Kúpa psa pri 12-hodinových zmenách
Ahoj. Pracujem na 12h smeny, krátky - dlhý týždeň. Prácu mám tak 5 minút peši z domu. Zvažujeme s mužom si kúpiť psa. On je živnostník, niekedy príde domov o 13, niekedy o 17/18. Zvažujrme do dovnútra. Aký je vás názor na to?
@anonym_autor máme podobný časový harmonogram a tiež zvažujeme psíka, nie moc aktívne plemeno aby mu nevadilo, že nebehá celý deň po vonku. Ale hodinu denne na prechádzky rátam každopádne.
@anonym_autor No ak obaja skoro ráno odídete, ty prídeš po 13hodinách a muž tiež príde až o 18tej, tak je to podľa mňa veľa na psa aby bol sám a bez venčenia. Aj keby by to nebolo každý deň.
Psa či šteniatko?
@katica06 normálne šteňa od chovateľa, na začiatok si viem zobrať voľno
@anonym_autor Ahoj, my sme tak tiež kúpili psíka pred 6 rokmi. Vtedy som ešte bývala s mamkou mamka robila na dvanástky dlhý krátky týždeň ako ty a ja som robila v nemocnici ako sestra na odd, čiže tiež na dvanástky denné, nočné. Psíka sme si kúpili tak či tak. Kúpili sme si malého pudlíka, ktorého sme naučili cikať na podložku kým nie sme doma. Teraz už s mamkou nebývam, keď som sa sťahovala psíka som si zobrala so sebou a momentálne som na materskej. Psík má stále podložku na noc plus keď my s mužom a deťmi niekde na dlhšie ideme tiež mu ju dáme.
@anonym_autor No ak obaja skoro ráno odídete, ty prídeš po 13hodinách a muž tiež príde až o 18tej, tak je to podľa mňa veľa na psa aby bol sám a bez venčenia. Aj keby by to nebolo každý deň.
@zojanka preto píšem, že mám prácu 5 minút od domu. Vedela by som tam ist cez pauzy
@katica06 normálne šteňa od chovateľa, na začiatok si viem zobrať voľno
@anonym_autor tak radšej mačku, pes sa bude len trápiť toto prosím nerobte
Úplne v pohode, maly pes prespí 20 hodín, starší 16 hodín. Vyberte si kľudne plemeno, ziadny JRT, doberman, NO a pod.
@anonym_autor tak radšej mačku, pes sa bude len trápiť toto prosím nerobte
@stellarstar mačku určite nie
@anonym_autor Tak ak vieš ísť vyvenčiť cez pauzu tak by sa dalo. Ak to bude menej aktívne plemeno a budete sa mu vo voľnom čase veľa venovať.
@zojanka ano viem, preto som to aj napísala v príspevku. Keby viem že nemôžem ist ani by som nad tým nezačala rozmýšľať.
Úplne v pohode, maly pes prespí 20 hodín, starší 16 hodín. Vyberte si kľudne plemeno, ziadny JRT, doberman, NO a pod.
@tramtada31 praveže zvažujeme dobermana
@anonym_autor Ahoj, my sme tak tiež kúpili psíka pred 6 rokmi. Vtedy som ešte bývala s mamkou mamka robila na dvanástky dlhý krátky týždeň ako ty a ja som robila v nemocnici ako sestra na odd, čiže tiež na dvanástky denné, nočné. Psíka sme si kúpili tak či tak. Kúpili sme si malého pudlíka, ktorého sme naučili cikať na podložku kým nie sme doma. Teraz už s mamkou nebývam, keď som sa sťahovala psíka som si zobrala so sebou a momentálne som na materskej. Psík má stále podložku na noc plus keď my s mužom a deťmi niekde na dlhšie ideme tiež mu ju dáme.
@anonym_dde7a6 super, ďakujem
@anonym_autor doberman je práveže aktívny pes potrebuje dostatok pohybu 🙈
@anonym_autor to nemyslíte vážne, že dobermana pri vašich zmenách v práci. Buď si kúpte menej aktívne plemeno alebo žiadne.
@anonym_autor doberman je práveže aktívny pes potrebuje dostatok pohybu 🙈
@stellarstar vieme aký je to pes, máme skúsenosť s tímto plemenom
@anonym_autor to nemyslíte vážne, že dobermana pri vašich zmenách v práci. Buď si kúpte menej aktívne plemeno alebo žiadne.
@anonym_47d160 iné plemeno nechceme
@anonym_autor tak potom si žiadneho psa nekupujte, je to nezodpovedné. Chudák pes.
@anonym_autor tak ak máte skúsenosť, tak viete že je to aktívne pracovné plemeno. Nemyslím že je dobrý nápad táto voľba
@anonym_autor tak potom, keď viete, aký je to pes, mali by ste vedieť, že Doberman je jedno z najnáročnejších plemien a nie hračka do bytu. Pri vašom režime práce bude pes celé dni zavretý a sám, to je pre tak aktívne a citovo naviazané plemeno čisté trápenie. Takýto pes potrebuje denne niekoľko hodín pohybu, výcviku a kontaktu s majiteľom. Ak mu to nedáte, bude ničiť, štekať, mať úzkosti.. ak nemáte čas a energiu, radšej si psa vôbec nekupujte. Doberman nie je gaučový pes, ktorého stačí trikrát vyvenčiť na 10 minút..
@anonym_autor tak potom si žiadneho psa nekupujte, je to nezodpovedné. Chudák pes.
@anonym_47d160 čo ne na tom nezodpovedné? Mať možnosť psa vyvenčiť počas práce? To si myslím že nemá skoro nikto. Alebo možnosť odbehnúť si z práce keď treba
@anonym_autor tak potom, keď viete, aký je to pes, mali by ste vedieť, že Doberman je jedno z najnáročnejších plemien a nie hračka do bytu. Pri vašom režime práce bude pes celé dni zavretý a sám, to je pre tak aktívne a citovo naviazané plemeno čisté trápenie. Takýto pes potrebuje denne niekoľko hodín pohybu, výcviku a kontaktu s majiteľom. Ak mu to nedáte, bude ničiť, štekať, mať úzkosti.. ak nemáte čas a energiu, radšej si psa vôbec nekupujte. Doberman nie je gaučový pes, ktorého stačí trikrát vyvenčiť na 10 minút..
@alyson29 cele dni každý deň? Asi ťažko. Vieš ako sa robí krátky dlhy týždeň? Mali sme psa aj keď ja som chodila na 15h smeny
@anonym_47d160 čo ne na tom nezodpovedné? Mať možnosť psa vyvenčiť počas práce? To si myslím že nemá skoro nikto. Alebo možnosť odbehnúť si z práce keď treba
@anonym_autor nie je to o tom, či si vieš odbehnúť z práce vyvenčiť psa. 🤦🏼♀️ Je rozdiel medzi psom, ktorý vie dlhšie odpočívať a dobermanom. Doberman je vysoko aktívne pracovné plemeno, ktoré potrebuje denne niekoľko hodín pohybu, tréningu a neustály kontakt s človekom. Ak je zavretý doma 10–12 hodín, začne psychicky trpieť a nie preto, že sa nevyciká, ale preto, že je frustrovaný, nudí sa a chýba mu majiteľ. To sa potom prejaví ničením a agresiou. Čiže mať dobermana v takých podmienkach je nezodpovedné, lebo mu nemôžete dať to, čo potrebuje. Preboha, premýšľajte!
Bude v klietke ci na volno v byte? Napr. vo Svedsku je trestne nechavat psa osamote dlhsie ako 6 hodin. Je pekne, ze pes spi 20 hodin denne, ale nie v kuse preboha. A takisto stena by nemalo byt cez den v klietke dlhsie ako 2 hodiny. Ak bude na volno a x hodin sa nudit, dost by som sa bala o vybavenie bytu. Za mna absolutne zly napad, najma stena. Je ine, ked stena aspon do tych 6-8m vychovas a potom nechavas, ale nie od zaciatku. A par tyzdnov dovolenky na tom nic nemeni.
Podla odpovedi si aj tak rozhodnuta ze ho mat budete tak naco vobec nazor...
@anonym_autor ste sa pytali na nazor na to. Vam napisali nazor a uz zrazu vy viete lepsie. Tak vela stastia s dobermanom. Ked ste mali psa pri 15h smenach tak preco sa pytate na nazor. Asi ste to zvladali, tak nech sa pači. Vy viete lepsie. Napisat zeby ste si vedeli na zaciatok zobrat dovolenku..... kolko? Pri mojom NO by ste museli mat tu dovolenku rok a pol až dva. :D Mlade psy su plne energie a potrebuju extremne vela venovania sa a pozornosti. Inak sa idu od nudy zblaznit aj na dvore, nie to este v byte.
@anonym_autor ste nezodpovedny, ten pes sa bude trápiť, tak radšej žiadneho
@alyson29 cele dni každý deň? Asi ťažko. Vieš ako sa robí krátky dlhy týždeň? Mali sme psa aj keď ja som chodila na 15h smeny
@anonym_autor to nemyslíš vážne toto. Krátky/dlhý týždeň nič nemení na tom, že počas 12-hodinových smien je pes doma zatvorený celý deň!! Ešte raz, Doberman nie je gaučový pes a prestaň hľadať argumenty, že si v niektoré dni doma, keď iné budeš zase niekoľko hodín v práci! Ty sa mu nemáš venovať len v dni voľna, ale stále! Je to jedno z najnáročnejších plemien vôbec – potrebuje denne hodiny pohybu, tréningu a byť pri človeku. Ak mu to nedáš, bude psychicky trpieť a zničíš mu život. To, že „vydrží“, nie je argument. Pes vydrží aj bez vody alebo bez jedla, ale to predsa nie je normálny život pre psa. Toto nie je o tom, či sa vyciká, ale o tom, že doberman zavretý celé dni v byte bez poriadneho vyžitia = frustrácia. Presne takýto ľudia by nemali mať psa.
Bude v klietke ci na volno v byte? Napr. vo Svedsku je trestne nechavat psa osamote dlhsie ako 6 hodin. Je pekne, ze pes spi 20 hodin denne, ale nie v kuse preboha. A takisto stena by nemalo byt cez den v klietke dlhsie ako 2 hodiny. Ak bude na volno a x hodin sa nudit, dost by som sa bala o vybavenie bytu. Za mna absolutne zly napad, najma stena. Je ine, ked stena aspon do tych 6-8m vychovas a potom nechavas, ale nie od zaciatku. A par tyzdnov dovolenky na tom nic nemeni.
@zuz0110 chceme ho naučiť aj na klietku a časom bude dostavať priestor aj mimo v dome. V lete môže byt na záhrade, v zime môže mať prístup na vyhriatu terasu.
@anonym_autor napr ja mám možnosť odbehnúť, pracujem v blízkosti bytu a nie raz som musela odskočiť domov. Ale ja pracujem len 5 az 6 h, mam čivavky, mali sme labi box mix a to nie je odbehnem na 10 m idem von aby sa vycikal-a vykakal-a a jdem spatky do práce. Ten pes sa nebude mat dobre u vas a budete ho len týrať

Psa či šteniatko?