icon

Kupírovanie chvosta u psa: Kedy a prečo?

sajinkaa
14. aug 2024

Ahojte. Potrebovala by som poradiť. Mám psíka, čo bude mať v septembri 1 rok. Je veľký a mohutný a keď vrtí chvostíkom, všetko pozhadzuje. Najhoršie je, že chvost ma taký silný, že ľudom ostávajú modriny po ňom a veľmi to bolí. Chcem sa teda spýtať, vedel by mi niekto poradiť nejakého veterinára, čo by mi s tým vedel pomôcť? Ak sa to dá v tomto veku? Najlepšie Liptov, Orava. Psík uši kupirované nemá, ani chvost by som nechcela, ale je to neprijemné a musím s tým niečo robiť. Takže nie, nejedná sa o estetickú záležitosť, ale zdravotnú, nakoľko sa bojím, aby si aj on neublížil, keď ním šváce o nábytok alebo pod.

Strana
z2
sajinkaa
autor
14. aug 2024

@lussinda2 ono ja som to nemala ani v pláne robit, preto sa o tom informujem teraz, lebo ten chvostík je riadny extrém 😃 mám skusenosti s veľkými psikmi aj som mala pred nim, ale toto sa nedialo ani som sa s tym nestretla. Nad kupirovanim som nikdy neuvažovala. A ked mi aj 100 kg chlap povie že boli, tak na tom niečo je. A o čr som pocula aj ja. Ďakujem.

sajinkaa
autor
14. aug 2024

@miniatura14 ty si isto ten typ cloveka čo nevie rozlíšiť pitbulla a staforda, nejdem sa k tebe ani vyjadrovať 😃 blabotaj si dalej

sajinkaa
autor
14. aug 2024

@sajinkaa a ešte aspoň jednu vec podotknem. Mám známu, ktora ma staforda. Ma normalne kupirovane uška a veterinár jej to robil na Slovensku. Len bohuzial som s ňou neni v kontakte. Takze by si sa čudovala.

miniatura14
14. aug 2024

@sajinkaa Ty vieš isto, čo ja viem alebo neviem 😅😅😅

heni79
14. aug 2024

@sajinkaa Ahoj. Napíšem ti moju reálnu skúsenosť, kedy sa musel skrátiť chvost nemeckému ovčiakovi zo zdravotných dôvodov. Mama mala dospelú fenku NO, mala už 8 rokov a škaredo si poranila chvost. Až tak, že vznikla krvácajúca rana, bolo vidieť kosť. Mama zúfalá, miestny veterinár sa psov bál a odmietol prísť sa čo i len pozrieť. Volala nám, šli sme tam 200km kvôli psovi. Našli sme veterinárku, ktorá bola ochotná psa pozrieť a ošetriť, no museli sme za ňou cestovať 25km. Pre maminho psa druhá cesta autom v živote. Šli sme. Veterinárka zistila, že stav je zlý a MUSÍ amputovať posledné články chvosta. Urobila to ihneď, veľmi profesionálne. Pes šiel do domácej opatery, s liekmi. Bolo to tesne pred Vianocami, čiže sme zostali a sa v starostlivosti oň striedali. Chvost sa začal hojiť, všetko vyzeralo ideálne. Ibaže ... fena sa časom začala správať zvláštne. Po zhojení a zložení goliera začala svoj chvost riešiť, hľadať, naháňať. Nedočiahla ho. Nepomáhala plná pozornosť, nepomáhali hračky, nepomáhali návštevy veterinára... Trvalo to ešte asi dva mesiace, kým sme sa vydržali "pozerať" na zničeného/zlomeného psa. Napokon už nerobila nič iné, ani nežrala, len "naháňala chvost!". Odporučenie uspať psa. Konzultácia s ďalším veterinárom - už v ambulancii, keď videl jej správanie (robila stále to isté), odporučil to isté.
Takže, nerob to! Našej fenke boli odobratých iba niekoľko posledných článkov chvost, nie celý. No zničilo ju to. Premysli si svoje rozhodnutie z "roztopaše".

heni79
14. aug 2024

@sajinkaa A ešte dodám, mamina fena si neporanila chvost jeho vrtením, či búchaním o nábytok. Zasekla sa v železnom plote, kde bol aj drôt. Nikto nikdy nezistil ako sa do daného priestoru dostala. (Bolo to mimo pozemku a mama bránku zamkla.) Našla ju po návrate od lekára (bola v inom meste) a musela ju vyslobodiť.

modrykolibrik
14. aug 2024

Je to nelegalne. Veterinar ktory toto urobi si vyraba na riadny pruser. Kamarat mal staforda a daval mu kupirovat usi v zahranici a uprimne? Vyzeral hrozne

marianeta
14. aug 2024

@sajinkaa iné je odstrániť chvost psovi po uraze a iné len tak z vytrtu, lebo ním plieska ľudí po hnatach. Uši mu nejaký polstrovany plyšový návlek vo farbe srsti, a nemusíš riešiť jeho uuseknutie.

dominikamacakova
14. aug 2024

@autor prečo si teda ten tvoj 100kg kamarát nedá odstrániť nohu keď ho to bolí? Keby mal umelú tak by ho to nebolelo.

sajinkaa
autor
14. aug 2024

@heni79 ďakujem za normálny komentár 😊 určite nad tym popremyslam

sajinkaa
autor
Odpoveď bola odstránená
marianeta
14. aug 2024

@heni79 ja len tak bokom.. ten veterinár sa bál len vašich psov či celkovo?

heni79
14. aug 2024

@marianeta Celkovo. Bol tým povestný v celej dedine. Očkovanie psov proti besnote bol s ním jeden veľký zážitok. 🤦

korra
14. aug 2024

@sajinkaa vydrz! 1 rok u cc je odrastene stena, taky junec. Molosaci dozrievaju neskor, tak medzi 2-3 rokmi. Ustali a skludni sa aj temperament.

Ano, jedna vec je, co je zakon, druha vec, ano, urcite najdes veta, ktory to spravi, za prachy (nesuhlasim stym, ale som realista), ked nie tu, tak mimo SR.

Ale! Poznam 2 psy, ktore podstupili amputaciu koli zraneniu. Jeden mal tiez okolo roka, druha mala nieco cez 3. V oboch sa to hojilo na prd, v jednom sa muselo aj reoperovat. Obe zvierata stres, lebo golier, ano, riesili to, nieje to tak, ze ufiknem ti nieco lebo to nepotrebujes. Nastastie, po peripetiach obaja vyhojeny, ale skutocne dobrovolne by som do toho nesla (tu vsak fakt slo o urazy).

Ono je dovod, preco sa to riesi u par dnovych steniat. Tie struktury su uplne ine, zakrok je "jednoduchsi" a hlavne si este same nedokazu "ublizit". Kedze su "nepohyblive" rychlejsie sa to hoji.

Prehodnot to a vydrz! Podda sa to!

sajinkaa
autor
14. aug 2024

@korra Ďakujem za pekný stručný a slušný nazor 😊 budem na to myslieť.

tatiana149
14. aug 2024

Teraz sa už nekopiruju chvostiky. Keď už tak veterinár má také gumičky na to, že samo chvost odpadne a nie ako dakedy že sa sekali chvosty. Och. Ale aj to sa robilo šteniatkam a nie dospelým psíkom. Ja by do toho nešla. Chvost je jeho sučasť.

dada5000
14. aug 2024

@sajinkaa my sme mali boxera s kupirovanym chvostom, robili jej to este ako steniatku malickemu, kedysi to bolo ok pre toto plemeno . Zacala sa jej krivit chrbtica, urobil sa jej hrb, veterinar povedal, ze u psov s kupirovanymi chvostami je to bezne, pretoze nemaju cim vrtiet ked sa raduju a tak vrtia prakticky zadnou polovicou tela. U Cane corso by som zvazila aj tento aspekt, velke plemena mavaju problem s klbami a kostami, nadmerna namaha to len zhorsuje. No a tiez nie je bohvieco ked ti potancuje po nohach. Nebolo to prijemne ani u 25 kg boxera.... plus ako bolo pisane, chvost ma komumikacny ucel, jeho strata vie u psa rozhadzat emocie. Vlasne mu vezmes rec, a nie kazdy pes to dokaze psychicky zvladnut. Bratova priatelka nechtiac privrela chvost do umyvacky ich pitbulovi.Pes sa zvrtol vo chvili ako ju pribuchla. Vzali mu 2 clanky, mal rok, preplo mu. S kratsim chvostikom nedokazal narabat, bol zmeteny=nervozny, a to u velkeho plemena nechces. Nie je to civava co sa ti z frustracie zahryzne do lytka. Bohuzial, nezvladol to, dlho sme ho oplakavali. Vydrzte chvilu, vas psik je este stena , vsetky emocie su velmi vyrazne, ked dospeje, skludni sa, mlatenia chvostom bude menej.

drobcek100
15. aug 2024

@sajinkaa kupírovanie je nelegálne

alyson29
17. aug 2024

@sajinkaa ahoj, moja mama vlastní dvoch Cane Corsov, majú tupirovane uši, ale v zahraničí, na SK to nebolo možné (pôvodní majitelia dali tupirovat), chvosty ale majú. Tiež švácali ako šteňatá krížom krážom, ale časom to prejde 😊 neodporúčala by som už ročnému ho dávať preč.. kus trpezlivosti, sama viem, aká je to bolest, keď tam prídeme na návštevu 😁 máme labradorku a tá je jemná, mamine boli plaskajuce pri každom vítaní, dnes ma jedna 3 roky, druhá 5 a už je to viac menej v poriadku. ❤️

sajinkaa
autor
18. aug 2024

@alyson29 dobre moja ďakujem ❤️

sasenkas33
18. aug 2024

Kupírovanie chvosta zakázané na Slovensku nieje, zakázané sú uši.
Kupírovať chvost sa samozrejme dáva skoro hneď po narodení .
V tvojom prípade by sa jednalo o amputáciu no myslím si že drvivá väčšina vet. by dala od toho ruky preč lebo to psovi môže aj uškodiť. no robí sa to a občas je to nevyhnutné ak ten psík si tým spôsobuje zranenia,následne môže nektoricke tkanivo pokračovať až ku korenu chvostu

tramtada31
18. aug 2024

My sme museli amputovat chvost zo zdravotnych dovodov u psa, ktorého sme mali v dočaske a chvost sa strašne zle hoji, keďže je stále v pohybe. Aby si potom nezakladala témy, ako mate mesiac všetko od krvi a neviete zahojiť chvost. Samozrejme, že sa to zle hojilo a museli sa amputovat ďalšie clanky.

Strana
z2