Lacné jedlo pre túlavé mačiatka
Ahojte, neviem sa v tom orientovať, nikdy sme mačky nemali, prosím, vedel by mi niekto odporučiť nejaké sýte a lacné jedlo pre túlavé mačiatka? Aké konkrétne a kde kúpiť? Je ich viacero, mama ich už nechala, nemáme financie na nejaké väčšie finančné výdavky a myslím že pre ne bude lepšie čokoľvek ako nič. A pre hejterky - nie, nemôžeme si ich zobrať k sebe a áno, kontaktovala som útulky, neberú, majú tak plno že už majú odtiaľ v dočaske doma mačky aj zamestnanci a nie, nedajú sa odchytiť, čiže ani ponúknuť na darovanie.
@anonym_autor ďakujem, že ti život mačiatok nie je ľahostajný. Prosím nepočúvajú rady o tom, že mačky, ktoré sú kŕmené sa nenaučia loviť, to nie je pravda. Mačka bude loviť vždy, aj keď je najedená. Čo sa týka jedla asi najjednoduchšie bude im dávať granule najlepšie nie niečo najlacnejšie. Neviem odkiaľ si, ale skús napísať oz-tkam a dohodnúť sa s nimi na tej kastracii.
ja mam tiez na dvore na chalupe maciatko asi 4 mesacne, co mi ho dovliekla dedinska macka....prikrmujem ho granulami z lidlu...nestoji vela ...
Keď mi doniesla moja 🐈 Mína skoro pred dvere svoje 3 krpatučké "mnaukadlá",skoro ma vyvrátilo pri dverách. 😅 A áno,boli života schopné,ale ako prvorodička ich nestihla kŕmiť,nemala toľko mlieka. A doniesla mi ich preto, pretože vedela,že ich nenechám zahynúť hladom. Dávala som im obyčajné teplé mlieko ráno a cez deň obyčajnú konzervu pre mačky, žrali už spolu s Mínou 🐈. A dnes sa všetky vedia o seba postarať samé. 2 z nich majú rodinky z dediny už ako dospelé a jedno ( kocúrik) ten je ako sa povie "každého dvora pes", vyjedá kde mu dajú a chytí, pustí sa aj do patkaňa, nebojí sa 😁.
A potom som šla s ňou veterinu,aby ma už takto milo neprekvapila 😊.
Naozaj by nebolo možné nejaké tie macata odchytiť, aspoň kým sú mladé? Za prvé by sa im skôr našiel domov, za druhé ak ostanú nekastrovane, voľné žijúce vonku, tak o rok ich tam bude viac a viac... To je neudržateľné, a akurát sa ich tam hladných a chorých bude trápiť ešte viac. Ohľadom potravy, myslím že cenovo fajn vychádzajú supermarketove konzervy a granule, ale možno by sa dali nájsť aj mnozstevne akcie niekde v e-shopoch.
@anonym_autor granulky dlho vydržia
V Kauflande aj Lidli kúpite dobre aj chuťovo aj cenovo
Pasteky a kapsicky sú drahé vzhľadom k množstvu pomer cena množstvo
@maddie1711 ďakujem, skúsim dať o nich info niekde ďalej. Tak odporúčaš skôr nekŕmiť? Alebo kŕmiť nie každý deň, aby sa snažili aj samé si niečo nájsť a nefixovali sa na miesto?
@anonym_autor tak ja by som kŕmila lebo by mi srdce nedalo aby ostali hladné
Maju v DM alebo v Lidli
Inak my tiez mame mackym dostavaju najest ale cuduj sa svete nemame ani mysi ani potkany. A nielen my ale aj susedia.
Raz sme sli do Freshu na rozky ktore sme nekupili ale zato k nam pribehlo maciatko. Drobne malo asi 2 mesiace, sme mali ju tam nechat lebo priroda? Bolo ocividne ze ho tam niekto zaniesol. Pri frekventovanej krizovatke by nemalo sance. Podla mna problem ako tsky nie je krmenie ale to ze ludia nekastruju a bezne macka ktora je este mlada a nema ani rok tak rodi male.
Bezlaktózove mlieko im môžeš dať(v zime aj trochu prihriať v mikrovlnke) a do druhej misky granule- ale kúp tie pre malé mačiatka.
Ka by.som nekrmila. Svokra.tak nasla.pred domom 4 maciatka, krmila.a.uz sa ich nezbavila. Len macince odpratava. Zlatucke su,to ano, no co s nimi teraz? Oni si najdu utocisko same. U nas na sidlisku sa tiez potulovali macence a je ich tu coraz viac. Cize preziju, aj ked nam ich je luto
Trhá srdce také rozkošné stvorenie nechať na pospas, priateľova mama sa tiež takto zľutovala a teraz majú na dvore stádo mačiek, oni obývajú dvor a záhradu, útočia na psa a na dvor može len mama, dať žrádlo, nemože isť nikto na dvor, prskajú a útočia, pes krvavý..
Občas nejaká zmizne, ale pribudne ďalších 5.
Neexistuje si posedieť na záhrade..
A u nás pred činžiakom to bolo podobné, nejaký ľudia ich kŕmili a pár krát sa mi stalo, že sa tam nejaká vyvaľovala a prskala tak, že som nevedela ani vyhodiť smeti.
Až na schodzi sa to preberalo, že zákaz ich kŕmiť.
Z malinkého mačiatka vyrastie sebevedomá a zákerná mačka, ktorá nemá problém zaútočiť od chrbta.
Z malinkého mačiatka vyrastie sebevedomá a zákerná mačka, ktorá nemá problém zaútočiť od chrbta.
@anonym_a09a4a Ježiš to sú reči. Hej a v noci sa vkradne do bytu a vyškriabe oči celej rodine lebo Ke to zle satanské stvorenie …….
A nedávno som pozerala jeden dokument o mačkách. Viete prečo sa niekedy stane,že vám vaša mačka donesie pred vchod domu,bytu mŕtvu myš,či vtáčika? Ževraj je to preto,lebo vás berie ako svoje mláďa a chce,aby ste sa nakŕmili. Ak to robí aj vaša mačka,v skutočnosti vás prijala ako svoje mača a chce sa s vami podeliť o potravu. Čo je pri mačkovitých šelmach znak vďaky a úplného sebazaprenia,sa s potravou podeliť 😊. Ja som si vždy myslela,keď to doma robia mačky,že sa chcú pochváliť,alebo sú už plne nažraté 😁
Len taká "vsúvka".
@anonym_a09a4a neboj aj maciatka utocia 🤣 hlavne rano napr nasa zasadne iba na nohy.
Treba si uvedomit ze macka neni pes. Macka ma absolutne u pr.ele vsetkych. Na druhu stranu, mna ked bolel zub celu noc mi spala pri krku. A nevidela som vdacnejsie stvorenie.
Nechapem preco ma tolko ludi nenavist voci mackam.
@anonym_a09a4a neboj aj maciatka utocia 🤣 hlavne rano napr nasa zasadne iba na nohy.
Treba si uvedomit ze macka neni pes. Macka ma absolutne u pr.ele vsetkych. Na druhu stranu, mna ked bolel zub celu noc mi spala pri krku. A nevidela som vdacnejsie stvorenie.
@janulik2008 preto ich nenavidia, lebo ich nepoznaju....na mna ziadna macka nikdy nezautocila od chrbta 😀 ...vacsinou mi same skacu na kolena, aby som ich pomojkala...jeden kocur mi pravidelne skoci na chrbat, ked plejem zahradu...pekne sa tam usalasi a pradie
@janulik2008 preto ich nenavidia, lebo ich nepoznaju....na mna ziadna macka nikdy nezautocila od chrbta 😀 ...vacsinou mi same skacu na kolena, aby som ich pomojkala...jeden kocur mi pravidelne skoci na chrbat, ked plejem zahradu...pekne sa tam usalasi a pradie
@nika1971 inak TOP je ta nenavist voci ciernym mackam. Ved farba ako farba 😑🤣
@janulik2008 iné je divá mačka a mačka domáca.
Moj autonechanik mal kocúra na dvore, ktorý sa mi okamžite obtieral o nohy a masíroval mi stehná, keď som sedela, hladkala som ho, nebála som sa..
Keď odišiel sa ten kocúr na mňa vrhol, z ničoho nič vystrčil pazúry, tak som sa postavila, ale visel na mne so zarytými pazúrmi do kože a kúsal..
Mám aj milé skúsenosti, ale aj takéto.. nič s tým nenarobím..
@olimuc ďakujem, oni ešte určite nemajú pol roka, tipujem tak 4 mesiace. Je ich šesť, veľa a žijú uprostred bytovej výstavby, nemajú asi veľké šance tam niečo uloviť také drobnučké.
@anonym_autor ja som tohto „vypasla“ v 4 m mal 1,65 kg, drobny uz nie je … malicke 2 mesacne mali 450-500 g (vazil veterinar) ale neohrdnu ani prinesenym hlodavcom. Tie maciatka asi budu mladsie ak su drobne. 4 mesacny kocur je uz relativne velky a dokaze lovit minimalne mysi (chnapol mys rovno predo mnou … takze vie)
@anonym_autor daj prosím ta fotku mačiatok..ja sa teraz starám tiež o nájdené ale teda davam mačací sumár z fľašky a už aj kvalitné konzervy. Nasla som ich keď mali cca 2,5-3 tyzdne..uz majú 4,5 týždňa cca..ja mam dojem, že mačiatka o ktorých píšeš nemajú 4 mesiace..4 mesačná mačka je už normálna hotová mačka a zožerie všetko. Kúp konzervy a granule hocikde, najlacnejšie budú v lidli alebo v tescu kaufland ich znacka.. uz keď si im niečo dávala tak pokračuj.. 3x denne im zanes jedlo a daj im tam do misky aj vodu. A prosím ta skus dat fotku, aby sme ti lepšie vedeli poradiť.
@anonym_autor ja som tohto „vypasla“ v 4 m mal 1,65 kg, drobny uz nie je … malicke 2 mesacne mali 450-500 g (vazil veterinar) ale neohrdnu ani prinesenym hlodavcom. Tie maciatka asi budu mladsie ak su drobne. 4 mesacny kocur je uz relativne velky a dokaze lovit minimalne mysi (chnapol mys rovno predo mnou … takze vie)
@olimuc prvýkrát sme ich tam zazreli pred 4 mesiacmi, tak toľko už budú mať, ale sú strašne chudé, také vychudnuté, aj preto pôsobia tak malo, keď ich vidíme tak len niekde polihujú spolu, alebo sa hrajú, nevyzerajú že by boli schopné uloviť aj chrobáka, ale tak zase ja o mačkách neviem prakticky nič.
@olimuc prvýkrát sme ich tam zazreli pred 4 mesiacmi, tak toľko už budú mať, ale sú strašne chudé, také vychudnuté, aj preto pôsobia tak malo, keď ich vidíme tak len niekde polihujú spolu, alebo sa hrajú, nevyzerajú že by boli schopné uloviť aj chrobáka, ale tak zase ja o mačkách neviem prakticky nič.
@anonym_autor a si si istá, že to boli tie isté mačky? Lebo keď sa to tam kotí krížom krážom môžu to byť teraz jesenné mačiatka a to co ste vy videli pred 4 mesiacmi boli jarné.
@anonym_autor daj prosím ta fotku mačiatok..ja sa teraz starám tiež o nájdené ale teda davam mačací sumár z fľašky a už aj kvalitné konzervy. Nasla som ich keď mali cca 2,5-3 tyzdne..uz majú 4,5 týždňa cca..ja mam dojem, že mačiatka o ktorých píšeš nemajú 4 mesiace..4 mesačná mačka je už normálna hotová mačka a zožerie všetko. Kúp konzervy a granule hocikde, najlacnejšie budú v lidli alebo v tescu kaufland ich znacka.. uz keď si im niečo dávala tak pokračuj.. 3x denne im zanes jedlo a daj im tam do misky aj vodu. A prosím ta skus dat fotku, aby sme ti lepšie vedeli poradiť.
@sandra49 píšem práve kočke vyššie že 4 mesiace majú určite. Môžem skúsiť ich odfotiť ak sa bude dať, ale boja sa ľudí, tak je problém sa k nim priblížiť.
@anonym_autor a si si istá, že to boli tie isté mačky? Lebo keď sa to tam kotí krížom krážom môžu to byť teraz jesenné mačiatka a to co ste vy videli pred 4 mesiacmi boli jarné.
@sandra49 učíte sú to oni, iné tam nechodia, tieto poznáme už aj podľa farieb.
No ak ste ich pred 4 mesiacmi prvykrat zazreli, to uz museli mat urcite par tyzdnov (prve dva tyzdne su hluche a slepe, druhe dva tyzdne sa ledva kde tu premotkaju takze prvy mesiac ste ich urcite nikde vonku nemali sancu vidat). Takze sa jedna asi o 5 mesacne "macata" a to uz si dovolim tvrdit su regulerne dospele macky, nijake maciatka.
To ze su chude a vyzeraju ako chudiatka je druha vec - takato macka ale je plne schopna jest granule (ako hovorim, od tych cca 4 tyzdnov) a aj schopna si ulovit a prezit. Niektore macky maju aj v plnej dospelosti ledva 2kg, su mensie a stihle, takze naozaj mozu posobit ako "male chudatka" najma kvoli zlemu kondicnemu stavu. Ale toto uz su dospele macky.
Toto sú 3 až 4 týždňové mačatá. 4mesačné sú už dospelé mačky.
@colsami
@zuzanita1609 ďakujem, to som nevedela, naozaj pôsobia ešte tak bábätkovsky, no a čo teraz teda s nimi?
toto su napr 4 tyzdnove, ved v takom veku su radi ze chodia a vidia a pocuju 😁
Autorka: no vela s nimi nespravis, ak si ich nemozes vziat, tak len dat inzeraty, hladat domov (aj to je otazne - mas ich ako odchytit, keby si aj niekto pre tu macku chcel prist?), ak chces, tak teda dat im tam nejaku misku s granulami... (Idealne na vyvysene miesto). Ale to je boj s veternymi mlynmi taketo macky na ulici...🙁
@colsami
@zuzanita1609 ďakujem, to som nevedela, naozaj pôsobia ešte tak bábätkovsky, no a čo teraz teda s nimi?
@anonym_autor no tieto už majú svoje rodiny (jeden ostal ako kocúr obce),😄 no a tie o ktorých je reč,ja by som ich prikrmovala,srdce by mi nedalo,aj keď som skôr psíčkar a koňiar/ka. No a za tú dobu obvolala ľudí z útulkov,možno aj ísť na obecný, mestský úrad,že nech riešia opustené mačky. A zdôrazňovala,že kastrácia, sterilizácia je opodstatnená,hlavne pri mačkách, ktoré sú vonkajšie a žijú celý život von.

@anonym_autor nechaj to na tie macky,ludia krmia macky a potom tu behaju potkany cez den po ceste lebo su take zlenivene a prekrmene od gakych dobrodincov ako ty.