúl ráno, cez deň ako chce ..