icon

Je dávka infúzie pre psa bezpečná?

faux
23. jan 2025

Dobrý deň,
Prosím Vás je tu nejaky veterinar? Bol som cez sviatky so psíkom na nemenovanej klinike a psíkovi tam dali infuziu, cele to bolo z môjho pohľadu veľmi nepríjemné nakoľko psíkovi infuziu zaviedol doktor podla mňa nesikovne pretože viac menej vôbec netiekla ako tiekla teda musel som byť so psíkom v podstate tri hodiny vo vynutenej polohe aby vôbec ta infuzia tiekla lebo akonáhle si psík ľahol tak to vôbec netieklo (predtým to nemal tak nesikovne zavedené, mam na mysli dní predtym lebo nebol na infuziach prvý raz) a keďže sa mi to celkovo nezdalo tak som sa opýtal umelej inteligencie ze koľko môže taky psík prijať toho infuzneho roztoku za tie tri hodiny a ta mi povedala ze o polovicu menej ako sa doktor do neho snažil dostať... (Doktor mu naordinoval dávku 500ml za tri hodiny). Tak chcel by som vedieť či doktor konal správne a ze ci nemohol ohroziť psíkovo zdravie takýmto spôsobom.

faux
autor
23. jan 2025

Pre 26kg psa veterinar obvykle vypočíta množstvo fyziologického roztoku podľa jeho zdravotného stavu a konkrétnych potrieb. Pri bežných podmienkach koze byt odporúčaná dávka približne 20-40ml/kg/den co by predstavovalo pre môjho psíka približne 520-1040ml za 24hodin.
Za tri hodiny by to malo byt približne 65-130ml roztoku. Je však dôležité, aby ste sa riadili konkrétnymi pokynmi veterinára,kt..vie najlepšie posúdiť potreby vášho psíka.

Dvojnásobné prekročenie odporúčanej dávky fyziologického roztoku (0,9% NaCl) môže viesť k niekoľkým zdravotným problémom, najmä k nadmernej hydratácii a elektrolytovej nerovnováhe. Medzi možné riziká patrí
1. Hypernatriémia: Zvýšené hladiny sodíka v krvi, čo môže spôsobiť dehydratáciu buniek a poruchy funkcie orgánov.

2. Otok tkanív: Nadmerné množstvo tekutín môže viesť k opuchom, čo môže ovplyvniť dýchanie a obeh
3. Zvýšený krvný tlak: Príliš veľa tekutín môže zvýšiť objem krvi, čo môže viesť k zvýšenému krvnému tlaku a zaťaženiu srdca
4. Nefrotoxické účinky: Obličky môžu byť preťažené a nemusia zvládnuť nadmerné množstvo tekutín, čo môže viesť k ich poškodeniu
5. Zvracanie a hnačka: Telo sa môže snažiť zbaviť sa prebytočných tekutín prirodzenými spôsobmi, čo môže viesť k zvracaniu alebo hnačke
Ak máte obavy o zdravie svojho psa alebo ak došlo k prekročeniu odporúčanej dávky, je dôležité okamžite kontaktovať veterinára.

akinom112
23. jan 2025

Dobrý deň, pri takej hmotnosti psíka je 500 ml za tri hodiny v poriadku. Dávka infuzneho roztoku sa prepočítava podľa potreby organizmu, kde sa zohľadňuje aj % dehydratácie v dôsledku straty (zvracanie/hnacka) plus zdravotný stav zvieraťa - problém s obličkami, srdcom a podobne. Napríklad pocas chirurgického zákroku sa bežne psovi dáva dávka 10ml/kg/hod čo by z vás bolo 260 ml za hodinu. 20-40 ml/na kg na deň platí pre mačku, nie pre psa. Tam je ta požiadavka kľudne 60 ml/kg/deň, v prípade šokových stavov sa tento bazal pohybuje ešte oveľa vyššie, napríklad pri torzii u psa kľudne aj 90/ml/kg za 15 minút. Žiaľbohu umelá inteligencia nedokáže úplne nahradiť ľudsky faktor a roky vzdelania a skúsenosti veterinárneho lekára

faux
autor
23. jan 2025

@akinom112 ďakujem veľmi pekne, ukludni ste ma. Rovnako mi to vysvetlil aj ten pán doktor ale pre istotu som si to chcel overiť.

colsami
23. jan 2025

Dobry den, pre 26 kiloveho psa je 500ml infuzie za tri hodiny uplne v pohode. A ano, ak bol pes v zlom stave (dehydratacia, kolabovane cievy, atd), tak velmi zle tecie. Niekedy treba nastavit pumpu ktora infuziu tlaci, pokial majitel nevie psa drzat a zabezpecit v spravnej polohe, niekedy sa tlaci vzduchom, situacie byvaju rozne. A ano, ked si pes lahne a tu nohu mu nevystriete tj nie je priebeh zily rovny, tak nekvapkaa zbytocne sa cely priebeh samotnej infuzie predlzuje. Cize lahnutie s (niekedy aj len miernym) ohnutim nohy nie je najlepsia poloha. Nevidim nic zle na tom, ako Vas veterinar postupoval a co sa tam dialo, aspon z Vasho konkretneho popisu. To, ze mu infuziu zaviedol "nesikovne" je tiez len Vas subjektivny usudok, niekedy je pes v takom stave, ze je az nerealne zaviezt mu normalne kanylu, su dokonca situacie, kedy sa musi pristupit k preparacii koze. Velakrat pride 400g stena a nie je s nim taky problem s kanylaciou ako s dehydrovanym velkym psom.
Ps: ano som veterinar z praxe.

pastinka
24. jan 2025

Treba si uvedomit, ze vypocet sa robi na 24 hodin, ale psovi tiekla infuzia len tri hodiny a dalsiu dostane az na dalsi den (ak teda chodite ambulantne niekolko dni po sebe). Keby dostaval roztok rychlostou 500ml za tri hodiny celych 24 hodin, bolo by to vela. Umela inteligencia len rozpocitala trojclenkou davku na tri hodiny z celeho denneho prijmu, ale toto tam nie je zohladnene. Preto to vypocitane cislo vyzera ovela mensie nez realne pes dostal. 65-130ml infuzie za tri hodiny by bolo velmi malo, ak by to dostal len narazovo a nie na celych 24 hodin.

anna1992
7. aug 2025
@colsami

Dobry den, pre 26 kiloveho psa je 500ml infuzie za tri hodiny uplne v pohode. A ano, ak bol pes v zlom stave (dehydratacia, kolabovane cievy, atd), tak velmi zle tecie. Niekedy treba nastavit pumpu ktora infuziu tlaci, pokial majitel nevie psa drzat a zabezpecit v spravnej polohe, niekedy sa tlaci vzduchom, situacie byvaju rozne. A ano, ked si pes lahne a tu nohu mu nevystriete tj nie je priebeh zily rovny, tak nekvapkaa zbytocne sa cely priebeh samotnej infuzie predlzuje. Cize lahnutie s (niekedy aj len miernym) ohnutim nohy nie je najlepsia poloha. Nevidim nic zle na tom, ako Vas veterinar postupoval a co sa tam dialo, aspon z Vasho konkretneho popisu. To, ze mu infuziu zaviedol "nesikovne" je tiez len Vas subjektivny usudok, niekedy je pes v takom stave, ze je az nerealne zaviezt mu normalne kanylu, su dokonca situacie, kedy sa musi pristupit k preparacii koze. Velakrat pride 400g stena a nie je s nim taky problem s kanylaciou ako s dehydrovanym velkym psom.
Ps: ano som veterinar z praxe.

@colsami dobrý večer. Zaujíma ma Vás názor. Zlyhanie obliciek u starého psika. Užívanie Pronefry. Dávať aj Benakor alebo nie? Ak je tlak v poriadku aj srdiečko? Vdaka

colsami
7. aug 2025
@anna1992

@colsami dobrý večer. Zaujíma ma Vás názor. Zlyhanie obliciek u starého psika. Užívanie Pronefry. Dávať aj Benakor alebo nie? Ak je tlak v poriadku aj srdiečko? Vdaka

@anna1992 ak ma pes problemy so srdcom, je potrebne brat lieky, podla toho ako je nastaveny. Tu uz je dolezity menezment veterinara-majitela.
Nie je na mieste vysadit lieky na srdce, ak je so srdcom problem. Len najst zlatu cestu spomedzi moznych latok, podla toho, ako bude psik reagovat.